Catalyst vs. GeForce (ForceWare): Porovnání kvality obrazu
Moderátoři: morke, Walker1134
- no-X
- Středně pokročilý

Catalyst vs. GeForce (ForceWare): Porovnání kvality obrazu
Catalyst 8.12 vs. Geforce 180.48: Visual quality compared in nine games
Tak nevím, do jakého tématu by tohle bylo nejlepší dát, ale náhodou jsem narazil na recenzi, kde je srovnávána kvalita obrazu RV770 s Catalysty 8.12 oproti GTX2xx s ForceWare 180.xx, která přinesla výrazný nárůst výkonu v několika hrách.
Docela mě překvapilo, že HD4870 se současnými drivery má v několika hrách více detailů a korektněji vykreslené stíny:
je to vždycky poslední obrázek na stránce (nad picture-galery) - stačí přejet myší (vteřinku trvá, než se nahraje) a myš přes obrázek = Radeon, myš mimo obrázek = GeForce:
Crysis Warhead: textury na zemi: GeForce má ostrou texturu před hromadou pytlů, ale zbytek země je oproti ní neostrý, na Radeonu jsou všechny ostré stejnoměrně
FarCry 2: koleje a pražce nevrhají s GeForce žádné stíny, zatímco na Radeonu ano
Left4Dead: stín za postavou je na Radeonu rovnoměrně měkký, zatímco na GeForce je hrubý, pixelovitý
//Krteq - vyděleno z vlákna ATi News
Tak nevím, do jakého tématu by tohle bylo nejlepší dát, ale náhodou jsem narazil na recenzi, kde je srovnávána kvalita obrazu RV770 s Catalysty 8.12 oproti GTX2xx s ForceWare 180.xx, která přinesla výrazný nárůst výkonu v několika hrách.
Docela mě překvapilo, že HD4870 se současnými drivery má v několika hrách více detailů a korektněji vykreslené stíny:
je to vždycky poslední obrázek na stránce (nad picture-galery) - stačí přejet myší (vteřinku trvá, než se nahraje) a myš přes obrázek = Radeon, myš mimo obrázek = GeForce:
Crysis Warhead: textury na zemi: GeForce má ostrou texturu před hromadou pytlů, ale zbytek země je oproti ní neostrý, na Radeonu jsou všechny ostré stejnoměrně
FarCry 2: koleje a pražce nevrhají s GeForce žádné stíny, zatímco na Radeonu ano
Left4Dead: stín za postavou je na Radeonu rovnoměrně měkký, zatímco na GeForce je hrubý, pixelovitý
//Krteq - vyděleno z vlákna ATi News
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: ATi news
tak je zrejme ze ty narusty u Nvidie nejsou uplne ferove k zakaznikovi a dost odrbali kvalitu obrazu co jineho bysme od nvidie mohli cekat je to hnus velebnesti 
- ICEBRETON
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
nevidel bych to tak kriticky, kdyz neporovnavas dva snimky vedle sebe, tak te pri hrani hry ani nenapadne ze je stin za nejakou postavou trochu min detajlni.. jak se clovek pohybuje tak takovy detajly nevnima.
NTB: ProBook 4740s
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
na to se nvidie spoleha ze to nikdo nepozna ale ten svindl tam proste je
je zajimave ze tohle nvidie dela s pravidelnosti kazdej rok a sklidem ji to prochazi.
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Odrbaný je kde co... ATI ve Far Cry 2 původně taky odrbala nějaký šutry. A drobný rozdíly mezi renderingem na ATI a nVidii najdeš snad ve všech hrách.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- Pavel.P.
- Středně pokročilý

-
No, zase tak drastické to není, ale nějaký výkon na víc to může přinést. Ovšem už někdo tu psal, že 178 se mu zdají být kvalitnější než 180, tudíž používá 178 kvůli vizuální kvalitě.
...
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
nj ale v recenzich 178 nepouzivaji tam pouzivaji 180.xx ktera prinasi nekde narusty vykonu a zakaznik pak nabyde dojmu ze dostava tu samou kvalitu obrazu ale s vyssim vykonem a je to uplne jinak ve skutecnosti.
- no-X
- Středně pokročilý

To byl nějaký bug se z-bufferem. Kameny byly utopený v terénu hloubš, než měly být. Ale výkon se tím nezískal žádnej, protože ať je z polygonu vidět 1/2 nebo 1/3, vykresluje se vždycky celej.Lukfi píše:Odrbaný je kde co... ATI ve Far Cry 2 původně taky odrbala nějaký šutry. A drobný rozdíly mezi renderingem na ATI a nVidii najdeš snad ve všech hrách.
Tady to vypadá na méně kvalitní mip-mapy nebo filtraci a vynechání některých stínů, případně jejich rendering s nižší přesností, což už samozřejmě výkon přinést může (ať je to bug, nebo úmysl).
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
no jelikoz se to vyskytuje ve vice hrach nejde urcite o BUGno-X píše: (ať je to bug, nebo úmysl).
- no-X
- Středně pokročilý

