Zalman Reserator 1 V2 - řešení nedostatků

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

elektrik
Nováček
Nováček

Zalman Reserator 1 V2 - řešení nedostatků

Příspěvek od elektrik »

Zdravím všechny. Před časem jsem si pořídil výborné chlazení Zalman Reserator 1 V2, ale narazil jsem hned na několik problémů, které jsem musel dořešit, tak se podělím s výsledky, třeba se někomu mé zkušenosti a řešení hodí.

Zalman Reserator 1 V2
Obrázek

Hlavní problém byl, že se chlazení nespouštělo spolu s PC, takže hrozilo nebezpečí, že jednou zapomenu a procesor s grafikou přismažím. Poohlédl jsem se po netu a našel tuto zásuvku:

Obrázek

Pokud se z první, master zásuvky začně odebírat energie, automaticky se zapne i 5 dalších slave zásuvek. Tím se vyřešila synchronizace chodu PC a vodního chlazení. Zásuvka zároveň disponuje přepěťovou ochranou, takže to až tak vyhozené peníze nejsou (Infosec Přepěťová ochrana PFS 6 Master TFR - cca 450Kč).

Další problém jsem měl s přikoupeným přídavným chlazením Zalman ZM-RF1.

Obrázek

Vedl z něj třížilový kablík tak jak je vidět na obrázku. Evidentně k prostrčení někam do case a tam zapojit kam uživatel uzná za vhodné. Zaprvé byl kablík krátký, zadruhé neestetický a za třetí se tak z vodníka stalo totálně nemobilní zařízení.

V obchodu jsem si koupil jeden tahový spínač, stereo jack konektor na kabel a do panelu + kousek smršťovací bužírky. Ze staré záslepky a těchto dílů jsem snadno vytvořil spínací panel s konektorem a problém s estetičností i mobilitou byl vyřešen.

upravená záslepka:
Obrázek

Upravený ventilátor:
Obrázek

Celek:
Obrázek

Kablík od upraveného panelu jsem zapojil na koncovku regulace, takže je ventilátor rovnou regulovatelný.

Snad to někomu pomůže :).

Elek
Naposledy upravil(a) Vivec dne sob 1. lis 2008, 22:47, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do vody
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Zalman Reserator 1 V2 - řešení nedostatků

Příspěvek od myom »

njn hold kdyz se poridi smejd, musi se s tim neco delat...

ale to reseni napajeni pres jack je skutecne genitalni, to se mi vazne libi :) . s timhle by slo vyresit efektne spoustu problemu.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
elektrik
Nováček
Nováček

Příspěvek od elektrik »

Šmejd určitě ne. Chlazení funguje výborně, ale mělo by být s tím napájením kapičku dotaženější za ty peníze.
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

elektrik píše:Šmejd určitě ne.
za ty peníze bohužel ano, hliník v okruhu, slabé čerpadlo, které často odchází kvůli vysoké teplotě vody, bez toho přídavnýho větráku nic extra výkon...
nevidím žádnou výhodu, ale spoustu důvodů proč se tomu obloukem vyhnout
elektrik
Nováček
Nováček

Příspěvek od elektrik »

No nevim, v okruhu mám 35-50°C a bez zapnutého větráku. Samotné těleso je dost mohutné, takže se stíhá chladit velmi elegantně. O tom, že je čerpadlo méně výkonné bych asi debatu nevedl, jelikož průtok je dostačující. Nemusím mít v hadičkách tajfun, bohatě stačí pokud "krokem" proteče a odvede teplo pryč. Ostatně výkonné čerpadlo = další teplo, které musí vodník vstřebat.
Hliník v okruhu...asi narážíte na "galvanickou korozi" nebo jak to nazýváte. Četl jsem o tom nějaké odborné články na netu a resolut zněl, že je to jen strašák (problém jsem spíše zaznamenal s barvícími směsemi do chladících kapalin). Jestli čerpadlo odejde, uvidíme. Pro mě má tento systém oproti jiným nabízeným chlazením dvě gigantické výhody... je externí a díky svým rozměrům totálně dostačující i v pasivním stavu, tedy bez přídavných ventilátorů (což jsme trošku v rozporu, nicméně svůj názor mám podložený vlastní zkušeností). Když zde vídám PC nacpané čerpadélky, chladičy, expanzkami a nad tím vším dominující řady 120mm ventilárotů, tak se mi zdá zmiňovaný Zelman jako nejlepší volba :)... ostatně i po estetické stránce :wink:
BioHazardus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BioHazardus »

