Molex a odpor
- kAdEtT
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Molex a odpor
Mám dva větráky napájené přes molex,chci je z původních 12v dát na těch 7v,ptž sou moc hlučné.Mám takový dotaz,četl sem že takovýhle adaptéry jsou nebezpečný nebo co http://www.tntrade.cz/shop/index.php/de ... -xp-ad12-7
tak jak to mám vyřešit?
\\Gr8 Vivec: přesun z chlazení
tak jak to mám vyřešit?
\\Gr8 Vivec: přesun z chlazení
- Vivec
- Středně pokročilý

použij odpor- jeho velikost snadno spočítáš
U_2=U*R_2/(R_1+R_2)
kde U_2 je výsledné napětí (7V)
U je 12V z molexu
R_2 je odpor větráku (koukni na samolepku zezadu, bude tam napsanej proud, odpor spočítáš jako R_2=U/I)
R_1 je odpor který hledáš (a který zařadíš před větrák)
odporem poteče proud I=U_2/R_2 a napětí U_1=U-U_2 tudíž výkon odporu bude P=U_1*I a podle toho dimenzuj jeho vlastnosti
U_2=U*R_2/(R_1+R_2)
kde U_2 je výsledné napětí (7V)
U je 12V z molexu
R_2 je odpor větráku (koukni na samolepku zezadu, bude tam napsanej proud, odpor spočítáš jako R_2=U/I)
R_1 je odpor který hledáš (a který zařadíš před větrák)
odporem poteče proud I=U_2/R_2 a napětí U_1=U-U_2 tudíž výkon odporu bude P=U_1*I a podle toho dimenzuj jeho vlastnosti
- Jan16
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, jsou nebezpečný
Ano, je pravda, že tyto adaptéry jsou nebezpečné. Použití rezistoru je dostatečné řešení, ale lepší by byl určitě regulátor. Pokud ti stačí odpor, máš vyhráno. Velmi jednoduchý regulátor mám na webu: http://jan16.czela.net/index.php?id=4&n ... entilatoru ale popis není pro úplné začátečníky... Brzy dám na web popis stavby regulátoru i pro začátečníky s elektronikou.
Se vztahem uvedeným v předešlém článku až tak úplně nesouhlasím, zdá se mi, že je tam asi chybička. (Nevím promyslím si to, ted na to ale nemám čas)
Rr = (Um - Uv) / Iv
Rr je odpor který hledáš
Um je napětí z molexu, tedy 12V
Uv je napětí, které chceš na větráku mít a
Iv je proud ventilátorem (při napětí Uv) a vypočítáš ho: Iv = Uv / Rv , kde Rv je odpor ventilátoru a
Rv = Uvd / Ivd (kde Uvd je napětí na keré je určen ventilátor a Ivd je proud ventilátorem při jmenovitém U). Doufám že jsem to vysvětlil dost jasně. Kdyby ne, písni mi PM. Jo a zapoměl bych: ztrátový výkon na rezistoru spočteš Pr = (Um - Uv) * Iv (Iv spočteš stejně jako předtim)
Můj názor je ale sestavit si ten jednoduchý regulátor. Cenově to nevyjde o moc hůř než výkonový rezistor.
Se vztahem uvedeným v předešlém článku až tak úplně nesouhlasím, zdá se mi, že je tam asi chybička. (Nevím promyslím si to, ted na to ale nemám čas)
Rr = (Um - Uv) / Iv
Rr je odpor který hledáš
Um je napětí z molexu, tedy 12V
Uv je napětí, které chceš na větráku mít a
Iv je proud ventilátorem (při napětí Uv) a vypočítáš ho: Iv = Uv / Rv , kde Rv je odpor ventilátoru a
Rv = Uvd / Ivd (kde Uvd je napětí na keré je určen ventilátor a Ivd je proud ventilátorem při jmenovitém U). Doufám že jsem to vysvětlil dost jasně. Kdyby ne, písni mi PM. Jo a zapoměl bych: ztrátový výkon na rezistoru spočteš Pr = (Um - Uv) * Iv (Iv spočteš stejně jako předtim)
Můj názor je ale sestavit si ten jednoduchý regulátor. Cenově to nevyjde o moc hůř než výkonový rezistor.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
http://jan16.czela.net/
- sysel
- Začátečník

jak jste přišli na to že jsou ty redukce nebezpečný? to určite vymyslel nejakej vyrobce regulatorů aby si lidi koupili regulator za 3 kila misto redukce za 30 korun
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- srna
- Středně pokročilý

