Western digital 250GB PATA
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- quix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Western digital 250GB PATA
Zdravím,
Koupil jsem si disk Western digital který jsem zapojil do ěuplíku po vypalovačce přez PATA a do počítače jsem jej zapojil přez USB 1.
Disk bez problému funguje akorád se docela zahřívá.
Po cca dvou hodinách na něm neudržím ruku déle než půl minuty.
Změřit vnitřní teplotu se mi nepovedlo.
Disk má kolem sebe vzduch jelikož šuplík je asi o 2cm s každé strany větší než disk.
Nevíte v čem může být problém ?
Za každou odpověď předem děkuji
quick
Koupil jsem si disk Western digital který jsem zapojil do ěuplíku po vypalovačce přez PATA a do počítače jsem jej zapojil přez USB 1.
Disk bez problému funguje akorád se docela zahřívá.
Po cca dvou hodinách na něm neudržím ruku déle než půl minuty.
Změřit vnitřní teplotu se mi nepovedlo.
Disk má kolem sebe vzduch jelikož šuplík je asi o 2cm s každé strany větší než disk.
Nevíte v čem může být problém ?
Za každou odpověď předem děkuji
quick
- zombux
- Odborník PCT

- quix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,zombux píše:odpověděl sis sám - strčit disk do šuplíku bez jakéhokoli odvětrávání razantně zvyšuje teplotu. tady není co řešit ani nikde není problém. to, že na tom půl minuty udržíš ruku, to je ještě v pohodě a ta teplota není až tak vysoká.
jJe tam 2cm z každé strany bolný prostor pro odvětrávání.
Vadí tato teplota něčemu ?
Slyšel jsem totiž je vyšší teplota snižuje životnost disku.
Jak tu teplotu svížím ?
Nemám poblíč žádný klasický PC takže nemůžu zapojit klasický větrák, a navíc mám disk v místnosti kde se spí připojený nonstop k serveru takže bych potřeboval něco alespoň trochu tiché.
Existuje pro mě nějaké rozumné řešení ?
Dík
- zombux
- Odborník PCT

jo, čím vyšší teplota tím je vyšší pravděpodobnost závady disku. takhle, moje disky mají většinou teplotu cca 45°C +-10% a jsou ok. ale v tom šuplíku to je už dost nebezpečný. 2cm z každé strany neznamená vůbec nic, možná je to dokonce horší protože vzduch je izolant a když tam nedochází k výměně tepla tak se tam kumuluje a disk se peče ve vlastní šťávě.
asi bych zvážil jestli ten šuplík je opravdu jediná alternativa. šlo by vyměnit šuplík za lepší s větráčkem, ale ty jsou zase dost hlučné. třetí řešení je třeba to prodat a koupit externí disk, ale to už jde zas dost do peněz. možná by stačilo jen orvat z toho šuplíku plechy, aby to trochu větralo, a nechat jen kostru s PATA>USB bridgem aby to vůbec fungovalo
asi bych zvážil jestli ten šuplík je opravdu jediná alternativa. šlo by vyměnit šuplík za lepší s větráčkem, ale ty jsou zase dost hlučné. třetí řešení je třeba to prodat a koupit externí disk, ale to už jde zas dost do peněz. možná by stačilo jen orvat z toho šuplíku plechy, aby to trochu větralo, a nechat jen kostru s PATA>USB bridgem aby to vůbec fungovalo
ignorelist: kremrole a dezoláti
- quix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Přemýšlel o chlazení, to se mi tam vende, při nejhorším oddělám horní díl šuplíku.zombux píše:jo, čím vyšší teplota tím je vyšší pravděpodobnost závady disku. takhle, moje disky mají většinou teplotu cca 45°C +-10% a jsou ok. ale v tom šuplíku to je už dost nebezpečný. 2cm z každé strany neznamená vůbec nic, možná je to dokonce horší protože vzduch je izolant a když tam nedochází k výměně tepla tak se tam kumuluje a disk se peče ve vlastní šťávě.
Nastává ale problém jaké chlazení. Nemám poblíž žádný klasický PC, takže nemám možnost normální chlazení zapojit.
Jde koupit chalzení do elektriy či nějak předělat klasické počítačové chlazení ?
Dík
- zombux
- Odborník PCT

