taktování cpu, pamětí.. pcie

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
jurcja1
Začátečník
Začátečník

taktování cpu, pamětí.. pcie

Příspěvek od jurcja1 »

ahoj chci se zeptat.. mám zákl desku Asus P5K, paměti Kingston HYperX 2x1GB (dual-channel)

Kód: Vybrat vše

[url]http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105H450820TW0AKBLT[/url]
procesor Intel E6750 @2.66 a chci taktovat jsem začátečník a tak zatím jen mírně.. protože mám zatím BOXovaný chladič..a tak to udělám přes softwarově dodávaný program ke zákl. desce:

cpu:

[url]http://img512.imageshack.us/img512/2207/pc1cs7.jpg[/url]
paměti:

[url]http://img512.imageshack.us/img512/7682/pc2ok5.jpg[/url]
pci-e:

[url]http://img178.imageshack.us/img178/5954/pc3nm8.jpg[/url]
chci se zeptat jak to je u procesoru.. mohu zvětšit .. i násobič i FSB ?? nebo jenom jedno z nich ? a co je lepší?

co jsou to DRAM?? a jak s nima zacházet a taktovat..?

a jak to je s PCI-E... ? pls moc předem díky..

článek na pctuning a taktování core2duo procesorů jsemčetl ale raději se zeptám.. i když tomu věřím.. :?
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Re: taktování cpu, pamětí.. pcie

Příspěvek od faugusztin »

jurcja1 píše:chci se zeptat jak to je u procesoru.. mohu zvětšit .. i násobič i FSB ?? nebo jenom jedno z nich ? a co je lepší?
Nasobic vzdy pouzivaj najvyssi mozny. Taktuj iba cez FSB.
co jsou to DRAM?? a jak s nima zacházet a taktovat..?
Ak nemas RAM urcene na pretaktovanie, tak sa ich snaz drzat v oblasti okolo 800 az 900MHz.
a jak to je s PCI-E... ? pls moc předem díky..
Nastav to na nieco medzi 100 az 110MHz.

A hlavne, taktuj cez BIOS. Tam sa napriklad okamzite po zmene FSB zmeni aj popis pamate, takze hned vidis na akej frekvencii bude bezat a mozes skusit pripadne zmenit delicku (co vidis vo forme napisov DDR-frekvencia).
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

Kasli na soft.

Prvne , vlez di biosu P5K a zabrousi do CPU settings ->

Vse od polozky C1E vcetne smerem dolu dej na disabled.Prcní položku CPU ratio dej místo na auto na 8 (prostě max možnou)

Poté vlez do Jumperfree settings a :

Cpu ratio už bys měl mít na max.
Dále jsi u frekvence FSB. Tady si musíš uvědomit, že tvoje základní FSB je 333 (333 x 8 = 2660mhz tvého E6750) . To je hodnota která zvyšuje frekvenci cpu, to tu se teď budeš starat. Jednuduchou matikou zkusíš třeba 380 x 8 (3040mhz) .
Toto bude podle mě jedna z max. hodnot,kam se dostaneš bez zvyšování napětí...
Pak pcl-e frekvence, 100-110 .

Dále jsi u ramek.Ty maj svou frekvenci , dnes nejčastějš 800mhz ddr2. Můžeš je nastavit na 667 mhz a vejš, na 1066 atd.Nastav je na 667 mhz.
Frekvence pamětí souvisí s FSB, nejnižší násobič u intel chipsetu je 2*FSB , tzn, pokud budeš mít fsb 400 , tak minimální frekvence ramek bude 800mhz...Ty je máš v biosu už přímo jako frekvence, ale každý číslo ti vyjadřuje násobek fsb (800mhz -> 2,5 x 333fsb , 333 x 2 = 667 mhz, ok?).

Časování pamětí můžeš nastavit na jejich doporučené, máš CL5 -> 5-5-5-15 , máš li CL4 -> 4-4-4-12 , na další položky zatim nemusíš šahat.

