routing mdk 10

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

routing mdk 10

Příspěvek od Milhauz »

Mám dva kompy asi v takovém zapojení:
můj comp1 eth0 10.3.0.50-><-eth1 můj comp2 eth0 10.3.0.19-> <-proxy 10.3.0.1-> net.
Co nastavit (prosím polopaticky)aby veškeré požadavky pro 10.3.0.50 přicházející na 10.3.0.19 byly přesměrovány a naopak.
Prozatím jsem to vyřešil tak že mám nainstalíno dhcp,proxy jenže toto řešení mi nevyhovuje. Dík
něco jsem složil , ale je to spiš kalkulačka
Obrázek
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: routing mdk 10

Příspěvek od TomV »

Milhauz píše:Mám dva kompy asi v takovém zapojení:
můj comp1 eth0 10.3.0.50-><-eth1 můj comp2 eth0 10.3.0.19-> <-proxy 10.3.0.1-> net.
Co nastavit (prosím polopaticky)aby veškeré požadavky pro 10.3.0.50 přicházející na 10.3.0.19 byly přesměrovány a naopak.
Prozatím jsem to vyřešil tak že mám nainstalíno dhcp,proxy jenže toto řešení mi nevyhovuje. Dík
Zkus tohle :

Kód: Vybrat vše

echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/forwarding
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

Jsem lama.. ještě jednou ... napíšu ten příkaz a dál?
Upřesním zapojení:
comp1: eth0 10.3.0.50 255.0.0.0 pripojen do comp2 eth1 10.3.0.51 255.0.0.0
comp2 eth0 10.3.0.50 255.0.0.0 připojen na Net Proxy 10.3.0.1:3128
Pídil jsem všude po odkazech ale všude bylo spojení dvou jiných sítí nebo NAT. Já bych chtěl něco jako ve WinXP "síťový most"... ne a ne na to přijít :x
Momentální nastavení: bud vidím síť c Comp2 ven nebo vidím jen comp1 grrrr.
Jo vyměnil jsem sítovku v comp2 měl jsem tam dva stejné typy od jednoho výrobce a to by prý moh být problém.Takže ted jsou tam dvě různé
Obrázek
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Milhauz píše:Jsem lama.. ještě jednou ... napíšu ten příkaz a dál?
A zmáčkneš Enter... :-) Nic víc. Tím jádru povolíš forwarding paketů z Internetu přes comp2 na comp1. Na compu1 ještě nastav comp2 jako defaultní gateway a mělo by to chodit...
Milhauz píše: Upřesním zapojení:
comp1: eth0 10.3.0.50 255.0.0.0 pripojen do comp2 eth1 10.3.0.51 255.0.0.0
comp2 eth0 10.3.0.50 255.0.0.0 připojen na Net Proxy 10.3.0.1:3128
Pídil jsem všude po odkazech ale všude bylo spojení dvou jiných sítí nebo NAT. Já bych chtěl něco jako ve WinXP "síťový most"... ne a ne na to přijít :x
Momentální nastavení: bud vidím síť c Comp2 ven nebo vidím jen comp1 grrrr.
Teď nevím, co přesně chceš. Ty chceš, aby jsi z comp1 mohl na Net a zároveň aby komunikovali mezi sebou ? Jelikož, jak koukám, Net proxy je ve stejné podsíti, takže tady NAT nemá význam... Ještě zkus úplně otevřít firewall na comp2 (pokud ho teda nepotřebuješ) :

Kód: Vybrat vše

iptables -P INPUT ACCEPT
iptables -P FORWARD ACCEPT
iptables -P OUTOUT ACCEPT
Milhauz píše: Jo vyměnil jsem sítovku v comp2 měl jsem tam dva stejné typy od jednoho výrobce a to by prý moh být problém.Takže ted jsou tam dvě různé
To je blbost; já mám v serveru tři naprosto identické (až na MAC adresu :-)) síťovky (čipset Realtek 8139D) a není žádný problém. Na školním serveru i na našich pokusných routerech dvě stejné síťovky provozujeme běžně a nic se neděje... Jediné, co by na tom mohlo být je to, že ty musíš zkusmo zjistit, která dostala eth0 a která eth1, protože ve výpisu se ti budou hlásit obě stejně... A je možné, že po instalaci nového jádra budou v systému prohozené... Ale to jsou drobnosti, které se občas stávají i s různými síťovkami...
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

dikes ted už to asi chápu. Vše jsem měl nastavené jak mi psal dříve. Jen jsem na comp1 nenastavil gateway. To byl možná ten problém. Jo o těch sítovkách jsem se deočet v inst. příručce k debianu a pokud jsem fakt měnil IP na jedné tak mi to změnilo i na druhé a naopak "Debian" (vím že jsem psal o MDK) . Jo ještě gateway mám nastavit na comp1 na eth0 nebo 1 asi eth0 ta je do netu.
Teď nevím, co přesně chceš. Ty chceš, aby jsi z comp1 mohl na Net a zároveň aby komunikovali mezi sebou ? Jelikož, jak koukám, Net proxy je ve stejné podsíti, takže tady NAT nemá význam... Ještě zkus úplně otevřít firewall na comp2 (pokud ho teda nepotřebuješ) : j jo to jsem přesně chtěl. Firewal jsem už měl tak zkofigurovaný tím jsem se prokosal...
Obrázek
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Milhauz píše:Jo ještě gateway mám nastavit na comp1 na eth0 nebo 1 asi eth0 ta je do netu.
Klid, chce to jenom jednoduchou úvahu 8-) :

Na comp1 nastav jako defaultní gateway adresu té síťovky v comp2, která jde proti němu, tj. do vnitřní sítě. Jelikož píšeš, že eth0 jde do Netu, tak tam nastav adresu eth1. A na comp2 nastav jako gateway adresu té proxyny...
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

Bingo...Dikes.... Na Linuxu se mi líbí že nic není zadarmo až na ten Linux :)
Ještě rozběhám tiskárnu a budu spokojený. Lexmark Z25 ale to už punde .. ta neumí CPUS
Obrázek
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Milhauz píše:ta neumí CPUS
Tak CUPS je jedna z věcí, které neumím :(, takže tady ti bohužel neporadím...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jo a ještě drobnost - to nastavení forwardingu (ten příkaz echo "1" > blablabla) je nastavení jádra a je pouze v paměti; po restartu tam nebude. Musíš si to hodit do nějakýho startovacího skriptu (např. /etc/rc.d/rc.local, ale nevím přesně, jak to má MDK) a volat to při každém bootování...
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

TomV píše:Jo a ještě drobnost - to nastavení forwardingu (ten příkaz echo "1" > blablabla) je nastavení jádra a je pouze v paměti; po restartu tam nebude. Musíš si to hodit do nějakýho startovacího skriptu (např. /etc/rc.d/rc.local, ale nevím přesně, jak to má MDK) a volat to při každém bootování...
Jo to vím ale dík někde jsem to viděl už přednastavené jen to echo změním z 0 na 1
Obrázek
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

podivej se sem podle toho sem to dělal já...je to uplně v poho všechny problémy co máš tam uřčitě budou popsaný :)
http://www.root.cz/clanek/2006
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“