SATA-II v UDMA 5 modu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Notorik
Nováček
Nováček

SATA-II v UDMA 5 modu

Příspěvek od Notorik »

Zdravím. Mám nainstalovány Visty 64. V PC mi trůní 3 disky. Všechny jsou to SATA-II, ale běží mi jen v UDMA 5 modu, přičemž podporují UDMA 7. Čím to je? Je to tím, že v BIOSu mám nastaveno SATA/IDE Ctrl mode na IDE? Když to přepnu na AHCI, Visty mi najedou jen k černé obrazovce, jak tam v rámečku běhají ty zelené kostečky (zavádění systému) a dál nic. Musím přeinstalovat Visty? Mám díky tomu velmi malou přenosovou rychlost (ani ne 50MB/s)...
Ještě jeden postřeh připojím, kdyby to bylo tím. V HD Tune mi to u disků 200GB a 300GB (připojeny v MB do první dvojice SATA slotu) píše "Standard: ATA/ATAPI-7 - SATA II" a u disku 320GB (připojený v druhé dvojici pro SATA) "Standard: ATA/ATAPI-0 - SATA II". Každopádně u všech je shodně napsáno "Supported: UDMA Mode 7 (Ultra ATA/512) Active: UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)".
Nebo to je v řadiči Intel ICH8 a mám přeinstalovat ovladače?
Deska je Gigabyte GA-965P-DS3.
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Když u XP nezavedeš při instalaci manuálně ovladač pro řadič a máš nastaveno v BIOSu režim AHCI, nebo RAID, tak nenainstaluješ OS vůbec. Pro nainstalování bez F6 je nutné IDE režim. Pokud nějaký exactní ovladač (např. iaStor pro RAID - ICH8R/ICH9R) zavedeš pro specifické zapojení nastavené v BIOSu (AHCI, RAID), tak po nainstalování OS už nemůžeš měnit mód zapojení disku *.

U Vist žádný ovladač (pro integrovaná řadičová řešení) nemusíš manuálně zavádět, ale automaticky se zavede ovladač pro takový mód, který je nastaven v BIOSu.

* Je jedna vyjímka, a to je downgrade z AHCI na IDE režim.

Bohužel teď budu vařit z vody, ale myslím, že pro Ultra DMA 7 budeš potřebovat zavedený AHCI ICH8(R) driver. Ale opravdu si teď nejsem jist. Kouknu na net.

// Tak né, napsal jsem totální blbost...

Question:

"I have two WD HDs that are SATAII w/16MB Cache.

However, Intel desktop Utilities Version 2.1 Light is saying
Max transfer mode = UDMA 6(ATA/133)
Active Transfer Mode = UDMA 5 (ATA/100)

They don't seem to be transferring as fast as possible.

What do I need to do to optimize these drives? Thanks!"

Answer:

"You don't have to do anything. They are already either transferring at 150MB/s if you have them set to run on a SATA1 bus, or at 300MB/s if it's running on a SATA2 bus... the BIOS and all programs that report these specs just read the active transfer mode as UDMA 5 instead of (what should technically be) UDMA 8 (UDMA 7 being the SATA1 spec of 150MB/s and UDMA 8 being the SATA2 spec of 300MB/s). This is perfectly normal, you do not have to do anything."
Notorik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik »

Takže jestli tomu dobře rozumím, už mi to jede dobře. Hmm. Jsem si teď zkoušel kopírovat soubor z disku na disk a rychlost cca 40MB/s :sad: Já myslel, že SATA II má být rychlejší :sad:
No, takže AHCI je jen pro nějaký blbůstky, jako NCQ apod? Na rychlost nemá vliv?
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

AHCI by na výkon nemělo mít vliv. Mohu se zeptat, jaký je to konkrétně disk? Popřípadě vyzkoušej benchmark "HD Tach" - změří ti přesně možnosti disku.
Notorik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik »

Tak když to projedu v HD Tachu, výsledky průměrné rychlosti čtení jsou:
Samsung SP2004C (200GB, 8MB cache - čerstvě zformátováno, OS Vista a pár programů): 52.2 MB/s
Samsung HD300LJ (300GB, 8MB cache - zabordelený vším možným): 48.6 MB/s
Samsung HD321KJ (320GB, 16MB cache - zabordelený vším možným): 67.7 MB/s

Jen doplním, že ty 2 disky jsou zabordelený +- stejně.

A to jsem přemýšlel, že bych 300LJ a 321KJ dal do RAID0, ale s takto rozdílnýma rychlostma nevím nevím :sad: Ale nechce se mi věřit, že až takovej rozdíl by dělala o 8MB větší cache... :?
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Defrag... ;-)
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: SATA-II v UDMA 5 modu

Příspěvek od OndraSter »

Notorik píše:Když to přepnu na AHCI, Visty mi najedou jen k černé obrazovce
sice to nerika tu chybu jak je psano, ale mohlo by to pomoci:

http://support.microsoft.com/kb/922976/cs
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“