Elektrická síť v Rusku
- Andreas
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Elektrická síť v Rusku
Prosím, jakou elektrickou síť mají v Rusku? V/Hz. Nedaří se mi to vyštrachat na netu. Díky.
- Surgical
- Začátečník

-
Re: Elektrická síť v Rusku
Stejné/kompatibilní jako u nás, aspoň já jsem v Rusku nikdy žádné redukce nepotřeboval....
- Andreas
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Great! To jsem potřeboval vědět
Díky.
- myom
- Středně pokročilý

akora tto tam maji trosku nestabilni, maji problem udrzet 50Hz, takze zivotnost spotrebicu klesa.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
- Surgical
- Začátečník

-
Ty voe, to jsou mi konimentáře
A stabilitách a nestabilitách, přepěťovejch špičkách, podpětí a jiných fenomenech zdejší rozvodné sítě lze založit celé fórum, rusové na tom nejsou o nic lépe, ale ani hůře.
P.S. A tu o sedmi trpajzlíkách mám taky rád....
A stabilitách a nestabilitách, přepěťovejch špičkách, podpětí a jiných fenomenech zdejší rozvodné sítě lze založit celé fórum, rusové na tom nejsou o nic lépe, ale ani hůře.
P.S. A tu o sedmi trpajzlíkách mám taky rád....
- srna
- Středně pokročilý

myom: to byl hlavne problem za totality, meli pretizeny alternatory a meli trvale cca 48-49 Hz....ted uz je to snad lepsi...aspon co ja vim

- myom
- Středně pokročilý

no a co ja vim, tak to je jediny duvod, proc ruska sit je oddelena od evropske
. a kde je ted pravda...
- Surgical
- Začátečník

-
.....jediný důvod? Ale.
Jediným důvodem je efektivní zabránění exportu levné ruské elektřny za dumpingové ceny, čemuž se zajisté polostátně-monopolní molochové typu ČEZ budou bránit zuby nehty.
Třeba Finsko 50% svojí elektřiny odebírá....z Ruska. Norové pak 30%, Švédsko "pouhých" 15%....
Jediným důvodem je efektivní zabránění exportu levné ruské elektřny za dumpingové ceny, čemuž se zajisté polostátně-monopolní molochové typu ČEZ budou bránit zuby nehty.
Třeba Finsko 50% svojí elektřiny odebírá....z Ruska. Norové pak 30%, Švédsko "pouhých" 15%....
- myom
- Středně pokročilý

diky za osvetleni. clovek se porad uci... ale pochybuju, ze by CEZ ruskou elektrinu nebral, protoze je levna... levne nakoupi, draze prodaji... to by byli proti sobe. ale cesko hlavne nepotrebuje kupovat elektrinu... zatim...
- Raoul Duke
- Mírně pokročilý

V který si byl části? Já sem byl na služebce v Barnaulu (západní Sibiř) a musel sem mít redukci. Zásuvky byli na pohled stejné ale mají menší průměr kolíků.Surgical píše:Stejné/kompatibilní jako u nás, aspoň já jsem v Rusku nikdy žádné redukce nepotřeboval....
Jen další blázen, v bláznivém království.
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Raoul Duke
- Mírně pokročilý

Zajímavá stránka, bohužel nepřesná.
TypC - CEE 7/16 má průmer 4 mm, CEE 7/17 má 4.8 mm (jako naše E / F).
Takže když s naší E / F potkáš Ruskou CEE 7/16 která ještě není ohlomejzdaná nebo vyměněná za CEE 7/17 máš smůlu.
TypC - CEE 7/16 má průmer 4 mm, CEE 7/17 má 4.8 mm (jako naše E / F).
Takže když s naší E / F potkáš Ruskou CEE 7/16 která ještě není ohlomejzdaná nebo vyměněná za CEE 7/17 máš smůlu.
Jen další blázen, v bláznivém království.
- Koudy
- Začátečník

