Výměník - homemade
Moderátor: morke
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Výměník - homemade
Zdravím, koupil sem si výhodně 10 boxů na intela a přemýšel jsem o jednom zajímavým projektu inspirován pasivními výměníky Zalman za tisíce korun.
Chladičum sem uřezal spony, perfertně ted na sebe sednou - až zítra koupím 12mm měděnou trubku, všechny pasivy uprostřed provrtám a přesně napasuju na tu trubku. Zakončím kolínkem, nebo rovnou fitinkou. Přívod plánuju zespoda, vývod nahoře, už jen hadicí směrem dolů.
Pokud se neosvědčí pasivní funkce, hodlám vymyslet designově účelný umístění ventilátoru.
zde je pro představu jak to bude vypadat..
http://uloz.to/180650/IMG_7008.JPG
vítám jakýkoliv názory ohledně konstrukce, účinnosti atd.. děkuji
Hlavně bych uvítal názory od Myoma,Highlandera a dalších.
Chladičum sem uřezal spony, perfertně ted na sebe sednou - až zítra koupím 12mm měděnou trubku, všechny pasivy uprostřed provrtám a přesně napasuju na tu trubku. Zakončím kolínkem, nebo rovnou fitinkou. Přívod plánuju zespoda, vývod nahoře, už jen hadicí směrem dolů.
Pokud se neosvědčí pasivní funkce, hodlám vymyslet designově účelný umístění ventilátoru.
zde je pro představu jak to bude vypadat..
http://uloz.to/180650/IMG_7008.JPG
vítám jakýkoliv názory ohledně konstrukce, účinnosti atd.. děkuji
Hlavně bych uvítal názory od Myoma,Highlandera a dalších.
Watercooled X2 5000+ BE,Brisbane (@3260MHz,1,350V, Asus M3A,Corsair XMS2,2×1GB,667/CL4,Watercooled Jetway 8800GT 512,WD Caviar 250GB SATA,WD Caviar 160GB SATA, LG GSA DVD-RW...Tagan EasyCon 380W
Cooling : Zalman Reserator 1 Plus
- myom
- Středně pokročilý

hh, tak muj nazor?
tyto vezove radiatory se delaji pomerne slozitym zpusobem, kdy ta voda primo nekolikrat protece nahoru a dolu.. hod lepsi fota tech chladicu z pudorysu. pokud to jsou ty s medenym jadrem, tak bych to mozna zkusil jeste jinak
.
provrtal bych to medene jadro tak, aby zustaly 2-3mm te medi (nevim, jaky ma polomer to jadro). dovnitr pak dal trubku, ktera ale nebude na doraz, ale bude prostor mezi trubkou a chladicem, takze voda vystoupa nahoru, tak se o nejakou prepazku bude vracet pres ten prostor mezi trubkou a chladicem. problem by byl ale s utesnenim tech chladicu...
obavam se totiz, ze proste prostrceni trubky nebude vykonove stacit ani po pridani vetraku.
tyto vezove radiatory se delaji pomerne slozitym zpusobem, kdy ta voda primo nekolikrat protece nahoru a dolu.. hod lepsi fota tech chladicu z pudorysu. pokud to jsou ty s medenym jadrem, tak bych to mozna zkusil jeste jinak
provrtal bych to medene jadro tak, aby zustaly 2-3mm te medi (nevim, jaky ma polomer to jadro). dovnitr pak dal trubku, ktera ale nebude na doraz, ale bude prostor mezi trubkou a chladicem, takze voda vystoupa nahoru, tak se o nejakou prepazku bude vracet pres ten prostor mezi trubkou a chladicem. problem by byl ale s utesnenim tech chladicu...
obavam se totiz, ze proste prostrceni trubky nebude vykonove stacit ani po pridani vetraku.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tady to je 
http://uloz.to/180765/IMG_7004.JPG
Jak vidno, jsou hliníkový. Mám možnost během nadcházejících minut sehnat 12mm trubku, takže pro ní jdu než mi topenář odjede. Metr trubky nemuže stát tolik...
