Kterou z nich: Canon 40D, nebo Pentax K20D?

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Kterou z nich: Canon 40D, nebo Pentax K20D?

Příspěvek od cabman »

Chci koupit nový foťák, peníze jsou na stole a zbývá jen politické rozhodnutí zda 40D, nebo K20D.

pro Canon mluví:
+větší display
+rychlejší sekvenční snímání
+rychlejší ostření
+tělo je o 3k lacinější (po cashback)
+ověřená vysoká kvalita fotek

Canon neurazí, fotografie dosahují velmi vysoké kvality, dílenské zpracování je ok.

pro Pentax mluví:
+větší hledáček (né o moc)
+vodě a prachu odolné tělo
+14Mpix
+max iso6400
+subjektivně lepší ergonomie
+funkce pro rozšíření dynamického jasu (trochu funguje, i když ...)
+automatické čištění snímače od prachu
+stabilizátor přímo v těle (lacinější objektiv, ale nišší účinnost)

To by byl můj osobní favorit, ale u předešlé K10D mě odradila hrozně nízká kvalita .jpeg, která byla v porovnání s konkurencí naprosto zoufalá. Vzpomínám na tu noční fotku z dpreview (můžete najít přímo v recenzích), ve které dopadl Pentax super nejhůř. Jpeg používám často, Raw jen občas (nemám chuť trávit večery s převáděním RAW). Další otazník je, že dost často recenze zmiňují velký problém s vyvážením bílé.

Můj hlavní zdroj informací je www.dpreview.com. Mají nejlepší recenze a používají přímé srovnání s jiným fotoaparátem. Bohužel se recenzí pro K20D stále otálí.

Co se týká objektivu. No nechci investovat nějak extra moc, tak do 15k je to ok. Bohužel v této cenové relaci je všechno stejná šeď. Mám načteno na http://www.photozone.de/. V podstatě na oba fotoaparáty se nechá namontoavat to samé od třetí strany, ale i ve vlastních nabídkách jsou zajímavé kousky. ale nic mě extra neoslňuje.

Zajímají mě krátká až střední ohniska, krátké max 18mm a dlouhé tak do 100mm (počítám kinofilmová). K20D má crop 1.6 a 40D má 1.5. Dva objektivy se mi moc tahat nechce.

K K20D i 40D se nechají sehnat objektivy v nízké cenové relaci okolo 10k až 15k.

Takže otázka je, který z nich Pentax K20D nebo Canon 40D? Předem děkuji za reakce. Jsem rozhodnut pro jeden z nich, proto prosím odpovědi omezte jen na tyto dva fotoaparáty. Obecnou diskusi jsem již pročetl v jiném vlákně. Děkuji
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

vyzkoušet. rozhodnout musíš sám.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

nechapem, naco si chces kupovat drahsiu zrkadlovku a nechces potom investovat do objektivu.

Aj ked, nakoniec aj tak vezmes dalsich 30k a kupis poriadny objektiv, aj ked si to teraz nemyslis. Potom ta to bude nahlodavat a nahlodavat...
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

postavil bych se k tomu obracene, vybral sklo a podle nej koupil telo, ten objektiv udela mnohem vic prace jak telo
.
Vodnik
Začátečník
Začátečník

Re: Kterou z nich: Canon 40D, nebo Pentax K20D?

Příspěvek od Vodnik »

Koupil bych to co se lépe drží, evidentně nevíš co chceš a na co to chceš, takže sebelepší tělo ti moc nepomůže. Naprosto souhlasím s tím, že na prvním místě je výběr objektivu, takže pokud na něj nemáš připravenou částku v hodnotě 2-3 násobku ceny těla, tak celkem není co řešit a kup co chceš
vss Vodnik DrC+ (kp)
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Kterou z nich: Canon 40D, nebo Pentax K20D?

Příspěvek od cabman »

Vodnik píše:Koupil bych to co se lépe drží, evidentně nevíš co chceš a na co to chceš, takže sebelepší tělo ti moc nepomůže. Naprosto souhlasím s tím, že na prvním místě je výběr objektivu, takže pokud na něj nemáš připravenou částku v hodnotě 2-3 násobku ceny těla, tak celkem není co řešit a kup co chceš
O fotografování vím dost a vím co chci. Výběr jsem omezil na dva stroje z celého sortimentu.

