Nazdar,
nedávno sem řešil problém, že ve 3D jede všechno na bratrově PC (Pentium D840 - 2x3.2GHz, 2GB 667MHz CL5, X1950Pro od Powercoloru s AC2, Intel 955X deska) všechno pomalu, nakonec throttloval procesor. Avšak i přesto nejedou hry tak jak maj.
Po zatížení CPU najednou SuperPI, Orthosem a OCCT jsem došel k závěru, že CPU již nethrottluje (hlučný vlažný chladič, předtím byl vařící), takže chyba bude jinde.
Otevřel jsem ATT a zapnul vsync. Spustil Lightsmark a světe div se - každá lichá scéna se šíleně seká, i když má 60 FPS! (Ukazuje jak ATT ukazatel tak interní Lightsmark). Po vypnutí VSyncu je to jen o málo plynulejší. Co je zajímavý je to, že hra se neseká, ale jakoby popobíhá. Necuká se pravidelně.
Ještě mě napadá že by to nějak ovlivňoval monitor, co vy na to? Je to poslední co mě napadá .
Všichni řikaj jak ATI má skvělý karty a ovladače a nikdo s nima neměl problém, já neměl problém s ovladači jen na X550. (jedna z asi 5ti ATin co jsem kdy měl)
Vypozoroval jsem, že to vypadá, jako kdyby grafika posílala jen polovinu (čtvrtinu?) FPS, než opravdu renderuje, přitom veškerý ukazatele (ATT) ukazují 50 a víc, ale k plynulosti to má daleko.
Nesetkal jste se s tím někdo? Nebo budu muset napsat na ati support?
Ještě jí zkusím dát do mýho PC.
// Tak v mym PC (Vista x64) naprosto v pohodě, u něj na Vistách (x32) též. To jsem z toho jelen, zkoušel jsem u něj na XP i 8.4 drivery ale blbly vpodstatě stejně. No, problem (i hope) solved. Bude si muset zvyknout na Visty .
mam delikatni problem s touto kartou a nikde tady na foru jsem se nedocet nic o tom.Problem je v tom ze po tom co dam kartu do slotu zapnu pc a monitor bez najeti biosu napise..."you have not connected the power to VGA" prelozit si to umim ale nevim co bych s tim mel delat poradi nekdi?akutni.....diky za kazdou radu
diky za privitani...no po chvilce tupeho zirani na kartu mi to doslo jenze to na zdroji nema,takze budu muset koupit redukci z molexu na 6-ti pin,je to tak?a vubec mam kolem toho zdroje pochyby,jestli to utahne,cetl jsem tady mnoho prispevku s ruznymi nazory nekomu na to stacil i 300w fortron pokud si vzpominam dobre...tak jsem si na eXtreme Power Supply Calculator spocital spotrebu a vyslo mi i s kartou neakych 280w(pri athlonu 3000+,2*512ram,160Gb hdd),vim co chcete rict,ta sestava bude kartu brzdit ale koupil sem ji extremne vyhodne po jednom movitem kamaradovi,jestli vas to zajima dal sem za ni 500kc,takze neni co resit...ale abych se vratil k problemu mam 350w eurocase,ja si myslim,ze by to mohlo,uz to tu vydrzelo lidem i na lepsich sestavach s tim samym zdrojem,tak co myslite vy?neaka zkusenost kterou by ste mi mohli predat?samozrejme s tim ze na tom pojedu jen do doby dokud nenasterim na lepsi,prece jenom to neni asi optimalni reseni a je dost mozny ze se tim snizuje zivotnost komponenet...tak co vy na to?predem diky za kazdou radu a zkusenost
Redukce 2x molex -> 6-pin by měla být součástí příslušenství dodávaného ke kartě, podívej se do krabice. Pokud nebude, nezbývá ti nic jiného, než si ji zajít koupit.