Dostaneš se k napětí, tady už je to složitější, pro každej cpu je potřeba jiný napětí na dosažení určitý frekvence.Záleží taky na chlazení, C2D se z zvyšující frekvencí a napětím mnohem víc zahřívaj.
Tady bych na tvym místě nastavil 1,35v.A na víc nešahal...

Následně uložit, restart a v windows si spustíš program cpu-z , kde uvidíš výslednou frekvenci a napětí procesoru, program orthos , který spustíš a ten ti zatíží počítač na ověření stability na této frekvenci a při daném napětí.A taky něčim monitoruj teploty, na P35 P5K-E se mi osvědčil HWmonitor a Everest ...možná bude ok i new CoreTemp 0.96 .

POkud třeba vydrží test celou noc, teplota nepůjde vysoko přes 60 stupňů, můžeš zkusit zvýšit FSB třeba o 5,10,15,20, na kolik si věříš a podle chlazení.

Pak narazíš na limity , kdy už to dál nepůjde (neúnosné teploty, nestabilní orthos) ...
Snaž se nepřekročit 1,45v-1,5v core procesoru a vše dobře chlaď , je potřeba dbát i na více se zahřívající čipovou sadu..
Apple MacBook Pro Unibody | 2.4 GHz (@2.7 GHz Windows 7) | NViDIA 9400M/9600GT | 4 GB RAM | MyBook 750GB | Apple Numeric Keyboard | Apple Magic Mouse | Razer Copperhead | Razer ExactMat |vDell 2408WFP | Genius 5.1 ve dřevě
Apple iPhone 3G 8GB | Koss Porta/Pro
lopatoos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lopatoos »

Frekvenci PCI-E určitě nenechávej na auto, výchozí hodnota je 100mhz, některé desky zvládají i více, ale jistota je to nastavit ručně...
A určitě vypni šetřící funkce v biosu (EIST, cpu thermal monitor)
//edit: sry, někdo už to napsal za mně, nerefreshnul sem si stránku... :oops:
Naposledy upravil(a) lopatoos dne pon 14. led 2008, 21:27, celkem upraveno 1 x.
ASUS STRIKER II EXTREME | INTEL C2D E8400 | PATRIOT DDR3 2GB KIT | GIGABYTE 9800GTX | WD3200AAKS 320GB | LG GSA-4176B | AVER TV Hybrid A16D FM | ENERMAX Liberty 500W | THERMALTAKE Swing
Watercooling: alphacool nexxos XP, SIIE fuzion, eheim 1048 + agb-o-matic, alphacool nexxos III extreme, tubing innovatek PUR 8/10 :)
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

Na 533 se nedostane, ptorože má 333fsbčko, který nedávš na intelu na 266(533ddr2ramky) aby si nepodtaktil celej procák
Apple MacBook Pro Unibody | 2.4 GHz (@2.7 GHz Windows 7) | NViDIA 9400M/9600GT | 4 GB RAM | MyBook 750GB | Apple Numeric Keyboard | Apple Magic Mouse | Razer Copperhead | Razer ExactMat |vDell 2408WFP | Genius 5.1 ve dřevě
lopatoos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lopatoos »

jj, sry máš pravdu :lol:
ASUS STRIKER II EXTREME | INTEL C2D E8400 | PATRIOT DDR3 2GB KIT | GIGABYTE 9800GTX | WD3200AAKS 320GB | LG GSA-4176B | AVER TV Hybrid A16D FM | ENERMAX Liberty 500W | THERMALTAKE Swing
Watercooling: alphacool nexxos XP, SIIE fuzion, eheim 1048 + agb-o-matic, alphacool nexxos III extreme, tubing innovatek PUR 8/10 :)
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

Pomůžu ti trochu víc :

JumperFree Configuration Settings

AI Overclocking: Manual
CPU Ratio Control: Manual
- Ratio CMOS Setting: 8
FSB Frequency: 380
PCI-E Frequency: 102
DRAM Frequency: DDR2-760
DRAM Timing Control: Manual
CAS# Latency: 5
RAS# to CAS# Delay: 5
RAS# Precharge: 5
RAS# Activate to Precharge: 18
TWR: auto
TRFC: auto
TWTR: auto
TRRD: auto
TRTP: auto
DRAM Static Read Control: Disabled

