Vista 64 bit + ALC 883 integrovaná zvukovka, jak na to?

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Vista 64 bit + ALC 883 integrovaná zvukovka, jak na to?

Příspěvek od Meridius »

Už jsem řádně nasra*ý, protože tolik času jsem u integrované zvukovky opravdu trávit nechtěl. Než ji odepíšu a koupím nějakou neintegrovanou, tak chci požádat o něčí postup, jak se dopracoval toho, že mu ta zvukovka fungovala korektně.

Vista (teď už legal) tam automaticky instaluje svoje ovladače nebo nevím odkud je bere typu high definition audio. Ve správci zařízení je high definition audio device. Nicméně na liště je ikonka zvuku, když na ni kliknu, tak je tam přiojeno přes HDMI zařízení, což není pravda a samo zvuk nefunguje. Mám normální repráčky 2.1. Ač odpojuju nebo zapojuju, tak se nic nemění.

Stáhl jsem ovladače obecné z realtek stránek, i ovladače speciálně na Realtek HD audio device. Ty, ikdyž nainstaluju, tak se ve správci objeví Realtek HD audio device, ale u toho vykřičník nebo otazník a že zařízení nefunguje.

To, jestli v biosu HD audio support vypnu nebo zapnu, nemá žádný vliv. Stále se po odstranění ovladačů a zařízení ze správce a následném restartu najde nové zařízení a nainstaluje opět ten nesmysl.

Jednou či dvakrát se mi nějakým zázrakem zvukovku podařilo rozchodit (tzn. korektně to hlásilo připojení přes repráčky), ale po čase se to jakoby sekne, zvuk přestane jít, visty se seknou taky a po restartu je to tam, kde to bylo před tím.

Možná jsem tam někde před tím nainstaloval špatné ovladače a teď už je to začarovaný kruh, ale nebudu kvůli tomu reinstalovat celé Visty.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Vista 64 bit + ALC 883 integrovaná zvukovka, jak na to?

Příspěvek od Meridius »

To nikdo s instalací tohoto s prominutím shitu neměl na Vistách problém? :sad:
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

to HDMI zařízení je tam proto, protože to nejspíš nastavuje jako výchozí zvuk HDMI zařízení, co je na grafické kartě, protože grafická karta má taky zvukovou část, přes HDMI. Je třeba si dát vlastnosti zvuku a dát výchozí zvukovku ten realtek, mělo by to tam být a HDMI zakázat, stejně jako SPDIF. To High definition audio se tam vždycky instaluje přímo windowsama, ale samozřejmě by to mělo být bez vykřičníku.
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

spajdr píše:to HDMI zařízení je tam proto, protože to nejspíš nastavuje jako výchozí zvuk HDMI zařízení, co je na grafické kartě, protože grafická karta má taky zvukovou část, přes HDMI. Je třeba si dát vlastnosti zvuku a dát výchozí zvukovku ten realtek, mělo by to tam být a HDMI zakázat, stejně jako SPDIF. To High definition audio se tam vždycky instaluje přímo windowsama, ale samozřejmě by to mělo být bez vykřičníku.
ee, asi jsem to napsal blbě. Ono tam není nic s vykřičníkem. Visty tam nainstaluji high definition audio a tím to hasne. Žádnej konflikt není. Ať nainstaluju jakékoliv ovladače, vůbec se to neprojeví. Visty žádnej jinej ovladač nechtějí a nepotřebují, alespoň to mi tvrdí. Realtek jakoby tam nebyl. Bios od desky mám nainstalovaný poslední, je tudíž otázka, co to způsobuje.

Ve vlastnostech zvuku je pro přehrávání na výběr jen a pouze ona HDMI část. Nic jiného. V záznamu zvuku není pro jistotu na výběr vůbec nic. To jsem samozřejmě všechno už dávno zjistil. Už fakt nevím, napadlo mne jen, jestli neexistuje nějaká detekce toho, zda je zrovna připojeno repro či sluchátka či něco jiného. Protože jak si vysvětlit, že ikdyž jsem zvuk rozjel, tak za třeba půl hodinu se zvuk vypnul, kompl se seknul a vše bylo opět u HDMI.
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

V biosu bych zkusil ještě dát, pokud tam je volba u toho audia, AC97.
Ale je divné, že to chvíli jede a pak se to vypne :?
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

spajdr píše:V biosu bych zkusil ještě dát, pokud tam je volba u toho audia, AC97.
Ale je divné, že to chvíli jede a pak se to vypne :?
Dávat AC97, když je to Realtek HD audio zařízení? Trošku mne zaráží, že s tím nikdo neměl problém. Takže mi to skoro připadá na vadnou desku. Nevím.

EDIT: si tak uvědomuju, že tam není volba audia, ale volba toho, jaký je zapojený přední panel (jestli AC97 nebo HD audio). Ale jaký nebo zda nějaký vliv to má na fungování zvukovky ve Vistách, to netuším.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Meridius píše:EDIT: si tak uvědomuju, že tam není volba audia, ale volba toho, jaký je zapojený přední panel (jestli AC97 nebo HD audio). Ale jaký nebo zda nějaký vliv to má na fungování zvukovky ve Vistách, to netuším.
rozdíl je jen ve způsobu detekce připojených konektorů do předního panelu, u některých zvukovek to funguje/nefunguje podle toho jestli je zapojeno AC97 nebo HD
ignorelist: kremrole a dezoláti
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Zkoušel jsem už opravdu všechno a dle mého je na vině grafická karta a její zvuková část. Nějako se to prostě tluče s integrovanou zvukovkou. Není možné jiné vysvětlení, protože ikdyž integrovanou zvukovku vypnu, tak se stále instaluje ovladač na nějaké zařízení. Ikdyž realtek v nouzáku korektně nainstaluju, v klasickém režimu zařízení nelze spustit a opět se nainstaluje respektive běží HDMI zařízení.

Jediné, co ještě vyzkouším, tak kombinaci Windows XP a ta integrovaná zvukovka. Ale tam si myslím, že to pošlape bez problémů.

Jsem rezignoval a objednal normál zvukovku. Protože na takový nesmyslný instalace se můžu z vysoka. Prozatím jiné vysvětlení nemám, nezdá se mi, že by ta základovka byla vadná. Včera to například s integrovanou zvukovkou šlapalo skoro celý den bez problémů, ale najednou se zvuk opět ztratil a opět se vnutilo HDMI zařízení.

Nemám prostě jiné vysvětlení, než že za to může ATIna a mám pocit, že jsem s červenýma tímto skončil.

EDIT: Takžéééé...nedalo mi to. A vyřešeno, alespoň tedy do podoby, do které jsem se ještě před tím nedostal. Pomohly ovladače ze stránek realteku. A to konkrétně z tohoto odkazu http://www.realtek.com.tw/downloads/dow ... Down=false ne, že bych tam už nebyl. :sad: Nicméně, ovladači ATI HDMI jsem nepřikládal velkou váhu respektive jsem ho zřejmě již nainstalovaný měl, ale nejspíše nějak špatně. Po instalaci tohoto (ovšem je tu samozřejmě možnost, že to s tím vším nemá co dělat) a přepnutí detekce předního panelu na AC97 (pozor, toto je velmi důležité, protože na HD audio to neudělalo nic) se konečně korektně nainstalovalo i realtek high definition audio. A co je velká změna oproti tomu laborování před tím je, že jede i realtek HD audio panel v tray icons a rovněž se přidal i do ovládacích panelů.

EDIT2: bohužel, tak zase to najednou zmizelo :-( tak teď už fakt netuším.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“