Pujde to stímhle šrotem?..

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Amp-AMD
Nováček
Nováček

Pujde to stímhle šrotem?..

Příspěvek od Amp-AMD »

Zdravím, dostal se mi do rukou starší PC...
Parametry -> Mainboard : KM266-8235 (Soket A)
Chipset : VIA P4M266/KM266 (VT8375)
Procesor: AMD Duron 1,4 Ghz, s jádrem Applebred
Grafika: GeForce FX5200
2x256 RAM DDR

Bios: Award verze 6.00PG (z roku 2003, nevím kde sehnat upgrade protože neznám ani výrobce desky :-/)

Pujde to nějak přetaktovat? Teda skoušel jsem taktovat v Biosu kde bylo FSB na 133 (multipiler 10.5), dal jsem tam 142 a běželo celkem v pohodě, pak jsem to dal na 150 a to mi začalo dělat chyby ve hrách, skusil jsem to ještě zvýšit ale to mi nenajel ani Win, zamrzl... Nenašel jsem tam ani PCI/AGP lock.. No tak nevím..??
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

PCI/AGP lock měl až čipset KT600.Výrobce desky by měl být vidět při postu,pokud ne,bude tam nějaké číslo BIOSu,podle kterého by se to dalo dohledat,ale k vyššímu taktování si tím stejně nepomůžeš.Podívej se,jestli je tam nějaké nastavení pamětí,zkusil bych jim přiřadit vyšší latenci i ostatní parametry,potom by mohly snést i vyšší frekvenci.Pokud jsou to DDR 266,je velice pravděpodobné,že zakopaný pes bude právě v nich.
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
Amp-AMD
Nováček
Nováček

Příspěvek od Amp-AMD »

No v těch RAMkách bude asi ten problém, totiž nějakej chytrák tam dal 2 ramky z odlišnou frekvencí.. jedna je 200Mhz a druhá 166Mhz.. Tak nevím jestli to neni tímhle? Což asi ano :)
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Tak zkoušej testovat taktování jen s jednou a uvidíš.Duron Applebred se dělal i 1.8Ghz,s vyšším napětím by měl jít i k 2.0Ghz
Amp-AMD
Nováček
Nováček

Příspěvek od Amp-AMD »

Ok, a stím PCI/AGP lockem by větší problem byt neměl myslíš? :?
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Nemělo by,já jsem svého času provozoval vyšší pci na KT 400.Můžeš si taky pohrát s odemčením L2 cache nebo zvýšením násobiče,je to vlastně jádro T-Breda s menší cache 64kb oproti 256kb).
edit:zkus se taky mrknout tady:
http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e23.html
Naposledy upravil(a) NobodyLovesMe dne pát 4. črc 2008, 19:21, celkem upraveno 1 x.
Jarmell
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jarmell »

ještě můžeš zkusit odemknout L2cache na tom applebredovi a tim z něj udělat plnohodnotnej Athlon XP tusim 1600+? nekde je tu clanek primo na pctuningu nebo na svet hardware ted si nejsem jistej,pak sena to mrknu a zkusim poslat link ale staci zadat odemčení L2 cache duronu
MB:ASUS B85-PRO GamerCPU:Intel i5 4670kGK:MSI N760 TF 2GD5/OC GamingZK:integrovaná HDD:ST1000DM003-1CH162 64MBPSU:ENERMAX Pro82+ 525W Case:TT XaserIII RAM:2x4GB Corsair Vengeance LP DDR3 1600
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Jestli dobře koukám tak má chipset VIA KT266, takže si moc nezataktuje, nemá kam zvedat FSB. Těch cca 145 IMHO bude maximum co z toho dá.

NobodyLovesMe: KT600 neměla lock, měla ho nF2 a KT800, a to ne ještě vždy funkční.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

OndraSter píše:Jestli dobře koukám tak má chipset VIA KT266, takže si moc nezataktuje, nemá kam zvedat FSB. Těch cca 145 IMHO bude maximum co z toho dá.

