Chybová hláška-co s tím?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
zbubu
Nováček
Nováček

Chybová hláška-co s tím?

Příspěvek od zbubu »

Dobrý den,
o víkendu jsem si stavěl PC (3) a něco je špatně.

CPU 9450 Q
deska INTEL DX48BT2
RAM corsair DDR3 2x2GB 1333
HD WD CAVIAR BLACK WD1001FALS 1TB SATAII/300 7200 RPM, 32MB cache 2x
WD CAVIAR GREEN POWER WD10EACS 1TB SATAII/300 16MB 7200 1x
WD VELOCIRAPTOR WD3000GLFS 300GB SATAII/300 16MB 10000RPM 1x
GPU ATI3870

Stavěl jsem si to, protože jsem si chtěl udělat tuning case.

První spuštění proběhlo dobře (naběhnul) /spustil se, nachvíli vypnul a poté se opět spustil/, hned
jsem vstoupil do biosu. Všimnul jsem si, že RAM je nastavena na 1066 (7 7 7 20, 1.53V) a ne na 1333 (9 9 9 24, 1.7V), to jsem tedy přenastavil. Jinak jsem nastavoval jen bootování.
Nainstaloval jsem OS WinXP (jen úplný základ) a vypnul PC (i vypínačem na zdroji).Druhý den jsem PC pustil a opět se nachvíli zapnulo, vypnulo a začalo nabíhat, jenže se mi tam oběvila hláška.
THE SYSTEM BIOS HAS DETECTED UNSUCCESSFUL POST ATTEMPT(S). POSSIBLE CAUSES INCLUDE RECENT CHANGES TO BIOS PERFORMANCE OPTIONS OR RECENT HARDWARE CHANGES. PRESS "Y" TO ENTER BIOS SETUP OR PRESS "N" TO CANCEL AND ATTEMPT TO BOOT WITH PREVIOUS SETTINGS.
Dal jsem "Y" a šel do biousu, změnil jsem jen tu RAM na auto a vrátilo se to na 1066. Při odchodu z biosu se PC vypnulo, zapnulo a poté již běželo. V OS jsem na disky a zálohy chtěl použít software od ACRONISU, ten po nainstalování hlásil nenalezení disků. Vyměnil jsem tedy ACRONIS za PARAGON a ten již fungoval. OS disky ve správci také viděl. Naformátoval jsem si vše podle potřeby a udělal otisky (vytvořil jsem i záchrané CD), vše běželo a neviděl jsem nikde problém, ani po restartech. Vypnul jsem PC (i vypínačem, dělám to tak již hodně let) a šel pryč. Po návratu a puštění PC se vše s tou hláškou opakovalo, což mě zarazilo, proto jsem resetoval bios a vypnul DVD-ROM a nesystémové disky. Při nabíhání se mi objevila hláška: DO NOT DISK IS DETECTED. Ale přesto PC naběhlo. Mám-li zapnuté DVD-ROM tak se mi vypíše, že tam je, ale disky ne (myslel jsem, že to tak má být) V biosu a v OS disky vidím a pracuji s nimy.
Jo a ta záchraná CD nemohu použít, nejede mi v nich myš (je USB)
Disky jsou poslední novinky, myslíte že by to mohlo být tímto?
Zdeněk.

PS: snad jsem to napsal vše, jinak se prosím zeptejte na upřesnění. Také jsem to měl u kámoše co mi doporučil tu desku (používá intely) a na nic nepřišel.
zbubu
Nováček
Nováček

Re: Chybová hláška-co s tím?

Příspěvek od zbubu »

To co je dole jsem si nechal přeložit, není to tedy z mé hlavy :-) Je to hodně zajímavé.

http://www.newegg.com/Product/ProductRe ... ds=&Page=1

Deska Intel DX48BT2
"The system BIOS has detected unsuccessful POST attempt(s) ...go into the
BIOS or not (Y/N)."

Ano, jedná se o problém s deskou a BIOSem, o kterém jsem se zmiňoval už v
červnu na tomto fóru.
http://www.houseofhelp.com/forums/sh...ad.php?t=70421

Intel byl schopen stejný problém pokusně zopakovat na svých vlastních
počítačích!! Ovšem před uvedením desky na trh si toho problému zjevně
nevšimli!

8.8. 2008
Dnes jsem s Intelem mluvil o příčině toho problému a má to co dělat s
pamětí, BIOSem a deskou.
Tady uvádím jejich návod na vyřešení problému:
- provést obvyklým způsobem aktualizaci BIOSu - použít nejnovější verzi
- vyjmout na dobu jedné minuty baterii a položit ji na plocho na stůl vzhůru
nohama (vrchní stranou obrácenou dolů) (takto přesně mně to vysvětlovali)
- vložit baterii zpět, přejít do BIOSu a v nabídce pro paměť (= memory
options) zadat Advanced-> User Defined místo Auto, ale neměnit žádné další
volby. Pak uložit.

Řekli mi, že tím vyřešili problém u nich v jejich setupu a mám to odzkoušet.
RiCK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RiCK »

A pomohlo to? o tom nic nepises :?
Hromy Hněvu podřimují na Severu. Podobny dubu, jehož větve jsou plny hnoje, a hnízd nářků, a pláče, snášených na Zemi které spalují Noc i Den a vyvrhují stáda škorpionů a vypouštějí síru smíchanou s Jedem. To jsou Hromy, které jsou okamžitě připraveny rozeřvat se stovkami mohutných Katastrof a statisíců Pohrom, po kterých nezůstane nic a nikdo zde nic nepozná. Jedna skála porodí tisíce, právě když Srdce Člověka dosáhne jeho Myšlenek.
zbubu
Nováček
Nováček

Příspěvek od zbubu »

Teď již mohu napsat, protože jsem to udělal v neděli. Počítač najel bez jakéhokoliv vypínání a hlášek, jen RAM je pořád na 1066MHz a zatím se bojím do toho vůbec šahat. Až po dovolené, abych si ji nezkazil :D
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

zbubu píše:a položit ji na plocho na stůl vzhůru nohama (vrchní stranou obrácenou dolů) (takto přesně mně to vysvětlovali)
Jéžiš tahle hláška se vyrovná zvyku pomatených lidí škrábat mincí o automat v domění, že jim ji pak automat vezme.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
zbubu
Nováček
Nováček

Příspěvek od zbubu »

X-COM
je pravda, že jsem ji nepokládal asi tak přesně, ale měl jsem ji venku 45min, tak jak mě napsali. :D
B. Clear CMOS:
Remove power to the motherboard, all cables and the RTC (Real Time Clock)
battery for 45 minutes. After this period of time, insert the battery
back in and turn the system back on.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“