Výběr desky pro socket B (patice LGA 1366)
- Stano K.
- Středně pokročilý
- Trek
- Začátečník
Re: Výběr desky pro socket B (patice LGA 1366)
Tak se dívám po deskách pro X58 a samé problémy, co čtu ve fórech.
Relativně dobře si vede biostar.
Akorát jsem někde četl, že má nějak málo děliček pro paměti či co a další věc je sloty PCIE, který maj divný ty zámky, takže když se tam šoupne karta tak to nepujde vyndat. I když na jinejch obrázcích je tam vidět kus bílýho plastu za kterej de chytnout.
Někde jinde jsem zas četl, že max napětí pamětí co de nastavit je 1.65 či co.
Je to dobrá deska pro X58, neví někdo?
Přemejšlim zatím o UD5 (ovšem má blbě sloty PCIE u sebe a různé problémy ala cyklování bootu), Asus P6T, Rampage se mi nějak nepozdává. EVGA je předražená a taky jí moc nevěřim. MSI vypadá celkem dobře ale ty chladiče čipsetu jsou nějaký vachrlatý.
Relativně dobře si vede biostar.
Akorát jsem někde četl, že má nějak málo děliček pro paměti či co a další věc je sloty PCIE, který maj divný ty zámky, takže když se tam šoupne karta tak to nepujde vyndat. I když na jinejch obrázcích je tam vidět kus bílýho plastu za kterej de chytnout.
Někde jinde jsem zas četl, že max napětí pamětí co de nastavit je 1.65 či co.
Je to dobrá deska pro X58, neví někdo?
Přemejšlim zatím o UD5 (ovšem má blbě sloty PCIE u sebe a různé problémy ala cyklování bootu), Asus P6T, Rampage se mi nějak nepozdává. EVGA je předražená a taky jí moc nevěřim. MSI vypadá celkem dobře ale ty chladiče čipsetu jsou nějaký vachrlatý.
- Stano K.
- Středně pokročilý
Áno niektoré dosky majú svoje (začiatočnícke) muchy, ale to sa dalo očakávať, vždy u nových HW sú nejaké problémy ktoré sa zvyčajne v ďalších rev už opravia v lepšom prípade s novším BIOSom ak sa nejedná o HW chybu.
Tak neviem čo si čítal (u ktorej doske) ale ak sa grafická karta dá bez problémov osadiť tak ani s výberom by nemali by byť väčšie problémy, a aj keby to išlo ťažko veď nevymeniaš VGA dennodenne.
Áno v začiatkoch tu bol problém s napájaním RAM a to z toho dôvodu že integrovaný pamäťový radič mal rovnaké napätie ako RAM moduly, ale dnes už nie je problém nastaviť 1,5 - 2,46 V.
A prečo sa ti nepozdáva ASUS P6T Dlx ? prejdi si recenzie možno zmeníš názor: http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=0, http://www.extrahardware.cz/asus-p6t-de ... m?page=0,0
Tak neviem čo si čítal (u ktorej doske) ale ak sa grafická karta dá bez problémov osadiť tak ani s výberom by nemali by byť väčšie problémy, a aj keby to išlo ťažko veď nevymeniaš VGA dennodenne.
Áno v začiatkoch tu bol problém s napájaním RAM a to z toho dôvodu že integrovaný pamäťový radič mal rovnaké napätie ako RAM moduly, ale dnes už nie je problém nastaviť 1,5 - 2,46 V.
A prečo sa ti nepozdáva ASUS P6T Dlx ? prejdi si recenzie možno zmeníš názor: http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=0, http://www.extrahardware.cz/asus-p6t-de ... m?page=0,0
- Trek
- Začátečník
Mno Asusu uz moc neverim, ponevadz mam Striker II Extreme a ze by to byla uplne skvela deska to nevim.
Kdyz se podivas na fora Asusu tak klasika, zamrzani systemu, nebutuje s pametma, evergreen asusu je ze deska se neprobouzi ze spanku, nekompatibility s pametma, chciplej a nefunkcni oc palm - proste vystihuje kvalitu Asusu v posledni dobe.