V každé hře se vyskytuje jiný problém. To samo o sobě neznamená nic. Pokud to další drivery opraví bez propadu ve výkonu, pak bude jasné, že bug byl. V tuto chvíli je ale podstatné, že HD4800 v těchto hrách nabízí vyšší kvalitu obrazu i přesto, že byly vyvíjeny ve spolupráci s nVidií.
- Herkis
- Redaktor PCT

-
Ta vyšší kvalita Radeonů je více než diskutabilní, alespoň dle závěrů zmíněné recenze:
Nárůsty výkonu C8.12 a GF180.48 neovlivňují negativně kvalitu obrazu.
V titulech AC, FC2 a zvláště Crysis Wh jsou textury u Radeonu opravdu ostřejší, ale zároveň při pohybu více poblikávají (flickering) než u GeForce. U GeForce je možnost zapnout HQ AF, AF je pak lepší.
Radeon má lepší AA u AC a Stalker CS díky DX10.1.
Doporučuji přečíst celé a nedělat ukvapené závěry.
http://www.pcgameshardware.com/aid,6705 ... es/?page=1
Edit: úprava textu, aby se někdo se mnou nepřel o tom, co jsem pouze přeložil.
Zkráceně přeloženo z uvedených závěrů:PCGH píše:Catalyst 8.12 vs. Geforce 180.48: Visual Quality compared: Conclusion
As the comparison reveals, the performance benefits of the Catalyst 8.12 WHQL and the Geforce 180.48 WHQL don't negatively affect the visual appearance.
But in the direct comparison between a current Geforce and a current Radeon differences cannot be dismissed. While Call of Duty: World at War, Fallout 3, Need for Speed: Undercover, Left 4 Dead and Race Driver Grid look almost identical, other titles reveal small differences. In Assassin's Creed, Far Cry 2 and especially Crysis Warhead the textures are sharper on the Radeon indeed, but they also flicker more than on a Geforce if the player is moving. Furthermore it seems like the Radeon renders more shadows in Far Cry 2 since the 8.12 driver was applied.
So which producer offers the better visual quality in current games? AMD has sharper, but flickering textures by trend and Nvidia has the more settled textures. But since a Geforce has the option to force superior HQ anisotropic filtering, the AF is better.
For the sake of fairness it has to be mentioned that Radeon exclusive DirectX 10.1 in Stalker: Clear Sky and Assassin's Creed offer even better Anti Aliasing.
Nárůsty výkonu C8.12 a GF180.48 neovlivňují negativně kvalitu obrazu.
V titulech AC, FC2 a zvláště Crysis Wh jsou textury u Radeonu opravdu ostřejší, ale zároveň při pohybu více poblikávají (flickering) než u GeForce. U GeForce je možnost zapnout HQ AF, AF je pak lepší.
Radeon má lepší AA u AC a Stalker CS díky DX10.1.
Doporučuji přečíst celé a nedělat ukvapené závěry.
http://www.pcgameshardware.com/aid,6705 ... es/?page=1
Edit: úprava textu, aby se někdo se mnou nepřel o tom, co jsem pouze přeložil.
Naposledy upravil(a) Herkis dne ned 21. pro 2008, 23:17, celkem upraveno 1 x.
- Shit
- Odborník PCT

Stratos píše:..co jineho bysme od nvidie mohli cekat je to hnus velebnesti
Též jsem na to koukal a je pravda, že ve 3 případech to vyznívá pro ATi lépe (které byly "náhodou" vybrány), nicméně těch případů je tam 10 a těch zbývajících 7 případů hovoří trochu jinak....Herkis píše:...
- no-X
- Středně pokročilý

Co se 180 driverů týče, mají někteří uživatelé jiný názor.Herkis píše:Nárůsty výkonu C8.12 a GF180.48 neovlivňují negativně kvalitu obrazu.
Jenže to v běžných recenzích nikdo nezapíná. Znamená to tedy, že GF potřebují pro kvalitativní překonání R použít nadstandardní nastavení, které snižuje výkon? Pokud ano, nemělo by se testovat s tímhle nastavením? Možná ano, ale kvalita obrazu není (narozdíl od výkonu) v grafech vidět...Herkis píše:V titulech AC, FC2 a zvláště Crysis Wh jsou textury u Radeonu opravdu ostřejší, ale zároveň při pohybu více poblikávají (flickering) než u GeForce. U GeForce je možnost zapnout HQ AF, AF je pak lepší.
DX10.1 není patentovaná proprieta ATi, mohl ho implementovat kterýkoli výrobce. Podporuje ho ATi, podporuje ho S3, podporuje ho PowerVR...Herkis píše:Radeon má lepší AA u AC a Stalker CS díky DX10.1.
A co stíny v L4D ani FC2? Ty jsou v pořádku?Herkis píše:Doporučuji přečíst celé a nedělat ukvapené závěry.
Shit: Těch zbývajících 7 případů vyznívá naprosto neutrálně, takže by nedávalo smysl vytahovat je jako důkaz kvality či nekvality obrazu jednoho nebo druhého výrobce.
- Herkis
- Redaktor PCT