350W od EC to zřejmě utáhne. Je to risk, ale zkusit to můžeš. Myslím, že nějaký ten čas než budeš upgradovat to ten zdroj vydrží.
pokud máš tu možnost, je lepší vzít redukci ne na jednom drátu ale na dvou, a každý z těch molexů napojit na odlišnou větev ze zdroje, mělo by to fungovat o něco líp (nevím přesně proč, nekamenujte mě)
tak po vcerejsi konzultaci sem pc pripojil ted mam ale problem po najeto do jakehokoliv 3d se mi pc samovolne restrtuje....zvuk bezi dal...mozna to tu nekde je ale ja jsem to nenasel tak se ptam co s tim???jsem zoufaly staroui kartu uz jsem prodal,tuhle mam bez zaruky a ted si nemuzu nic zahrat ptze to stale pada...za kazdou radu dekuju
PC se restartuje a jde ti zvuk? Nebo jenom zčerná obrazovka? Jaká byla ta předchozí karta? Zkus provézt uninstall ovladačů -> Reboot -> Safe mod -> projet pomocí Driver Sweeperu (odstranit jak drivery tak záznamy z registru podle toho co jsi měl předtím za kartu) -> Reboot -> a nainstalovat Catalysty 8.9. Nebo je možné, že jsem se zmýlil a ten zdroj to nepobírá... uvidíme.
zvuk jede dal...s tim zdrojem nevim,mozny to je ze to neutahne,i kdyz by mel podle me konfigurace(o par prispevku nahore...),no zkusim to s tema driverama a dam vedet,predtim sem mel x1650 pro...jo a ten zvuk jede dal...
tak mam nove poznatky ohledne toho problemu...preinstaloval sem drivery jak jsi mi rekl...spustim pro evo 2008 na medium detaily,vsechno v pohode odehraju skoro cely zapas s tim ze ted du zkusit high...zacal jsem hrat na high vse bezelo jak ma nez se mi v menu rozpadl obraz,rerstartnul se monitor driver mi nahlasil chybu bez blizsi specifikace s tim jestli ji chci odeslat na analyzu...neposlal jsem,menu nabehlo,jedu dal...zacnu hrat asi 5min vse v pohode...opet restart obrazu,chybove hlaseni driveru a navrat do windows...tak sem to sel zkusit jeste jednou,po 5 min hrani stare priznaky(cerna obrazovka,zvuk bezi,pritom pocitac se chova jako by se chtel restartovat),tak jsem dal rucni,"tvrdy" restart a zkusil sem to znovu,tentokrat uz jsem se nedostal ani pres menu,pricemz mi opet zcernala obrazovka,pak se restartovala(jako kdyby se obnovovala frekvence mi to prislo) a nahodila opet cernou obrazovku tentokrat s nekolika zelenymi kostickami,pote opet restart obrazovky,cerna obrazovka s cervenymi pruhy...nasledoval opet tvrdy restart,pes 6 to same akorat uz bez tech barevnych priznaku proste jen cerna obrazovka...a tvrdy restart...
tak me to privedlo k nazoru ze problem bude nejspis softwareveho puvodu,po reinstalu ovladacu slo vsechno ok az do doby nez sem rozjel pro evo 08 na high detaily...tak a babo rad...CIM TO PROBOHA MUZE BYT????
Na foru zive sem cetl pomerne obsahle vlakno o tom ze takoveto problemy pusobili jeden cas neake "bezpecnostni" zaplaty od Microsoftu...NEVI O TOM NEKDO NECO??
Potom se tu i hovorilo o neakych problemech s biosem ale to bylo spis v souvislosti s teplotou grafarny tak NEVIM??aktualizovat bios nebo znovu naistalovat drivery ci CO???
posledni co me napadlo byl neaky problem s LCD presneji receno s jeho frekvenci,ale to je asi
blbost CO MYSLITE???
