Dík Tagy
Šifrování flash pomocí TrueCrypt
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Tagy
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Šifrování flash pomocí TrueCrypt
Ahoj, potřebuji rozchodit šifrovaný flash disc pomocí software TrueCrypt pod Ne-administrátorským účtem. Pod adminem vše spustím a namountuju si šifrovaný oddíl. Ve škole jsem bohužel jen jako uživatel a chce to po mě práva administrátora. Potřebuji flash přenášet mezi více počítači.
Dík Tagy
Dík Tagy
- kocourleo
- Začátečník

S tím truecryptem asi nepomohu, ale jako alternativu bys mohl používat šifrované archívy pomocí 7-zipu:
http://portableapps.com/apps/utilities/7-zip_portable
http://portableapps.com/apps/utilities/7-zip_portable
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
- pepak.net
- Začátečník

-
Re: Šifrování flash pomocí TrueCrypt
Bez admina to nepůjde - TrueCrypt vyžaduje ovladač a ten se jinak než pod adminem nainstalovat nedá. Totéž platí o každém dalším softwarově řešeném šifrování založeném na stejném principu (šifrovaný kontejner, který se systému jeví jako další disk).Tagy píše:Ahoj, potřebuji rozchodit šifrovaný flash disc pomocí software TrueCrypt pod Ne-administrátorským účtem. Pod adminem vše spustím a namountuju si šifrovaný oddíl. Ve škole jsem bohužel jen jako uživatel a chce to po mě práva administrátora. Potřebuji flash přenášet mezi více počítači.
Možná řešení:
1) Použít SW šifrování založené na jiném principu, např. zmiňovaný 7-Zip. Nevýhoda je jasná, než budeš moc zašifrovaný obsah použít, budeš ho muset napřed dešifrovat a dešifrovaný někam uložit. Tím to ovšem vznikne problém, jak to potom bezpečně smazat, aby to náhodou někdo neobnovil.
2) Pro TC i pro některé další produkty existují utility, které umožní přistupovat k zašifrovanému svazku "offline". Problém z bodu 1 ovšem zůstává.
3) Použít HW řešení. Flashdisky Kingston Data Traveler Secure, K.D.T.S. Privacy Edition a IronKey obsahují šifrovací procesor a dokáží fungovat i bez administrátorských práv. Někdy (asi často, ale jak jsem si ověřil, ne vždy).
Na závěr taková malá otázečka: Troufneš si pracovat s tajnými daty na počítači, kde nemáš administrátorská práva a nevíš, co ti tam admin podstrčil za keylogger?
- bonavox
- Začátečník

-
Měl bych dotaz k programu TrueCrypt.
Používám taktéž tu "přenosnou instalaci" (o které se tu zřejmě bavíte v souvislosti s administrátorským účtem) - jde udělat nějaký .bat soubor, který by mi:
1/ spustil tento přenosný TrueCrypt
2/ namountoval předem zvolený soubor
3/ mě se zeptal už jen na heslo?
Používám taktéž tu "přenosnou instalaci" (o které se tu zřejmě bavíte v souvislosti s administrátorským účtem) - jde udělat nějaký .bat soubor, který by mi:
1/ spustil tento přenosný TrueCrypt
2/ namountoval předem zvolený soubor
3/ mě se zeptal už jen na heslo?
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- pepak.net
- Začátečník

-
- bonavox
- Začátečník

-
Re: Šifrování flash pomocí TrueCrypt
Mám trochu problém. Chtěl jsem zašifrovat celý externí disk. Postupoval jsem jak chtěl TrueCrypt - zrušit oddíl a nechat jej aby si jej sám naformátoval. Stalo se, namountoval jsem jej. Odpojil, šel k vedlejšímu počítači a tam mi stejná verze TrueCryptu řekla, že "špatné heslo nebo se nejedná o svazek TrueCrypt". Tak jsem šel zpět k tomu prvnímu PC a tam jsem se dozvěděl to samé. Přitom disk je v pořádku. Nejde o nějakou chybu programu?
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!