GBit ethernet - realný výsledky?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

GBit ethernet - realný výsledky?

Příspěvek od mina »

Má motherboard co má integrovanou gigabitovou síťovku. Pak postarší mašinu, která je bez síťovky (P3 733, 256RAM, i810,..) a chtěl byc do ní síťovku koupit - rád bych ten gigabit. Taková Planetka stojí 800 a to by podle mě to byla dobrá investice, ale nevim a proto se ptám...

Teď už to na co se chci zeptat, bude to mít na tý starý mašině smysl? Myslim kolik kB/s to muže dát s timhle procákem a přes normální PCI? (nevim jak muže bejt taková síťovka náročná na výkon PC)

Compy mam od sebe asi 10 metrů, stačí teda když si koupim klasickej kříženej desetimetrovej kabel? (někdo tu dokonce psal, že by takovýhle sítě měla zapojovat firma..)

Dikec :wink:
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

pokud vim, gigabit síťovka je zpětně kompatibilní i s 100Mbit a 10Mbit... já bych koupil za 150 Kč 10/100 PCI síťovku, desetimetrovej kříženej kabel za pár korun a neřešil bych to, gigabit stejně v takhle malým počtu strojů rozumně nevyužiješ
ignorelist: kremrole a dezoláti
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Jde mi o to, že ten compik je setry a ja mam na disku hodně filmečků v DVD kvalitě (5 GB skoro každej) a ona když to k sobě tahá, tak nadává jak ***. Takže proto bych jí chtěl udělat radost a zrychlit to... Možná si řekneš, že bych jí mohl pustit ke svýmu compu, ale to nikdy neudělám - takový zneuctění bych nepřežil...
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Ono taky záleží na propustnosti ostatních částí PC. Zkus pustit na ségry kompu test zápisu na disk a uvidíš, jestli je si vyplatí jí posílat data rychlostí 125MB/s! Myslím, že ne.
Jak dlouho trvá těch 5GB? Jestli je to o dost víc než teoretických 8-10 minut, tak se na to rovnou vykašli.
1Gb se využije na páteřní sítě (třeba spojení univerzity s kolejema atd :-D ) Doma jsi prostě limotován diskem.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Jasně, ale FastEthernet mi při stahování dává nějakejch 8MB. Normální síťovka stojí tak 400, Gbit 800. Mě de o to, proč jí spíš nekoupit. Za 400 je přece ta rychlost nádherná, i kdyby měla bejt třeba jen trojnásobná, nebo ne?
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

až to odzkoušíš tak dej plz vedet. taky by me zajimalo jak Gbit sit funguje ve skutecnosti.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

mina píše:Jasně, ale FastEthernet mi při stahování dává nějakejch 8MB. Normální síťovka stojí tak 400, Gbit 800. Mě de o to, proč jí spíš nekoupit. Za 400 je přece ta rychlost nádherná, i kdyby měla bejt třeba jen trojnásobná, nebo ne?
kolem 8-9,5 MB/s mi jede síť na 100MB :wink:
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

De taky o to, co na ty síti děláš. Těma 8mi MB sem myslel sdileni ve woknech, kdybych tam pustil FTP tak to bude samozřejmě jiný kafčo...

Tak to vypadá, že si tu síťovku budu muset koupit a vodzkoušet si ty rychlosti sám. STačí mi na to ten standartní 10m cross kabel co se normálně prodávává a nebo se mam pokoušet shánět 7mičku?
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

Dle specifikaci ti staci dobry 5e kabel. (pozor na to, kudy ho pak vedes)

sedmicku shanet nemusis..(nehlede na to ze jeste neni normovana)

