Laing DDC 12V DDC-1 Plus regulovaný mCubed T-Balancer mNG

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
Uživatel
Nováček
Nováček

Laing DDC 12V DDC-1 Plus regulovaný mCubed T-Balancer mNG

Příspěvek od Uživatel »

Zdravím pánové,
co míníte o smysluplnosti regulovat čerpadlo Laing? Stavím svého prvního vodníka a tak netuším, nakolik je 18W Laing hlučnej a jak moc vibruje a jestli má nějakej smysl ho regulovat. Má vůbec nějakej rozumnej důvod upravovat výkon čerpadla? Jak nad tím tak přemejšlím, zvýšenej průtok asi nepřinese velký zlepšení teplot a výkon čerpadla je tím pádem klíčovej spíš vzhledem k povaze okruhu, tedy čím restriktivnější okruh, tím výkonnejší čerpadlo a když by se jeho výkon přiškrtil... má to vůbec nějakej smysl?
Ostatně, uvítám i případný zkušenosti s T-Balancerem mNG, hlavně s jeho konfigurací, jestli se pohodlně obejdu bez T-Balanceru bigNG, ale i zkušenosti s provozem nejsou k zahození.

Tady jsou odkazy:
na T-Balancer: http://www.patro.cz/objects/1074795500.html
a na Laing: http://www.alphacool.cz/Product.aspx?arg0=741
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Laing DDC 12V DDC-1 Plus regulovaný mCubed T-Balancer mNG

Příspěvek od MaWa »

pokud jeden z tech dvou bigNG nebo miniNG chces, tak ti doporucuju ten bigNG, protoze za necely dvojnasobek ceny nabizi nekolikanasobne vice funkci...

a pokud by ti laing prisel hlucny, tak spis nez ho regulovat bych ti doporucil na nej koupit nejaky box ;-)
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

problem s boxy na lainga je ten ze nepocitaji s jinym topem.
Na vetsinu okruhu staci dokonce slabsi 10W DDC. Akdyz chces regulovat tak jdi do D5. Stejne nastavis jednu hodnotu a vickrat na to nesahnes.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Uživatel
Nováček
Nováček

Příspěvek od Uživatel »

No, právě že nechci regulovat za každou cenu, teda rozhodně ne za 1000,- kč, pokud to nemá žádnej význam. Jako že evidentně nemá. Na myšlenku regulovat čerpadlo mě přivedl popisek toho T-Balanceru mNG, že to jako "jedinej" umožňuje. Pravda, že to k ničemu kloudně není je věc druhá :) Dva litry za Balancera bigNG nedám, bylo by sice pěkný pořídit si ještě ty průtokoměry a teplotní čidla do vody, jenže to by byl bezmála další litr a ještě je k zapojením tuším potřeba další modul za pětiklíště, takže děkuji, nechci. Krom čerpadla, který se teda bez regulace obejde, chci upravovat už jen trojici ventilátorů na radiátoru zapojených paralelně jako jeden a k tomu bohatě postačí např. Zalman Fan Mate 2. Jetsli teda na to bude stačit výkonnově. U toho Balanceru se mi líbí automatika, jak upravuje otáčky v závislosti na teplotě. Nevíte o nějakým podobným, ale laciným zařízení?

Jinak díky za radu, asi půjdu do slabšího Laingu s XSPC topem a schovám ho do nějaké homemade krabičky, aby nedělal vyrvál :D Dík
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Uživatel píše:U toho Balanceru se mi líbí automatika, jak upravuje otáčky v závislosti na teplotě. Nevíte o nějakým podobným, ale laciným zařízení?
kdyby neco levnyho stejnyho existovalo, tak by ten bigNG nestal tolik kolik stoji ;-)
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

NEONET píše:sikovnejsi dodelaji, ne? http://pandatron.cz/?538&teplotni_regul ... u_3x_jinak
no jo, jenze bigNG umi regulovat ventilatory naprosto libovolne, naprosto neomezene. muzes mit treba pri teplote 40 stupnu nastaveno 10% otacky, pri teplote 41 stupnu 90% otacky a pri teplote 42 stupnu 30% otacky (tim nerikam ze toto konkretne ma smysl, ale je hodne pouziti, ve kterych ruzne skokove zmeny maji smysl)...navic lze kombinovat teplotu z nekolika cidel atd...nic podobneho skutecne neexistuje...
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

aha, souhlasim ale s tim, ze u vody to tady vyznam nema treba ten hysterezni regulatir naopak podle me ano...
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Krovax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krovax »

