Potřeboval bych poradit, jaký Notebook si pořídit tak, aby mi sedl na tělo O=). Bude to můj první, takže nemůžu čerpat z vlastní zkušenosti. I když táta už 2 roky jeden NTB vlastní (od MSI), jenže s tím já vůbec nepracuju - tedy kromě toho, že jsem mu jej tyhle Vánoce kompletně zformátoval a přeinstaloval.
Jsem ochotný připlatit si za kvalitní stroj, ale výkon by také neměl zůstat pozadu. S Notebookem budu denně cestovat, takže výdrž je prioritou
Nebudu zdržovat tady je stručný přehled mých (ne)smělých očekávání - dobře se bavte
Základní otázky
Jaký je váš rozpočet?
Do 20 000 (k květnu 2009)
Jakou velikost notebooku preferujete?
14''-16''
Preferujete nějaké značky?
Lenovo, HP
Co budete na notebooku nejčastěji dělat?
Word, Excel, Filmy, Internet, ICQ, Hudba
Budete ho nosit stále s sebou nebo nechávat doma na stole?
Denně sebou
Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké?
Warcraft 3, Knightshift, Fritz 8+
Jak dlouhou výdrž na baterie požadujete?
Co já bych dal za 6-8 hodin O=) ...
Jaký operační systém (Windows Vista, XP, Linux, FreeDOS, bez OS)?
Nejspíš XP + Linux (chtěl bych zkusit UBUNUTU)
Visty (popř. Win 7 taky zkousnu)
Displej
Preferujete širokoúhlý nebo klasický poměr stran?
Širokoúhlý
Jaké rozlišení by váš laptop měl nabízet?
WSXGA 1680 x 1050
Chcete lesklý nebo matný displej? (Lesklý displej nabízí lepší podání barev, jsou na něm ale vidět odlesky, matný odleskovým neduhem netrpí)
Matný
Kvalita zpracování a design
Je pro vás design počítače důležitý? A pokud ano, můžete připsat jaké se vám líbí.
Vůbec ne!
Jak dlouho má laptop vydržet (dokud nebudete kupovat nový)?
3 roky
Komponenty
Jakou značku a typ procesoru preferujete?
Intel
Jak velká má být operační paměť?
2GB+ DDR3 (pokud bude třeba dokoupím)
Jakou značku a typ grafické karty preferujete?
ATI Radeon
Jak velký má být pevný disk?
80GB+ SATA
Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou?
DVD Combo
Vyžadujete nadstandardní funkce zabezpečení (TPM čip, čtečku otisků prstů)?
Ano
Máte nějaké speciální požadavky?
Bytelnost! Budu vděčný, když můj notebook něco vydrží - nárazy v batohu, škrábance.
Poznámky:
Notebook si budu pořizovat až v květnu 2009. Počítám, že vzhledem k současné "krizi" ceny spotřební elektroniky o něco poklesnou, v důsledku zmenšení poptávky.
Zatím váhám nad:
Lenovo ThinkPad R500 (NP732MC)
Konkurence by mohla být:
Hewlett-Packard EliteBook 6930p (GB996EA)
Ve prospěch Lenova hrají kvalita&bytelnost + grafika&zabezpečení.
HP je lehčí a převyšuje výdrží, ale také cenou. (Která by mohla klesnout)
HP má pro mě více vyhovující pozici tlačítek Fn a Ctrl.
Cena Lenova za poslední půl rok o 4 tisíce klesla, cena HP zatím stagnuje.
V souvislosti s požadovanou výdrží váhám nad nákupem přídavné baterie, za ušetřené peníze. Chtěl bych kvalitní baterii se slušnou kapacitou - alespoň 5 hodin. V bateriích se vůbec nevyznám, mohl byste mi někdo prosím poradit jakou pořídit?
Chtěl bych se taky zeptat, jako výhodu přináší dokovací stanice, popř. zda-li mi prosím můžete nějakou doporučit (k Lenovu)?
V neposlední řadě budu vděčný za jakýkoliv postřeh k mé amaterské hypotéze pojednávající o klesání cen spotřební elektroniky. Jestli můžete poradit, kdy je nejvhodnější doba k nákupu. Zda-li hned po Vánocích, nebo můžu s klidnou duší počkat až do května.
Díky za jakoukoliv pomoc.
PS: Jestli někdo už jeden z těhle kousků vlastníte (teda především Lenovo), moc rád bych se s vámi spojil a probral některé detaily. O=)