a jeste jeden dotaz e-sata konektor nebo jak se tomu nadává. to je klasickej sata+napájeni(ze by stacila redukce z nekolika dratu
SATA-připojení za chodu
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- sysel
- Začátečník

SATA-připojení za chodu
asi neumim hledat ale budiz. nekde jsem se dočetl že je možné připojovat SATA disky za chodu. to znamená ze vezmu disk a za chodu pc pripojim datovej a napajeci kabel a pojede to?
a jeste jeden dotaz e-sata konektor nebo jak se tomu nadává. to je klasickej sata+napájeni(ze by stacila redukce z nekolika dratu
) nebo komunikace je jiná?
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
- DoomCZE
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- HacIPex
- Začátečník

-
Re: SATA-připojení za chodu
e-sata se za chodu muze pripojovat, sata myslim ze nesysel píše:asi neumim hledat ale budiz. nekde jsem se dočetl že je možné připojovat SATA disky za chodu. to znamená ze vezmu disk a za chodu pc pripojim datovej a napajeci kabel a pojede to?
a jeste jeden dotaz e-sata konektor nebo jak se tomu nadává. to je klasickej sata+napájeni(ze by stacila redukce z nekolika dratu) nebo komunikace je jiná?
- DoomCZE
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- SpeedyGT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To víš že můžeš připojit S-ATA za chodu. Chce si to akorát dát bacha abys nešáh na žádnou živou část a šlape to okHacIPex píše:e-sata se za chodu muze pripojovat, sata myslim ze ne
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
- sysel
- Začátečník

takze az se mi dostane pod ruku dalsi sata disk tak to testnu. ted mam na sata disku systém a to by se mu asi moc nelibilo kdybych mu zachodu odpojil disk
Edit: tak jsem to otestoval na systémovym disku
. kdyz sem odpojil napajeni tak asi po minute linuxy prestali reagovat. kdyz sem disk zapojil tak po pár vterinách zase vse ok
. takže hotplug funkce na serial ata byla otestována
Edit: tak jsem to otestoval na systémovym disku
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
- HacIPex
- Začátečník

-
A kdyz ho chces odpojit, tak ho odeberes v systemu, odpojis sata kabel a normalne natvrho vypojis napajeni ? Hot swap scsi se totiz daji vypnout uplne (ze prestane byt hdd napajen). Nebo je podobna funkce i u sataSpeedyGT píše:To víš že můžeš připojit S-ATA za chodu. Chce si to akorát dát bacha abys nešáh na žádnou živou část a šlape to okHacIPex píše:e-sata se za chodu muze pripojovat, sata myslim ze ne
- pepak.net
- Začátečník

-
SATA jde zapojit a odpojit za chodu celkem bez problemu, to rozhrani je na to udelane. Jedine, na co je potreba si dat pozor, je rezim SATA radice (to by se melo tykat snad vyhradne radicu integrovanych na deskach) - mel by byt v rezimu AHCI, mozna i RAID, urcite ne Legacy/IDE Compatible.
Samozrejme pred odpojenim je vhodne rict operacnimu systemu, ze se ted disk bude odpojovat, tak at ukonci vsechny zapisy.
eSATA zatim napajeni neresi, ale v dohledne dobe by melo jit po stejnem kabelu. Rozdil proti SATA je hlavne v konstrukci konektoru, ktery prezije mnohem vic pripojovacich/odpojovacich cyklu nez normalni SATA.
Samozrejme pred odpojenim je vhodne rict operacnimu systemu, ze se ted disk bude odpojovat, tak at ukonci vsechny zapisy.
eSATA zatim napajeni neresi, ale v dohledne dobe by melo jit po stejnem kabelu. Rozdil proti SATA je hlavne v konstrukci konektoru, ktery prezije mnohem vic pripojovacich/odpojovacich cyklu nez normalni SATA.
- sysel
- Začátečník

takze kdyz pripojuju disk na e-sata tak jeste musim resit externi napajeni?pepak.net píše: eSATA zatim napajeni neresi, ale v dohledne dobe by melo jit po stejnem kabelu. Rozdil proti SATA je hlavne v konstrukci konektoru, ktery prezije mnohem vic pripojovacich/odpojovacich cyklu nez normalni SATA.
- pepak.net
- Začátečník

-
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
- HacIPex
- Začátečník

-
- jano101
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
poradíte čo sa mohlo stať ???
rXX oky dozadu ešte keď som mal Xp som bežne za chodu pripájal serial ata disky bez problémov
neviem čo sa mohlo stať či mám niečo na tomto pc zakázané proste ak zapojí sata disk do bežiaceho PC nedeje sa absolútne nič totálne to ignoruje ani nenapíše že by PC tedekoval nejaký new HW nemám niečo v biose zakázane ????
rXX oky dozadu ešte keď som mal Xp som bežne za chodu pripájal serial ata disky bez problémov
neviem čo sa mohlo stať či mám niečo na tomto pc zakázané proste ak zapojí sata disk do bežiaceho PC nedeje sa absolútne nič totálne to ignoruje ani nenapíše že by PC tedekoval nejaký new HW nemám niečo v biose zakázane ????
- HacIPex
- Začátečník

-
máš zapnutý AHCI režim nebo kompatibilní?
- jano101
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
takže problém vyriešený už to ide aj na tomto pc
ide aj sata aj pata tisk zapojiť online za chodu
bolo treba nainštalovať
GIGABYTE SATA2 Driver čo mi je divné lebo som si myslle že sata II je súčasnou hlavného inštalátora kde je aj III
ide aj sata aj pata tisk zapojiť online za chodu
bolo treba nainštalovať
GIGABYTE SATA2 Driver čo mi je divné lebo som si myslle že sata II je súčasnou hlavného inštalátora kde je aj III