Jak poznám, co dělá největší hluk

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Perry-
Nováček
Nováček

Jak poznám, co dělá největší hluk

Příspěvek od Perry- »

Asi mám blbou otázku... ale dost mi vadí hlučnost PC (převážně multimediální centrum + práce.. na hry mám PS) a rád bych ho ztišil. Jsem v tomto naprostý začátečník. Takže co mám:
Skříň: Thermaltake Matrix (obshauje na zadní straně 120mm větrák.. dodávaný spolu se skříní, možnost dodatečné montáže větráku ještě na přední část)
Zdroj: Fortran 500W PFC FX500
Procesor: Core 2 Duo E6400
Chladič procesoru: boxovaný (dodávaný) s CPU
VGA: GF 7900 GTX (dvouclotové řešení)
Základní deska: Gigabyte 965P-DQ6
2x HDD (5,25") , 2x mechaniky (DVD-ROM)

a)Rád bych nějak zjistil co dělá největší hluk (nějaký postup jak na to.. odpojovat větráčky a zkoušet spustit PC ? Popř. jak poznám, jestli není nejhlučnější zdroj... nemám možnost vyzkoušet jiný, protože k nim nemám přístup)
b) Jak mám ztišit HDD (mám dva a zdají se mi docela hlučné). Přemýšlel jsem o boxu na disky, jenomže ten má 5,25" a na to nemám pozice. Takže nějaká speciální šroubky na uchycení ?

Popřípadě, co mi doporučí místní odborníci ?

Moc děkuji za odpovědi, nekamunejte mě za blbou otázku... každý nějak začínal :) A jiné fórum, kde bych důvěřoval názorům neznám.
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Jak poznám, co dělá největší hluk

Příspěvek od Vivec »

normálně rukou zastavuj postupně větráky, když chvíly nepojedou tak se jim nic nestane, problém to může být ve zdroji, ale taky se to přes tu mřížku dá
ale z toho co píšeš bude hlavní hučák zdroj
jinak jak to utišit...záleží kolik financí jseš ochoten pustit :)
začal bych maximálním odprašněním, box na cpu bych nahradil např. freezerem, GK bude stačit trochu poštelovat v riva tuneru, a větrák ve zdroji, plus ten zadní bych nahradil např. noctuou, dopředu by se taky hodila, ale tři větráky za 350,- už nemusí být nejlepší řešení
hdd bych zatím nechal jak je, uvidíš jak to bude hlučný po pár úpravách, kdyžtak je můžeš pak hodit do boxu
Perry-
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perry- »

Finance... jelikož mě ten hluk začíná vadit.. tak nejsou problém :) Jinak měnit jen větrák ve zdroji nebo koupit rovnou nový zdroj ? Při své hardwarové zkušenosti (jsem přes software) bych radši ten zdroj neotvíral :D
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

tak pokud novej zdroj tak určitě ber seasonic oem, za tu cenu je to luxus
jinak to, co jsem psal předtím, pokud by po těch úpravách byla grafická karta nejhlučnější tak nahradit stávající chladič za acelero S1 na který bys přidělal 12ku větrák

\\samozřejmě acelero S1
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Já mám ten samý zdroj a větrák v něm je strašný. Jestli chceš, udělám ti návod, budu ho vyměňovat za Noctua NF-P12-1300. Nic na tom není, jen se musí odskřípnout původní větrák a zaizolovat, aby neškrtnul o část zdroje. Nový se pak protáhne dírou, ze které jdou ty hlavný kabely a napojí se na desku, která ho dokáže regulovat. Popř. ho můžeš připojit k nějakému hw regulátoru.

To Vivec: Nehtěl jsi napsat Accelero S1? :?
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Perry-
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perry- »

Našel jsem tenhle zdroj: Seasonic S12II-500 (http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... 8DF4D.html... Který zdroj konkrétně měl namysli Vivec ?
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61369
je to defacto ten černej co si postoval ty, jen bez pozlátka v podobě černý barvy, flexa na kabelech, krabice, šroubků a přívodní šňůry, prostě jen holej zdroj, vnitřek je stejnej

ale samozřejmě pokud chceš aby to i nějak vypadalo tak vezmi klidně ten černej, ale v tý lize nad 2000,- už je lepší volba corsair HX520 (a obecně jsou corsair zdroje povedenější než seasonic, přestože jsou to jen přeznačený seasonicy)
Perry-
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perry- »

Kolik má otáček boxovaný chladič, co se dodával s C2D E6400... popř. kde to zjistit... na větráku nic není :evil:
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

cca 500-2500ot., záleží na regulaci desky, např. gigabyte ho úplně zastavuje
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Seasonic OEM má OEM označení hlavně ne proto, že je trochu osekaný o zmíněná pozlátka, ale že se vyrábí v dílnách Eurocase, kdežto retail si vyrábí Seasonic sám. Rozdíl v kvalitě ale zdá se není, Seasonic si kvalitu hlídá.
Perry-
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perry- »

A co nějak ztišit bednu jako takovou... ? Třeba nějakou výplní ?
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Nejdřív umlč aktivní chlazení, pak můžeš s klidným svědomím ohlídat i passivní odhlučnení...
Wannabe dickface... :]
Perry-
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perry- »

Na aktivním odhlučnění se pracuje... Dneska jsem obědnal ten SeaSonic S12II-500 (u toho OEM sice hlídají kvalitu, ale je to z dílen Eurocase.. tak jsem radši přidal.. aspoň nebudu mít takový "bordel" v kabeláži, když jsou svázané)..

Potom bych rád asi dal pasiv na procesor... je to dobrý nápad ? Nebo stačí nějaký ten freezer, jak psal Vivec ?
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Frezzer je nehlučný ;) tak ten bude stačit na tvůj procesor uplně s přehledem. Velké procentu hluku dělá ten fortron, vím o čem mluvím. Naštěstí sem měnil větrák a v poho, ale zase já osobně mám problém v tom, že slyším pořád disk (i-když má být tichý), takže až budeš mít nový zdroj, tak vyzkoušet zastavit rukou všechny větráky, jestli nějaký větší zdroj hluku neprodukuje točení ploten na HDD.

...
Perry-
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perry- »

Pavel.P.: Disky mam bohužel hlučný, to vím.. proto jsem přemýšlel o vystlání skříně a nebo o boxu na disk.. jenomže ten je do 5,25" pozice a tam není místo. Takže bych leda musel rozřezat skříň a vyřezat ty 3,5" sloty, co tam jsou ted.. ale to mi přijde jako blbost
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Udělat to můžeš a pro disky koupíš boční pozici :)

...
Perry-
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perry- »

Tak jsem vmontoval nový disk.. super... Teď dělá největší hluk 12cm fan na zadní straně skříně (dodán spolu s case od výrobce). Přemýšlel jsem o nějakém jiném, např. od firmy Scythe... nějaké návrhy nebo vylepšení ?
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

ale jo, scyte je ok, stejně tak noctua, ale musí se točit míň jak 1000ot. ideální bych viděl tak 800, což splňujou oba výrobci, jinak by to bylo hlučný
Perry-
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perry- »

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61524. Stačil by ? I v případě, že bych v budoucnu přetaktoval procesor, popř. přidal disk ?
Popř. jsem našel ještě tento: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41087

//Woyta Nakoukni do prislusneho treadu v sekci vzduch. :wink:
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Perry- píše:Skříň: Thermaltake Matrix (obshauje na zadní straně 120mm větrák.. dodávaný spolu se skříní, možnost dodatečné montáže větráku ještě na přední část)
Tak ten puvodni je hlucny az dost (sam mam skrin od TT).
Vezmi Noctua NF-S12-800 a to rovnou 2x. Jeden dozadu, jeden dopredu - dobre je umisti. Predni fouka zvenku dovnitr a zadni zevnitr vyfukuje ven :) .
Perry- píše:Zdroj: Fortran 500W PFC FX500
Tuto vymenu uz jsi udelal a to rovnou za novy zdroj. Chybu jsi urcite neudelal, ale stacila by vymena vetraku.. Neni to vubec nic tezkeho.
http://www.extrahardware.cz/jednoduchy- ... eni-zdroje

Tato investice byla rekl bych zbytecna..
Perry- píše:Procesor: Core 2 Duo E6400
Chladič procesoru: boxovaný (dodávaný) s CPU
Pokud nemas procesor pretaktovany, tak jej lze v pohode chladit pasivne! Doporucuji Scythe SCNJ-2000 Ninja 2
Pokud taktovat budes, je k nemu pribalen i 120mm vetrak, ktery si nechas regulovat deskou..
Perry- píše:VGA: GF 7900 GTX (dvouclotové řešení)
Tento chladic je velmi tichy, sam musis vedet jestli se na nem podespal zub casu.. Pokud ano, doporucil bych bud vymenu za Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2. V pripade ze by se ti toto reseni neveslo do skrine ( musel bys to nejak odhadnout ), potom jenoduche reseni: Zalman VF900-Cu u ktereho je manulani regulator - takze otacky lze zregulovat do neslysnych koncin..
Pro chlazeni pameti potom Primecooler PC-RHS2
Perry- píše:Základní deska: Gigabyte 965P-DQ6
Tam ma ucinne pasivni chlazeni jiz z vyroby, netreba nic menit.
Perry- píše:2x HDD
HDD lze jednoduse utisit pomoci Xilence HD-Cooler CL passive HD-Cooler
Musis zakoupit 2x, box je jen pro jeden disk.. Ale musis mit misto pod mechanikami..

Pokud nemas, bude to horsi.. Pokud mas misto na dne skrine, muzes je polozit tam..
Perry- píše:musel rozřezat skříň a vyřezat ty 3,5" sloty, co tam jsou ted.. ale to mi přijde jako blbost
To urcite nedelej, tim utrpi pevnost cele skrine.

Pokud nejsou finance az tak podstatne, muzes tento problem vyresit stejne, jako jsi resil hlucny zdroj:
1. Koupis novou vetsi skrin
2. Koupis novy(e) disk(y) - 640GB AAKS/ 640GB F1 jsou prakticky neslysne..
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“