tuším že většina větráčků běží na 12V, případně míň. ale možná by stačilo opravdu jen vyhodit všechno co se dá, aby ten vzduch mohl trochu proudit a bude to ok. minimálně horní kryt rozhodně. jestli s tím diskem nemanipuluješ a jen leží na stole, tak ten šuplík ohol o všechno co jde. disk sám o sobě se pak v pohodě uchladí.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- quix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá,zombux píše:tuším že většina větráčků běží na 12V, případně míň. ale možná by stačilo opravdu jen vyhodit všechno co se dá, aby ten vzduch mohl trochu proudit a bude to ok. minimálně horní kryt rozhodně. jestli s tím diskem nemanipuluješ a jen leží na stole, tak ten šuplík ohol o všechno co jde. disk sám o sobě se pak v pohodě uchladí.
Dnes už na to nemám nervy, ale zítra po ěkole to otestuju a pak se ozvu.
Zatím,
- AiX
- Začátečník

-
- quix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Otevření šuplíku
Zdravím,
Dnes jsem otevřel ten šuplík a opravdu se disk zahříval méně.
Po cca dvou hodinách už ale byl docela teplý, myslím že tak po čtyřech hodinách bych na něm tu ruku zas moc dlouho neudržel.
Musím tedy obědnat chlazení.
Radil jsem se s kamarádem a obědnal jsem tenhle: http://www.2day.cz/katalog/chlazeni-hdd ... entilatory
Musím ho ale předělat abych ho mohl zapojit do elektriky.
Pokud by jste ještě někdo věděl něco užitečnýho tak budu rád za každej přízpěvwk.
Jinak děkuju
[/url]
Dnes jsem otevřel ten šuplík a opravdu se disk zahříval méně.
Po cca dvou hodinách už ale byl docela teplý, myslím že tak po čtyřech hodinách bych na něm tu ruku zas moc dlouho neudržel.
Musím tedy obědnat chlazení.
Radil jsem se s kamarádem a obědnal jsem tenhle: http://www.2day.cz/katalog/chlazeni-hdd ... entilatory
Musím ho ale předělat abych ho mohl zapojit do elektriky.
Pokud by jste ještě někdo věděl něco užitečnýho tak budu rád za každej přízpěvwk.
Jinak děkuju
- zombux
- Odborník PCT

- quix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Nejbezpecnejsi misto kde mam samozrejme disk je vedle postelezombux píše:jo tyhle ventilátory mají brutální vliv na teplotu, až jsem tomu nevěřil, horkej disk dokážou srazit na krásně chladnou cihličku. bohužel to není nejtišší řešení (nevím jak dneska, zkoušel jsem Titan tak před 4 lety) a časem to je čím dál hlučnější. no uvidíš.
ale pisou tam < 26dBA, nevim co znamena to acko, ale vim ze pred tim je napsane mensi nez 26 dB, a cca 26dB je treba tikot hodin.
Uvidime no
- Wiruz
- Pokročilý

no dej pak vedet s tou hlucnosti, ono si to kazdej vyrobce meri jak chce, nekdo 1m od zdroje, dalsi pres zavrenou kvalitni bednu, a treba takovej TT se svejma 17db to snad ani nemeri
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64

- quix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Eh, no to me jeste cekat radosti<br>Wiruz píše:no dej pak vedet s tou hlucnosti, ono si to kazdej vyrobce meri jak chce, nekdo 1m od zdroje, dalsi pres zavrenou kvalitni bednu, a treba takovej TT se svejma 17db to snad ani nemeri
Akorad je tu problem ze mi dosly penize a navic mi vyhorelo trafo od WIFI AP, takze koupim to, ten ventilator, ale nebudu ho mit kam zapojit.<br>
Navic jedu na tri tydny na tabor, takze az se vratim tak koupim teprve to trafo k vetraku.<br>
Nemam tu totiz normalni PC jen notebook, takze musim ten vetrak pripojit do site.<br>
Pak se vam ale ozvu, zatim se mejte
- quix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak mám už i funkční větrák.<br>
Furt mám ale problémy.<br>
Na plných 12V větrák opravdu dost hučí.<br>
Začal jsem tedy snižovat napětí a nyní jsem na šesti voltech,<br>
disk sice v ruce udržím klidně rok, ale nějak studený taky neni<br>
Co by jste mi poradily ?<br>
Přemýšlel jsem že bych se zbavil šuplíku a nechal jen elektroniku a disk.<br>