//tak jsem to se strejdou vymyslel ještě jinak, O-kroužky, stáhnout závitovejma tyčema, a voda by tekla přímo tou dírou- ale nevím jestlí víc dírama jak myslíš ty, jestli by to nebylo moc složitý na výrobu, hlavně na přesnost. Udělat nějakou 10 - 12 mm díru doprostřed nebude problém na stojanovce. Možná bych zvládnul dvě, nahodu a nahoře otočka a dolů.
Bojím se toho, aby studená zpátečka nebyla ohřívána tou teplou, když povedou vedle sebe...
http://uloz.to/180765/IMG_7004.JPG
Jak vidno, jsou hliníkový. Mám možnost během nadcházejících minut sehnat 12mm trubku, takže pro ní jdu než mi topenář odjede. Metr trubky nemuže stát tolik...
//tak jsem to se strejdou vymyslel ještě jinak, O-kroužky, stáhnout závitovejma tyčema, a voda by tekla přímo tou dírou- ale nevím jestlí víc dírama jak myslíš ty, jestli by to nebylo moc složitý na výrobu, hlavně na přesnost. Udělat nějakou 10 - 12 mm díru doprostřed nebude problém na stojanovce. Možná bych zvládnul dvě, nahodu a nahoře otočka a dolů.
Bojím se toho, aby studená zpátečka nebyla ohřívána tou teplou, když povedou vedle sebe...
Watercooled X2 5000+ BE,Brisbane (@3260MHz,1,350V, Asus M3A,Corsair XMS2,2×1GB,667/CL4,Watercooled Jetway 8800GT 512,WD Caviar 250GB SATA,WD Caviar 160GB SATA, LG GSA DVD-RW...Tagan EasyCon 380W
- Woyta
- Středně pokročilý

Vzhledem k tomu, ze je jen hlinik tak bych asi reseni Myom1 vynechal. Hlinik v okruhu muze udelat slusnej bordel. Takze tam dat co nejvetsi trubku co tam muzes nacpat. A nejak zajistit prenos z trubky do pasivu. Slevani hlinik asi doma nezvladnes takze bude muset v Gesu koupit velke baleni nejake levne teplovodive pasty. Pokud budes chtit vodu tahnout opet stredem dolu tak by bylo dobre tu vnitrni trubku mit z neceho co ma trochu izolacni vlastnosti. Treba plast nebo hadice. Pokud se nebude vracet tak nejake jadro by se neztratilo. Jeste me napada vest vodu zpet dolu tenkejma hedickama po povrchu. V pripade UV naplne + osvetleni ba to mohlo vypadat zajimave.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Co kdybych ty celý kusy naeloxoval? To už by se článek s mědí netvořil ne?