Nevíte jestli tohle čidlo de dát na T-balancer bigng.
http://www.alza.cz/alphacool-thermosens ... d87593.htm

Jelikož je to analog, tak by to mělo fungovat s kalibrací ale 100% jistej si nejsem, zaleží jakou křivku závyslost teplota/napětí to má vůči analog čidlum balanceru.

Docela by mě zajímalo jestli u PWM umí t-balancer třeba 30KHz spínací frekvenci.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Krovax píše:Nevíte jestli tohle čidlo de dát na T-balancer bigng.
http://www.alza.cz/alphacool-thermosens ... d87593.htm
jde pripojit a funguje, ale prvni kalibraci si musis udelat sam = dat do vody normalni teplomer a podle toho co nameris tak tam nastavit teplotu :)

tu frekvenci netusim, ale docela pochybuju...
Krovax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krovax »

Když na balancer připojim Laing 18W na PWM a pak ventilátory jinam na analog na kolik můžu ještě zatížit balancer W max vstup výkon je 80W ale analogove zvladne 40W kvuli vyzářenýmu teplu. takže ejstli mužu 20W PWM +40W analog?
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

No tak za prvé by bylo dobrý, napsat to trochu srozumitelně...

Za druhé bych na výstup PWM regulace nedával Lainga - elektronika Lainga je dost choulostivá a taky by se ti mohlo stát, že se z toho jednoho dne krásně zakouří. Ale to je každýho názor, já bych to tam nedával a radši to připojil na analogovou regulaci.

No a pokud je ve specifikacích napsaný tohle:
* čtyři konektory, separátně regulovatelné
* 40W na konektor s PWM, maximálně 80W
* 20W na konektor analogově, maximálně 40W
* 4 analogové a dva digitální senzory v balení
* funkce rychlostart pro vodní pumpy
* konfigurace jumpery a přiloženým softwarem
* možnost připojit dva průtokoměry
* ochrana proti přehřátí atd

Taky bych řekl, že celkový regulovatelný výkon může být okolo 60W maximálně (tj. PWM+analog), samostatně 80W pro PWM a 40W pro analog. Samozřejmě záleží jestli ten balancer budeš nějak chladit nebo ne (např. ofukovat ventilátorem). To by jsi sním mohl regulovat klidně např. 100W, ale nedoporučuju to tak, jak by ti to nedoporučil výrobce.
Krovax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krovax »

Ok díky, asi pumpu budu muset utišit jinak. T-balancer nechám pro ventilátory. Ale s tím Laingem, střídače asynchronních motorů jsou běžně řízený PWM, tak je škoda že laing nemá vstup pro řízení.
Dneska naistaluju T-balancer a uvidím.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Krovax píše:Ale s tím Laingem, střídače asynchronních motorů jsou běžně řízený PWM
No to ano, ale jde o to, že ty by jsi chtěl cpát další PWM regulátor před vstup Lainga a to by nemuselo dělat dobře elektronice co je uvnitř čerpadla, kde je umístěná další samostatná PWM regulace. Ale jak říkám, každýho věc - já prostě nerad vidím dvě PWM regulace za sebou.

Jinak škoda to je, mohl by to výrobce dodělat, aby čerpadlo bylo plně regulovatelné a člověk nemusel dokupovat další zbytečné regulátory.
X3ME
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od X3ME »