Transaction Booster: AUTO / enabled
Clock Over-Charging Mode: AUTO

CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled

CPU Voltage: 1.3500
CPU Voltage Reference: AUTO
CPU Voltage Damper: Enabled
CPU PLL Voltage: 1.50
DRAM Voltage: 2.10
FSB Termination Voltage: AUTO
North Bridge Voltage: 1,40V
North Bridge Voltage Reference: AUTO
South Bridge Voltage: AUTO

Advance CPU Settings

C1E Suppport: Disabled
Max CPUID Value Limit: Disabled
Vanderpool Technology: Disabled
CPU TM Function: Disabled
Execute Disable Bit: Disabled
PECI: Enabled

Toto nastavení by ti mělo 100% fachat, ale nikdo nikdy neví...mohlo by ti to dovolit i 400x8 při zachování napětí.Ale doufámže nemáš box, aspon freezera 7 pro.Otesti a vyzkoušej

CPU -> 3040 mhz
RAM -> 760 mhz
Naposledy upravil(a) owoce dne pon 14. led 2008, 21:33, celkem upraveno 1 x.
jurcja1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jurcja1 »

zatím díky.. vyzkouším.. budu asi mít freezera pro 7 tak to zkusím.. moc moc díky.. už jsem zase o něco chytřejší.. kdyby něco tak napíšu.. :)
Naposledy upravil(a) jurcja1 dne čtv 17. led 2008, 15:18, celkem upraveno 1 x.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

owoce píše:Jednuduchou matikou zkusíš třeba 380 x 8 (3040mhz) .
Toto bude podle mě jedna z max. hodnot,kam se dostaneš bez zvyšování napětí...
Sice neviem ako je na tom P5K, ale na P5K-E/WIFI-AP a E6750 s Ninjou som uplne bez problemov dal 400MHz FSB (ako druhe OC hned po 380MHz, dnes som sa nan vratil po zasekoch pri dlhsom hrani na 3.33GHz). Ak to CPU zvladne, tak ide o jednu z najlepsich OC v pripade, ze nechces pretaktovat RAM - pri FSB 400MHz ich totiz mozes nechat bezat prave na zakladnej frekvencii, tj DDR800. A 3,2 GHz je uz pouzitelne OC ;-). A napatie ? 1.368V, tj o trosilinku viac ako si napisal ty (mozno by to islo i na 1,35V, ale nechce sa mi do BIOS-u :-D ).
jurcja1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jurcja1 »

owoce píše:Pomůžu ti trochu víc :

JumperFree Configuration Settings

AI Overclocking: Manual
FSB Frequency: 380
PCI-E Frequency: 102
DRAM Frequency: DDR2-760
DRAM Timing Control: Manual
CAS# Latency: 5
RAS# to CAS# Delay: 5
RAS# Precharge: 5
RAS# Activate to Precharge: 18
TWR: auto
TRFC: auto
TWTR: auto
TRRD: auto
TRTP: auto
DRAM Static Read Control: Disabled

Transaction Booster: AUTO / enabled
Clock Over-Charging Mode: AUTO

CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled

CPU Voltage: 1.3500
CPU Voltage Reference: AUTO
CPU Voltage Damper: Enabled
CPU PLL Voltage: 1.50
DRAM Voltage: 2.10
FSB Termination Voltage: AUTO
North Bridge Voltage: 1,40V
North Bridge Voltage Reference: AUTO
South Bridge Voltage: AUTO

Advance CPU Settings

C1E Suppport: Disabled
Max CPUID Value Limit: Disabled
Vanderpool Technology: Disabled
CPU TM Function: Disabled
Execute Disable Bit: Disabled
PECI: Enabled

Toto nastavení by ti mělo 100% fachat, ale nikdo nikdy neví...mohlo by ti to dovolit i 400x8 při zachování napětí.Ale doufámže nemáš box, aspon freezera 7 pro.Otesti a vyzkoušej

CPU -> 3040 mhz
RAM -> 760 mhz
jámám ram 1066MhZ viz. link nahoře.. a tak jak si to napsal to máš ty a nějak tak by to mělo vypadat.. nebo vcelku asi stejně kromě pamětí?
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

Mělo by to tak vypadat, je to nastavení z moji P5K/E wifi/ap ...

Ok, tím lépe pro tvoje ram, opiš napětí z jejich štítku a to si nastav podle sebe a můžeš nastavit paměti vejš (tohle nastavení dá něco pod 1000 a nebo něco nad 1100 myslim, nevm, případně přidej ramkám a na 1150mhz by si mohly nechat říct při třeba 2,15 , 2,2v ...)Už je lepší je nechat něčim ofukovat.

Samo, napěít cpu je diskutabilní, klidně nastav raději 1,4v core, protože vdrop něco ztratí a jistota je jistota
jurcja1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jurcja1 »

ještě díval jsem se na teploty a kapku blbost se mi zdá..

[url]http://img144.imageshack.us/img144/9031/teplota1pp8.jpg[/url]
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

Z těhle ukazuje nejreálněji coretemp, zkus TAT najít a nainstalit, můžeš tím i cpu zatěžovat, je to soft od intelu

EDIT : LOL :-D
Naposledy upravil(a) owoce dne pon 14. led 2008, 21:51, celkem upraveno 1 x.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

jurcja1 píše:ještě díval jsem se na teploty a kapku blbost se mi zdá..

[url]http://img144.imageshack.us/img144/9031/teplota1pp8.jpg[/url]
Nainstaluj si TAT. V tomto pripade asi klame SpeedFan aj Everest.
jurcja1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jurcja1 »

nainstaloval jsem co dál.. ? neprovedl jsem restart..

[url]http://img91.imageshack.us/img91/4336/snmekdp9.jpg[/url]
idu spat tak čaw
faugusztin
Začátečník
Začátečník

jurcja1 píše:nainstaloval jsem co dál.. ? neprovedl jsem restart..

[url]http://img91.imageshack.us/img91/4336/snmekdp9.jpg[/url]
Tak v tom pripade to zle reportuje uz samotny procesor (alebo mas superkus procesora :-D ).
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

Blbost, řiď sem tim coretempem, TAT nemusi ukazovat vzdycky ok...Ridil bych se coretempem, uz jen kvuli box cooleru.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

owoce píše:Blbost, řiď sem tim coretempem, TAT nemusi ukazovat vzdycky ok...Ridil bych se coretempem, uz jen kvuli box cooleru.
Hm, TAT teda necital z TZ00 a TZ01 ? Ak ano, tak potom sa nema ako mylit, to su totiz udaje reportovane samotnym procesorom a coretemp nemoze ukazovat ine... Samozrejme ze tie udaje su haluzne, ale to nemeni nic na tom, ze ak su to TZ00 a TZ01 tak je chyba niekde inde. Ale urcite, vzdy si radsej pridaj 15 stupnov a mozes si byt isty ;-)
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

Nevim, já se řídim nejvyšší teplotou kterou mi ukazuje coretemp/hw monitor/everest ... Když je nějaká nesmyslná, ignoruju ji...
Nihilath
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nihilath »

No newim musím se smát :), každej správnej OC týpek snad už dávno ví, že správně teploty ukazuje Coretemp 95.4 a shodou náhod taky novej Everest (oba programy používa zakladatel postu a taky daval foto), takže tomu věř, tyhle teploty máš. Mám to doma to samý (taky mi TAT ukazuje blbosti kolem 20 a everest s coretempem 95.4 asi 32°C, mám Zalman 9500AT), takže tyhle bláboly, že to je nesmysl mít tyhle teploty je blbost a rozhodně si žádných 15°C nepřidávej :) JINAK SAMOZŘEJMĚ KLOBOUK DOLŮ PŘED TAKOVÝHLEMA TEPLOTAMA S BOXEM! Ale jak jsem koukal, tak máš vcelku vysoky točky na všech větrákách v CASE a na procáku, takže to podle mě možný je, páč OC bud nemás vůbec nebo málo. Hoj :)

Jinak mám OC na 3520 Mhz, jak jsem psal v IDLE prumer 35°C a Orthos 55°C :)
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“