V recenzich samozrejme testujete jen chvili a urcite veci, ale uz se nezminujete o problemech.
O kvalite P6T se da pochybovat i proto, ze uz tam maj verzi 2, co si jako o tom mam myslet.
Kdyz se podivas na fora Asusu tak klasika, zamrzani systemu, nebutuje s pametma, evergreen asusu je ze deska se neprobouzi ze spanku, nekompatibility s pametma, chciplej a nefunkcni oc palm - proste vystihuje kvalitu Asusu v posledni dobe.
V recenzich samozrejme testujete jen chvili a urcite veci, ale uz se nezminujete o problemech.
O kvalite P6T se da pochybovat i proto, ze uz tam maj verzi 2, co si jako o tom mam myslet.
- Stano K.
- Středně pokročilý
Môžem sa len opakovať:
"Áno niektoré dosky majú svoje (začiatočnícke) muchy, ale to sa dalo očakávať, vždy u nových HW sú nejaké problémy ktoré sa zvyčajne v ďalších rev už opravia v lepšom prípade s novším BIOSom ak sa nejedná o HW chybu."
A pridal by som otázku prečo práve i7? To dnes dostupné C2Q ti výkonovo nepostačuje?
"Áno niektoré dosky majú svoje (začiatočnícke) muchy, ale to sa dalo očakávať, vždy u nových HW sú nejaké problémy ktoré sa zvyčajne v ďalších rev už opravia v lepšom prípade s novším BIOSom ak sa nejedná o HW chybu."
A pridal by som otázku prečo práve i7? To dnes dostupné C2Q ti výkonovo nepostačuje?
- Trek
- Začátečník
Proč bych pořizoval zastaralou technologii, která je navíc dražší?
Např. Q9550 stojí více než 920 a má jen "polovinu funkcionality".
Pokud by ceny C2Q spadly na zlomek současné ceny, potom by to možná mělo smysl.
A co teda ten Biostar, má to někdo?
Např. Q9550 stojí více než 920 a má jen "polovinu funkcionality".
Pokud by ceny C2Q spadly na zlomek současné ceny, potom by to možná mělo smysl.
A co teda ten Biostar, má to někdo?
- Stano K.
- Středně pokročilý
Zastaralú technológiu? To C2Q nie je ani náhodou!
A ak už porovnávaš C2Q s i7 tak by som skorej postavil proti sebe i7 920 a Q6700 (a kupovať by som doporučil Q6600).
A ktoré "funkcionality" by ti chýbali u C2Q? A načo by si vlastne využíval PC? Ako na prácu tak aj na hry postačuje dnes rozšírený a vyladené (myšleno hlave MB) Core procesory.
A ak už porovnávaš C2Q s i7 tak by som skorej postavil proti sebe i7 920 a Q6700 (a kupovať by som doporučil Q6600).
A ktoré "funkcionality" by ti chýbali u C2Q? A načo by si vlastne využíval PC? Ako na prácu tak aj na hry postačuje dnes rozšírený a vyladené (myšleno hlave MB) Core procesory.
- Trek
- Začátečník
Máš pěkný kulatý číslo příspěvků 4444, blahopřeji ![Smile :-)](./images/smilies/smile.gif)
Jde o to, že je třebí utrácet peníze, krizi překonat, neohlížet se po starých věcech, kupředu jít.
Prostě ten Core i7 je mnohem rychlejší, pěknější aplikační produktivitu zvyšující.
Desky pro 775 nejsou vyladěný, viz. Striker II Extreme.
Vypadá to, že u toho Biostaru nejde štelovat "Uncore" frekvence, což by bylo blbé asi že?
![Smile :-)](./images/smilies/smile.gif)
Jde o to, že je třebí utrácet peníze, krizi překonat, neohlížet se po starých věcech, kupředu jít.
Prostě ten Core i7 je mnohem rychlejší, pěknější aplikační produktivitu zvyšující.