- Vart
- Začátečník

imho nejlepsi ucinnost by byla pri trochu jinem, o hodne slozitejsim, zkonstruovani... Vyvrtat v kazdem chladici der co nejvic, ale zas ne moc malych aby pak uzke trubky moc neomezovaly prutok, a v kazdem chladici tu vodu hnat co nejvickrat nahoru a dolu a pak ji vest zas do dalsiho chladice a opakovat to.... jde o ten princip predat kazdemu chladici co nejvic tepla z vody a zabranit oteplovani vody ktera by se mela vracet
je logicke, ze kdyz bude jen jedna trubka, tak voda profrci, a nastane jedna z dvou veci:
1) pokud bude dobry prenos tepla mezi vodou a chladicema, tak budou ohrate a vedeni vody zpet pres chladice by ji mohlo ohrat
2) pokud prenos tepla moc dobry nebude, jakoze myslim, ze to je pravdepodobnejsi, tak vode pomuze prohnat ji chladicema co nejvickrat
..a kdyz uz ji prohnat chladicema co nejvickrat tak zamezit kontaktu teple a ochlazene vody
(s vodnim chlazenim zkusenosti nemam, je to jen takove zamysleni)
je logicke, ze kdyz bude jen jedna trubka, tak voda profrci, a nastane jedna z dvou veci:
1) pokud bude dobry prenos tepla mezi vodou a chladicema, tak budou ohrate a vedeni vody zpet pres chladice by ji mohlo ohrat
2) pokud prenos tepla moc dobry nebude, jakoze myslim, ze to je pravdepodobnejsi, tak vode pomuze prohnat ji chladicema co nejvickrat
..a kdyz uz ji prohnat chladicema co nejvickrat tak zamezit kontaktu teple a ochlazene vody
(s vodnim chlazenim zkusenosti nemam, je to jen takove zamysleni)
CPU: Intel Q6600 rev.G0 @3600MHz(9*400), lapped+Collaboratory Liquid Pro+CM GeminII+Xilence fan 120mm MB: MSI Neo2 F(I)R RAM: 4x 1024MB 800MHz DDR2 GK: 9800GT 512MB DDR3 HDD: 2xSeagate 80GB SATA = RAID 0; Seagate 200GB SATA Zdroj: Fortron Epsilon 80plus 600W Monitor: Asus PW201 Další: Nec DVD-RW ND3520A; Nec floppy; 3x Case Fan
- Nem3
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Kdyz uz se tu resi domaci radiator taky bych jeden prihodil co mam v planu.
..nakres..
Jedna se o pasivni reseni kdy vystup je dole a vstup nahore. Vyrobeny z medi.Jeste bych to asi upravil ze vstup a vystup nebudou na jedny strane a udelal bych ho uzsi. Takhle se tam asi vejde cca 48litru media. Myslim si ze na vyrobu by to nebylo slozity.
Myslim ze dost lidi namitne ze je to velky, tezky a ze je tam hodne media ale tohle jsou veci ktery by mi zrovna nevadili.
Co si myslite jaky by to melo chladici ucinek?
..nakres..
Jedna se o pasivni reseni kdy vystup je dole a vstup nahore. Vyrobeny z medi.Jeste bych to asi upravil ze vstup a vystup nebudou na jedny strane a udelal bych ho uzsi. Takhle se tam asi vejde cca 48litru media. Myslim si ze na vyrobu by to nebylo slozity.
Myslim ze dost lidi namitne ze je to velky, tezky a ze je tam hodne media ale tohle jsou veci ktery by mi zrovna nevadili.
Co si myslite jaky by to melo chladici ucinek?
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
než by se ti ta voda ohřála, byla by noc a počítač bys zase vypnul
pokud ti nevadí, že je tý vody hodně, tka to neni špatnej nápad 
V pondělí koupím kyselinu sírovou a všechny díly naeloxuji, aby hliník netvořil s měděným blokem článek.
//Udělal jsem z 5mm tlustejch plocháčů kříž, který sem pak upravil tak, jak je na fotce. Ještě udělám jeden. Stáhnu to M6 závitovou tyčí. Mezi budou těsnění na fotce. Kolínka ještě prodloužím trubičkou, aby to páslo.
Ve všech blocích až na dva jsem vyřezal M14 závit. Defakto jednou tolik sem zvětšil plochu, budou tam vznikat turbulence, místo laminárního proudění...
http://uloz.to/182315/komplet.JPG
V pondělí koupím kyselinu sírovou a všechny díly naeloxuji, aby hliník netvořil s měděným blokem článek.
//Udělal jsem z 5mm tlustejch plocháčů kříž, který sem pak upravil tak, jak je na fotce. Ještě udělám jeden. Stáhnu to M6 závitovou tyčí. Mezi budou těsnění na fotce. Kolínka ještě prodloužím trubičkou, aby to páslo.
