TKIP+AES

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

TKIP+AES

Příspěvek od hanz »

Zdarvim, chci se zeptat na možná zcela banální otázku. Odpověď však s jistotou nevím a tak se ptám.
Mám router, který funguje i jako AP pro mojí místní siť. Jako ověřování mám nastaveno řekněme WPA(2), to je jedno....

Pro šifrování dat většina zařízení nabízí tři možnosti:
1) AES
2) TKIP
3) TKIP+AES

Když si nastavím možnost 1) nebo 2) a to samé nastavím v připojovaných zařízeních, se sítí komunikují a vše je OK.
Když ale nastavím možnost 3) TKIP+AES, tak se mi nedaří připojit do sítě zařízení tak, že jedno by šifrovalo data přes TKIP (PDA AES neumí) a jedno (NTB) přes AES.

Přesto si volbu 3) vykládám tak, že by právě toto mělo být možné. Nebo se pletu?
Jak to tedy je - já bych totiž toto (připojit jedno zařízení přes AES a druhé přes TKIP) docela rád využil. Jak to mám nastavit? Je tam třeba nějaké omezení v počtu znaků u klíče či tak něco?

Díky za odpovědi.
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Abych pravdu rekl, ta treti moznost je dost podezrela. Uved, co to je za router.
Jinak sifrovani TKIP bohate staci, rozdil v bezpecnosti mezi temi zminenymi je minimalni.
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Podezřelá? Co si mám pod tímto představit? Proč ty to jinak výrobci do svých zařízení implementovali.
Kde že jsem to viděl? Na dvou routerech od ASUSu a na jednom SMC. Myslím, že to nabízí spousta výrobců.
No já se domnívám, že AES je o dost bezpečnější než TKIP, ale asi by šlo vystačit i s TKIP, ale proč, když bych mohl AES a TKIP kombinovat.
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Ty rozdily mazi TKIP a AES co se tyce bezpecnosti jsou pouze akademickyho charakteru, jediny co je v realy znatelny, je podstatne vyssi narocnost AES, ale to zase resi onboard chip v routeru.
Ta volba TKIP+AES znamena u tech routeru co jsi zminil to, ze je to na klientovi co si z tehle 2 sifrovani vybere. Problem ale je, ze to nepojede zaroven. Takze pripojis prvni PDA s TKIP a NB se pak uz pripoji zase jenom s TKIP, kdyz to bude opacne s AES tak se pak PDA samozrejme nepripoji.
Kdyz to takhle nastavis, pripojis jedno zarizeni, pak ho odpijis, pripojis druhe, funguje to?
Jinak informace o tom, co mas vlastne za router by se hodila...
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Router mám ten, co mám v podpisu: Asus WL-500g Deluxe. No tak jsem to včera znova zkoušel a když nastavím TKIP+AES, tak se mi PDA (které umí jen TKIP) vůbec nepřipojí - síť vídím k dispozici, ale nepřipojím se (a žádné jiné zařízení jsem přitom nepřipojoval). Jakmile v routeru přehodím na možnost TKIP, tak se PDA hned připojí bez problémů. Dneska si vezmu domu NTB a vyzkoušim co na to NTB s WinXP.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“