RAID 1 s MSI a Win 2003 Ent

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Lordhp
Nováček
Nováček

RAID 1 s MSI a Win 2003 Ent

Příspěvek od Lordhp »

Dobrý den pánové,
každý se učí a já teď stojím před úplně novým problémem, čímž je vytvoření RAID 1 pole... Stavím server (jehož konfiguraci přikládám), který ale bude mít následující úlohy:

- Doména v Síti (pojede na Win 2k3 Enterprise)
- Router do internetu
- Firewall
- FileServer
- FTP & WWW Server (pouze pro účely lokální sítě, a ta není náročná)

Předkládám rovněž konfiguraci, která předpokládá následné rozkouskování a vytvoření pracovních stanic (až přestane stačit...) s tím, že se koupí server nový.. Lokální síť je malá, takže není nutná Dual (Foar osmial nebo šestnáctial ? ;) ) Xeon mašina...

1x MSI K7N2 Delta-ILSR nForce2 (má sata a pata řadič; BEZ VGA)
1x AMD Athlon XP 2500+
1x OCZ DIMM 512MB DDR 400MhZ Dual (2x 256MB)
:!: 2x Seagate Barracuda 120GB SATA - ST3120024AS
1x FDD
1x 3COM Fast EtherLink XL 3C905C
1x 3COM SOHO100 Office Connect (již je koupená :( )
1x Gygabyte GH-PCU21-FD (Cooler-Pro)
1x Chieftec MA-01B-D černá
2x Primecooler SuperSilen PC-8015L12C

Mojí otázkou je, jak na této konfiguraci vytvořit RAID 1 pole... Přečetl jsem si RAID FAQ a vyhledával jsem, ale nenašel jsem jak to pole vytvořit (četl jsem v BIOSu, Softwarově...) a já bych přitom potřeboval Hardwarový RAID (aby se z toho lépe stahovali data v případě havárie), ale nevím jestli ho tato deska (MSI K7N2 Delta-ILSR) podporuje (softově to jde po instalaci, já to potřebuju již před instalací ...).

Také bych poprosil o lehké ověření konfigurace (není nutné, důležitej je ten RAID ;) ), vím že tam není VGA a není tam úmyslně (mám totiž jednu plonkovou doma - Voodoo 3 - a btw, kam jinam než do serveru s ním že ?) .

Předem děkuji za vaše odpovědi,
Pavel Ptáček
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

bude to asi trošku OT, ale proboha proč to děláš? proč nekoupíš origoš server mašinu od intelu z té jejich basic řady, nedávno jsem kdesi cosi podobnýho dělal a pořídil jsem tam inteláckej server s origoš server deskou (integorvaná grafika, 2x integrovaná intel síťovka z toho 1 je gigabit), 2 disky na SATA do RAIDu 1 od adaptecu, pěkně certifikovaný pro Win2K server nebo Win2003 server, šlape to tam zatím 1 měsíc bez jediný chibičky/restartu/zaváhání, teď přide to nejlepší - cena cca 43000 vč. DPH za kompletní mašinu
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

pavel.minarik píše:bude to asi trošku OT, ale proboha proč to děláš? proč nekoupíš origoš server mašinu od intelu z té jejich basic řady, nedávno jsem kdesi cosi podobnýho dělal a pořídil jsem tam inteláckej server s origoš server deskou (integorvaná grafika, 2x integrovaná intel síťovka z toho 1 je gigabit), 2 disky na SATA do RAIDu 1 od adaptecu, pěkně certifikovaný pro Win2K server nebo Win2003 server, šlape to tam zatím 1 měsíc bez jediný chibičky/restartu/zaváhání, teď přide to nejlepší - cena cca 43000 vč. DPH za kompletní mašinu
třeba proto, že jeho konfigurace je o polovinu levnější... :wink:

k dotazu: do RAIDu se hodí hitachi nebo maxtor. maxtor hlavně na fileserver, hitachi na webserver, DB a cokoliv jinýho.

být tebou, tak by to postavil na via kt600, ne na nForce2, protože via kt600 má super southbridge vt8237, který umí i RAID1 (ne že by to ta nForce2 deska neuměla, ale pojede to přes PCI, což na server opravdu není to pravé ořechové).