NobodyLovesMe: KT600 neměla lock, měla ho nF2 a KT800, a to ne ještě vždy funkční.
Může zvednout multiplikátor,jak jsem psal.Myslel jsem,že KT600 už lock měla,tak jsem se asi spletl.Každopádně může experimentovat ještě s L2 cache,takže bych to úplně nevzdával.
Amp-AMD
Nováček
Nováček

Příspěvek od Amp-AMD »

Takže pokud jsem to správně pochopil tak na tom procesoru bych měl udělat z L2 od durona L2 od Athlona? (viz. http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e23.html#L2 ), a jak mam změnit ten multiplikátor? Promiňtě ale stímhle celkem začinám... :oops:
OsirisII
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

mozna

Příspěvek od OsirisII »

ja mam chipset KT400 a tam taky agp/pci lock nie je.rozdiel je v tom ze fsb je 100/133/166.tak inak mam semproma ale urcite by som ziadny mod nerobil (to jediny cpu co doma mam) :x
Vpliv frekvencie a časovania pamätí na výkon
NTB: Asus X58L
Razer nie sú myši, je to len odpad Logitechu
For You: Victory is not in the cards...
Sety Slovenská produkcia Sety všeho druhu (electro, D&B, funk, a všetko čo je dobré)
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Amp-AMD píše:Takže pokud jsem to správně pochopil tak na tom procesoru bych měl udělat z L2 od durona L2 od Athlona? (viz. http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e23.html#L2 ), a jak mam změnit ten multiplikátor? Promiňtě ale stímhle celkem začinám... :oops:
Spojením můstků L3,jsou tam vyhloubeny díry,které se musí zacelit třeba vteřinovým lepidlem a pak zkusit přemalovat tužkou (v tom lepším případě).Chce to pevné nervy a jistou ruku.
http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e23.html#L3
Podle tabulky vidíš které můstky musíš přemalovat,abys dostal požadovaný multiplikátor.
Amp-AMD
Nováček
Nováček

Příspěvek od Amp-AMD »

Aha, a na který multiplikátor to mám přestavět? Je to bezpečné a co změnou multiplikátoru vubec získám? Děkuji za odpovědi ;-)
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Frekvence procesoru = sběrnice × násobič, takže pokud máš 133MHz FSB tak při násobiči10 máš 1.33GHz, při 20x celých 2.66GHz.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Amp-AMD
Nováček
Nováček

Příspěvek od Amp-AMD »

Takže, skoušel jsem taktovat s jednou RAMkou (duvod výše). Když jsem to taktoval předtím s oběma, zmrzlo to uplně, nezapla se ani obrazovka... S jednou se zapla už to nabíhálo, informace o paměti atd. a v tom se to freezlo... Ještě nějaké nápady jak tohle vyřešit? :( Nechce se mi do toho procesoru manualně zasahovat nebo měnit abych něco neskazil uplně, chci to skoušet přes BIOS... Děkuji za odpovědi
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Přes BIOS si jak vidíš nezataktuješ.Otázka je,jestli to má u takového starého procesoru smysl.Jestli to chceš přetaktovat jenom pro "sport",tak se na to vykašli.
Amp-AMD
Nováček
Nováček

Příspěvek od Amp-AMD »

Chtěl jsem to předělat na trošku "lepší" mašinku, vsadil jsem se z kámošem že se za ten komp nebude muset nikdo stydět :lol: (case modding, přetaktované atd.) :wink:
Amp-AMD
Nováček
Nováček

Příspěvek od Amp-AMD »

Co je tohle za blbost? Mam chipset KT400/A (podle CPU-Z a informacim tady na foru (teda v CPU-Z je Chipset - P4M266/KM266(VT8375) a Southbridge - VT8235) jako Model je uveden KM266-8235) a mam tam procesor s FSB 133, přitom jak je tady na foru by na tomhle chipsetu procesor tohodle FSB fungovat neměl? :shock: Tomu nerozumím, promintě možna je to "lamacká" otázka..? :oops:
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

Mas desku s cipsetem (severnim mustkem) KM266, tj. KT266 + integrovana grafika. Jizni mustek je VT8235. Na KM266 je max oficialni FSB 133 MHz, tzn. kde mas v cem problem/nejasno?
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“