Ve všech blocích až na dva jsem vyřezal M14 závit. Defakto jednou tolik sem zvětšil plochu, budou tam vznikat turbulence, místo laminárního proudění...
http://uloz.to/182315/komplet.JPG
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
...musim rict, ze me tenhle napad jak zkonstruovat home-made vymenik nadchnul. vazne good idea
. doufam, ze na to nehodlas uplatnovat vlastnicky prava, jelikoz jsem ty chladice (ze by aukro?
) sehnal taky a hodlam spachat neco obdobnyho. koncepce zustane stejna - tzn."vez" z 10-ti kusu, jen pospojovani zkusim vyresit trochu jinak. namisto M14 bude dira 6.2-6.5mm utesnena o-krouzkem s prumerem 7mm. druhej 0-krouzek (s co nejvetsim prumerem) bude co nejbliz k zebrum a ve vzniklym "prstenci" vyvrtam nekolik otvoru (nejspis s prumerem 5mm). tim se zajisti lepsi prenos tepla z kapaliny do telesa chladice, nez v pripade jednoho otvoru s prumerem 14mm. zatim jeste nemam chladice fyzicky v ruce, ale jakmile mi je postacka donese (jen at se pronese, baba jedna
), nakreslim jednoduchej nacrt v CAD-u a postnu to sem...
jeste otazka - jakym zpusobem to hodlas chladit? mam tim na mysli, jestli to ma byt pasivni vymenik nebo zda to planujes ofukovat fanama. pokud by se tech "vezi" udelalo vic (dejme tomu tri, ctyri) a zvetsily se mezery mezi chladicima zebrama (treba prorezanim), mohl by to byt pomerne slusne vykonnej a dobre vypadajici pasiv...
jeste otazka - jakym zpusobem to hodlas chladit? mam tim na mysli, jestli to ma byt pasivni vymenik nebo zda to planujes ofukovat fanama. pokud by se tech "vezi" udelalo vic (dejme tomu tri, ctyri) a zvetsily se mezery mezi chladicima zebrama (treba prorezanim), mohl by to byt pomerne slusne vykonnej a dobre vypadajici pasiv...
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, aukro
No já už to mám, už jsem to i stáhnul k sobě. Ted už jenom přidělat měděný kolíkna na vývody, nějak je tam utěsnit a zkusím to zatím jenom bez PC (např teplá voda z kohoutku). Pokud to neuchladí pasivně, tak to plánuju dát do velký roury (tý odpadní) kterou stříknu na stříbrno nebo černo a nahoru a dolu bych fouknul větráky. Aby proháněli vzduch axiálně přes celej výměník.
Uvidím.
Jinak s vrtáním good luck, je to vážně psina. Ten hliník se lepí až hanba.
Mám jich jen 9, v jednom se mi zlomil vrták a nějak mi nejde vynadat
//http://uloz.to/189342/IMG_7020.JPG - zatím jenom narychlo daný k sobě, mezi jsou hranatý těsnění, %%c 32,tlouštka 2mm. Pasivy jsou eloxovaný, ale ztratili svou pěknou barvu, idkyž to na foto nevypadá.
Jo při vrtání si dej pozor, když dojíždíš ke konci, kousne se ti vrták a když to máš špatně upnutý (jakože to upnout vubec nejde) tak se ti pomuchlaji ty žebra. Strávil sem víc času jejich rovnání než vrtáním a stejně se je neporadilo narovnat dokonale.
Uvidím.
Jinak s vrtáním good luck, je to vážně psina. Ten hliník se lepí až hanba.
Mám jich jen 9, v jednom se mi zlomil vrták a nějak mi nejde vynadat
//http://uloz.to/189342/IMG_7020.JPG - zatím jenom narychlo daný k sobě, mezi jsou hranatý těsnění, %%c 32,tlouštka 2mm. Pasivy jsou eloxovaný, ale ztratili svou pěknou barvu, idkyž to na foto nevypadá.
Jo při vrtání si dej pozor, když dojíždíš ke konci, kousne se ti vrták a když to máš špatně upnutý (jakože to upnout vubec nejde) tak se ti pomuchlaji ty žebra. Strávil sem víc času jejich rovnání než vrtáním a stejně se je neporadilo narovnat dokonale.
