Adobe gamut

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Sheep-Master
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Adobe gamut

Příspěvek od Sheep-Master »

Čárkovaně je naznačen barevný prostor Adobe RGB, který zasahuje daleko více do zeleno-azurové barvy. Když vidíte jednou monitor s Adobe RGB a poté přejdete zpět na nějaký sRGB panel, tak máte pomalu pocit, že jste u černobílého monitoru.

Obrázek

Máte někdo s tímto zkutečnosti? Je opravdu monitor s Adobe RGB gamutem opravdu lepší v barevnym podání?
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN

Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

To je dost zvlastni otazka :lol:
Samozrejme ze je lepsi, jinak by se nenamahali je vyrabet a lidi by za ne nedavali takovy prachy :wink:

Osobne jsem mel moznost pracovat u profi monitoru jen par hodin. Za chvili prestanes zasnout a zacnes kroutit hlavou na tema hnusnejma fotkama, co sis o nich myslel, ze jsou upraveny. Ve druhe fazi - navrat na svuj monitor je to teprve poradny sok, ty nove fotky jsou jeste hnusnejsi nez si pamatujes jak byly na zacatku a nekolik dni si zvykas s nadavanim zpet na omezene barvy a na internetu procitas ceniky a recenze novych monitoru...

To bylo z pohledu fotografa, z pohledu hrace to necham na nekom jinem..
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: Adobe gamut

Příspěvek od Ache »

Sheep-Master píše:Je opravdu monitor s Adobe RGB gamutem opravdu lepší v barevnym podání?
Ano, je to v zelené barvě dost poznat, zelená je sytější. Ale zrovna Adobe RGB prostor se oproti sRGB liší jen v sytosti zelené složky, zbytek (modrá a červená) je stejný, takže si jako u černobílého monitoru nepřipadáš. :) Ale hodně monitorů přesahuje i červenou a někdy i modrou - např. HP w2408, když to srovnám s mým HP w2207 tak je rozdíl celkem patrný i v červené. Určitě čím vetší rozsah tím lepší, akorát je pak problém při práci z grafikou kdy musí být barevný prostor monitoru kalibrován na výstupní zařízení (což u sRGB problém rozhodně není)

EDIT: A taky je pak rozdíl mezi samotnou kalibrací a věrností barev, protože i profi monitory (CRT) jedou v sRGB. Takže i rozsah není všechno, vsadím se že LG 227WT ( TN displej s rozšířeným gamutem) určitě bude mít horší barvy než nějaký EIZO na S-IPS technologii, ale v rozsahu sRGB :wink:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sheep-Master
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sheep-Master »

nevíte jak na tom může bejt moje LG 245WP-BN?
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN

Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NANAO »

Aigor píše:To je dost zvlastni otazka :lol:
Samozrejme ze je lepsi, jinak by se nenamahali je vyrabet a lidi by za ne nedavali takovy prachy :wink:

Osobne jsem mel moznost pracovat u profi monitoru jen par hodin. Za chvili prestanes zasnout a zacnes kroutit hlavou na tema hnusnejma fotkama, co sis o nich myslel, ze jsou upraveny. Ve druhe fazi - navrat na svuj monitor je to teprve poradny sok, ty nove fotky jsou jeste hnusnejsi nez si pamatujes jak byly na zacatku a nekolik dni si zvykas s nadavanim zpet na omezene barvy a na internetu procitas ceniky a recenze novych monitoru...

To bylo z pohledu fotografa, z pohledu hrace to necham na nekom jinem..
Můžeš nám prosím sdělit na jakém profi monitoru si pracoval? Díky
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

NANAO píše:Můžeš nám prosím sdělit na jakém profi monitoru si pracoval? Díky
Tusim z tve otazky ton neduvery, nevim proc...

Byl to nejaky ColorEdge asi 20" s 12bit HW kalibraci. Bylo to pro znameho do grafickeho studia, tak jsme si to meli moznost prohlidnout. Ten navrat zpet k HP2025 nebyl prijemnej.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Aigor píše:

Byl to nejaky ColorEdge asi 20" s 12bit HW kalibraci. Bylo to pro znameho do grafickeho studia, tak jsme si to meli moznost prohlidnout. Ten navrat zpet k HP2025 nebyl prijemnej.
zle ta pochopil, treba si tu vetu precitat dvakrat a dostane presne opacny vyznam.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NANAO »

Aigor píše:

Nehledej v tom tón nedůvěry jen mne zajímalo o jakém monitoru byla řeč. Jen jsem se chtěl ujistit,že máme na mysli stejnou kategorii LCD. Ono není moc monitorů na trhu na kterých je tak vidět markantní rozdíl v reprodukci fotografie.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

NANAO píše:Nehledej v tom tón nedůvěry jen mne zajímalo o jakém monitoru byla řeč. Jen jsem se chtěl ujistit,že máme na mysli stejnou kategorii LCD. Ono není moc monitorů na trhu na kterých je tak vidět markantní rozdíl v reprodukci fotografie.
OK, je mi to jasne - on to zas tak markantni rozdil pro nezasveceneho neni, znam spoustu lidi co se budou rozplyvat nad fotkou z mobilu na 20"LCD... Ale kdyz jsem zvyklej si vypiplat fotku z RAWu, poladim krivky a pak srovnam na dvou tridach monitoru zelenou, nebo pletovky, tak je to nebe a dudy.

PS: to jen pro vysvetlenou pro ty, kteri nechapu na co "vyhodit" vic jak 6k za LCD :wink:
NANAO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NANAO »

Aigor píše:
NANAO píše:Nehledej v tom tón nedůvěry jen mne zajímalo o jakém monitoru byla řeč. Jen jsem se chtěl ujistit,že máme na mysli stejnou kategorii LCD. Ono není moc monitorů na trhu na kterých je tak vidět markantní rozdíl v reprodukci fotografie.
OK, je mi to jasne - on to zas tak markantni rozdil pro nezasveceneho neni, znam spoustu lidi co se budou rozplyvat nad fotkou z mobilu na 20"LCD... Ale kdyz jsem zvyklej si vypiplat fotku z RAWu, poladim krivky a pak srovnam na dvou tridach monitoru zelenou, nebo pletovky, tak je to nebe a dudy.

PS: to jen pro vysvetlenou pro ty, kteri nechapu na co "vyhodit" vic jak 6k za LCD :wink:
Přesně to jsem měl na mysli. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“