Desky pro 775 nejsou vyladěný, viz. Striker II Extreme.
Vypadá to, že u toho Biostaru nejde štelovat "Uncore" frekvence, což by bylo blbé asi že?
- Stano K.
- Středně pokročilý
Tak to by som už vôbec netvrdil že dosky soc. 775 nie sú doladené, existuje desiatok dosiek ktoré fungujú bez problémov. (A nevime akého dôvodu sa zaoberáš iba s HW v high-end segmentu.) Samozrejme nič nie je dokonalé ale ak niečo tak práve dosky s soc. 775 sú najlepšie na trhu.
Ak zatiaľ nefunguje Uncore u Biostaru tak sa to neskôr môže zmeniť s novým BIOSom.
PS: Ak ti ide iba o utrácanie peňazí tak ťa tu darmo snažím prehovoriť na komponenty s lepším pomerom cena/výkon
Ale ak sa chceš vyvarovať počiatočných problémov vsadil by som sa na chipset P45 a C2Q v podobe Asus P5Q Pro s Q6600.
Ak zatiaľ nefunguje Uncore u Biostaru tak sa to neskôr môže zmeniť s novým BIOSom.
PS: Ak ti ide iba o utrácanie peňazí tak ťa tu darmo snažím prehovoriť na komponenty s lepším pomerom cena/výkon
![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
- Trek
- Začátečník
Ale ja necíííí P45. Ja cííí SLI a X58 špekózní desku, ktera bude přetaktovatelná a stabilní a s dobrým rozložením slotů.
Prostě čumim do fór a všude a nic kloudnýho nemůžu vybrat.
Prostě čumim do fór a všude a nic kloudnýho nemůžu vybrat.
- Stano K.
- Středně pokročilý
Tak to si zatiaľ nespomínal že potrebuješ aj SLI.
Predpokladám ďalšia doska s nF 790 nepripadá do úvahu.
Máš dve možnosti:
1, Zobrať niečo dnes dostupne a modliť sa aby sa nevyskytli nijaké chyby, alebo ak už tak aby sa časom opravili s novšým BIOSm.
2, Počkať si na nové/ďalšie HW.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/rolleyes.gif)
Máš dve možnosti:
1, Zobrať niečo dnes dostupne a modliť sa aby sa nevyskytli nijaké chyby, alebo ak už tak aby sa časom opravili s novšým BIOSm.
2, Počkať si na nové/ďalšie HW.
- Trek
- Začátečník
Hmm tak na to asi zatím kašlu. On ten komp co mam teď je celkem svižnej.
Jinak samozřejmě novou 790i desku nechci když už jednu mám, to bych si to čtyřjádro mohl píchnout do ní
(koukám stano, že máš také slabší chvilky
)
Kdyby ale někdo mohl poreferovat o opravdu vynikající desce pro Core i7 tak bych to uvítal.
Ten Biostar vypadá perfekt, ale má zatím dvě vady na kráse, PCIE sloty maj zámky na druhý straně, takže když se tam loupne karta tak je ten zámek pod chladičem. By mě zajímalo jak se to potom vyndá (asi i se slotem). A nelze měnit "Uncore" frekvenci, což je podstatné.
Jinak samozřejmě novou 790i desku nechci když už jednu mám, to bych si to čtyřjádro mohl píchnout do ní
Kdyby ale někdo mohl poreferovat o opravdu vynikající desce pro Core i7 tak bych to uvítal.
Ten Biostar vypadá perfekt, ale má zatím dvě vady na kráse, PCIE sloty maj zámky na druhý straně, takže když se tam loupne karta tak je ten zámek pod chladičem. By mě zajímalo jak se to potom vyndá (asi i se slotem). A nelze měnit "Uncore" frekvenci, což je podstatné.
