Problém při instalaci XP SP2

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
Gandis
Nováček
Nováček

Problém při instalaci XP SP2

Příspěvek od Gandis »

Ahojte.Mám problém s kterým jsem se ještě nesetkal tak prosím o radu.Jde o instalaci XP kdy po připojení nového disku WD 640GB sata2 k desce Asus s chipsetem nforce4 sli bios normalne vidí správnou velikost disku, spustím instalaci, která doběhne do fáze vytvoření oddílu + nabídky formátu..Vše proběhne bez problémů a po kopírování souborů a následném restartu systém nahlásí, že nemůže najít nějaký boot a nemůže pokračovat..Priorita bootu nastavena správně, a disk je naprosto funkční jelokož jsem ho zkoušel na jiném PC a instalace proběhla bez problémů..V Biosu se ohledně SATA nedá nic nastavit, ale deska má plně podporovat SATA2 rozhraní takže v tom problém nebude..Ani s detekcí disku podle biosu není problém tzj disketu s ovladači při instalaci také nepotřebuje.Prostě se vše chová normálně do fáze restartu kdy by měla začít instalace z disku po zkopírování souborů.Máte někdo nějaký tip jak to vyřešit?Jo a deska mám poslední aktualizovaný bios..Díky
Surgical
Začátečník
Začátečník

Re: Problém při instalaci XP SP2

Příspěvek od Surgical »

"Deska má plně podporovat SATAII rozhraní takže v tom problém nebude....." Snad jsem citoval správně.

Nejde o to, že je to duplicitní thread, na totéž se ptáš i jinde na foru, jde o to, že ausgerechnet v TOMDLE je problém, navíc notoricky známej, jenže už neaktuální, neboť desky s NForce4 chipsety už jsou dávno za zenitem.

Konkrétněji: NForce4 byl první chipset, který vylezl s "podporou" SATA II. Jenže, jak bývá u Nvidie obvyklé, vylezl s tím dříve, než bylo toto rozhraní standardizováno a kodifikováno. Takže prostě tento chipset si s mnohými SATA II disky nerozumí a není to chyba výrobců disků, kteří standard dodržují....a na jiných chipsetech problémy nemají.

Obecné řešení problému neexistuje, ono se k němu ani Nvidia jako k problému nikdy oficiálně nevyjádřila. Novější revize chipsetu (které obvykle obtížně identifikuješ) údajně problém řešily, stejně i nějaké BIOS patche, které ale obvykle dost degradovaly výkon onoho "SATA II" řadiče.....

Ruku na srdce: Chceš-li (potřebuješ-li) moderní, rychlý a velký pevný disk, pořiď si platformu, které ho bude plně podporovat. Tedy, moderní motherboard, moderní procesor, moderní RAM....při dnešních cenách se vejdeš do 3 litrů s konfigurací, které tvůj nynější komp nemůže konkurovat, s kloudnou grafikou dobrá, 5 litrů. Ale nejen výkonově, morálně a možností event. upgradování budeš někde inde.
Ze starých střev vyrob nějakou jebku nebo to odprodej, každá kačka dobrá, jen neměj představu, že to prodáš za pořizovací ceny....reálné jsou zlomky....
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Gandis píše:...systém nahlásí, že nemůže najít nějaký boot a nemůže pokračovat..
Co to je nejaky boot.. napis sem presne co to pise..
Gandis píše:Priorita bootu nastavena správně
tj. jak..? na SATA..? nebo je tam konkretne ten disk..

Stejne tak by te nezabilo, kdyby jsi hned napsal, co mas konkretne za desku..
Gandis
Nováček
Nováček

Příspěvek od Gandis »

Díky za odpovědi a jenom pro představu..Je to compl meho bratra a první věc kterou ode mě dostal byla informace aby se toho zbavil a pořídil si novější desku a vše co k tomu patří..Nicmene mu to staci..To co to presne nahlasi nevim to doplnim az u toho budu..Je to deska Asus A8N-SLI.
Priorita bootu je nastavena na ten disk, který se hlásí v plné velikosti.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“