Vypínání, zapínání PC - stále dokola

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Vypínání, zapínání PC - stále dokola

Příspěvek od jjO0ee »

Dnes ráno (PC jsem vypínal naposledy večer) se poprvé objevil tento problém:

Zapnu PC, roztočí se větráčky, úvodní Bios obrazovku monitor nezobrazí a cca do 5 vteřin se PC vypne, utichnou větráčky a tak pořád dokola (roztočí se větráčky, cca 5 vteřin, utichnou větráčky...), dokud PC tlačítkem "POWER" nevypnu já.

Došlo mi, že by to mohlo být zdrojem. Zkusil jsem párkrát takovou věc: vypojil jsem na cca 2 minuty šňůru ze zdroje, po zapnutí PC bez problému naběhlo, od této doby již několik hodin běží v pořádku, ve winech i ve hrách. Pokud provedu tu samou pauzu mezi zapínáními bez vyndání šňůry ze zdroje, tak to nemá (zřejmě) vliv, závada přetrvává.

Problém není vyřešen, samozřejmě jsem několikrát PC ve Winech vypnul a pak hned zapnul a zase to blblo. Předpokládám, že když to teď zase vypnu, opět to bude blbnout.

Úplně celé PC cca 1 rok staré, konfigurace viz podpis, zdroj 400W Fortron, skříň GMC H-60. Do dneška jelo a startovalo PC bez problému.

Antivirem skenováno (MCAfee, Nod32) - žádný virus.

Jelikož mám tedy podezření na do jisté míry zřejmě vadný zdroj, může to tedy někdo definitivně potvrdit, že ničím jiným to být nemůže?

Jak moc je zdroj v tomto případě jetý?
Procesor: Intel Core 2 Duo 6600 2,4 Ghz
Základní deska: Gigabyte GA-965P-DS4
Paměti: Corsair DDR2 2GB 800 Mhz (dualchannel)
Grafická karta: ATI Radeon X1950XTX
Harddisk: Maxtor 320 GB SATA II

PC sestava platná od 12/2006
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Přituhuje - PC už nezapínám

Příspěvek od jjO0ee »

Opravdu prosím poradit, situace kolem půlnoci výrazně přitvrdila, načež jsem se raději rozhodl PC dále nezapínat. Podrobně to popíšu.

Po celodenním bezproblémovém provozu se PC cca kolem 23:00 hod. náhle z Winů shodilo a vyplo se (pozor - to nebyl reset, při resetu se nevypínaj větráky, zde jo!), poté došlo opět k tomu procesu popsaném v prvním odstavci (zapínání, vypínání, stále dokola), než jsem PC vypnul já. Při tomto vypnutí blikla stolní lampička (to se pak stalo i vícekrát). Vyndal jsem na chvíli kabel ze zdroje, pak zapínám PC, PC nabíhá, nicméně náhlé výše popsané vypnutí z Winů probíhá již za chvíli (několik min.) a následuje známý proces zap. a vyp., pak jsem to myslim zkusil ještě jednou a stalo se za pár min. totéž až na to, že pak nenásledoval ten proces, ale PC poté hned v pořádku najelo. PC jsem vypnul.

Jak jsem to měl zapojené v el. síti: Od zásuvky ve stěně vede 1. prodlužovačka, na tu byla napojená 2. prodluž., tam byl zapojený od včera od rána (2.12.) PC (zdroj) a 3. prodluž., tam byly zapojené ostatní věci (CRT, lampička, PC repro, stolní digit. hodiny). Nicméně tak to bylo, pak jsem provedl změnu:

Vyházel jsem ze sítě všechny teď nepodstatné věci. Zůstalo tedy PC a CRT. Zapnul jsem stropní lustr, který se zapíná o pár metrů dál vypínačem na stěně:

Opět zapoj. kabel. do zdroje po pár min., PC on, naběhlo, po několika málo min. opět známý shutdown, on-off dokola proces, PC jsem vypl, možná, teď už nevim jsem to ještě párkrát zkusil, možná to opět aspoň jednou bylo bez on-off procesu (odteď už to nebudu zmiňovat, nevím přesně kdy to bylo bez on-off procesu, v každém případě někdy jo), v každém případě se PC vypíná samo po několika minutách.

Udělal jsem další změnu: dal jsem pryč 2. prodluž., 3. prodluž. se teď stala 2. prodluž., tam jsem zapojil CRT, PC, repro a hodiny. Zapnul jsem PC (po pár. min. vyndan. kabelu).