- raym0n
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Caues, tak mouchy u biostar se daji bez vetsich obtizi prekousnout viz poznatky na xs foru, ale jestli ti nejak nejde o cenu a chces fungovat stylem sestavim, hodim i7-920 na 4ghz a funguju, tak jdi do DFI LP UT X58-T3EH8, pro tento socket jsem dfi jeste nemel, ale od dob co vychazi serie lan party jsem ji zkusil snad pro kazdy socket vcetne p35/p45 pro 775 a muzu si jen chrochtat, nikdy zadny problem s prehrivanim, nestabilitou, nebo dlouhe sra*i s nastavovanim, k chlazeni pouzivam vodu a s zivotnosti komponent si taky hlavu nedelam (menim temer vse do 12mesicu maximalne), takze u dfi u me byl vzdy postup navysovat napeti bez ohledu na jeho realnou hodnotu pouze s ohledem na teploty v zatezi a vysledek se dostavoval okamzite, zadne laborovani s napetimi na mustcich, hledani zavislosti a cekani na biosy, bohuzel jsem svoji posledni dfi p45 nahradil za neco s chipsetem nf680i s myslenkou, ze osadnim sli, na coz nakonec nevyzbyly finance a trpce toho lituju...
zpet k veci - s T3EH8 se lidi na vzduchu dostavaji pravidelne NAD 4ghz aniz by nejak hrotili napeti(do 1.4v real) a nepocituji nestabilitu, problem ta deska ma jen jeden - cenu, nevim, jestli se u nas da sehnat za cenu pod 10k a riskovat objednavku z ameru za 6k + mozne uvaleni cla, na to uz po predchozich zkusenostech i s jinym zbozim mimo HW nemam koule....
pokud jsi zvykly objednavat jen z CR, tak bych v dnesni dobe bral za skvelou volbu cokoliv od gigabyte ze serie GA-EX58, jakou deksu zvolis uz je na tom, jak moc jsi fajnovka... i7 s jistotou nad 3,6ghz a za tu cenu je v dnesni dobe, pokud nekdo stavi pc slusna volba, na zvazeni uz je to pokud ma nekdo 45nm quad nad 3,6ghz... a pro me - jedine, co me odrazuje od prechodu na novy socket je cena pameti
podle tvych komentu mas c2d, ale spis bys mohl zminit, na co sestavu pouzijes a jakou mas grafiku, pripadne planujici upgrade, protoze pokud neplanujes na pc vypocty a nemas 4870x2 nebo gtx295(nebo nechces na ne prejit), tak ten prechod ztraci na vyznamu)
limit ceny neuvadis a chces reference o vynikajici mobo pro i7, takze ty najdes ZDE
zpet k veci - s T3EH8 se lidi na vzduchu dostavaji pravidelne NAD 4ghz aniz by nejak hrotili napeti(do 1.4v real) a nepocituji nestabilitu, problem ta deska ma jen jeden - cenu, nevim, jestli se u nas da sehnat za cenu pod 10k a riskovat objednavku z ameru za 6k + mozne uvaleni cla, na to uz po predchozich zkusenostech i s jinym zbozim mimo HW nemam koule....
pokud jsi zvykly objednavat jen z CR, tak bych v dnesni dobe bral za skvelou volbu cokoliv od gigabyte ze serie GA-EX58, jakou deksu zvolis uz je na tom, jak moc jsi fajnovka... i7 s jistotou nad 3,6ghz a za tu cenu je v dnesni dobe, pokud nekdo stavi pc slusna volba, na zvazeni uz je to pokud ma nekdo 45nm quad nad 3,6ghz... a pro me - jedine, co me odrazuje od prechodu na novy socket je cena pameti
![Blee :blee:](./images/smilies/blee.gif)
podle tvych komentu mas c2d, ale spis bys mohl zminit, na co sestavu pouzijes a jakou mas grafiku, pripadne planujici upgrade, protoze pokud neplanujes na pc vypocty a nemas 4870x2 nebo gtx295(nebo nechces na ne prejit), tak ten prechod ztraci na vyznamu)
limit ceny neuvadis a chces reference o vynikajici mobo pro i7, takze ty najdes ZDE
timemachine in Cooler Master ATCS 840: Intel Core i5-2500K, ASUS Maximus V GENE - Intel Z77, Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL10 Ballistix Sport Series, GIGABYTE GTX 660 Ti OC 2GB 1032/6008[MHz], Kingston HyperX 3K SATA III - 120GB, Corsair HX750 - 750W.