No me by zajimalo jakou sestavu tim chladis...
CPU: i5 2400S, RAM: 8GB DDR3 1333MHz, VGA: ATI HD7950 3GB, MB: ASUS P8Z68 V-LX , HDD: Samsung HD501LJ 500GB, SSD: Micron RealSSD C400 256GB, PSU Corsiar HX520W, LCD Acer 27" S273HLBMII -- PC is Water cooled :)
wydlosh
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wydlosh »

elektrik píše: Hliník v okruhu...asi narážíte na "galvanickou korozi" nebo jak to nazýváte. Četl jsem o tom nějaké odborné články na netu a resolut zněl, že je to jen strašák (problém jsem spíše zaznamenal s barvícími směsemi do chladících kapalin).
Strašák to určitě není, viz třeba TADY a když budeš chvíli hledat tak podobných případů najdeš na různých fórech hafo. Na druhou stranu je asi fakt, že když budeš používat v okruhu nějakou tu antikorozní přísadu (jako je nejspíš v té původní Zalman kapalině), tak asi ta koroze nestačí ani vzniknout, protože dřív odejde čerpadlo :razz: (aspoň já když jsem reseratora kdysi měl, tak čerpadlo vždycky odešlo po pár měsících)
CPU: Core i5-10400F MB: ASRock B460M-ITX/AC GPU: XFX AMD Radeon RX 6600 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3000 HDD: Kingston A2000-500GB PSU: Seasonic CORE GM-500
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

elektrik píše:No nevim, v okruhu mám 35-50°C a bez zapnutého větráku.
čeho, vody? jestli má tolik voda tak čepadlo umře na 100% za velmi krátkou dobu
Samotné těleso je dost mohutné, takže se stíhá chladit velmi elegantně. O tom, že je čerpadlo méně výkonné bych asi debatu nevedl, jelikož průtok je dostačující. Nemusím mít v hadičkách tajfun, bohatě stačí pokud "krokem" proteče a odvede teplo pryč. Ostatně výkonné čerpadlo = další teplo, které musí vodník vstřebat.
výkoné čerpadlo nemusí automaticky znamenat velký příkon, Laing DDC si bere pouze 10W a zvládne utáhnout všechny "normální" vodníky
Hliník v okruhu...asi narážíte na "galvanickou korozi" nebo jak to nazýváte. Četl jsem o tom nějaké odborné články na netu a resolut zněl, že je to jen strašák (problém jsem spíše zaznamenal s barvícími směsemi do chladících kapalin).
viz link výše

ad zbytek: i klasická voda se dá postavit pasivně, ale k čemu? pořád musíš mít v bedně větráky, alespoň jeden ve zdroji, pokud budeš ale chladit jen čipy tak určitě potřebuješ i další kvůli diskům, napájecím obvodům a dalším prodůcentům tepla, což samozřejmě platí i pro zalman, o to víc, že většinou chladí jen cpu
nechci tvrdit že je to tak špatný chlazení, jen když se porovná s klasickym vodníkem tak žalostně zaostává ve všech aspektech
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Gr8 Vivec píše:ad zbytek: i klasická voda se dá postavit pasivně, ale k čemu? pořád musíš mít v bedně větráky, alespoň jeden ve zdroji, pokud budeš ale chladit jen čipy tak určitě potřebuješ i další kvůli diskům, napájecím obvodům a dalším prodůcentům tepla, což samozřejmě platí i pro zalman, o to víc, že většinou chladí jen cpu
v tomhle s tebou nesouhlasim. treba tak tretina vodniku (myslim obejdnavky na cely komplet po jednotlivych dilech) co prodame je zamyslena jako pasivni. uprimne jsme nenasli PC, ktery by treba MO-RA 2 Pro neutahla pasivne. treba jeden zakaznik ma tom ma povesene dve 4870 X2, quad core cpu, X48 desku a chladi vodou uplne vsechno...vga, cpu, chipsety, mosfety, dal do boxu i HDD (a samozrejme to ma pretaktovano). zdroj ma be quiet 850w, naprosto neslysitelny a nic jineho se mu krome HDD v pocitaci netoci (jo vlastne cerpadlo v molitanu :)). ano, dal za to chlazeni i se zdrojem a case v podstate skoro 35k (coz uz je extrem, da se to poridit s mensimi ustupky i o dost levneji), ale ma ty naprosto nejvykonnejsi komponenty na trhu, a pritom u toho pocitace muze spat. nebo pracovat 12h denne aniz by ho ten hluk stval. a lidi, kterym nejde o vykon ale opravdu o ticho, opravdu neni malo. takze to, ze to nema smysl pro tebe jeste neznamena, ze to nema smysl pro relevantni procento populace ;-)
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

ne ne, myslel jsem to jinak
to co píšeš jsem měl přesně na mysli- i když má sebelepšího vodníka tak má pořád v case větrák ve zdroji a disky, jakej rozdíl je potom v tom, když budeš mít na radiátoru další větráky? samozřejmě že stažené pod neslyšitelonou úroveň...sám si na ticho velice potrpím a mám to tak
ten tvůj příklad je ale mimo v porovnávání se zalmanem, kde chladíč jen procesor (eventuelně GPU) a v case máš tak pořád spoustu tepla, který odvedeš jak? větrákem, tak proč rovnou nemít i radiátor aktivní, s tím, že máš mnohem lepší výkon a rozšiřitelnost protože si to postavil z částí který to dovolej
sket
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sket »