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
...vypadá to fakt pěkně. dokonce tak pěkně, že by bylo škoda to zavřít do neprůhledný roury
. jen jsem zvědavej na účinnost. mám totiž strach, že je to žebrování pro pasivní chlazení příliš hustý...
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
...ještě jsem se chtěl zeptat - jak si postupoval při eloxování? asi bych totiž povrch upravil stejnym způsobem, protože vodivý pospojování by rušilo design
...
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Těžko říct, jestli se to povedlo, protože ty žebra ztmavnuly ale ta vrtaná díra ne (ale elox by měl být bezbarvý, tak nevím). Nejdřív umej ty díly jarem, pak je na chvíli ponoř do louhu (namíchal sem asi litr vody a 5 polívkovejch lžic Hydroxidu sodnýho - tím se odmastí), pak je musíš opláchnout vodou. A eloxování se provádí v 20% roztoku kyseliny sírový. Na ten hliníkovej pasiv připojíš + pól, mínusovej pol přivedeš do roztoku hliníkovým drátem. Nesmí se to zkratovat - přenos proudu je jen přes kapalinu. A pustíš do toho 12V a cca 5-10A (já to dělal autonabíječkou). Začne to šumět a po cca 5 minutách ztmavne - to jsem to vyndal, oplách vodou.
Tady je ještě pár foteček. Předělával jsem jeden ten kříž, protože se prohýbal. Ted je skoro 8 mm tlustej. Zítra se pokusím sletovat kolínka a trubičky a pak je zalepím silikonem na těsnění olej. vany aut do prvního a posledního bloku a testnu to...
foto (7MB) http://uloz.to/190609/pasiv.rar
Jinak co se týká vzhledu, tak sem překvapil sám sebe, že se mi to povedlo dostat do podoby, kdy se za to nestydím
Tady je ještě pár foteček. Předělával jsem jeden ten kříž, protože se prohýbal. Ted je skoro 8 mm tlustej. Zítra se pokusím sletovat kolínka a trubičky a pak je zalepím silikonem na těsnění olej. vany aut do prvního a posledního bloku a testnu to...
foto (7MB) http://uloz.to/190609/pasiv.rar
Jinak co se týká vzhledu, tak sem překvapil sám sebe, že se mi to povedlo dostat do podoby, kdy se za to nestydím
- byv
- Nováček

stejne ten elox neni reseni na porad.uz tady byla sposta fotek se sezranym eloxem.hlinik prestehovat do humpolce, ale do okruhu eé.jinak hezký nápad.chtelo to měděné jádro.už jenom ta distribuce tepla by byla o necem jinem
V celém kompu jeden vetrak a to ve zdroji Seasonic S12-II 430 .AMD Athlon 2500@3200 watter cooled, Ati X1650Pro watter cooled,a7v880 wattecooled, 2GB RAM dual chanel CL2,
WD 500GB watter cooled poctive zabaleny v obale od cd-rom,
WD 500GB watter cooled poctive zabaleny v obale od cd-rom,
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To je sice pravda, ale prostě boxy z měděným jádrem sem neměl. Tak tu vodu říznu glykolem nebo nějakou chemíí která chrání hliník...
Uvidím jak to bude fungovat a jak dlouho - podle mě to nebude zase nějak extrémní, když se prodávají bloky z hliníkovým víčkem http://www.casemodding.cz/index.php?pg= ... 53&kat=242
Uvidím jak to bude fungovat a jak dlouho - podle mě to nebude zase nějak extrémní, když se prodávají bloky z hliníkovým víčkem http://www.casemodding.cz/index.php?pg= ... 53&kat=242
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
..to si nemyslim. medeny jadro bude "vlisovany" do hlinikovyho pasivu, tudiz vznikne tepelnej most, kterej vykompenzuje mensi tepelnou vodivost celo-hlinikovyho pasivu. podle me jsou tyhle slozeny chladice ciste marketingovou zalezitosti..byv píše:chtelo to měděné jádro.už jenom ta distribuce tepla by byla o necem jinem
..jinak tady jsem nasel postup eloxovani hliniku. asi se na to ale vyprdnu a zkusim to nejak skryte vodive pospojovat + pouzit glykol..