- Stipa
- Nováček
-
Zdravím,
Už delší dobu vybírám lepší desku pro vysoký, nikoliv však extrémní OC i7 920. Systém má takhle běžet dlohodobě, takže hlavě stabilita, ale i spotřeba se počítá.
Myslím, že např. ASUS Rampage II Extreme nevyužiju. Cíl je někde 3,6 - 4 Ghz (samozřejmě čím víc tím líp
), s rozumným napětím, chlazané s Thermalright IFX-14. Nevyužiju SLI ani CF. Níže jsou mnou uvažované desky, které by to měly bezproblémů splňovat. Zajímalo by mě jaké jsou mezi deskami rozdíly, kterou by jste brali vy a proč. Desku s cenou mezi 6-7k, nevybírá většina z nás každý den
.
Gigabyte GA-EX58-UD5 (rev.1.0)
Gigabyte GA-EX58-EXTREME
ASUS P6T Deluxe
ASUS P6T Deluxe V2
Pokud jsem správně četl, tak uvedené desky od GB se liší v chlazení a od ASUS se liší v podpoře max. frekvence pamětí. Proč ale V2 stojí méně? A je u GB to chlazení o tolik lepší abych za to platil skoro 1000kč navíc?
Můj favorit byl zatím Gigabyte GA-EX58-UD5. Také se tady na fóru někdo zmiňoval, že ASUS je komplikovanější deska. Zajímá mě teda jestli ASUS nebo GB. Nebo je v této cenové hladině ještě nějaký jiný favorit?
Už delší dobu vybírám lepší desku pro vysoký, nikoliv však extrémní OC i7 920. Systém má takhle běžet dlohodobě, takže hlavě stabilita, ale i spotřeba se počítá.
Myslím, že např. ASUS Rampage II Extreme nevyužiju. Cíl je někde 3,6 - 4 Ghz (samozřejmě čím víc tím líp
Gigabyte GA-EX58-UD5 (rev.1.0)
Gigabyte GA-EX58-EXTREME
ASUS P6T Deluxe
ASUS P6T Deluxe V2
Pokud jsem správně četl, tak uvedené desky od GB se liší v chlazení a od ASUS se liší v podpoře max. frekvence pamětí. Proč ale V2 stojí méně? A je u GB to chlazení o tolik lepší abych za to platil skoro 1000kč navíc?
Můj favorit byl zatím Gigabyte GA-EX58-UD5. Také se tady na fóru někdo zmiňoval, že ASUS je komplikovanější deska. Zajímá mě teda jestli ASUS nebo GB. Nebo je v této cenové hladině ještě nějaký jiný favorit?
- tielka
- Středně pokročilý
pokud bych šel do i7 tak muj tip a to bezkonkurenční je Rampage 2 Gene malá deska s obrovským výkonem není zas tak drahá prostě muj favorit.
- dtswiss
- Nováček
-
Co Asus Rampage II Gene?
Stojí okolo 6000kč. Mám ji, a jsem spokojenej. Core i7 920 na 4060GHz, CPU FSB 203, napětí 1,35V, Intel Burn Test 2.1 v pohodě prošel. Akorát na chipset to chce aktivní chlazení, ty pasivy nejsou moc velké. Chladím chipset chladičem na paměti Cosair Dominator fan, v místnosti 22 stupnů, severní můstek 50 - 54 stupnů, jižní můstek 42 - 44 stupnů.