Je mi jasné, že výslednou fotografii zásadně ovlivňuje objektiv, ale já dělám fotky do velikosti A4 a tisknu je něco kolem 300dpi. Na tomto formátu jsou vady objektivu naprosto zanedbatelné. Proto spolknu hrdost, a koupim takový objektiv, jaký zrovna potřebuji. Tvůj názor, že objektiv musí být 2-3x dražší, je docela silná teorie. Pro praktické použití to pochopitelně není pravda. Docela by mě zajímalo, kolik lidí má na těle za 20 000kč namontován objektiv za 60 000kč.

Nehledě na to, že dokud jsem to nezaplatil, mohu objektiv změnit.

Lepší tělo nevolím pro vyšší kvalitu fotek, ale pro extra funkce, které to přináší. Mě by stačila kvalita fotek která leze z Canon za 15k. Peníze nejsou problém a jsem ochotný ty drobnosti navíc zaplatit. Ale třída fotoaparátu je již zvolena.

Moje otázka, na kterou jsem žádal odpověď, zněla jinak. Myslel jsem, že by se třeba mohl najít někdo, kdo řešil podobný problém, nebo se třeba jen o tuto tématiku zajímá. Nečekám spásné řešení, ale třeba postřeh, který ukáže výhody, nebo nevýhody jednoho z nich. Tedy 40D, nebo K20D.

Děkuji
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Možná by nebylo od věci, dkybys uvedl, co s tím chceš vůbec fotit. Protože i když ti každý doporučí produkt podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nemusí vyhovovat účelu, pro který ho potřebuješ.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Cabmane.

Mám kámoše, který už do svejch foťáků, objektivů a blesků vrazil možná půl mega (může si to dovolit a je to jeho kůň №1).
Teďka si pořídil toho Pentaxe (před 3 týdny). Zatím nad ním neustále uchcává blahem....třeba to bude taky doporučení.

P.S. až dosud byl zarytej Canoňák.
Sattero
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sattero »

Těžké to rozhodování. Viděl sem fotky z Caňoura a líbily se mi, ale na Pentax slyším chválu... Nevím proč, ale něco mi říká, že bych na tvém místě šel do Caňoura :)
Pracovní násroj: Sony VAIO Duo 13
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Hodně cestuji. Takže předmět mého zájmu je příroda a architektura. Občas fotím portrét. Rychlé sportovní akce, nebo něco v klubech jsem nikdy nefotil a ani o to nemám zájem.

Našel jsem hafo článků a diskusí. Vyplívá z nich:
1. Fotografie z K20D jsou všestraně lepší než z K10D.
2. 40D je výrazně rychlejší, je vhodná pro lidi co fotí rychlé akce.
3. Není vůbec jasné, který fotoaparát (K20D nebo 40D) dělá vlastně lepší fotky. 40D je ověřená kvalita a u K20D se doufá, že fotí líp než K10D.

//--------------------------------------------
Obecné diskuse:
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=27800276
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=27011894

Srovnání ISO nějakým amatérským fotografem:
http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... endly.html
Pro mě lépe vychází 40D. K20D má trochu měkčí obraz a celé je to takové mapovaté a rozmazané (je to přesně to, co jsem neměl rád u k10D). Nicméně, neznáme opravdové podmínky při focení a kompresy.

Japonské recenze, nepřečtu to, ale obrázky vidím:
http://ascii.jp/elem/000/000/071/71350/
http://ascii.jp/elem/000/000/105/105527/
- V tom obrázku s celkovou kompozicí pro mě vyhrává K2OD, fotka je ostřejší - víc detailní. Ta fotka z 40D je nějaká rozmazaná, pravděpodobně to je špatně vyfocené a podexponované. Proto jsem koukl na tu plus1 a je to lepší, ale furt ten pentax vede. Všiměte si třeba chlupů toho králíčka, na nich je vidět podstatný rozdíl. Vlastně jim to moc nevěřím, ty fotky nejsou dělané za úplně stejnch podmínek.
- Iso3200. Opět, jako minule, canon je rozmazaný. Proto se zdá, že canon má nišší zrnitost, ale fotku z pentaxe mohu dodatečně rozmáznou photoshopem a jsem na tom samém.
- Iso400 vychází podobně.

