Ztiseni vetraku - notebook

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Ztiseni vetraku - notebook

Příspěvek od IkE Blaster »

Mam novy tablet Umax TN120R (Clevo, XODD, Blueberry... vyrabi to nejspis Clevo) a zjistil jsem, ze vetrak je celkem hlucny a teplota relativne nizka - na CPU kolem 46°C (ma asi 3 stupne, prvni je snesitelny, druhy uz mene, 3 jsem zazil jen jednou a to asi jenom 5s pri instalovani windows). Bohuzel je ovladany pres bios a neni k nemu softwarovy pristup. Je pripojeny na malym 3-pinu (Red-Blck-Yl)

Jak bude fungovat, kdyz do "cervenyho" dratu dam nejaky odpor? Bude to delat neplechu s dratem pro mereni otacek, nebo pobezi pomaleji? Opravdu ho nechci spalit (vetrak), tak to nechci 2x riskovat, kdyztak to nejak preziju... Teplotu bych hlidal a kdyztak dal pryc, na vic jak na 60°C v prumerny zatezi nejdu
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztiseni vetraku - notebook

Příspěvek od Highlander »

IkE Blaster píše:Mam novy tablet Umax TN120R (Clevo, XODD, Blueberry... vyrabi to nejspis Clevo) a zjistil jsem, ze vetrak je celkem hlucny a teplota relativne nizka - na CPU kolem 46°C (ma asi 3 stupne, prvni je snesitelny, druhy uz mene, 3 jsem zazil jen jednou a to asi jenom 5s pri instalovani windows). Bohuzel je ovladany pres bios a neni k nemu softwarovy pristup. Je pripojeny na malym 3-pinu (Red-Blck-Yl)

Jak bude fungovat, kdyz do "cervenyho" dratu dam nejaky odpor? Bude to delat neplechu s dratem pro mereni otacek, nebo pobezi pomaleji? Opravdu ho nechci spalit (vetrak), tak to nechci 2x riskovat, kdyztak to nejak preziju... Teplotu bych hlidal a kdyztak dal pryc, na vic jak na 60°C v prumerny zatezi nejdu
Ja byt tebou do toho moc nešahám. NTB značky UMAX jsou obecně největší šroty co se vyrábějí a byl bych vůbec rád, že ti funguje tak jak funguje. Problém je v tom, že procesor může mít maximálne 46C, ale na tom jednom chladiči od procesoru může bejt po cestě ještě chipset, nebo GPU od grafiky nebo od jinýho IO. No prostě bych do toho moc nehrabal, dost riskuješ, že ten NTB umře... Bud rád , že ti funguje a nemusíš ho nést na reklamaci.
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztiseni vetraku - notebook

Příspěvek od IkE Blaster »

Hm jak jsem psal, Umax to nevyrabi, ale nejvetsi kvalita to taky neni (ale musim rict, ze jsem to cekal horsi, nejvetsi smejd to taky neni a za ty penize... nevic jsem to neplatil). Jedine co mi vadi, je ze se nedaji takhle regulovat otacky, mensi vydrz a blbe vymyslena mechanika (zbytecne velke "dvirka"). Dolu neni problem se dostat, je to jen na sroubkach a neni nikde plomba bo tak neco.

Pokud to dobre chapu, tak na chipsetu je pridelany ten vetrak na slabe hlinikove vstve (tak 3mm tlusty) a fouka na zebra s heatpipes vedene z procesoru. (na jedne heatpipe je prilepeny stitek o vysoke teplote - doufam, ze neshori :-D ). Jinak je to videt na tomto obrazku - http://notebook.cz/clanky/recenze-noteb ... let/17.jpg - na spodnim hliniku je pridelany vetrak

Nebudu do toho stourat, pres RMClock jsem snizil napeti na 0,95V pri vsech taktech, nastavil povetsinou nizsi takt (btw cpu je T5550) a vetrak bezi mene casteji (ale bezi... :( )
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“