Stojí okolo 6000kč. Mám ji, a jsem spokojenej. Core i7 920 na 4060GHz, CPU FSB 203, napětí 1,35V, Intel Burn Test 2.1 v pohodě prošel. Akorát na chipset to chce aktivní chlazení, ty pasivy nejsou moc velké. Chladím chipset chladičem na paměti Cosair Dominator fan, v místnosti 22 stupnů, severní můstek 50 - 54 stupnů, jižní můstek 42 - 44 stupnů.
- dtswiss
- Nováček
-
Ještě upřesnění chlazení, ten Corsair Dominator fan chladí paměti a jelikož je celkem velkej tak ofukuje i chipset ![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
- Stipa
- Nováček
-
Tak jo,
Asi jste me presvedcili. Myslite ze se na to vejde ten Thermalright IFX-14? Fajn je ze staci verze na soc. 775. Jinak grafiku budu mit jednu. Takze tam muzu vrazit jeste neco.
Jak je to s tou teplotou severniho mustku?
Jestli tam narvu ten IFX-14, tak fakt nevim jestli se mi tam podari tam dat jeste neco na ten severni mustek. Ale to by se dalo vyreseit i tak jak pise dtswiss. Nevim teda jak velky chladic by na to mel jit, a nebude moc hlucet? Chci to mit tiche jak to jen pujde.
Planuju koupit Antec 1200. V nem by melo byt dobre vetrani, tak treba na ten severni mustek nebude treba davat vetrak. To bude trochu sranda co? Micro ATX v Big toweru...
Asi jste me presvedcili. Myslite ze se na to vejde ten Thermalright IFX-14? Fajn je ze staci verze na soc. 775. Jinak grafiku budu mit jednu. Takze tam muzu vrazit jeste neco.
Jak je to s tou teplotou severniho mustku?
Jestli tam narvu ten IFX-14, tak fakt nevim jestli se mi tam podari tam dat jeste neco na ten severni mustek. Ale to by se dalo vyreseit i tak jak pise dtswiss. Nevim teda jak velky chladic by na to mel jit, a nebude moc hlucet? Chci to mit tiche jak to jen pujde.
Planuju koupit Antec 1200. V nem by melo byt dobre vetrani, tak treba na ten severni mustek nebude treba davat vetrak. To bude trochu sranda co? Micro ATX v Big toweru...
- dtswiss
- Nováček
-
Zdarec. vyfotil jsem tu svoji sestavu, tak ser mrkni jak to vypadá. Snad ti to pomůže. Problém je v tom že ten chipset je těsně nad grafikou a těsně u pamětí a tak se tak vytvoří hluché místo kde stojí vzduch. Nechci aby ty větráky běžely na plno tak zadní 120mm Arctic Cooling PWM má asi 1000 ot. (max 1500ot.) a zdroj Corsair HX1000W taky jede potichu ale už to nestíhá prostě odsávat od toho chipsetu bohužel. Možná když tam bude na procesoru aktivní chladič se 120mm vetrákem tak to bude na ochlazení chipsetu stačit.
Tady je odkaz na ty obrázky: http://img188.imageshack.us/my.php?imag ... 009137.jpg, http://img269.imageshack.us/my.php?imag ... 009138.jpg, http://img199.imageshack.us/my.php?imag ... 009143.jpg.
Tady je odkaz na ty obrázky: http://img188.imageshack.us/my.php?imag ... 009137.jpg, http://img269.imageshack.us/my.php?imag ... 009138.jpg, http://img199.imageshack.us/my.php?imag ... 009143.jpg.
- Stipa
- Nováček
-
Škoda že používáš vodníka. Ja plánuju na GK (snad 4770) hodit accelero + noctuu. Na procesor ten IFX-14 + 2x nocua. Kdybych chtěl dát chlazení i na RAM + severni mustek, tak nevim jestli:
a) se to tam vejde
b) vzduch bude proudit optimalne. Spis to bude pekny chaos
Na druhou stranu, by to byla celkem výzva, nějak to tam všechno vecpat
.
a) se to tam vejde
b) vzduch bude proudit optimalne. Spis to bude pekny chaos
Na druhou stranu, by to byla celkem výzva, nějak to tam všechno vecpat