A teď pozor, po pár (nebo několika) min. se PC opět samo vyplo a přitom na cca jednu vteřinu zhaslo všech 6 žárovek na stropním lustru!, PC opět samo najelo, bez on-off efektu, PC jsem vypnul.

Poslední, co jsem udělal, že jsem vyndal ze sítě i CRT, PC jsem zapnul, "poslepu" jsem se přes bios a Win heslo dostal do Winů a tam jsem to nechal několik min. (předtím za použití CRT jsem browsoval netem), v každém případě to byla doba delší, než co poté následoval onen auto off, PC se do té doby nevyplo, nicméně jsem PC vypnul natvrdo a pak hned powerem zapnul a následoval on-off efekt, PC jsem vypnul a dál již nezapínal.

Sorry za dlouhý text, ale radši jsem to podrobně popsal.

A teď dotazy:

Kdo je viník problému a kdo jeho oběť? Já elektrice na nějaké odborné úrovni nerozumím.

Je tohle důsledek někde probíhajícího zkratu? Kde potom?

Může být viníkem CRT (Eizo typ Flexcan T965, před 1 rokem bráno z repasu, jinak staré několik let, nevim, asi 5 - 6 let?, při zapnutí je akorát obraz přejasněný, ale ne nijak extrémně, to se za chvilku ustálí, jinak funguje normálně)?

Může tohle udělat zkrat v nějaké komponentě? V jakékoliv - hadr, dvd, MB, GPU, CPU atd.? DVD mech. si pamatuju, že jsem jednou rozdělával - něco se tam nedopatřením dostalo, ale to sem vyndal a DVD zase složil, ale stačilo sundat jen ten železný kryt, že bych ji nějak rozebíral, to ne. Funguje jinak OK. Jiný zásah jsem do PC neprováděl. Jinak všechny komponenty fungovaly - žádný problém vidět nebyl, MB nic nehlásí, "jen" se to takhle náhle vypíná a zase zapíná. Zdroj pak třeba bude OK, jen na tento problém třeba nějak reaguje.

Nebo zkrat ve zdroji?

A co prach a zkrat? Samozřejmě trochu prachu v case mám, ale předpokládám, že asi tak jak ostatní.

jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Problém asi vyřešen

Příspěvek od jjO0ee »

Tak se omlouvám, problém byl zřejmě vyřešen, PC tedy ještě nebylo zapnuto na několik hodin, ovšem zatím nespadlo a puštění PC jsem již provedl několikrát a on-off efekt se už neobjevil.

Nebudu to nějak podrobně rozvádět, problém byl zřejmě prostě v tom, že provedení určitého úseku rozvodu el. proudu není provedeno z tak kvalitních materiálů (nejsem odborník, ale tak nějak mi to člověkem orientujícím se v tomto oboru bylo řečeno), aby to utáhlo cca 500W (CRT + PC).

Proto také to vypínání PC bylo dobrovázeno vypínáním lampičky a lustru - prostě nedostatek el. energie, žádný zkrat (to by také zřejmě vypadly pojistky, které nevypadly).

Teď už to mám zapojené jinde.

Že se to projevilo až teď (po 1 roce v rámci nového PC, po několika letech v rámci starého PC - ten žral ovšem méně), tak to nevím proč, možná došlo k nějaké degeneraci rozvodů, nevím.

jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Problém nevyřešen.

Příspěvek od jjO0ee »

Tak dnes ráno to začalo dělat znova (viz 1. příspěvek úplně nahoře). Tentokrát už to nejde vůbec zapnout, ani po pauzách, ani po vyndání kabelu ani nijak jinak. Pouze po zapnutí najedou větráčky, blikne mechanika a pak se to samo po cca 5 sec. vypne a zase za pár sec. se to samo zapne (najedou větráčky...) a takhle samo furt dokola, ani úvodní bios obrazovka nenajede.

Prosím poraďte.

JUDGE
Nováček
Nováček

RE: Vypínaní PC a poruchy osvětlení

Příspěvek od JUDGE »

Čau, nevím sice v jak starém bytě nebo domě bydlíš, ale jsem elektrikář a podle toho co popisuješ tak to vypadá na celkem závažný problém s elektroinstalací. Kdyby byl zdroj ve zkratu tak by vypadly pojistky nebo jistič (podle toho co tam máte). V každé elektroinstalaci, jak zásuvek tak osvětlení jsou na různých místech dle složitosti provedené spoje a ty se můžou vlivem stáří instalace nebo vadou použitého materiálu při zatížení vyhřívat. Vlivem tohoto oteplení spojů dojde k výraznému zhoršení jejich vodivosti a to se projeví buď tím že se upálí a instalace přestane fungovat (lepší případ) a nebo může dojít ke zkratu a následnému zapálení hořlavých látek (můžete i vyhořet). Navíc každý okruh instalace má jistou maximální dovolenou zátěž, která by neměla být překračována protože při takovám přetěžování jsou veškeré materiály v ní použité namáhány daleko více něž mohou snést (např . jedna zásuvka v kuchyni a v ní přes 3 prodlužky mikrovlnka, rychlovarná konvice a toustovač a vše při nedělní snídani zapnuto naráz=problém :evil: )

