Problém s monitorem - Neostrost
Moderátor: maXXmilian
- HentaiRush
- Začátečník

Problém s monitorem - Neostrost
Zdravím, mám problém se starším CRT 19" flat monitorem Hyundai ImageQuest F910 (ve své době silnej nadprůměr).. Provozuju ho už nějákej ten rok, a poslední dobou se něják rozostřil.. Je nějáká možnost doostření, u CRTček to myslím že jde..
Provozuji jej na 1280x960 při 100Hz...
Mám tu od včera vedle druhej CRT 19" flat Hyundai ImageQuest Q910 a ten je oproti tomuto F910 značně ostřejší, ale zase naoplátku je děsně přesvětlenej...
Provozuji jej na 1280x960 při 100Hz...
Mám tu od včera vedle druhej CRT 19" flat Hyundai ImageQuest Q910 a ten je oproti tomuto F910 značně ostřejší, ale zase naoplátku je děsně přesvětlenej...
Wannabe dickface... :]
- xxsawer
- Začátečník

-
Re: Problém s monitorem - Neostrost
Tak presne tenhle problem sem mel taky...
V nastaveni se to ostrost necim nastavuje, ale uz nevim cim...mrkni tam...Ja uz sem to mel na max a stejne byl rozostrenej jako prase. Rikal sem to v ty dobe kamosovi a ten mi radil sundat kryt otocit nejakym koleckem nebo co
Kdybys to joooo potreboval tak bych se na to moh podivat pac ten monitor jeste ma a ceka na elektro odpad 
Jinak ho zahod a kup lcd
V nastaveni se to ostrost necim nastavuje, ale uz nevim cim...mrkni tam...Ja uz sem to mel na max a stejne byl rozostrenej jako prase. Rikal sem to v ty dobe kamosovi a ten mi radil sundat kryt otocit nejakym koleckem nebo co
Jinak ho zahod a kup lcd
- HentaiRush
- Začátečník

V OSD jsem nic takovýho nenašel, takže nvm.. na jednom fóru jsem četl, že někde pod krytem by měly bejt právě nějáký kolečka, ale že to je dost o hubu, protože tam proudí prej až 40kV..

Tak mi na solidní LCD dej prachy..xxsawer píše:Jinak ho zahod a kup lcd
- jansv
- Mírně pokročilý

-
Sám jen tak kryt monitoru nesundávej. Ano, je tam VN cca 30-40kV a to Tě může i zabít. A kolečka... zřejmě máš na mysli trimry, tak těch tam je cca 50, a musíš vědět, kterým se co nastavuje. Takže lépe řečeno, kašli na rozdělávání monitoru.
- Smith
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
to "i" je v té větě celkem zbytečnéjansv píše:Ano, je tam VN cca 30-40kV a to Tě může i zabít. A kolečka...
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- jansv
- Mírně pokročilý

-
Prosím? Osobní připomínky a komentáře, co je podle Tebe zbytečné mě nezajímají a tak je příště posílej přes SZ, a ne sem, aby u nebyl zbytečný OT.
- Smith
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ehm, no očividně má přípomínka/narážka nebyla pochopenajansv píše:Prosím? Osobní připomínky a komentáře, co je podle Tebe zbytečné mě nezajímají a tak je příště posílej přes SZ, a ne sem, aby u nebyl zbytečný OT.
to "i" je ve větě, na kterou jsem reagoval zbytečné, páč při 30-40kV je to jistota
no a abych nebyl zcela OT ... ono nejlepší řešení problému s CRT je: odpojit CRT, naložit do auta, odvést do sběrny elektroodpadu.
btw, to se snažíš kandidovat na moderátora?
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
- HentaiRush
- Začátečník

Ale klídek kluci.. 
Něják přetrpím CRT do příchodu LCD, ale prosím nervěte se tu..
Něják přetrpím CRT do příchodu LCD, ale prosím nervěte se tu..
- xxsawer
- Začátečník

-
V tom OSD to urcite je, alespon ja to tam mel, ale fakt si nevzpomenu jak se to jmenovalo...
Dam ti vedet za par dni az budu mit moznost se na to podivat
Dam ti vedet za par dni az budu mit moznost se na to podivat
- HentaiRush
- Začátečník

Tak trochu jsem teda skrz to OSD ještě zkoušel..
V/H Linearity to bejt nemůže?
- jansv
- Mírně pokročilý

-
Kdo říkal, že se snažím kandidovat na moderátora? Já se zatím pouze snažím pomoci dalším lidem. Tvá připomínka doopravdy nebyla pochopena, protože nevím, kde bereš jistotu, že napětí v CRT monitoru je smrtelné. Ano, napětí je velké, ale proud je tak malý, že zabije pouze člověka s nemocným srdcem nebo pod. a ne zdravého člověka. To vše mám ověřené v praxi, takže by bylo vhodné, než budeš něco psát, si něco nastudovat a přečíst o teorii s elektřinou. Díky.Smith píše:ehm, no očividně má přípomínka/narážka nebyla pochopenajansv píše:Prosím? Osobní připomínky a komentáře, co je podle Tebe zbytečné mě nezajímají a tak je příště posílej přes SZ, a ne sem, aby u nebyl zbytečný OT.![]()
to "i" je ve větě, na kterou jsem reagoval zbytečné, páč při 30-40kV je to jistota![]()
no a abych nebyl zcela OT ... ono nejlepší řešení problému s CRT je: odpojit CRT, naložit do auta, odvést do sběrny elektroodpadu.
btw, to se snažíš kandidovat na moderátora?
Jo a určitě si zkus pohrát se všemi položky v OSD, mělo by to tam být. Ale je možné, že je to stářím a nic s tím nenaděláš. Ale zkus to.
- HentaiRush
- Začátečník

