Poloviční výkon CPU a propustnost pamětí

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Dr.Buba
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Poloviční výkon CPU a propustnost pamětí

Příspěvek od Dr.Buba »

Hledal jsem, nenašel jsem, pokud to tu je, tak se fakt omlouvám.

Najednou jsem si všiml, že mi PC nějak nefachá, tak jak by mělo. Prohnal jsem to grafickým testem a mám místo 340 FPS jen 220 FPS. V Everestu jsem zjistil, ža mám poloviční propustnost pamětí a 2x větší latenci. I Super PÍ provádí výpočet 2x déle, než normálně. Je zajímavé někdy to je takhle a jindy to jede korektně. Nevypozoroval jsem čím by to mohlo být ovlivněno. Prostě jednou tak, za 2 hodiny jinak. Postuju obrázky pro zkouknutí. Setkali jste se s tím někdo? Reinstaloval jsem Widle a nepomohlo to, je to HW problém. Odchází něco?

Obrázek Obrázek

//EDIT: Samozřejmě jsem myslel sestavu v podpise.
//EDIT 2: Při defaultních frekvencích je to propustnost vpořádku. Dělá to jen pokud přetaktuju třebaže jen na 2,4 GHz.
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

Toz, a neni ten CPU v low rezimu (cool a quited), tak radeji vypni v biosu.
Se ti jen tak podtaktuje?
- Zkus CPU-Z a zkontroluj frekvence i tam.
- Nemas nejaky owerclockersky program na pozadi, treba virus? _ pak bych otestoval na viry
- Sedi ti ramka dobre ve slotu? Procisti sloty, pinzetou, paratkem, obaleny vatou a nejakym lihobenzinem nasaklou. Mozna nejaky humus mas ve slotu DDR.
- Mozna odchazi CPU
Muj novy: Q9400 -- Scythe Zipang -- Gigabyte GA-EP45-UD3 (rev.1.0) -- A-DataEE 2*2 GB -- VGA Gigabyte 6850 OC -- Enermax MODU82+ 525W -- Samsung 1TB + WDC 640GB -- Microsoft SideWinder X6 -- Spořeba psaní, brouzdání, 75W.

Potize s netabilitou PC? - clear BIOSu a otestovat
Dr.Buba
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Buba »

Hurááá, první reakce.Virus ani program to není, dělá to i po čistím reinstalu. Druhá věc, mě se procesor nepodtaktvává, mě se jen mění propustnost, tak je patrné z těch screenu.Frekvence je stejná, ovšem pokud to hodím v biosu zpátky na defaultní frekvenci, tak je to vpořádku.
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Ruka píše:Nemas nejaky owerclockersky program na pozadi, treba virus?
Kdyz tak overclock ( over = pres ), Virem to nebude..
Ruka píše:Sedi ti ramka dobre ve slotu?
Kdyby nesedela, pc se ani nerozjede.
Ruka píše:Procisti sloty, pinzetou, paratkem, obaleny vatou a nejakym lihobenzinem nasaklou. Mozna nejaky humus mas ve slotu DDR.
Paneboze jenom to ne!! Vatou?? Nic horsiho uz jsi vybrat nemohl :evil:
A kdyby byl nejaky problem s kontaktem, opet se pc nerozjede a bude hvizdat speaker.
Ruka píše:Mozna odchazi CPU
Ani procesor postupne neodchazi. Procesor bud funguje nebo nefunguje.

Pokud to pri deafult taktech nedela, dal bych si pozor na to co v biosu pri taktovani menis..

Ty silene latence - to vypada na casovani
Prisahal bych ze ty ramky jedou v singlu, kdyby je Everest nedetekoval jako dual :?

Zkus je prohodit do sudych slotu..
Dr.Buba
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Buba »

Sloty jsem přehazovat zkoušel....výsledek stejný.Na těch latencích to šlapalo dobře, ale možná už tomu dochází dech, zkusím tomu povolit uzdu. Jinak ty ramky mají OC 533 MHz CL3. Pohraju si s tím ale až zítra po zkoušce.Musím se teď ještě šprtat :sad:
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

Tak poslys palecku, jestli jsi tu prisel pomoct, tady kolegovi dr.., tak si aspon procti co ma za problem, zatim jsem si nevsiml ze by jsi mu jakkoli pomohl a pokud nevis co ma dr.. za problem, tak se do teto diskuse neplet.
Nepomuzes tim ani dr.. a nepomuzes tim ani sobe.