- sysel
- Začátečník

no moment. pokud vim tak i v spinanym zdroji je treansformator kterej ma nekolik vinuti pro ruzne napeti a potom je to usmnernene rychlou diodou a vyfiltrovane elektrolitickymy kondenzatory....srna píše:ne, my jsme na to prisli tak ze vime jak finguje ATX zdrojsysel píše:jak jste přišli na to že jsou ty redukce nebezpečný?defakto to znamena castecny zkrat(ATX zdroje nemaj rady odber mezi vetvema)
kdybys to udelal u normalniho(zeleznyho) zdroje, tak se nic nestane
ale ted jsem si uvjedomil. ve spinanem zdroji se to usmnernuje vetsinou jenom jednoucestne to znamena ze proud aby se dostal spatky na GND tak musi jit pres zbytek veci. njn srna asi ma pravdu
(tak si rikam home made regulator asi vyjde levnej nez ta redukce
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
- Holda
- Středně pokročilý

podle tech 2 vypoctu jsem se snazil overit jejich funkcnost a proste no nevychazelo....nevylucuju, ze je chyba na moji strane, spis naopak 
Vetrak - 12V, 0.3A, odpor 2W 33Ohm, kdyz ho zapojim normalne na 12V, tak za nim je 10.8V presto se fan neroztoci....coz je hloupost....Hlavne ten vypocet pak vubec nesedi
Nevim, kde delam chybu
Byl by nekdo tak hodny a rekl by mi hodnoty odporu pro fany 12V a 0,3A (Xilence Red Wing) a pro 12V a 0,12A (NF-S12) tak, aby kleslo napeti na 10V a na 6V a zaroven to fungovalo jak ma a ne jako to moje?
Dik
Vetrak - 12V, 0.3A, odpor 2W 33Ohm, kdyz ho zapojim normalne na 12V, tak za nim je 10.8V presto se fan neroztoci....coz je hloupost....Hlavne ten vypocet pak vubec nesedi
Nevim, kde delam chybu
Byl by nekdo tak hodny a rekl by mi hodnoty odporu pro fany 12V a 0,3A (Xilence Red Wing) a pro 12V a 0,12A (NF-S12) tak, aby kleslo napeti na 10V a na 6V a zaroven to fungovalo jak ma a ne jako to moje?
.
- srna
- Středně pokročilý

Xilence:
na odporu musi byt ubytek 2V pri 0.3A -> R=U/I, R=2/0.3=6,67 Ohm
vykonova ztrata: P=RI^2=6,666666*0.3*0.3=0,59 W
tedy 6.8Ohm 2W
NF-S12:
na odporu musi byt ubytek 6V pri 0.12A -> R=U/I, R=6/0.12=50 Ohm
vykonova ztrata: P=RI^2=50*0.12*0.12=0.72 W
tedy 56Ohm 2W
snad jsem se nesek
pro priste muzes pouzit LED kalkulacku..... http://led.linear1.org/1led.wiz
napeti ktery chces mit na ventilatoru das misto diode forward voltage a proud ventilatoru misto diode forward current (v mA) sice to bude rvat, ze mas moc vysoky napeti a proud, ale to je fuk
na odporu musi byt ubytek 2V pri 0.3A -> R=U/I, R=2/0.3=6,67 Ohm
vykonova ztrata: P=RI^2=6,666666*0.3*0.3=0,59 W
tedy 6.8Ohm 2W
NF-S12:
na odporu musi byt ubytek 6V pri 0.12A -> R=U/I, R=6/0.12=50 Ohm
vykonova ztrata: P=RI^2=50*0.12*0.12=0.72 W
tedy 56Ohm 2W
snad jsem se nesek
pro priste muzes pouzit LED kalkulacku..... http://led.linear1.org/1led.wiz
napeti ktery chces mit na ventilatoru das misto diode forward voltage a proud ventilatoru misto diode forward current (v mA) sice to bude rvat, ze mas moc vysoky napeti a proud, ale to je fuk