Výměna HDD v NTB bez přeinstalace WIN XP

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
matejm
Nováček
Nováček

Výměna HDD v NTB bez přeinstalace WIN XP

Příspěvek od matejm »

Mám v NTB Toshiba satelite A30 původní 2,5" 40GB HDD (NTFS), chci ho vyměnit za WD Scorpio 250GB (rozhraní ULTRA ATA100). Starý vložit do externího boxu.
Potřeboval bych vědět jestli je možné a případně jak udělat toto:

Zkopírování všech dat ze starého na nový HDD včetně WIN bez nutnosti jejich nové instalace. Pokud by to bylo možné udělat na nové 250GB disku dva oddíly. Ponechat na starém 40GB všechna původní data včetně windows, aby na ten disk bylo možno přistupovat a sloužil jak prozatímní záloha nynějších dat, postupem času bude použit na jiná data.

Mám na ntb nainstalované Windows XP home OEM, jak je to s jejich opětovnou nutností aktivace při změně HDD, bude nutná, nebo ne?

Nemáte někdo zkušenost s tímto diskem WD, jak hodně se zahřívá? Nyní má puvodní disk Hitachi 40GB cca 40°C, není to moc?

Děkuji za rady pokud možno i s návodem jak to provést.
P.S. Hledal jsem kde se dalo, ale nenašel jsem komplexní odpověď na moje otázky.
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

mam ten samy NB.. A30 504 s celeronem 2,8. Staci kdyt tam das to CD1 a naformatuje se ti automaticky cely disk a potom nainstaluje cisty windows XP i se SW od toshiby.. nemusis na nic klikat. A nemusis ani aktivovat.

teploty mam kolem 40 v zatezi i 50. nic neobvykleho a po 4 letech ten disk pekne huci.. chci tez vymenit ale nevim jeste za co.
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

matejm píše:Zkopírování všech dat ze starého na nový HDD včetně WIN bez nutnosti jejich nové instalace. Pokud by to bylo možné udělat na nové 250GB disku dva oddíly. Ponechat na starém 40GB všechna původní data včetně windows, aby na ten disk bylo možno přistupovat a sloužil jak prozatímní záloha nynějších dat, postupem času bude použit na jiná data.
Pripojiť obidva disky do desktop PC ten 250GB rozdeliť a pomocou napr: Norton Ghost naklonovať. :wink:
matejm
Nováček
Nováček

Příspěvek od matejm »

[CZ]mike píše:mam ten samy NB.. A30 504 s celeronem 2,8. Staci kdyt tam das to CD1 a naformatuje se ti automaticky cely disk a potom nainstaluje cisty windows XP i se SW od toshiby.. nemusis na nic klikat. A nemusis ani aktivovat.
To právě dělat nechci, chtěl bych použít to co mám na tom starém disku. Mám tam dost programů a nerad bych je instaloval znovu...
matejm
Nováček
Nováček

Příspěvek od matejm »

sTano11 píše: Pripojiť obidva disky do desktop PC ten 250GB rozdeliť a pomocou napr: Norton Ghost naklonovať. :wink:
A půjde to přes ten externí USB box? Že nejdřív připojím ten starý disk, zálohuju ho přes to na disk stolního pc a pak připojím do boxu novy disk a tu zálohu tam nahraju.
Jak je to s tou aktivací?
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

matejm píše: A půjde to přes ten externí USB box? Že nejdřív připojím ten starý disk, zálohuju ho přes to na disk stolního pc a pak připojím do boxu novy disk a tu zálohu tam nahraju.
Jak je to s tou aktivací?
To si uz potom zozen USB box na 2,5" disky a klonuj to priamo na novy disk. Potom im iba vymenis miesta a stary disk v USB ramceku sformatujes a mas prenosny USB HDD :-)
matejm
Nováček
Nováček

Příspěvek od matejm »

Tak jsem to měl v plánu udělat. (Psal jsem to nahoře)
Ale nevím jestli když to pak prohodím, tak jestli budu na ten starý disk 40GB v USB boxu moci přistupovat, aniž bych ho zformatoval...

Když zakážu bootování z USB, tak to bude ty windows na disku venku v boxu (starý) ignorovat?
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Ja som to myslel tak, ze :
1. faza - stary disk v NB, novy disk v USB, spustis mirrorovaci program a "prekopirujes" particie zo stareho disku na novy
2. faza - stary disk v USB, novy disk v HDD, nabootujes z noveho disku Windows a cez spravcu diskov povytvaras dalsie particie na novom disku, v pripade potreby sformatujes stary disk v USB atd.
matejm
Nováček
Nováček

Příspěvek od matejm »

OK, tak to chapu. Mohl bys mi na to doporucit nejake programy? Na klonovani (nejlepe CZ) a na vytvareni partitions?
faugusztin
Začátečník
Začátečník

matejm píše:OK, tak to chapu. Mohl bys mi na to doporucit nejake programy? Na klonovani (nejlepe CZ) a na vytvareni partitions?
Asi vyssie uvedeny Ghost, mozno ti este poradia nieco ine. Moju radu nepocuvaj, ja by som ti doporucil linux a dd (ale to by v rukach neznalych nedopadlo dobre) :-D
matejm
Nováček
Nováček

Příspěvek od matejm »

Mám úplně nový HDD, mám ho před klonování naformátovat na NTFS (zdrojový je NTFS) nebo ho mám jen připojit a začít klonovat? Budu používat Acronis True Image 11
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“