Takže teda:jansv píše: Jo a určitě si zkus pohrát se všemi položky v OSD, mělo by to tam být. Ale je možné, že je to stářím a nic s tím nenaděláš. Ale zkus to.
- ladama
- Nováček

-
Zdravím,k tomu zaostrení monitoru bych mel připomínku,opravuji a seřizuji monitory již dlouho,je mi už 51 a vim o čem mluvím,monitory hyunday image qest se časem rychle rozzostřují ale odstranění je velmi jednoduché,vypněte monitor,sejmete plastovy kryt - po stranach monitoru jsou takova mala ELKA(zasahuji do předu monitoru a mírně do boku)potom sundejte plechovy stinicí kryt a uvidite šasi se součastkami,do obrazovky vede kabel zakonceny gumovou krytkou na obrazovce,druha strana tohoto kabelu vede do VNnasobiče na kterem jsou z boku dva male trimry(takova kolečka s osazením na sroubovak-jsou plastová),jedním z nich se řídí gama monitoru a druhym se řídí OSTROST,nemusite se bat že vas to kopne,je tam sice napetí kolem 25 kv ale řadově desitky miliamper,pripojte normalne monitor k PC zapnete a isolovanym šroubovakem pohnete nekterym z nich,pokud trefite spravny je to okamžite znat na ostrosti,pokud hnete s jinym a nebude nic znat dejte ho zpět do puvodní polohy,ja osovne to provadim rukou a jeste nikdy jsem nedostal ranu,VNnasobič je dostatečne izolovan a nesmi přes nej nic projet,na to jsou normy,hodne štestí
- HentaiRush
- Začátečník

Děkuji moc..
Hned to zkusím.. Jestli do 10minut se neozvu, tak jsem mrtvej... 
- jansv
- Mírně pokročilý

-
V žádném případě nedoporučuji neznalím, aby se hrabaly v monitoru. Sice VN je (by mělo být) dobře odizolováno, to ale neplatí o Síťové části, kde kopnutí není nic příjemného a také může způsobit úraz (nebo smrt). Ale tak samozřejmě, s postupem opravy souhlasím, ale ne s tím, aby se kdekdo hrabal v těchto nebezpečných věcech.
- ladama
- Nováček

-
Zdravím,s nazorem samozřejmně souhlasím ale sítová pulsní čast monitoru je ale na druhe strane osazene desky a take jsem předpokladal že případny zajemce radeji kontaktuje někoho zkušeneho ve svem okolí,radeji to upravím takto DO OTEVŘENEHO ZAPOJENEHO MONITORU BEZ DOZORU ZKUŠENE OSOBY RADEJI NEZASAHUJTE,kopanec od pulzniho zdroje opravdu bolí,omlouvam se za předchozí příspěvek,chtěl jsem jen pomoci
- HentaiRush
- Začátečník

Nene, v pohodě.. Dovoluju se označit sebe za člověka s mozkem..
Takže to dopadlo dobře.. Fyzicky..
Jinak fyzicky.. Čudlíky tam nejsou dva, ale čtyři.. z čehož ani jedem neovlivňuje gamut (Všechny 4 ovlivňují ostrost, z čehož 2 mají stejnou funkci jako volba V/H Linearity v OSD menu).. Ale, hrál jsem si s tím dobrou půlhodinu a dostal jsem se na trochu ostřejší stav.. Bohužel asi bude monitor už prostě vykoukanej..
Jinak fyzicky.. Čudlíky tam nejsou dva, ale čtyři.. z čehož ani jedem neovlivňuje gamut (Všechny 4 ovlivňují ostrost, z čehož 2 mají stejnou funkci jako volba V/H Linearity v OSD menu).. Ale, hrál jsem si s tím dobrou půlhodinu a dostal jsem se na trochu ostřejší stav.. Bohužel asi bude monitor už prostě vykoukanej..
- ladama
- Nováček

-
To se mi ulevilo že se nic nestalo,k monitoru asi toto,vykoukanej urcite není,nejvetsší problem u techto monitoru je kvalita použitych součastek zejmena pak elyt kondenzatorů použitych ve filtraci napajecích napěti 12v,a napajení VN asi 150v,tyto jdou z pulzniho zdroje,vymenit se dají ale opravdu jen v servisu nebo u zkušeného elektronika kutila,modely 17palcu maji zase problem s pulsovaním obrazu,lidé je vyhazují přitom oprava vyjde na cca 50,-,jinak zavadu Vam určitě odstraní servis ale častka se pohybuje kolem 800,-
- jansv
- Mírně pokročilý

-
Samozřejmě, já svůj komentář také nemyslel špatně, ale sám moc dobře vím, že pulzní zdroje kopou slušně
Ale ještě žiju, takže jsem zatím odolnej. Prostě do CRT se většinou cpou nekvalitní součástky, takže to poté takto vypadá. Doporučuji ten monitor zahodit a jet si koupit novej. Zde se oprava většinou již nevyplatí, prootže to může po měsící začít dělat znovu.
- spike18
- Černá karta

-
jansv OLOL megabod !!!!