samotná vytvoření raidu není nic těžkého, stačí postupovat podle manuálu k řadiči - většinou po výpisu ram, cpu a disků se objeví ještě jedna "tabulka", kde se obvykle něco zmáčkne (f10 apod), a tam se nakonfigurují 2 disky do RAID1. pak při instalaci woken jim předhodíš disketu (viz důležitý thread). toť vše :)
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Krevety
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krevety »

musim se pavla zastat ... amd (alespon teda rozhodne atlon XP) se do serveru absolutne nehodi a pokud uz je neco vymslenyho jako ze je (viz ten intel basic) tak proc se namahat a mas to absolutni jistotu ze to pofacha bez problemu , predpokladam prodlouzenou zaruku a precizni provedeni jakozto znackoveho vyrobce a jeste certifikaci jako bonus...
a jak rikas stavis firme, neslibili ti snad ze co usetris je tve ? :wink:
NB: ---
PC: AMD Ryzen 7 5700X3D, AMD Radeon RX 6800, ASUS TUF GAMING X570-PLUS, 32GB DDR4-3600, Samsung 990 PRO 4TB, Samsung 960 PRO 2TB, Win10 x64 Pro
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

2 MaWa: sorry, ale kdo škudlí na mašině s tímto určením, tak si zadělává na problémy, který budou v důsledku mnohonásobně dražší
Lordhp
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lordhp »

Pánové, jistě máte pravdu, nicméně nestavím pro firmu, stavím domácí síť která se chová jako firma ;)

Neznamená to, že jsme bohatí. Proč jdu do této sestavy? Je to velmi, převelice jednoduché. Je to z finančních důvodů. Celá objednávka obsahuje komponenty za 40 tisíc korun, a mezi nima je tento sever, který stojí 35 (resp. 30, ale budou tam dva 512 moduly..) a k tomu nějaké doplňky. Vaše nabídka profi serveru se zdá býti dobrá, ale má jeden základní háček. Z tohoto serveru se po dosloužení stane pracovní stanice (horizont jednoho, možná dvou let max) a to co přebývá (např jeden disk) se strčí do stávajících, a koupí se novej.

Výsledkem tedy je, že bych to měl postavit na Via KT600 ? Pak bych to ale viděl asi na MSI KT6V-LSRB .. Koukám, že SATA tam má RAID který podporuje pole 1 které je pro mě kýžené.. Akorát mě na této desce (resp chipsetu) zaráží, že má pouze dva DIMM sloty. Znamená to tedy, že když tam osadím duální paměť (2x 512 - speciální duální) vytěžím z toho to, co má nForce ? Tedy výhodu duálních pamětí...

Mám ale ještě jednu otázku, ovladače (onu důležitou disketu) k HW RAID dostanu s deskou, když ho má integrovaný?

Děkuji za vaše další budoucí odpovědi,
Pavel Ptáček
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

Lordhp píše:Znamená to tedy, že když tam osadím duální paměť (2x 512 - speciální duální) vytěžím z toho to, co má nForce ? Tedy výhodu duálních pamětí...
ne dual podporuje az kt880
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

Lordhp píše:Mám ale ještě jednu otázku, ovladače (onu důležitou disketu) k HW RAID dostanu s deskou, když ho má integrovaný?
Ano dostanes ak nie tak to stiahnes z netu moze to mat max 200-300kb :wink:
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Chvilku jsem ten server co popisuju měl možnost používat také jako pracovní stanici s Win2K prof. a musím říct, že jsem se zamiloval, pro vývojáře požadujícího stabilitu a výkon je to naprosto supr, hry si na tom ale pochopitelně neužiješ.

Mimo certifikaci pro serverový OS má taky zaručenou 100% kompatibilitu s Win2K prof. a WinXP, takže pohodička.

To MaWa: vidíš, s tou cenou jsi to trošičku nadsadil, musím trvat na svém, že tento příplatek se vyplatní

Disketa s ovladači je součástí balení základní desky (ať už bulk nebo retail), chybí zcela výjmečně a stáhnout z netu jde vždy.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

na něco jste v té ceně zapoměli, licence na W2003 Srv Ent. stojí 100tis. Kč... Jinak bych se taky přikláněl ke značkovému serveru...
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Lordhp
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lordhp »

Samozřejmě, že licence na win 2k3 spolu s licencí na 25 PC stojí 100 tis. kč... Ale my tu licenci už delší dobu máme...

Nemusíte se zatěžovat tím, proč to dělám, toto fórum by mohlo být také uzavřeno - otázka byla zodpovězena (tedy, jestli ta nforce ten raid dá, KT600 je na to ale lepčejší...), takže není důvod sem již nadále cokoliv psát.

Děkuji vám za vaše odpovědi,
Pavel Ptáček
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“