//EDIT
mala poznamka - pokud by si chtel zlepsit prestup tepla z vody do chladice (preci jenom ta dira s prumerem 14mm neni zrovna idealni), ustrihni ze slabyho hlinikovyho plechu prouzek, ten stoc do sroubovice a sroubovici zasun do ty 14mm diry. mela by byt v cely delce diry a tesne dosedat na steny. cim bude mit mensi stoupani, tim bude lepe prestupovat teplo z kapaliny do chladice (vice turbulenci), ale zaroven bude i vzrustat restriktiva. kdyz se podivas do trubkovych radiatoru topeni u automobilu (neplest s chladici), vsechny maj v trubkach vlozeny tyhle sroubovice...
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Zatím to zkusím tak jak to mám... páč už to mám daný dohromady
Různý víření tam bude, páč mám bloky naskládaný na sobě cik-cak dira 12 - 14 -12 -14 a v každý je závit... Takže na hranách rozdílenejch průměrů je víření, závitem větší plocha...
// tak pánové, výměník sem otestoval v koupelně - Nikde ani zmínka o netěsnosti, což mě velice potěšilo. Výměníkem sem nechal proudit horkou vodu, za chvíli byl blok horký - každá jeho část, každý pasiv (přestože jsou nevodivě odděleny o-kroužkem. Když sem přes horký blok pustil ledovou vodu, během, a ted nekecám, 5 sekund byl orosenej jak se ochladil. Takže vzpomínanej problém přenosu tepla pouhou 14mm dírou se jaksi neprojevil ve výrazný míře.
Po výplatě koupím nejspíš Eheima 1048 nebo Laing a expu si vyrobím, nebo si koupim ponornýho Eheima 600 už v expanzce a blok Alphacool NexXoSs XP silver a těste se na testy
Pokud to mýho X2 na 3,3 @ 1,4V neuchladí pasivně, prdnu na to 3×80mm @ 500RPM a otestuju.
// tak pánové, výměník sem otestoval v koupelně - Nikde ani zmínka o netěsnosti, což mě velice potěšilo. Výměníkem sem nechal proudit horkou vodu, za chvíli byl blok horký - každá jeho část, každý pasiv (přestože jsou nevodivě odděleny o-kroužkem. Když sem přes horký blok pustil ledovou vodu, během, a ted nekecám, 5 sekund byl orosenej jak se ochladil. Takže vzpomínanej problém přenosu tepla pouhou 14mm dírou se jaksi neprojevil ve výrazný míře.
Po výplatě koupím nejspíš Eheima 1048 nebo Laing a expu si vyrobím, nebo si koupim ponornýho Eheima 600 už v expanzce a blok Alphacool NexXoSs XP silver a těste se na testy
- majkl_l
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- wonknu
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Velice dobrej nápad, zkusím něco naskicnout a hodím sem print, co na to říkáš... asi by to bylo ideální. Pasivně bych měl asi horší teploty než ted se vzduchem...
//edit http://uloz.to/195962/skica.PNG
myslels to nějak takhle? asi by to tomu dost pomohlo, i kdyby byl ten větrák jen na neslyšnejch 5V ... průvan by to dělalo dobrej...
//edit http://uloz.to/195962/skica.PNG
myslels to nějak takhle? asi by to tomu dost pomohlo, i kdyby byl ten větrák jen na neslyšnejch 5V ... průvan by to dělalo dobrej...
Naposledy upravil(a) wonknu dne pon 18. úno 2008, 19:15, celkem upraveno 2 x.