Já mám T-Balancer bigNG v počítači a uvažoval jsem stejně - regulovat ho. Já mám DDC-1 Plus (18W s červeným rotorem), na něm top od Aplhacoolu a na něm expanzku od Alphacoolu. Zespodu čerpadla jsem teplovodivou lepící páskou nalepil hliníkový pasiv ze starého AMD a ten jsem na několika místech zespodu polepil gumovým těsněním na okna (celopryžové bez dutiny). Na něm čerpadlo s chladičem stojí. V takovéhle konfiguraci je prakticky úplně tiché, je slyšet v noci, pokud dám ucho až tak na 15-20 cm. Motůrky 12 cm větráků Xilence na 5V třeba vrčí víc. Tak jsem čerpadlo z T-Balanceru odpojil a používám ho k proměnlivé regulaci fanů podle teploty, načítám do něj teploty i z Speedfanu (CPU, GPU, HDD), měření teploty 2 x DIGI čidlo přilepený na RAM, 2 x m-Cubed analog na mosfet heatpipes a 2 x analog na měření teploty vody (vstup/výstup). Na Balanceru byl 18W Laing, a 6 x 120mm větráků (po cca 3W). Ted čerpadlo budu honit separe zdrojíkem na 25W.

Měl jsem fany na PWM a drnčely. Vše jede na analog.

Jinak obecně T-Balancer bigNG je podle mě asi to nej co se dá pro regulaci v PC dostupně sehnat. Je super. Líbí se mí provedení, SW... :up:

BTW. uvidíš otáčky (máš RT verzi), ale nebude to v nabídce čerpadel (s přepočtem na průtok), aspoň mě se to nezadařilo. Bude se tomu chovat jako k Fanu.
MB: Gigabyte X58 Extreme, CPU: Intel Core i7 920@3.6, RAM: 6GB DDR III OCZ Reaper 1866, VGA: BFG GTX 280, HDD: OCZ Vertex Turbo 120 GB system, HDD 750+1500 GB, LG BRay HDvideo, PSU: Seasonic X-750, Case: CoolerMaster Mystique 632 Alu Silver + 2 x Noctua NF-S12 case fans, Monitors: 19'' LG 1970HR-BF + 19" Philips P7, Creative Gigaworks T40, Logitech G11 + G5
Water cooling: Laing DDC-1RT Plus 18W + Alphacool top + Alphacool expansion top, Alphacool NexXxos Extreme III rad, 3 x Scythe SlipStream 120 custom LED, CPU block Thermaright XWB-1, D-tek FuZion GFX 2 + Unisink GF2xx, Cape Coolplex 25 + lighting module...etc....
Krovax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krovax »

Jakej externí zdroj budeš používat? Laboratorní zdroj, nebo jen něco co dává 12V?
laboratorní zdroj by se mi líbil, ale jsou poněkud drahý.
X3ME
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od X3ME »

Laboratorní lineárni regulovatelný zdroj Voltcraft co umí 1.5 až 15V při 1.5A. Výhoda je hlavně v tom, že může běžet nezávisle na počítači - leak test počítače bez proudu, dochlazování po vypnutí...Nevýhoda pro zapomětlivé...
MB: Gigabyte X58 Extreme, CPU: Intel Core i7 920@3.6, RAM: 6GB DDR III OCZ Reaper 1866, VGA: BFG GTX 280, HDD: OCZ Vertex Turbo 120 GB system, HDD 750+1500 GB, LG BRay HDvideo, PSU: Seasonic X-750, Case: CoolerMaster Mystique 632 Alu Silver + 2 x Noctua NF-S12 case fans, Monitors: 19'' LG 1970HR-BF + 19" Philips P7, Creative Gigaworks T40, Logitech G11 + G5
Water cooling: Laing DDC-1RT Plus 18W + Alphacool top + Alphacool expansion top, Alphacool NexXxos Extreme III rad, 3 x Scythe SlipStream 120 custom LED, CPU block Thermaright XWB-1, D-tek FuZion GFX 2 + Unisink GF2xx, Cape Coolplex 25 + lighting module...etc....
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

osobne nechapu, k cemu regulovat cerpadlo. jak psal vejs mawa, koupit odhlucnovaci box a je to. nekdy mi pripada ze si tu nekteri lide hraji na totalni audiofily (ve smyslu toho, ze jsou schopni slyset/vnimat zvuky, ktery hranicej se sumem ucha jako takoveho) :lol:
Krovax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krovax »

Mě teda laing z blízka slyšitelně vrčí, a zabalit ho do nějaký hmoty nechci kvuli přehřívání.
Jinak T-balancer naistalovanej a funguje super, takže možná časem ještě mini MG, pro pumpu a ještě musím nějak vyřešit odhlučnění čerpadla.
Odpovědět

Zpět na „Voda“