Ram disk

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

kani23.cz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Ram disk

Příspěvek od kani23.cz »

Ahoj mám dotaz jak tahle funkce pracuje a k čemu přesně slouží ve vyhledavači jsem toho moc k pochopení nenašel :oops:
Myloš
Nováček
Nováček

Příspěvek od Myloš »

Trocha historie:
Ramdisk jsem používal v dobách DOSu 6.22 – v té době uměl operační systém naplno využít jen 640 kB RAM, pomocí emm386.exe a himem.sys (resp. pomocí alternativních nástrojů) mohl použít zbytek RAM do výše 1 MB (za pomoci programu QEMM šlo i víc, ale v zásadě bylo pro DOS 2 MB RAM až až).
Pokud měl někdo víc paměti (4 či 8 MB, v pozdějších dobách i víc), mohl nevyužitou ramku namapovat jako disk.
Harddisky jsou obecně pomalejší než operační paměť a jestli to platí dneska, tuplem to platilo u tehdejších harddisků, které jely max. PIO 4 (moje v té době tuším PIO 2) a v otáčkách blížícím se kuchyňskému mixeru ;-)
Takový disk byl extrémně rychlý a když si na něj člověk po startu systému nakopíroval nejužívanější programy, výrazně si tím pomohl. Jedinou nevýhodou takového disku bylo, že při havárii systému, respektive po restartu byla data z ramdisku fuč, stejně jako jsou fuč z ramky.

V dnešní době sice nikdy není dost paměti, ale přeci jen – mám 2 GB RAM a Windows XP. Málokdy využiju celou oprační paměť, takže RAMdisk bratru tak půl giga by se docela šiknul – třeba při obrábění velkých WAVů nebo obrázků.

Mimochodem – pokud byste někdo znal nějaký funkční free program, který by mi umožnil provozovat ramdisk pod Win XP, dejte vědět.
Ali Hasan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ali Hasan »

Pouzivam takisto. Velkost 2GB. Na "temp" subory (systemovy temp) + tempy programov ako Vegas, Photoshop atd. Pri rychlosti 2GB/s je obcas poriadny skok proti disku, hoci aj raid-u.

Free program neviem, ale osobne mam SuperSpeed RamDisk...
If you can´t make it good, make it look good...

Q6600 @ 3,2GHz (400x8) @ 1,344V+ Noctua NH-U12P @ 600rpm /, Sapphire Radeon HD3870 + Zalman VF-900 Cu, 8GB RAM A-Data Vitesta EE @ 960MHz 5-5-5-18, Gigabyte EP35-DS3R, Raid 0 - 1,5TB (2x750GB/16MB WD7500AAKS), + 640GB WD6400AAKS SATAII/16MB cache, DVD-RW/LiteOn LH-20A1S + DVD-RW/LiteOn LH-20A1P, SB Audigy 2 Platinum EX, SkyStar HD2 + SkyStar 2, Genius HT5.1, LCD 20" 16:10 - FSC S20-1W, Enermax Liberty 500W, Vista x64 Ult.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Připojuju se s dotazem na spolehlivý RAMdisk pod 64bit Vistama (hodlám naplno zaměstnat 8GB RAM). Free potěší, ale v případě kladných referencí se nebráním i nějaké koruně za komerční..
Ali Hasan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ali Hasan »

Vyssie zmieneny SuperSpeed RamDisk - pouzivam vo Viste64.

Q6600 @ 3,2GHz (400x8) @ 1,344V+ Noctua NH-U12P @ 600rpm /, Sapphire Radeon HD3870 + Zalman VF-900 Cu, 8GB RAM A-Data Vitesta EE @ 960MHz 5-5-5-18, Gigabyte EP35-DS3R, Raid 0 - 1,5TB (2x750GB/16MB WD7500AAKS), + 640GB WD6400AAKS SATAII/16MB cache, DVD-RW/LiteOn LH-20A1S + DVD-RW/LiteOn LH-20A1P, SB Audigy 2 Platinum EX, SkyStar HD2 + SkyStar 2, Genius HT5.1, LCD 20" 16:10 - FSC S20-1W, Enermax Liberty 500W, Vista x64 Ult.
hadr
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hadr »

Trocha motivace - RamDisk na pomalem stroji (DDR400):

Obrázek

Pouzit byl vyse zmineny program RamDisk 9.0 na Windows XP.
HP nx7400 - Sharp 550sh
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Ali Hasan píše:Vyssie zmieneny SuperSpeed RamDisk - pouzivam vo Viste64.
Diky - dobrej tip, zkousel sem ho proklepnout zatim ve 32bit, ale vypada schopne. Akorat me pada casto front-end, ale disk drzi. Ma sikovne funkce, ktere ale nevyuziju. Na to se mi zda tech 100$ celkem dost. Zkusim jeste pohledat...
Ali Hasan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ali Hasan »

Aigor píše:Akorat me pada casto front-end...
Na vytvoreny disk neklikaj pravym mysom, ale oznac ho a klikni hore ikonu "properties"... 8-)

Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Ali Hasan píše:
Aigor píše:Akorat me pada casto front-end...
Na vytvoreny disk neklikaj pravym mysom, ale oznac ho a klikni hore ikonu "properties"... 8-)
Chces tim rict, ze to neni bug, ale feature ? :shock:
Jako vim o druhe moznosti, ale v ramci testovani jsem potreboval vedet jak se to chova pokud k tomu sedne prumerny BFU a pravy tlacitko mysi povazuju za celkem std. operaci, takze zaseky by to rozhodne za ty prachy generovat nemelo.
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Myloš píše:V dnešní době sice nikdy není dost paměti, ale přeci jen – mám 2 GB RAM a Windows XP. Málokdy využiju celou oprační paměť, takže RAMdisk bratru tak půl giga by se docela šiknul – třeba při obrábění velkých WAVů nebo obrázků.
Osobně používám 128 MB (se synchronním zápisem na disk) na programy a data a 384 MB (bez synchronního zápisu) na tempy a jeví se to jako velice použitelné řešení.
Mimochodem – pokud byste někdo znal nějaký funkční free program, který by mi umožnil provozovat ramdisk pod Win XP, dejte vědět.
Kvalitní free neznám, ale QSoft Ramdisk začíná myslím na 8 dolarech, to je 125 korun, a je velmi dobrý - to už snad ani nestojí za to, hledat freeware.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Koukam ze program SuperSpeed RamDisk ma (po zaskrtnuti v nastaveni "Use advanced wizard" moznost pouzit pameti, kterou neadresuji windowsy, zkousel to nekdo, jestli to jde vyuzit, kdyz mate 4GB RAM a system pouziva nejakych 3.25GB tak jestli tam jde nacpat ten 3/4te giga? Bylo by to pak skvely vyuziti prebytkovy pameti..
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Ali Hasan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ali Hasan »

Aigor píše:Chces tim rict, ze to neni bug, ale feature ? :shock:
To nie, ale zrejme pouzivame rovnaku verziu, takze je to maly bug, ktory ale ide obist. Navyse v nastaveniach som bol len na zaciatku, odvtedy nie, ako problem to nevidim - funkcionalitu to neovplyvnuje. Suhlasim vsak, ze by to robit nemalo.

imatrix
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imatrix »

Zdarek, tak jsem trochu patral a testoval a narazil jsem na jednoduchy, nejrychlejsi, trochu upraveny originalni ramdisk od microsoftu (na tom je zalozena vetsina tech co jste psali vyse). A jeho nejvetsi vyhoda? je naprosto ZDARMA! Funguje i pod 64bit Vistama, takze kompatibilita skvela.

Co se tyce rychlosti, se SuperSpeed jsem dosahnul v PCMark05 HDD priblizne 460 000 bodu a s timto v prumeru 505 000 a jednou i 540 000 bodu (pro srovnani- nejrychlejsi pevny disk 7200rpm ma kolem 7 000 bodu :-D

Stahujete http://www.badongo.com/file/7533583

Tento vikend budu jeste laborovat, kazdopadne si tam hodim 1 GB swap, ReadyBoost a pak tempy z ruznych programu kde to pujde.

Jak tu Hadr ukazoval tu rychlost v HD Tune, tak s moji sestavou to dosahuje rychlosti kolem 3 500 MB/s coz je ku****sky rychly (a jeste k tomu jen s tim pomalejsim SuperSpeed), vytizeny ctyrjadroveho procesoru (v podpisu) pri tomto maximalnim cteni/zapisu je presne 25%, čili rozlozene vyuziva jedno jadro (nepodporuje vicejadra).

Jak presne provadite tu synchronizaci?
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

imatrix: tak tenhle ramdisk se nepripoji jako disk -> nejde zmerit v HDtune...
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
imatrix
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imatrix »

To ano, jako fyzicky se nepripoji, ale jako pismeno ano, takze to neni problem. Akorat nejde v HDtune a dalsich co se koukaj primo na fyzicky disky zmerit, ale v PCMark05 jde normalne.
kul1k
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kul1k »

zdar uvazuji o vytvoreni ramdisku ale neusim jestli mi to pomuze treba u hrani her atd. spis je to pouzitelny u nejakejch softu jako je Photoshop Corel nejaky CAD aplikace nebo se mylim
NB:Acer Aspire V3 571G
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Skutečně použitelný je jednak na tempy a druhak na malé, ale často používané aplikace (třeba komprimační utilitky).
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

na tempy? trosku zhovadilost ne? to radsi vypni swap :roll: . kdyz ma clovek 4 a vice GB ram, na co tohleto? ideal je 2x1TB F1 Samsung a 8GB pameti...vrele doporucuju :wink:

edit: a navic, komprimacni programy kdyz zpustis a neco komprimujes, tak nepristupujou pro svoje data na disk ale jsou v pameti cili taky blbost... :roll:
imatrix
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imatrix »

Ale nektere aplikace a hry vyzaduji swap, takze to neni reseni...jinak jak se tu nekdo ptal na ty hry...je to ultimatni reseni kdyz vis ze budes nakou hru hodne hrat, staci ji zkopirovat do ramdisku a rychlost nahravani bude extremni...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

jmenuj mi jednu aplikaci a jednu hru ktera potrebuje swap :roll:

navic nevim o tom, ze by nynejsi MB umeli vic jak 8GB pameti (krom serverovejch samozrejme), tak jak do 8GB chces vtestnat napriklad 10GB hru, hm? :lol:
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“