ja vlastnim zelmama reserator 1 uz nejmene pet roku. pc se pod nim vystridali uz tri zatim problem s kompatibilitou bloku nikdy nebyl. pripadne jsem to samodomo vyresil. momentalne chladim sestavu v podpisu pasivne orignal zelman blokama je sice fakt ze teplota na cpu je v dlouhodobe zatezi 60stupnu grafiky taky ale nehraju si na extremni vykon jde mi o ticho a to mam. jeden 120vetrak v nexus zdroji totalne neslysitelnej jedna noctua ve spodku case fouka kolem napajeni grafiky a disku taky naprosto neslysitelna a jedinej kraval v pc kterej je slyset sou disky. prutok cerpadla neresim chladito to neteceto to mi staci. tehda pravda byl zelman hodne drahej ale v dnesni dobe za cca 4tisic si myslim celkem schopna vec. o galvanicke korozi jsem se docel s hruzou pred mesicem na pct celej okruh jsem rozebral (destilka plus origo modra srajda od zelmana) a nikde nebyli videt jediny znamky pouzivani bloky sou vevnitr uplne jako novi (CPU Cu, vez AL, GPU AL) takze predpoklady ke korozi to ma presto koroze zadna. i kdyz me tenkrat zelman vysel nejmin na 7tisic tak koupe stejne nelituju protoze pred 5 rokama postavit slusnyho vodnika znamenalo si skoro vsechno zbastlit sam.
nerikam ze je to nejaky husto kvalitni chlazeni ale vychytavky ktery tam zelman ma dost usnadnuji zivot. napriklad kdyz odpojim hadice od veze vona nikde netece pekne mi to uzavre okruh prevezu pc zapojim hadice a jedu dal. instalace noblesne bez problemu nemusim mi strach ze me nekdo neco prosakne ja jsem proste spokojenej uzivatel
kolik ma voda teplotu v zatezi netusim ale vzhledem k teplotam cipu to 40-50stupnu byt klidne muze. cerpadlo to ani po peti letech neznicilo. vonikari ruku na srdce kdo z vas ma doma vodnika o kteryho se pet let nestaral?? (ja napriklad ani nedolival vodu) stimdle zelmanem proste odpada veskera udrzba
Gigabyte EP35-DS4, C2D E8400 400FSB 3.6ghz, 2x1024MB 800MHz Geil CL4, Asus GTX260, 2x F1 640Gb Samsung, NEXUS 500W, Zalman Reserator 1 + Laing DDC 12V DDC-1 Plus (vodnik) chladi CPU a GPU,
S/pdif > Marantz Sr5002 > B&W CDM1, B&W 683, Panasonic TH-42PZ80EA
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

sket píše:vychytavky ktery tam zelman ma....
nic proti, ale rychlospojky s kulickou(zavrou se samy po odpojeni) se bezne prodavaj, neni to vychytavka Zalmana, muze si je tam dat kazdej

/stejne si myslim ze 40-50°C na vode je moc.....na to nejsou bezny cerpadla (tyhle kategorie jako je Eheim, Laing, Sicce a podobny) staveny
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Laigy jsou staveny na 60.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
sket
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sket »

aha tak pardon nejsem v nabidce veci k vondikum moc v obraze. mozna je ta teplota moc vysoka cerpadlu to asi taky vadi nicmene funguje to je dulezity :-)
Gigabyte EP35-DS4, C2D E8400 400FSB 3.6ghz, 2x1024MB 800MHz Geil CL4, Asus GTX260, 2x F1 640Gb Samsung, NEXUS 500W, Zalman Reserator 1 + Laing DDC 12V DDC-1 Plus (vodnik) chladi CPU a GPU,
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

ne ne, dulezite je jak dlouho bude fungovat. ja sveho lainga budu pouzivat i za 10 let (3 roky uz ma za sebou), co ty?
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
sket
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sket »

muj ma za sebou let pet, kolik vydrzi netusim. ja myslim ze i tech pet let je slusnej vykon. neresne me ale kdy umre ale az se to stane tak cim to nahradit? jasne dalo by se vykuchat a dat cerpadlo nekde mimo chladici vez to ale neni elegantni. existuje nejaka slusna nahrada toho slobouckyho enhaimu 480 nebo co tam je?
sket
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sket »

co treba neco takovihodle? http://www.alphacool.cz/produkt/Eheim_C ... ml?arg1=01
nebo neco vykonejsiho http://www.alphacool.cz/produkt/Eheim_C ... ml?arg1=01 ale to se bojim ze uz by se tam neveslo protoze ma prumer na vystupu 13mm a mam dojem ze origo cerpadlo ma 10mm.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Z blata do louze.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
sket
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sket »

ano to je mi jasne ale mas snad lepsi tip na ponorny cerpadlo ktery by slo instalovat do veze hmm??
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

laing se dela i jako ponorne cerpadlo, podivej se na www.laing.cz
Odpovědět

Zpět na „Voda“