7300 GT - artefakty pri teplote nad 50 stupnov

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
dendroid
Začátečník
Začátečník

7300 GT - artefakty pri teplote nad 50 stupnov

Příspěvek od dendroid »

Nazdar

Mam taky podivuhodny problem , zohnal som si v bazari Inno3D Geforce 7300GT 128 MB DDR3 s PRIMECOOLER PC-VGAHG1 .Pri zapojeni ventilatora na 12 V -full otacky ide karta v pohode , teplota do 49 stupnov , po tom co som ju zapojil na 5 V stupla teplota na 52 stupnov a karta zacal robit artefakty ...Obraz sa serie aj v 2D , objavuju sa sem tam modre a zelene tecky ....
Tak som skusal regulovat ten FAN cez speedfan a zistil som ze robi artefakty pri vyssich teplotach ....S takym niecim som sa este nestretol ....
Zub
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zub »

to muze zpusobovat prehrivani pameti.

vetrak je treba trochu ofukoval, a tedka kolabujou. me se tohle stavalo na ATIne 1950 pro Ultimate se Zalmanem. teplota jadra 40 stupnu v zatezi ale pameti horely jako v pekle.
dendroid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dendroid »

No na pamatiach su pasivy , takze neviem ci to sposobuju pamate ...Uvazoval som este ci sa neprehrieva nejaka ina suciastka na karte ...Ale je to dost v prdeli , prisiel som na to akurat den po skonceni zaruky , co som si dohodol s clovekom od ktoreho som ju kupoval .
Inac myslite ze ta karta odchadza ? Alebo je mozne ze pri primeranom chladeni ( myslim primeranom tej karte ) bude fungovat dalej ?
Zub
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zub »

ja sem na pametech mel taky pasivy. nevim co na tom nechapes kdyz snizis otacky ventilatoru tak se nicemu nediv :) nic ti neodchazi proste a jednoduse se prehrejva. zkus treba otevrit case a necim to ofukovat , nejakym stolnim vetrakem
dendroid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dendroid »

Je to nepochopitelne , nevidim dovod , preco by sa mi mala prehrievat karta , ktora je na defaulte a ma omnoho lepsie chladenie ako je stock chladic ...Keby bola pasivne chladena , tak to este pochopim ...
Som zvedavy , ako by to vyzeralo bez tych pasivov na pamate , ktore vo verzii od Inno3D originalnej vobec niesu ...
Zub
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zub »

dendroid píše:Je to nepochopitelne , nevidim dovod , preco by sa mi mala prehrievat karta , ktora je na defaulte a ma omnoho lepsie chladenie ako je stock chladic ...Keby bola pasivne chladena , tak to este pochopim ...
Som zvedavy , ako by to vyzeralo bez tych pasivov na pamate , ktore vo verzii od Inno3D originalnej vobec niesu ...
neni to nepochopitelne. hele vem si to logicky :)

na karte je vetrak, muze tam byt sebenejlepsi nebo za par slupek to je v tomto pripade jedno. ten se ale stara o teplotu cipu. tedy ma se starat ale neni to zas tak pravda. o teplotu pameti se staraji pasivy. kdyz ti vetrak toci jak ma, tak ti ofukuje prave i ty pameti - to znamena ze horky vzduch, ktery se drzi kolem pameti to fouka pryc a mensi ci vetsi merou prispiva k chlazeni prave tech pameti. kdyz vetrak spomalis, tak cip zustane porad krasne chlazenej, ale pameti to prestane ofukovat, tim padem se tam zacne zdrzovat horkej vzduch a karta kolabuje. tedka k tomu prispeje jestli mas zabednenou bednu kde vzduch neproudi vubec.

me presne tohle delala saphire ati 1950 pro, reklamoval jsem ji 3x a delala to kazda. ale jakmile jsem dal vetrak manualne na vetsi otacky, bylo po problemu.
AiX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od AiX »

presne tak hodil bych tam vetsi pasivky
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Přehřívání pamětí při 50°C? :roll: To je blbost, paměti mohou běhat stabilně při teplotách přes 80°C. Podle mě jde o typický problém studeňáku v BGA mezi paměťmi/PCB, nebo jádrem/PCB. Změnou teploty PCB pracuje a v okamžiku, kdy dosahne určité teploty a roztáhne se natolik, že dojde k přerušení vadného kontaktu, se buďto začnou objevovat artefakty, nebo karta ztratí stabilitu, nebo zamrzne... to už může být různé podle toho, jaký kontakt je přerušený.

