Proč dusíkem, propanem to jde taky

Chlazení pomocí dusíku, kompresoru, Peltierem a další.

Moderátor: morke

SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Proč dusíkem, propanem to jde taky

Příspěvek od SnouMan »

Ahoj,
dneska jsem zkoušel zajímavý kousek, nahradit chlazení dusíkem propanem, ale na stejném principu. Výsledek je více, než zajímavý. Sice to neuchladím tak hluboko pod nulu, ale teoreticky je možné se dostat na -30°C

http://www.youtube.com/watch?v=m_dwFna3KjI
Tady je ukázka :oops:
socket
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od socket »

suchym ladom sa dostanes na -70°C :wink:
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

proc dusikem? protoze nizsi teploty a protoze neni horlavy a vybusny :stupid:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

Jo, ale co je jednodušší snažit se sehnat suchej led. Nebo cestou domu v trafice na rohu koupit flašku plynu. Hlavně si nejsem jistej jak to je se skladováním suchýho ledu. To ho můžeš mít třeba tejden v šuplíku? To mi přijde kapalina praktičtější :oops:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Suchym ledem az na -100.
Kompresor -50st
2st kompresor -75
3st kompresor -100

Propan je extrémně hořlavá látka, snadno vznětlivá. A teplota varu je -42st ne -30st jak pises ty. Takze proc riskovat?
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

hh, docela silenej napad.... to uz rovnou muzes vzit kyslikovou bombu, povolit kohoutek a cekat az se smisi s mastnotou...vysledek by byl stejnej :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

No nvm, všichni tady píšete, jako by jste doma měli litry dusíku a kila suchýho ledu. Přijde mi mnohem jednodušší propan. Kdybych měl zkoušet v amatérských podmínkách, nějaký velký přetaktování, tak pro mě bude rozhodně nejjednoduší koupit flašu plynu :P
r1pper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r1pper »

a pak nekde preleti jiskra a mas to i s burnem xD
KDO mi odebral moji zlutou kartu
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

Tomu bych se musel vyvarovat :-D Docela by mě zajímalo co by to mělo za následky...
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ví bůh. (Cti výbuch)
Toho plynu by jsi spotreboval opravdu strasne moc. A suchej led neni zas tak tezky sehnat.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

kolik vubec stoji suchej led? jen ze jsem tuhle jel okolo Linde Gas.....tam by ho mit meli, je to v zasade technickej plyn(ztuhlej) :)

/cenik jsem na webu Linde nenasel
Dodo677
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dodo677 »

Jo až zas na nově uvidíme nějakej zničenej barák od výbuchu plynu....tak budejasný odkud vítr fouká..... :-D :-D :-D ....šéfe, važ si života a vykašli se na to..... :lol: toť můj názor....
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

:lol: Asi jo, taky jsem si to potom uvědomil, jsem na to vyfoukal tak čtvrtina max třetinu flašky. Nikdy jsem takhle rychle nevyvětral xD Chci to, ale ještě zkusit. Nenapadá vás nějakej jinej plyn, kterej by nebyl tak nebezpečnej a byl dobře k sehnání? ses tejnými učinky...
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

jakejkoli kapalnej nevybusnej....nebo si sezen suchej led
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Chladit propanem :o , to snad není možný :-D :-D :-D .
Jen další blázen, v bláznivém království.
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

skus acetylen s cistym kyslikem, to je jeste aternativa
ukradni si nejake 1000litorve lahve ze stavby :lol:
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
mungo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mungo »

Viem si predstavit, preco extremne pretaktovania robia rozne HW weby, ale homemade? A s horlavym plynom uz vobec nie.
Obavam sa, ze bezne k zohnatiu budu prave len podobne plyny, pretoze bezny "civilista" najcastejsie potrebuje propan-butan, zvaracie plyny a pod., ale kvapalny dusik a spol.? Naco by to pouzil?
Z beznych plynov ma naozaj ziadna alternativa k suchemu ladu a kvapalnemu dusiku nenapada. Kvapalne helium radsej nespominam :-D
SnouMan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SnouMan »

Vlastně princip je asi stejný jde o odběr tepla z plochy odpařováním. Třeba lihem by to šlo taky ne? Ale nedostal bych se na tak nízké teploty :oops:
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

jde to vsim co se odparuje(principielne).....namoc si ruku do vody a foukni :)

nezapominej ze lih je taky horlavy....a jeho vypary(jde ti o odparovani ne?) taky nejsou koser...nedivil bych se kdyby byly vybusny..

kup si neco co nehori :twisted:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Pokud ti staci -50st tak postavit kompresor neni zas tak slozity. Prakticky jde o lednicku. Cili princip tepelneho cerpadla.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní metody chlazení“