Znova, nevim cim jinym nez co jsem ti napsal to muze byt, ale pokud neudelas nic, budes tam kde jsi a naporad. Mozna by bylo dobre provest generalni uklid v PC, tzn. vycistit desku komplet od pripadnych prachovych necistot a zkontrolovat kontakty, jestli nejsou nekde zoxidovane.
Kdyz uz, tak tve PC pujde do kremikoveho nebe aspon ciste :)

EDIT(2palec): Evidentne, nemas dost praxe v takovychto technickych vecech, nebot tve poznamky jsou vice nez laicke.
Ikdyz s tim owerclockem misto overclockem jsi mel pravdu, musim uznat, uz jsem to bral jako samozrejmost a nezkontroloval jsem si to, ale nejsem od toho placeny prece.
Muj novy: Q9400 -- Scythe Zipang -- Gigabyte GA-EP45-UD3 (rev.1.0) -- A-DataEE 2*2 GB -- VGA Gigabyte 6850 OC -- Enermax MODU82+ 525W -- Samsung 1TB + WDC 640GB -- Microsoft SideWinder X6 -- Spořeba psaní, brouzdání, 75W.

Potize s netabilitou PC? - clear BIOSu a otestovat
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Ruka píše:Tak poslys palecku, jestli jsi tu prisel pomoct, tady kolegovi dr.., tak si aspon procti co ma za problem, zatim jsem si nevsiml ze by jsi mu jakkoli pomohl a pokud nevis co ma dr.. za problem, tak se do teto diskuse neplet.
Nepomuzes tim ani dr.. a nepomuzes tim ani sobe.
Lecis si nejakej komplex? Problem jsem pochopil dokonale a sve rady jsem poskytl.
Ruka píše:Znova, nevim cim jinym nez co jsem ti napsal to muze byt, ale pokud neudelas nic, budes tam kde jsi a naporad.
A ja bych ti znovu odepsal stejnym zpusobem.

Virem to neni - kdyz totiz necha nastaveni na standartnich frekvencich, proustnost a latence jsou zpet na sve puvodni hodnote.

Necistota v kontaktu, nebo spatne usazeni ramky - hvizdal by pc speaker, pocitac by nenabehl. To neni kolo u auto, aby to bylo spatne "prisroubovany"
Ruka píše:Mozna by bylo dobre provest generalni uklid v PC, tzn. vycistit desku komplet od pripadnych prachovych necistot a zkontrolovat kontakty, jestli nejsou nekde zoxidovane.
Co mas porad s tim cistenim.. Bubo, klidne PC vycisti. Hlavne si na to prosim te neber vatu :!:
Jen tak mimochodem. V zivote jsem u domaciho pocitace nevidel zoxidovany kontakt....
Ruka píše:EDIT(2palec): Evidentne, nemas dost praxe v takovychto technickych vecech, nebot tve poznamky jsou vice nez laicke.
Ikdyz s tim owerclockem misto overclockem jsi mel pravdu, musim uznat, uz jsem to bral jako samozrejmost a nezkontroloval jsem si to, ale nejsem od toho placeny prece.
No rychle si utikej zazadat o dalsi vetracek "odborniku"
Z meho pohledu jsi prave ty, kdo tomu prilis nerozumi - viz tve zmatene rady. Svoji odbornost nebudu hodnit, ale mych 2000 prispevku jsem skutecne neposbiral v sekci smetiste.

Takze se uklidnime, protoze porusujes pravidla a pokud hodlas pokracovat, ucin tak prosim prostrednictvim PM. Pamatuj vsak, ze drzost a vyvolavani flame se zde hodnoti karetne.

To Dr.Buba
Problem bude prave nekde v nastaveni biosu.. Nezbyvat nez po malych kruccich zkouset. Zkus si pohrat s delickou. 400 - 533 MHz DDR mas velkou rezervu.
Dr.Buba
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Buba »

To Palec: Máš pravdu, změnil jsem časování na 2,5-3-8-3 z původních 2,5-3-6-3 a zatím se to jeví zase vpohodě. Budu průběžně raději zkoušet.

Musím říct, že zoxidovaný kontakt jsem v PC asi taky neviděl.Možná v PC kde je vodník a někdy se něco nepovedlo. PC mám čisté jak dětskou prdelku. Mám v bočnici plexi a dost si zakládám na minimu prachu. Vir to samorřejmě není, jasně jsem psal, že to dělá i po čistém reinstalu. Defaultními hodnotami jsem myslel jen CPU.Ram mi běží pořád stejně, ale při 200x9 propustnost OK a při 311x9 už ne.Časování v obou případech bylo stejné.Teď jsem ho změnil a zdá se to OK, tak uvidíme. Moje zkušenosti se shodují s tím co napsal Palec123, jen mě vůbec nenapadlo to časování. Samozřejmě děkuju i za reakci uživatele Ruka, ten to tady nakop a začalo se něco dít.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“