tak dekuji za kazdou radu
EDIT:ted jsem tam daval svoji strou vykopavku x550 a to proevo slo jak 2008,tak 6,sice ne na high samozrejme ale slo,takze problem neni softwarem v pc obecne,ale neco se tam nesnese s tou x1950 nebo uz nevim jak si to mam vysvetlit...sem z toho na veti,sedim u toho cely den,boli me hlava...sem v koncich...PORADTE NEKDO PROSIM
EDIT2:teplotou to neni GPU VRM ma stabilne ve woknech 63 a teplota GPU prostredi 45 taky stabilne
-no jeste je tu taky moznost ze to je tim zdrojem ale nechce se mi tomu moc verit...je zde mnoho prispevku kdy pri techto samych problemech lide kupovali novy zdroj a v drtive vetsine to nepomohlo
Vyndej kartu a vyčisti si komplet celý chladič od prachu... pokud máš bez zátěže ve WIN 63°C na GPU, tak si ani nechci domýšlet kolik má ve 3D. Ta karta se na 100% přehřívá, proto i to restartování grafického ovladače.
fajna...dik za radu,bojim se ze budu potrebovat komplet novy chladic ale mam verzo od spphire(nevim jaky retail ale),a vadilo by hodne kdybych tam ten modry kryt uz nedaval???
tak vetrak sem vycistil,teplota klesla ale problem pretrvava...cetl jsem ze nekomu pomohlo vypnout VPU RECOVER...co to je?a jak se to vypina?a mohlo by to pomoct??
Nevím, jestli ti vypnutí VPU Recover pomůže, ale můžeš to zkusit. (Tohle je postup pro zapnutí, ale dá se využít i obráceně)
Right click anywhere on your desktop
Left click on the ATI Catalyst™ Control Center option
Click the View Menu Option
Select the Advanced View Option (notice the list of items under Graphics Settings)
Select the VPU Recover option under Graphic Settings
Ensure that Enable VPU Recover is selected
Optional Step: ATI can help determine the cause of a system crash. Ensure that “Prepare an error report if VPU Recover is activated, for submission to ATI Technologies” is also checked.
to Tomekkk_17: v systemu bych chybu nehledal... mas chlazene pameti? jak dlouho tu kartu mas a kdy to zacala delat? mas dobre vetranou case? zkousel jsi nechat sundanou bocnici? nikde jsem si nevsiml jaky mas zdroj
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
je to na druhe strance...mam EC 350w,athlona 3000+ taktovanyho z 2000mhz na 2100 mhz a 2*512mb ramky,s tim zdrojem je to rozporuplny,teoreticky by to jit melo pac to na tom EC350w jede vic lidem i na lepsich sestavach jenze je pry dost nestabilni,takze je mozne ze mam neaky vadny kousek ci co...no uvidim v sobotu to zkusime u kamose na 580w fortronu a hned bude jasno,pokud to bude delat i u nej tak uz vidim chybu jedine v karte...pameti jsou chlazeny ne?jeste muzu koupit vodici pastu na ty pameti,ale karta se neprehrivala ve winu jela do 50 stupnu...kartu mam po kamosovi kterymu jela uplne v pohode prave na 350w EC a to ma lepsi sestavu nez ja,proto sem porad vylucoval chybu zdroje,ale ted uz to vypada jako jedina rozumna moznost...kdyby to bylo kartou tak bych prece hru nespustil a nehral 5 min bezproblemove uplne dokud nezcerna obrazovka ne?tedy pokud to neni jeste chlazenim coz se mi nezda,ale kdo vi,treba ta teplota extreme stoupa az po spusteni 3d...no v zitra budu vedet vic...mohli byste mi poradit co za zdroj?kdyby to prece jenom bylo tim tak at mam pak hned jasno a muzu kupovat...nemam prilis vysoky rozpocet,byl bych rad kdyby se cena pohybovala okolo 1000kc +/- 100kc...diky za kazdou odpoved...PS:bez bocnice sem zkousel a vysledek nulovy,ale dik za tip
Pokud by to byl kvalitnější zdroj tak bych řekl že na 98% to v něm nebude (viz moje sestava třeba ), ale holt EC evidentně se zadejchává a pokud je starší, tak už holt nestíhá.
Spíš si zkus od kámoše ten 580W Fortron půjčit a zkusit ho u sebe .