-
no-x:
Já jsem jen zkráceně přeložil závěry recenze, z které jsi tady odkazoval obrázky. Pokud k tomu máš komentáře, obrať se na autora recenze, já se za něj vyjadřovat nemohu.
Edit:
Já jsem jen zkráceně přeložil závěry recenze, z které jsi tady odkazoval obrázky. Pokud k tomu máš komentáře, obrať se na autora recenze, já se za něj vyjadřovat nemohu.
Edit:
no-X píše: Co se 180 driverů týče, mají někteří uživatelé jiný názor.
Ano no-x, máš pravdu.Stratos píše:tak je zrejme ze ty narusty u Nvidie nejsou uplne ferove k zakaznikovi a dost odrbali kvalitu obrazu co jineho bysme od nvidie mohli cekat je to hnus velebnesti
Naposledy upravil(a) Herkis dne ned 21. pro 2008, 23:24, celkem upraveno 1 x.
- Shit
- Odborník PCT

Nicméně mně se nezdají býti stejné (byť je to můj subjektivní názor).no-X píše:Shit: Těch zbývajících 7 případů vyznívá naprosto neutrálně, takže by nedávalo smysl vytahovat je jako důkaz kvality či nekvality obrazu jednoho nebo druhého výrobce.
- DEVastor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
presne tak. Ono se neni cemu divit tyhle "Optimalizace" sou u Nvidie denni chlepa jeste dnes si pamatuju jak Nvidie vesele pouzivala ve sve dobe dost bechmarkované FAR CRY na Geforce FX rade pouze na PS1.0 namisto PS2.0 (kvalita sla dost do haje),kterou v te dobe umela a konkurence ho pouzivala. AZ po tom co na tohle upozornili redaktori TOMSHARDWARE byla tato "OPTIMALIZACE" vypnuta a razem sel vykon az o 50% dolůDEVastor píše:Tak nam popis, co tam vidis za vady.
- facility
- Začátečník

-
extrahardware píše:Kvalita obrazu ve hrách
AMD uvádí, že poslední ovladače opravují problémy ve hrách: World of Warcraft (stíny) a Age of Conan (DX10). O problémech v Tomb Raider Underworld AMD dle dokumentace ví. Já jsem zjistil, že absence objektů ve Far Cry 2 je ta tam a výkon tedy nebyl získán na úkor kvality. Zřejmě se podařilo odstranit problémy s korupcí obrazu v Hellgate: London (při max. detailech s DirectX 10), hra však v tomto nastavení na Radeonech i s patchem 1.2 nadále trpí velkou nestabilitou. ComputerBase uvádí horší kvalitu stínů (méně měkké) v Dead Space, nepodařilo se mu však pořídit stejné screenshoty na GeForce i Radeonu, já se pokoušel o to samé a pořídil screenshotů víc a rozdíly jsou buď neznatelné, nebo žádné.
Podpora anti-aliasingu ve hrách na Unreal 3 enginu stále není dotažena. Anti-aliasing funguje v samotném Unreal Tournamentu 3, v Medal of Honor: Airborne jej vynutíte trikem s přejmenováním spouštěcího souboru ale za cenu velké ztráty výkonu, v Bioshocku v DX10 režimu nemáte žádnou šanci. Nevím, kam pokročila kauza ohledně špatné kvality obrazu s anti-aliasingem právě na Radeonech v Unreal Tournament 3. Rozhodně však jeden problém přetrvává už několik verzí Catalystů a pro kombinaci Crysis 1.2.1, všechny detaily na high, Windows Vista 32-bit a Radeon HD 4870 X2 rozhodně platí.......a nemění na něm nic ani vynucený VSYNC (on). Poblikávání textur se týká jen původního Crysis, v Crysis Warhead je vše v pořádku (tam ale není Radeon HD 4870 X2 rychlejší než GeForce GTX 280, alespoń co se nejnáročnější mapy frost týče).
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
- no-X
- Středně pokročilý

Tomu ale schází ona pointa v podobě screenshotů, na kterých bychom ty problémy mohli vidět a sami posoudit, za jak závažné je považujeme. A příště prosím s odkazem na zdroj.
- Shit
- Odborník PCT