Mozna tady : http://en.wikipedia.org/wiki/Power_plug ? Je tam mapka jak voltazi, tak zasuvek.
Laptop : MSi GT683DX - Intel Core i5-2430M, 6GB DDR3, nVidia GTX 570M, OCZ Vertex 4 512GB + WD500BEKT 500GB, Roccat Kone+, Creative Soundblaster X-Fi Surround 5.1 Pro, Roccat Kave 5.1, Windows 7 Ultimate 64-bit
Laptop 2 : HP Elitebook 8440p - Ubuntu
Tablet : Asus Transformer Prime TF201
Laptop 2 : HP Elitebook 8440p - Ubuntu
Tablet : Asus Transformer Prime TF201
- Ekkar Zvídavý
- Nováček

-
Jen tak mimochodem - jste všichni vedle jak ta jedle. Ano, v Rusku mají stejnou rozteč a menší průměr kolíků/dutinek v zásuvkách, ale to je asi tak všecko, co lze označit za shodné. Ruská energetika totiž na rozdíl od české a většiny evropských používá IZOLOVANOU SOUSTAVU bez uzemněného středu - to znamená, že má na sekundární straně transformátorů 3 fáze zapojené do hvězdy s neuzemněným středem, takže neumožňuje zapojení zátěže mezi fázový vodič a zem, ale pouze mezi fáze navzájem - a proto ani jejich zásuvky nemají ochranný kolík nebo kontakt. V izolované soustavě je totiž zbytečný. Z důvodu použití napětí mezi dvojicí fází (tzv. SDRUŽENÉ napětí) a nikoliv mezi jednou z fází a středem se tato soustava označuje jako 3 x 127V/220V - 127V má každá fáze proti středu (pro běžného uživatele nedostupné - není vyvedeno) a 220V je mezi libovolnými fázemi. Jednoduchý způsob, jak zjistit, že je někde použita taková soustava, je doutnavková zkoušečka - zatímco všude po Evropě doutnavka svítí při doteku na jednu, nejčastěji levou dutinku zásuvky, v Rusku svítí bez rozdílu obě dutinky - což může někoho neseznámeného se skutečným stavem docela vylekat...
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
- kocourleo
- Začátečník

Ekkar Zvídavý má pravdu, akorát bych oponoval s doutnavkovou zkoušečkou. Aby se doutnavka rozsvítila, musí jí téct proud. A jelikož je soustava izolovaná, proud neteče z "fáze" přes doutnavku a moje tělo do "země", protože to uzemněno není. Musel bych se držet jednou rukou jednoho drátu a druhou se dotýkat doutnavkou jiného libovolného drátu, aby doutnavka svítila. Nebo jeden drát uzemnit a pak bude doutnavka svítit na druhém drátu stejně jako u nás. Pokud se mýlím, opravte mne.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
- Ekkar Zvídavý
- Nováček

-
Opravdu se mýlíš - ta doutnavka svítí i bez uzemnění. Je to způsobené kapacitním proudem. Oni mohou mít z důvodu určité ochrany zemněnou kostru trafa na trafačce, tím pádem mezi vedením a zemí je jistá kapacita, kterou Ty přes tu doutnavku zkratuješ - a protože doutnavce stačí minimální proud (řádově mikroampéry), svítí na obou dutinkách - protože obě fáze mají proti zemi stejný potenciál. Žárovku to nerozsvítí, ale doutnavka ten potenciál indikuje. Mám to ověřeno osobně - byl jsem tam a tou doutnavkou jsem to zkoušel a než jsem si uvědomil, že to je 3 x 127/220V, docela fest mě to vyděsilo - chtěl jsem si zapnout do zásuvky holicí strojek a s hrůzou jsem zjistil, že v zásuvce "svítí" obě dutinky...
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
- kocourleo
- Začátečník

OK, toto vysvětlení mi stačí, dík.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518