Vadné sektory
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Brogg
- Začátečník

Vadné sektory
Tak jsem sehnal HDD z bazaru: WDC AC21200H 1,2GB, měl být v pořádku, přišel poštou a poté, co jsem ho dal do PC, následovalo nemilé překvapení: 28 672 bajtů v chybných sektorech na konci disku (98%), smart v WD Data LifeGuard Diagnostic hlásí: "? not available", oba testy končí konstatováním - FAIL a špatné sektory, které by měli jít opravit, ale samozřejmě nejdou (mohu dodat čísla hlášených chyb, z hlavy myslím 0199), smart ve Speedfanu hlásí: Performance - ok, Fitness - K.O., a chyba v položce Raw Read Error Rate: Value - 197, Worst: 1. Scandisk v DOSu má při najetí do kontroly povrchu 2xBB, i když pak nezahlásí žádný špatný sektor ve výsledku, ale má je tam naznačené. A scandisk ve Windows hlásí chybné sektory. Nelze to opravit ani při ZeroFill! Dell Disk Diagnostic (to bude nějaká vymyšlenost Dell Optiplex) s ním měl taky slušny problémy, zejména po snaze sw od WD opravit ty vadny sektory, pomohl až format. Disk má sloužit jako záloha, ale nevím, jak moc se tomu dá věřit. Jediny řešení, ktery jsem porůznu našel a pomohlo by jistě, je rozdělit ho na dvě části (1,1GB + 100MB) a tu malou část na konci nepoužívat (neudělat na ni ani oddíl). Jde to jinak vyřešit? SW od WD jsem zkoušel a buď to nejde opravit nebo je to nová verze bez podpory starých HDD. Mohu takovému HDD věřit? Díky 
Wandering*Walking*Drifting with the tide
Browsing*Searching*Finding our way through life
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
necelých 30kB špatných sektorů neni zas tak strašný. hoď sem screenshot SMARTu a uvidíme, jestli je ten disk jinak ok. klidne sem nahoď i HD Tach.
to s tím oddílem je jediný 100%ní způsob ochrany. a to omezení nemusíš dělat o 100MB, ale klidně o mnohem méně...
to s tím oddílem je jediný 100%ní způsob ochrany. a to omezení nemusíš dělat o 100MB, ale klidně o mnohem méně...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- ICE
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- mhl
- Středně pokročilý

-
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
všechny disky ibm, hitachi + serverový disky ostatních firem + některý notebookový disky = mimo plotnu.m.h.l píše:mam pocit že parkujou na svým speciálním parkovišti mimo plotnyICE píše: BTW, kde parkujou hlavicky? na konci na plotne, zejo![]()
zbytek až na nějaké další vyjímky = co nejvíc uprostřed plotny.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- mhl
- Středně pokročilý

-
to znamena že posílat poštou disky co parkujou uprostřed je dost velký rizikoMaWa píše:všechny disky ibm, hitachi + serverový disky ostatních firem + některý notebookový disky = mimo plotnu.m.h.l píše: mam pocit že parkujou na svým speciálním parkovišti mimo plotny
zbytek až na nějaké další vyjímky = co nejvíc uprostřed plotny.
- Brogg
- Začátečník

OT: Posílat cokoliv křehčího poštou je riziku. Sakra!!!
(a to máti dělá na poště
Taky jí pořád říkám jaká pošta je zas**ná
)
Takže odstavit kus disku a čekat, zda se to nerozleze je jediny řešení, že jo?
Takže odstavit kus disku a čekat, zda se to nerozleze je jediny řešení, že jo?
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
ono je dost rozdíl, jestli ten disk spadne na koberec nebo na beton
jakýkoliv dnešní disk by ve vypnutém stavu měl v pohodě vydržet pád ze dvou metrů na koberec. a je jedno, kde mu parkujou hlavy. takže by měl přežít i jakékoliv zacházení při posílání poštou, pokud je alespoň trochu zabalen.
u těhle starších disků je to horší
Brogg mi poslal screeny, vypadá to takhle:
HD Tach

SpeedFan před převozem

SpeedFan po převozu

to Brogg: zkus to otestovat třeba AIDou, SpeedFan docela často dělá haluze
jinak se ten disk chová normálně ? zkoušel sji na něj něco zkopírovat, pak to tam přesouvat a tak ?
podle mě je ten disk ok, prostě jen SpeedFan dělá haluze, nebo ten disk dostal léčbu šokem od české pošty
jakýkoliv dnešní disk by ve vypnutém stavu měl v pohodě vydržet pád ze dvou metrů na koberec. a je jedno, kde mu parkujou hlavy. takže by měl přežít i jakékoliv zacházení při posílání poštou, pokud je alespoň trochu zabalen.
u těhle starších disků je to horší
Brogg mi poslal screeny, vypadá to takhle:
HD Tach

