tuning sestavy s Q6600 SLACR

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
LoWang
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

tuning sestavy s Q6600 SLACR

Příspěvek od LoWang »

Zdravím, tuním svoji novou mašinu Core2Quad Kentsfield G0 slacr na desce Gigabyte GA-965P-S3 a v poklidu jsem dostal na hranici FSB390*9=3510MHz... primestable asi půl hodiny a teplota jader nejde přes 70°C (Arctic-Cooling Freezer 7 Pro)
Těch 3,5GHz už se mi ale nějak nedaří překonat a po nastavení hodnot v BIOS to deska "zkusí", ale pak to jakoby po pár sekundách vzdá a nastaví dycky zase default 2,4GHz :-\
Tipuju, že problém bude ve vcore - nastavil jsem 1,4V, ale CPUZ a everest a Sandra 2007 ukazují 1,28-1,31V! Pamě't problém není, pač jede na 2xFSB a při menším OC zvládá v klidu 2,5xFSB (až 920MHz) (auto voltage control nastaví vdimm 2,1V)
Teďka koukám, že když vypnu prime95 maximum heat test, tak vcore kolísá mezi 1,28-1,36 a jakmile ho zapnu tak klesne pod 1,31 :-\

http://u0sus4je.2560835.ukazto.com
http://fmj3t6uy.2560834.ukazto.com
http://2k4uumvs.2560832.ukazto.com

1) Předpokládám, že kvůli vcore, se nedaří vyšší OC
2) mám nastavit vcore 1,5 a výsledek pak bude třeba 1,4V?
3) Mám slabý zdroj? (Fortron FSP400-60THN-P 400W)
podle tohodle testu zdrojů je celkem v pohodě: http://www.trustedreviews.com/periphera ... up-Test/p7 (ale nemám tudle modrou verzi)
4) je to deskou, že neudrží nastavené napětí? (podle diskusí soudím, že je to normální...)
5) má smysl si teď hrát s napětím northbridge FSB nebo tak něco?
Naposledy upravil(a) LoWang dne stř 2. dub 2008, 11:40, celkem upraveno 1 x.
Those that are last, may yet be first...
Appleseed: Core2Quad Q6600 @3.7GHz+AC Freezer 7 Pro, 4GB RAM, GeForce GTX275, 2x750GV Samsung, Vista 64bit home
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

3510 mhz je hodně dobrá hodnota na to, jakou máš desku,chladič a zdroj.

Osobně si ale myslím ze ti to celou noc Orthosem neprojde...Půl hodiny je málo, nech to přes noc a pokud to nehodí chybu atd tak to ber jako záchytnej bod..

A myslim si že by sis měl pořídit lepší zdroj, nic proti fortronu, ale Q6600@3,5G + G80 + terra hdd ... Seasonic OEM 500w třeba nebo fortrona bluestorm 500:)

Dneska maj všechny desky vdrop , takže málokdy se nastaven v biosu rovná tomu co jde do CPU.U některých to jde trochu zlepšit moddnutím , zkus pohledat na netu víc k tvojí desce.

Máš vyplý věci jako C1E, EIST atd ?
Může to bejt tim že to deska neudrží, ALE NEMUSÍ, prověř stabilitu dosavadního OC.A čím měříš teploty ? Podle mě je to blbost co máš.Já měl na QX6700 + Tr ultra120extreme při 3,4 kolem 70 load.A to je jiná třída.

A napětí na northbridge určitě taky zvyšuj, ne nějak extrémně , ale zvyš, třeba 1,4v, nevim jak to je u P965, nikdy sem ji neměl doma.
Apple MacBook Pro Unibody | 2.4 GHz (@2.7 GHz Windows 7) | NViDIA 9400M/9600GT | 4 GB RAM | MyBook 750GB | Apple Numeric Keyboard | Apple Magic Mouse | Razer Copperhead | Razer ExactMat |vDell 2408WFP | Genius 5.1 ve dřevě
Apple iPhone 3G 8GB | Koss Porta/Pro
LoWang
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LoWang »

tak to jsem rád, že je to hodně dobrý, ale dokud nenarazím na nějakou jasnou hranici proč už to dál nejde tak mi to nedá :)
S tím vcore dropem je to fakt - nastavil jsem nějakejch 1,5 a reálně je to teď 1,392V...
No pokud bylo malé napětí (autovcore podle BIOS už pak nestačilo), tak prime95 crashlo chvilku po startu. Pokud to přeskočilo několik testů, tak jsem to bral jako dobré, ale samozřejmě nemusí to bejt primestable. Nevim, jestli se mi chce platit ten účet za elektřinu abych si byl jistý, že to vydrží burntest celou noc :-D

EIST a C1E halt state mám zaplé, proč bych to měl vypínat, když to šetří elektřinu?
Jinak ty teploty mi takhle ukazuje CoreTemp 0.96.1, RMClock i Everest, takže pokud není problém v cpu sensoru, tak bys tomu měl věřit ;-) Mám dobře uklizené kabely v case (hodím sem ještě fotky...) a navíc jsem si pod DVD namontoval 12cm větrák a od něj směrem k CPU nejsou skoro žádné překážky. Tyhle teploty to drží, i když tenhle fan stojí nebo jede na minimální otáčky (manuální regulací potenciometrem). Holt AC freezer 7 pro je dobrej chladič ;) Bez zátěže jede asi na 1500rpm (bez OC pod 1000) a při nejdrsnějším OC a prime95 testu se rozjel na 2600 (což už je docela vichřice), ale přitom byl ten 12cm vypnutý. Když jsem ho pustil, tak se freezer zklidnil na 2300

Teď mám ale další záhadný problém - grafika se strašně zpomalí když je FSB větší než nějakých 360MHz! Prostě 3Dmark 2006 má místo obvyklých 60fps v první scéně 20 a pak se celý zbytek testu strašně seká a udělá něco přes 4000bodů, zatímco normálně dal přes 10K :-\ Hry jsou taky strašně zpomalené. Nevím jestli je problém v nějaké frekvenci PCIe nebo co, ale docela mě to štve...
Appleseed: Core2Quad Q6600 @3.7GHz+AC Freezer 7 Pro, 4GB RAM, GeForce GTX275, 2x750GV Samsung, Vista 64bit home
alanc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alanc »

akoze nechcem sa ti do toho rypat - ja mam Q6600/ G0/ AC7pro/ dosku GA 965P ds3/rev 1.0/ - teda skoro zostava ako ty ...... ,ale ak zapnem tie setriace vecicky - EIST,C1E -tak mi automaticky padne nasobic o 2 dole a Vcore o 0,1-0,2 dole.....
inak dam stabilne iba 3,3 ale pri teplote 65-68 °C s 1,425 V o tvojich 3,5 mozem iba snivat...
vela stastia
" ALANCÉ "
LoWang
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LoWang »

no a funguje ti ten speedstep vůbec? Když sleduješ CPUZ, tak by se frekvence měla měnit pokud nic neděláš / nějaká zátěž.

S tou grafikou někdo nevíte? Napsnu to asi eště do nvidia fóra...
owoce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od owoce »

" Nevim, jestli se mi chce platit ten účet za elektřinu abych si byl jistý, že to vydrží burntest celou noc

EIST a C1E halt state mám zaplé, proč bych to měl vypínat, když to šetří elektřinu?"

Podívej, otestuj si to a zaplať si za to, nebo si pak zpani šetřící fičurky a vykompenzuješ to.

Jde o to, že až ti to spadne když to budeš nejméně čekat tak budeš litovat, je to tvoje věc, mě to spadlo eště s E8200 na 4ghz (hodinu stable v prime, neřešil sem) , pak vkládám na 18 slajdu obrázek do powerpointu a BSOD ... Takže jistota je jistota a +-100mhz ti za to nestojí.
Apple MacBook Pro Unibody | 2.4 GHz (@2.7 GHz Windows 7) | NViDIA 9400M/9600GT | 4 GB RAM | MyBook 750GB | Apple Numeric Keyboard | Apple Magic Mouse | Razer Copperhead | Razer ExactMat |vDell 2408WFP | Genius 5.1 ve dřevě
Apple iPhone 3G 8GB | Koss Porta/Pro
LoWang
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LoWang »

No o tom se s tebou nehádám to je jasné, že to potom budu testovat více, ale teď mám tak trochu o dost vážnější problémy s tou grafikou :-(
Napsal jsem na ocforums, snad se něco dovim. Není nějaká utilita na otestování jestli všecky shadery a pipeliny grafiky fungují jak mají?

http://u0sus4je.2560835.ukazto.com
http://fmj3t6uy.2560834.ukazto.com
http://2k4uumvs.2560832.ukazto.com
LoWang
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

z toho by se člověk posr..

Příspěvek od LoWang »

Tak jsem na to přišel proč mi to tak blbne ta grafika! Problém byl v PCIe link width! Prostě se dívám v CPUz na mainboard / PCIe link width a je tam x1 místo x16! Na nějakým fórupsali, že je nutno zvednou frekvenci PCIe na 110MHz a že to pomůže! No a je to fakt! Z tohodle by se fakt jeden zbláznil :-]
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“