Spatne prilepene pasivy na VGA -> Umrti karty

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

krpaja
Nováček
Nováček

Spatne prilepene pasivy na VGA -> Umrti karty

Příspěvek od krpaja »

V červenci jsem zakoupil graf. kartu PowerColor HD 4870 a k ní chladič Accelero twin turbo, chtěje tak zvýšit účinek chlazení a taky snížit hlučnost. Doma jsem pak sundal referenční chladič, odmastil čip gpu, paměti a napájecí obvody technickým lihem. Paměti i napájecí obvody jsem polepil přiloženými pasivy tak jak je uvedeno v návodu u twin turba. Na netu jsem se dočetl, že pasivy právě na napájecí části moc nedrží, díky malé styčné ploše, ale po nalepení jsem to vyzkoušel a přišlo mně, že drží dobře. Omyl!!! v pátek jsem po dohrání COD 5 přepnul počítač do režimu spánku a po chvíli se z PC ozval varovný signál a slyšel jsem jak se fany roztočily na plné otáčky a než jsem k němu doběhl, tak už byl cítit smrad jak když se pálí plast.Tak jsem počítač natvrdo vypnul...nechal vychladnout a když jsem ho zapnul tak se ozval jen syčivý zvuk a konec. Už jsem celkem tušil co mě čeká po otevření case....dva pasivky co byly na napájecí části karty byly zachycené mezi žebroví accelera trochu ošlehlé černiskem a smd součástky okolo jednoho IO napájecí části byly spálené na uhel. Takže mám teď jednu nepoužitelnou GK u které můžu na záruku zapomenout.:-( Berte to jako varování a věnujte velkou pozornost chlazení napájecí části GK...a nespoléhejte na pasivy, které jsou k tomuto chladiči přiložené, minimálně bych k jejich přilepení použil nějaké teplovodivé lepidlo, nebo vyřešit jejich instalaci nějakou mechanickou cestou....šroubek už tak snadno nepovolí.:-)
jansv
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Pozor!! na Accelero Twin turbo

Příspěvek od jansv »

Ahoj, jestli jsi postupoval dle návodu od prodejce, můžeš na prodejci požadovat a vymáhat kupní cenu grafické karty. Ale musíš mu doložit fakturu o koupi grafické karty a tu grafickou kartu taky.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Pozor!! na Accelero Twin turbo

Příspěvek od Woyta »

Technicky lih je na odmasteni malo a pokud se nepovede prilepit hned napoprve tak muzese pasku z chladicu strhnout a zahodit. Tipuju, ze ty jsi je lepil porad dokola, dokud jakz takz nedrzeli vid?
Proto je v manualu poznamka o nedostatecnem odmasteni zvyraznena.
Proto kdyz neco lepim, tak mam zasobu pasky na vice aplikaci. A jak pasiv nedrzi poradne, servu pasku, znovu odmastit, znovu nalepit a poradne pritlacit.
Z prodejce nedostane ani korunu. A ani nema sanci ji z nej dostat. Vlastne si za to muze sam.

//Presun, prejmenovani
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
krpaja
Nováček
Nováček

Re: Spatne prilepene pasivy na VGA -> Umrti karty

Příspěvek od krpaja »

Žádný lepení na víc pokusů neprobíhalo...prostě jsem to odmastil a nalepil a drželo to podle mého názoru hodně...tzn, že se to dalo za ty pasivy vzít a zvednout celá karta, ale netvrdím, že kdybych si na ni stoupl a pořádně zabral, že bych je neodtrhl.:-) Zkusím na to dát zpátky ten původní chladič a poslat na reklamaci za pokus asi nic nedám....nevím jak je to s reklamací, když vyměníte původní chladič za novej a výkonnější, ale jaksi logicky bych řekl, že touto úpravou karta záruku ztrácí. Na jiným fóru mně bylo řečeno, že nejspíš pasivy odpadly až po té co došlo k neočekávanému zkratu v napájecí části...proto to očouzení...prostě vlivem přehřátí se odlepily, což je taky možnost, v tom případě by reklamace byla na místě, ale jak to má člověk prokázat.:-(
jansv
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jansv »

Jestli jsi udělal vše dle návodu, máš právo na náhradu škody od prodejce chladiče za GK, která se takto zničila. Ale samozřejmě se musí jednat o problém výrobku, ne uživatele. Stačí si přečíst ty naše zákony, ale kdo se v nich pak pořádně vyzná... Jestli u prodejce chladiče by to nevyšlo, zkus reklamovat GK u prodejce GK. Za zkoušku nic nedáš.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ja bych ti jako prodejce rekl, aby sis tu kartu strcil trebas nekam. to, ze si neodborne manipuloval s hw te neopravnuje po prodejci vymahat nahradu (btw prodejce jsem takze vim...) :wink:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Presne tak. Kdyby jsi si nechal chladic nasadit od prodejce bylo by to o necem jinem. A ano za spravne prilepeny pasiv by karta jit zvednout mela. V pripade male plochy by mela paska udrzet vic nez je hmotnost pasivu. Cili s kartu dam do pracovni polohy trochu s ni zaklepu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
krpaja
Nováček
Nováček

Příspěvek od krpaja »