SpeedFan před převozem
SpeedFan po převozu

to Brogg: zkus to otestovat třeba AIDou, SpeedFan docela často dělá haluze
jinak se ten disk chová normálně ? zkoušel sji na něj něco zkopírovat, pak to tam přesouvat a tak ?
podle mě je ten disk ok, prostě jen SpeedFan dělá haluze, nebo ten disk dostal léčbu šokem od české pošty
- Brogg
- Začátečník

Chová se naprosto v pohodě, hned jsem tam navalil něco dat a postahoval tam sw na test hw a odtud to taky instaloval, v pohodě. Tak jo, jdu na AIDU a napíšu co a jak...
PS: Speedfan a haluze, to je slaby slovo! Mam ho na tom PII a prvně vubec nenajižděl až po změně smartvsd.vxd a teď najíždí tak 3 minuty, zasekne se vždy na scanovaní
EDIT: Výsledkem je výpis s naprostou nekompatibilitou s mým pc: teploty 0°C vše, žádnej větrák,... Prostě Speedfan a Optiplex si nerozumí.
PS: Speedfan a haluze, to je slaby slovo! Mam ho na tom PII a prvně vubec nenajižděl až po změně smartvsd.vxd a teď najíždí tak 3 minuty, zasekne se vždy na scanovaní
EDIT: Výsledkem je výpis s naprostou nekompatibilitou s mým pc: teploty 0°C vše, žádnej větrák,... Prostě Speedfan a Optiplex si nerozumí.
Naposledy upravil(a) Brogg dne pát 4. čer 2004, 12:40, celkem upraveno 1 x.
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- Brogg
- Začátečník

Tak AIDA32 3.93:
U toho WD 4,3 (systémovy, ten co neřešíme) mi to hlásí smart podporováno -> ok, max UDMA - ATA 33, je aktivní. Podporováno řízení spotřeby a zapisovací cache.
A teď ten 1,2GB:
max. UDMA nepodporováno (DMA ve W98 mám samozřejmě zatrženo), ani smart ani řízení spotřeby (ale pěkně mi usíná, tak jak mám nastaveno) ani zapisovací cache nepodporováno. Když dám smart, vyjede: všechny hodnoty normální i ta, co byla špatná ve Speedfanu - Raw Read Error Rate - hodnota je normální, meze:51, hodnota: 199, nejhorší: 1, data: 2.
Tak a co teď
U toho WD 4,3 (systémovy, ten co neřešíme) mi to hlásí smart podporováno -> ok, max UDMA - ATA 33, je aktivní. Podporováno řízení spotřeby a zapisovací cache.
A teď ten 1,2GB:
max. UDMA nepodporováno (DMA ve W98 mám samozřejmě zatrženo), ani smart ani řízení spotřeby (ale pěkně mi usíná, tak jak mám nastaveno) ani zapisovací cache nepodporováno. Když dám smart, vyjede: všechny hodnoty normální i ta, co byla špatná ve Speedfanu - Raw Read Error Rate - hodnota je normální, meze:51, hodnota: 199, nejhorší: 1, data: 2.
Tak a co teď
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
njn sem si to myslel...Brogg píše:Tak AIDA32 3.93:
A teď ten 1,2GB:
Tak a co teď
aida má taky svoje chyby při detekci různých věcí...ale SMART se jí dá věřit, na rozdíl třeba právě od SpeedFanu. u něj je právě problém, že když se nárazově změní nějaká hodnota, tak hned hlásí, že disk je bad. takže třeba nový disky od Samsungu mají všechny atributy SMARTu nastavený z výroby na FFh (255) a když se začnou používat, tak nejdřív hodně rychle ty hodnoty klesnou a pak se ustálí. a to klesání se SpeedFanu nelíbí, takže pak lidi píšou, že SPeedFan jim u novýho Samsungu píše, že je bad. to samý v menší míře u Hitachi (tam začínají nějaké atributy na 200).
prostě SpeedFan suxx a tvůj disk je uplně OK
- Brogg
- Začátečník

- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
- Brogg
- Začátečník

- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele: