Přečti si ten můj první příspěvek výše a vrať se k tomu co jsem napsal, protože od tématu si začal uhýbat ty.
Základní myšlenkou mého příspěvku bylo toto:
Myslím, že z tohoto grafu se dá odvodit jen to, že redundancí lze zvýšit výtěžnost. Ale odvozovat z grafu absolutní hodnoty pro RV770 je nesmyslné:
1. Graf se týká výrobků fy Altera - FPGA, což jsou čipy, které obsahují periodicky se opakující struktury v celé ploše. RV770 (a obecně všechny GPU) má struktury, které nejsou nebo je nelze udělat (z ekonomického pohledu) redundantní.
2. FPGA mají mnohem vyšší stupeň redundance. Nejsou však známy ani přibližné hodnoty podílu redundantních částí.
Psal si totiž, že je možné zvýšit výtěžnost až dvakrát (to už opakuju), tak pokud se k tomuto tvému odhadu již nechceš vyjádřit, nevyjadřuj se vůbec.
Ad chyby:
Lukfi napsal:
btw no-X netvrdil, že se defektům dá vyhnout, akorát se neobratně vyjádřil.
To mi stačí, nic malovat nemusíš.
Edit:
Nedalo mi to, doplním ještě to, proč si myslím, že dvojnásobné navýšení výtěžnosti je nesmyslné. Zapomeňme teď na PR grafy.
1. Předpoklady:
Velikost plátku - průměr 300mm, velikost čipu - 256mm2 (RV770), při 100% výtěžnosti cca 230 dobrých čipů (odhadl jsem jako 85% plochy plátku, možná je to o něco více). Pokud defekt vznikne v části SPs, což je 28% plochy čipu, je pravděpodobnost opravy díky redundanci - zvolím si 2 případy - 60%, 80% (můžeš si zvolit i další -viz dále). Rozložení defektů na plátku je náhodné (rovnoměrné).
2. Zkusíme zjistit, kolik defektů připadá na všechny čipy na plátku, aby se při předpokládaných účinnostech redundance (60, 80%) zvýšila výtěžnost 2x.
3. Postup: Defekt na 72% plochy čipu (též všech čipů) je neopravitelný, defekt na 28% plochy je opravitelný z 60/80%.
Výtěžnost bez redundance je cca: (počet čipů na plátku - počet defektů na čipech) / počet čipů na plátku.
Výtěžnost s redundancí (60% opravitelnost) je cca: (počet čipů na plátku - počet defektů na čipech + 0.28 * 0.6 * počet defektů na čipech) / počet čipů na plátku.
4. Stačí spočítat, pro lepší názornost je dobré udělat si tabulku v Excelu.
Dvojnásobné zvýšení výtěžnosti při 60% účinnosti redundance nastane při cca 200 defektech na čipech, tj. výtěžnost 30, resp. 60 dobrých čipů na plátku. Při 80% účinnosti redundance se výtěžnost zdvojnásobí u cca 190 defektů na čipech (40, resp. 80 dobrých čipů na plátku).
Z tohoto je patrné, že výtěžnost by se u RV770 pohybovala ve velmi nízkých procentech (30 až 35%), což by možná bylo očekávatelné u naprosto nového postupu, ne však u technologie, která již byla prověřená čipy předchozí generace (RV670).