kdyz jsem to zkousel ja pak jsem na masinu s gigabitovou kartou (napojenou do 32-bit PCI, takze nic moc) zapojenou do switche s gigabitovym portem poustel plny trafic ze 4 masin na stovkovem Ethernetu a jelo to opravdu na plny vykon vsech tech 4 stroju. Vic jsem jich bohuzel v te chvili nemel k dispozici. Takze minimalne 4x rychleji to jde :)
Toshiba Tecra A6
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Pro gigabit potrebujes kabel 5e nebo 6. S kratkym kabelem 5 to taky jede (dostal jsem se na 50MB/s kopirovani pres NFS, ktery ma sam rezii 30-50% (takze siti teklo tak 60-80MB/s) ), ale neni to jiste a nemusi to fungovat. Rychlosti - realne se da dostat tak na 800-900Mbit/s, ale musis mit poradne sitovky (Intel, Broadcom). Bezne levne (a integrovane, mozna s vyjimkou Intelu) sitovky se ti dostanou tak na 600Mbit/s, coz je porad pres 70MB/s. Je evidentni, ze limit je tady tvuj harddisk. Novy ti pri cteni da tak tech 50MB/s (stabilne, ne v benchmarku), zapis je ale nekde jinde, budes rad za 40MB/s.
sket
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sket »

no jednou sem byl na lance a jelo se tam ne GB siti. bylo nas tam tak cca20. potom vsichni odjeli a ja domluvil jen tak lanku s cca 15 lidma a jelo se na 100Mb siti a byl to hafo rozdil. ale to se taky nedelalo nic jihyho nez se koprovali 50Gb soubory, zalohovali disky po siti atp. takze sit byla na max vytizena. pak sem byl kdesi kde nas bylo 10 a 100Mb sit a pohoda protoze se nekopirovalo. takze pokud bys v boudocnu mel doma treba 10 compu a frt kopcil jak blazen tak ber 1GB ale jinak staci v poho 100Mb
Gigabyte EP35-DS4, C2D E8400 400FSB 3.6ghz, 2x1024MB 800MHz Geil CL4, Asus GTX260, 2x F1 640Gb Samsung, NEXUS 500W, Zalman Reserator 1 + Laing DDC 12V DDC-1 Plus (vodnik) chladi CPU a GPU,
S/pdif > Marantz Sr5002 > B&W CDM1, B&W 683, Panasonic TH-42PZ80EA
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Dikec za rady lidi. Vzhledem k tomu, že investice pro mě bodou minimální, pudu do toho. SIce rychlost nebude 10x větší, ale 40MB zápis bude přijemnej...
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

mina píše:Dikec za rady lidi. Vzhledem k tomu, že investice pro mě bodou minimální, pudu do toho. SIce rychlost nebude 10x větší, ale 40MB zápis bude přijemnej...
no uvidíme, jestli budeš mít ok kabeláž a nebude to na delší vzdálenost tak jo, ale rozhodně nepočítej s tím, že uděláš 100m na gigabitu s káblem 5e co si podomácku cvakneš, dej pak vědět
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

O tom se mi ani nezdá. Chci propojit muj a ségřin comp, co sou od sebe tak 10 metrů :-), aby mohla tahat...
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

optikou na páteři to běhá perfektně a při několika stech PC to "zívá nudou", takže pro dva počítače asi zbytečnost... navíc si šlápneš na kabel a máš po rychlosti...
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

...to mi jako chceš říct, že kdybys měl veškerý investice na zbudování 1Gbit sítě jen 400,- vyšší, jak 100Mbit sítě, tak bys tu gigovku nedělal?
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

mě je to jedno, já bych šel radši do spolehlivý stovky, než každou chvíli řešit "proč to kur(píp) na tom gigu zase neběží" :?
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

mina píše:...to mi jako chceš říct, že kdybys měl veškerý investice na zbudování 1Gbit sítě jen 400,- vyšší, jak 100Mbit sítě, tak bys tu gigovku nedělal?
Já být tebou tak do toho jdu, v nejhorším to bude jenom 100 Mbit síť a i to je dobrý. :)
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Dony píše:mě je to jedno, já bych šel radši do spolehlivý stovky, než každou chvíli řešit "proč to kur(píp) na tom gigu zase neběží" :?
To je to tak špatný, dyť budu mít jen 10m kabel...

Tak do toho pudu, až to zbastlim, tak dam vědět....
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

v pohodě, klidně do toho jdi, nechtěl jsem tě odrazovat...
pokud se ti ty síťovky spísknou na gigu a nebudeš ten kabel moc ohýbat, přetahovat atd..., chodit to snad bude.
optika je optika 8)
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“