Problém je v tom, že na to má vliv jak stáří instalace tak kvalita použitých materiálu a kvalita provedené práce.
Zásuvkový okruh, který je v pořádku utáhne výkon 2300W pokud je jištěn 10A pojistkou a 3500W pokud je jištěn 16A pojistkou.

V každém případě tě mohu ujistit že 80% elektroinstalací v domech a bytech v osobním vlastnictví v ČR starších roku 1990 je ve špatném stavu.
Běžný člověk bez elektrotechnického vzdělání to samozřejmě nepozná, až když začnou problémy které popisuješ. Na všech elektroinstalacích se musí dle platného zákona provádět každé 2 roky pravidelné revize (měření, kontrola revizním technikem), samozřejmě to stojí nějaké peníze a po majitelích bytů a domů v soukromém vlastnictví to nikdo nepožaduje a ani jejich provádění nekontroluje. Tím pádem na to lidi kašlou a třeba 30 let je jejich elektroinstalace bez kontroly. Pak mají stejné problémy jako ty a nebo vyhoří.

Rozhodně se ničeho neděs a sežeň si nějakého revizního technika s měřícím přístojem ať ti zkontroluje tu část instalace na kterou máš počítač připojený.

Zdroje Fortron používám na sestavy, které občas smontuji a nikdy jsem s nima neměl žádné problémy ( cca 15 sestav).

Takže za prvé kontrola elektroinstalace a za druhé potom bych řešil zdroj.
Mohl klidně odejít kvůli té vadné elektroinstalaci, protože je to spínaný zdroj a podpětí v síti a časté výpadky mu zrovna neprospívají.

Kdyby ti ještě něco nebylo jasné tak napiš.
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

TO JUDGE

Příspěvek od jjO0ee »

1. Heh, bydlíme v panelovém domě postaveném v roce 1982.

2. Při zapojení napájecího kabelu do zdroje, to ve zdroji zajiskří (jen lokálně, malá jiskra), konktrétně vpravo nahoře, pokud se do něj díváme od zadu, čili na té polovině, kde není zásuvka pro kabel.

Je to normální? Může to ve zdroji normálně zajiskřit?

crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

jj00ee: tak vem na nějakou chvilku počítač k nějakému kamarádovi, to není takový problém ne? tak jednoduše zjistíš jestli je v háji PC nebo vaše elektrika. Jinak ten počítač - zdroj, dostává timhle stylem docela naprdel, a nehrál bych si s tím denně 30x. taky by to nemusel snést a jako mě (proto se jmenuju crashpc) ti vzít celej počítač do pekla....
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Reakce

Příspěvek od jjO0ee »

JUDGE: Co znamená spínaný zdroj? Existuje i nějaký jiný typ, kterému by teoreticky nevadilo (tolik) podpětí? Jaká značka?

Jinak jsem měl k dispozici ještě Chiefteca 500W, tak jsem ho tam dal místo toho Fortrona a nastarotovalo to dobře (několikrát zkoušeno) a zatím to jede taky Ok (cca 30 min.). Tak uvidíme, bůh ví co bude za pár hodin...

Doufám teda, že ta mrcha nevyhoří, jako v SH :) .

JUDGE
Nováček
Nováček

Příspěvek od JUDGE »

Tak pokud jsi zkoušel jiný zdroj a je to v pohodě tak už není co řešit.

A navíc veškeré zdroje jak v PC tak i ve spotřební elektronice jsou spínané, jak kvůli rozměrům tak hlavně ceně.
:(

Ten starej co nejrychleni zahoď do popelnice.
vraby
Nováček
Nováček

Příspěvek od vraby »

Nepridaval jsi neco na desku? vetrak,hdd ? mel jsem stejnej problem
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

To ne

Příspěvek od jjO0ee »

vraby píše:Nepridaval jsi neco na desku? vetrak,hdd ? mel jsem stejnej problem
Ne ne, bylo to zdrojem. Uz mam necely mesic novyho Seasonica (toho Chiefteca sem dal taky do prdele) + UPS a vse je OK.

Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“