Takže výsledek je, že žádný neni. Kdyby byla receze K20D na dpreview...
consider
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od consider »

No, ja bych bral spis toho Canona a prijde mi, ze ty podstatny duvody uz jsi vypichnul ve svem prvnim prispevku :roll:
PC1:Acer TravelMate 7750G-2454G75Mnss, CPU i5 2450,GK HD7670 1GB,RAM 4096MB 1066MHz,HDD 750GB,<104W,17.3" + 25" LG Flatron E2541
PC2:Toshiba Satellite X200-252,CPU C2D T8300,GK M8700GT 512MB,RAM 3072MB 667MHz,HDD 250GB,<180W,17.1"
PC3:MB Asus M2R32-MVP,CPU A64X2 6400+BE,GK HD2600XT 256MB,RAM Transcend 800MHz CL4 2x1GB dc,HDD WD Raptor 36GB 10000rpm,650W CoolerMaster +22"LG
PC4:MB GigaByte K8N-E,CPU S 2800+,GK 9550 256MB,RAM 512MB,HDD WD 80GB,350W EC +17"Fujitsu-Siemens
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Závěr: 40D.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

cabman píše:Závěr: 40D.
vítej u canonistů :roll:

a co máš zatim za sklo?
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Se základním sklem pro 40D je docela problém. Vůbec jsem nevěděl co vzít. Ve hře byl Canon EFS 17-85/4-5.6 (v setu asi 8k), Sigma 17-70 mm f/2,8-4,5 (asi 8k) a Tamron 17-50 mm/2.8 (asi 10k).

Přečetl jsem milion recenzí a každý chválí svého koně. Názory jsou tak rozporuplné, že není jiná možnost něž to sám otestovat.

Já jsem nakonec vzal ten Seťák "Canon EF-S 17-85 mm f/4-5,6 USM IS". Vzal jsem ho s tím, že v setu je za 8k a když ho kupuješ zamostatně stojí 14k. Není pro mě problém sehnat kupce za 7k-8k... takže za pokus jsem nic nedal. Výsledek je, že se jedná poměrně o dobrý objektiv. Je úplně tichý, velmi rychlé ostření, umožňuje ruční dootření po namáčknutí v automatickém režimu, má stabilizátor (super věc, udržím v ruce znatelně delší časy) a je dost dobře mech. Udělanej (žádné vůle, vysouvá se jen kousek). Co se týká optické kvality: na širokém konci je viditelná soudkovitost, ale s ohniskem se vyrovnává velmi rychle. Při nevýhodném protislunci se v objektivu dělají mírné odlesky,ale to je danné třídou. Má poměrně vyšší F. Kresbu dedokážu posoudit, ale subjektivně se domnívám že je to ok.

Takže je to docela boj. Až se s ním naučím zacházet tak zaskočím někam do obchodu a porovnám se Sigmou a Tamronem. Možná s vyššími modely.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

jeden 17-85 mám taky :) , je to dobré základové sklo. Jinak taky bych si ho někdy rád porovnal s tím tamronem :roll:
Obrázek
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

O tamronech se tvrdí, že mají problémy s kvalitou ... každý objektiv je jiný. Nevím jestli je to pravda, ale obecně se to v diskuzích často opakuje.

Jinak ta 40D je opravdu super. Za chvíli jí má člověk "v ruce", ovládání je naprosto dokonalé, v mých tlapách se krásně drží. Zezačátku jsem byl velmi skeptický k LiveView, ale našel jsem mu dobré využití. Totiž, nechá se na něm odkontrolovat vyvážení bílé. Jinak samozdřejmě používám mnohem přesnější hledáček.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

tamron - tak to i sigma...

40D - jojo, ovládání mají destíky perfektní :), jinak k liveview, kontrola AWB, no nevim, takou věc zfoukneš za 10 sekund v kompu... Dobřé na LV je, že v případě manuálních skel si můžeš kontrolovat ostrost výřezem na displeji...
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“