Totiž u novějších her je minimum 256MB(reálně kolem 150MB) paměti na g.kartě. Mám grafiku MSI NX6600-VTD128 Diamond(NV43,128MB,AGP), výkon je v 800x600 vpohodě, dokud se hra nerozhodne použít pro ukládání textůr RAMku, pak framerate spadne na 5fps(občas se hra na pár sekund zasekne, zvuk se zacyklý(zní to jako motorka)).
Problém je v uzkém hrdle AGP sběrnice, je připojena na AGI slot(vypadá to jako AGP ale je to PCI) přetaktováním FSB jsem z něho vymáčkl 320MB/sec(původně 266MB/sec ~ AGP1x). Jeho ryhlost hold neovlivním, a na výměnu zakládní desky(tedy i CPU,RAM,GPU) nemám peníze.
Logicky by stačilo přenášet menší objem textůr(nezaplnit těch 128MB DDR3 na 1Ghz), výrobci her ale poslední dobou kašlou na optimalizace(Crysis, TR:Underworld) nemám šanci nastavit 16bit textůry nebo jejich rozlišení na 256x256pix. V nastavení ovladačů jsem akorát našel "Mipmap LOD"(nastaví rozlišení textůr pro vykreslování podle vzdálenosti od pozorovatele):

Ale je to celkem nanic protože i když se rozhodu použít LOD na 1(vykreslují se textůry od pravéhospodního čtverce) tak se stejně zbytečně přenaší i ty tři největší(RGB) čtvrtiny(objem dat by byl 1/4). Nenašel jsem ani vynucení 16bit DXT režimu(objem dat by byl 1/2).
Neznáte tedy nějaký program(nastavení ovladačů), který umí zmenšit textůry(MB) co jdou do paměti grafické karty?