Výměna BGA-array ("překuličkování") je dražší, než celá karta, takže doporučuji buďto chladit kartu tak, aby nepřesáhla teplotu, kdy dojde k problému, nebo ji rovnou vyměnit za novou...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Zub
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zub »

no-X píše:Přehřívání pamětí při 50°C? :roll: To je blbost, paměti mohou běhat stabilně při teplotách přes 80°C. Podle mě jde o typický problém studeňáku v BGA mezi paměťmi/PCB, nebo jádrem/PCB. Změnou teploty PCB pracuje a v okamžiku, kdy dosahne určité teploty a roztáhne se natolik, že dojde k přerušení vadného kontaktu, se buďto začnou objevovat artefakty, nebo karta ztratí stabilitu, nebo zamrzne... to už může být různé podle toho, jaký kontakt je přerušený.

Výměna BGA-array ("překuličkování") je dražší, než celá karta, takže doporučuji buďto chladit kartu tak, aby nepřesáhla teplotu, kdy dojde k problému, nebo ji rovnou vyměnit za novou...
on ma 50 stupnu na cipu. kolik ma na pametech nepise
dendroid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dendroid »

Na pamete som sahal a tie urcite 80 stupnov nemali ...Tipujem takisto cca 50 stupnov ....nebol problem udrzat na nich ruku
A nech sa mi nikto nesnazi trvdit ze Primecooler na 1500 otackach s otovrenou skrinou nieje schopny uchladit primerane Geforce 7300 GT , ked uz sa bavime hoci aj o tych pamatiach ...
Nehovoriac o tom ze ta karta hadze artefakty aj pri maximalnych otackach a zatvorenom case ...
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Někde jsem četl problém se zelenými tečkami a reklamoval grafiku. Možná to bude HW problém grafiky. Kupoval jsi bazar, třeba to byl důvod, proč se jí zbavil, ale doufám, že ne. Nechci tě děsit. :wink:
AMD Ryzen™ 7 7840HS 5,1 GHz, Hynix 32GB RAM DDR5 5600MHz, GeForce RTX 4050 Laptop, Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB (systém), Samsung SSD 990 EVO Plus 4TB, 17" IPS QHD 2560 × 1440 165 Hz, Microsoft Windows 11 Pro
Samsung Galaxy S25 Ultra 12GB/256GB Titanium Jetblack / Spigen Liquid Air Matte Black / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
Zub
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zub »

dendroid píše:Na pamete som sahal a tie urcite 80 stupnov nemali ...Tipujem takisto cca 50 stupnov ....nebol problem udrzat na nich ruku
A nech sa mi nikto nesnazi trvdit ze Primecooler na 1500 otackach s otovrenou skrinou nieje schopny uchladit primerane Geforce 7300 GT , ked uz sa bavime hoci aj o tych pamatiach ...
Nehovoriac o tom ze ta karta hadze artefakty aj pri maximalnych otackach a zatvorenom case ...
tak ja nevim nahore pises, ze pri max otackach je vse ok. tak nevim cim to je.. pametma to teda asi nebude
dendroid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dendroid »

Ono ten case nie je vobec vetrany , ale aj tak si nemyslim ze by ta karta mala robit problemy s takymto chladenim .Mal som uz vela kariet v tej skrinke a ziadna z nich problemy nerobila ...
Inac typek sa jej fakt chcel zbavit najskor , predal ju mne , po 3 dnoch som prisiel na problem ( nahodou , ked som znizil otacky na vetraku )...Vratil mi 300 SK a ja som si nechal primecooler , sice ten primecooler urcite nema hodnotu 200 SK , ale lepsie ako keby som nedostal nic ...Aj tak teraz musim predavat chladic ktory mi netreba a budem na tom stratovy , nehovoriac o spuste hodin , co som kvoli nej zabil . A to vsetko preto ze je niekto uboziacik a kvoli 500 SK ( 400 KC ) robi z druhych ludi curakov ... Najlepsie na tom je ze ten clovek kartu predava veselo dalej ...Dokonca na tom istom fore kde som ju kupil ja ...
Zub
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zub »

dendroid píše:......
vsude se najdou nejaci zmrdíci co pro petikilo udelaji vsechno. napis na to foru kde to prodava ze to je kus vadnyho kremiku, ktery se opetovne snazi prodat. aspon mu trochu zkazis povest
dendroid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dendroid »

No vratil mi uz aj zvysne kilo a primaka som si nechal , zide sa ...Prinutil som ho aby svoj prispevok zmenil a napisal tam ze je v trubke .....
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“