No nezlobte se na mě, ale podle toho co tady tak rezolutně píšete, by si už nikdo nemohl ani sestavit počítač doma sám, protože tahle věta o neodborné montáži by se dala aplikovat prakticky na jakoukoliv závadu, třeba i na základní desku, procesor, nebo pevný disk...prostě jakmile Ti něco odejde, tak pokud sis to tam namontoval sám, ztrácíš právo na záruku, protože to bylo určitě neodborné. :? Nejsem v tomto úplný laik a s elektrotechnikou nějaké zkušenosti mám. Já si stojím za tím, že po nalepení tam ty pasivky držely dostatečně a co se událo po tom to už jsem nemohl nijak ovlivnit...taky se to stalo po třech měsících užívání, bez toho aniž bych do počítače nějak zasahoval. :!:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Jak je videt tak nalepene dostatecne nebyli.

jansv
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jansv »

Pro krpaja: Já jsem Ti již svůj názor řekl, zkus to reklamovat, nic tím nezkazíš. Mám odlišný názor nežli ostatní.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

krpaja píše:No nezlobte se na mě, ale podle toho co tady tak rezolutně píšete, by si už nikdo nemohl ani sestavit počítač doma sám, protože tahle věta o neodborné montáži by se dala aplikovat prakticky na jakoukoliv závadu, třeba i na základní desku, procesor, nebo pevný disk...prostě jakmile Ti něco odejde, tak pokud sis to tam namontoval sám, ztrácíš právo na záruku, protože to bylo určitě neodborné. :? Nejsem v tomto úplný laik a s elektrotechnikou nějaké zkušenosti mám. Já si stojím za tím, že po nalepení tam ty pasivky držely dostatečně a co se událo po tom to už jsem nemohl nijak ovlivnit...taky se to stalo po třech měsících užívání, bez toho aniž bych do počítače nějak zasahoval. :!:
no takhle bych to zase nehrotil. běžně namontované komponenty není problém reklamovat, pokud jsou v původním stavu, a nebo sis je očividně nezničil sám. zrovna tenhle případ už je za hranicí - sám sis vyměnil chladič na grafice, a tím pádem sám bereš zodpovědnost za to co děláš. kdyby sis ten chladič nechal namontovat v obchodě (počítám žes kupoval chladič i kartu ve stejném obchodě), byl bys z obliga. jasně, je to dost drsné, ale věř že prodejci taky nemají rádi když si zákazník koupí chladič, špatně ho vymění a pak kvůli tomu přijde reklamovat kartu.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Krovax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krovax »

Taky jde o to jestli upadnutí chladiče není důsledek poškození karty, dnešní grafické karty by neměli hořet i když nemaj žádný chladič. A ještě většina velkoobchodů reklamace ani neprohlíží maj levnější to vyměnit :D většinou jim to zaplatí výrobce.
jansv
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jansv »

Ano, to mohu potvrdit. Já jsem již jednou reklamoval v kameném obchodě paměti (DDR2 Kingston), které byly poškozeny jasně mojí vinou, a prodejce je vzal zabalené, položil do krabice a dal mi nové :-) Proto je zde nějaká šance a určitě by jsem zkusil, co nejvíc půjde.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

Krovax: co je to za hovadinu? proc myslis teda ze tam vyrobci vubec nejaky chladice davaj...jasne...pro srandu kralikum aby baleni bylo tezsi :roll:
spike18
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od spike18 »

Taky jsem přilepil špatně pasivy -> mrtvá karta -> reklamace v Alfě, za 15 min. nová -> opět špatně přilepený pasiv -> mrtvá karta -> opět reklamace a opět za 15 min nová :))))

Čím mám ty pasivy přilepit aby držely?
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Kup si takový to speciální lepidlo, který funguje jako tepl. pasta, prodávají ho v Alphacool, stojí asi 70Kč a už to nikdy neodděláš, vlastní zkušenost. :oops:
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Tubli
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tubli »

Míra píše:Kup si takový to speciální lepidlo, který funguje jako tepl. pasta, prodávají ho v Alphacool, stojí asi 70Kč a už to nikdy neodděláš, vlastní zkušenost. :oops:
Co myslis pod pojmom "specialni lepidlo". Dakujem, mohol by si pridat nejake linky na tieto produkty.
MB: Asus P5Q Deluxe, CPU: C2D E8400@3600Mhz, RAM: 4x1024mb DDR2-1066 Corsair Dominator, VGA: Asus ENGTX460 1Gb DDR5, HDD: intel X25-M 80Gb, samsung HD642JJ, WDC WD2500KS, Monitor: Acer GD245HQ, PSU: corsair HX520 , Cooling: procesor Noctua NH-C12P
H.o.m.i.e.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od H.o.m.i.e. »

Myslím že Míra myslel tohle: http://www.alphacool.cz/produkt/Zalman_ ... ?arg1=0119. Nebo ne?
Obrázek
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Tak tak, jak píše Homie, přesně tohle jsem myslel, akorát by byl pak problém s reklamací.

http://www.alphacool.cz/produkt/Arctic_ ... ?arg1=0119
dražší
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

no nevím, jestli by tady to byla nejšťastnější volba, když vidím v popiscích navždy, nejde oddělit, apod...osobní zkušenosti mám akorát s teplovodivou páskou z GME, je pravda, že aby pasivy s ním držely, tak se páska musí pořádně zapéct, jinak pasivy padají, ale po zapečení už je to v klidu a pasivy drží dost pevně (několik měsíců jsem tak provozoval 8800GTX a ani jednou žádný pasiv neodpadl)
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“