Odhlučnění od A do Z - odhlučňovací materiály

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
obywan
Začátečník
Začátečník

Odhlučnění od A do Z - odhlučňovací materiály

Příspěvek od obywan »

Tento článek mě inspiroval. Chtěl bych ztišit počítač. Nevím, ale jaký použít odhlučňovací materiál. Zajímaly by mě nejaké osobní zkušenosti, rady, doporuření..
Co se tak nabízí:
1. Koberec, zkoušel to někdo? Nevím jako dobře to bude tlumit a co statická elektřina a usazování prachu?
2. Něco ve stylu AKASA AK-PAX-2, Thermaltake A2384 Dampening Kit ? To se mi osobně moc nelíbí.
3. SilentMaxx Silma, použití všech tří vrstev na sebe?
4. EUROFLEX 503 - S PVC VRSTVOU (http://www.gumex.cz/cz/protihlukove_des ... -DESKY/9/0) Vypadá to zajímavě, ale jaký to bude mít účinek?
bzzz
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Odhlučnění od A do Z - odhlučňovací materiály

Příspěvek od Woyta »

Napred zkus hledat a pak se ptat. Rekl bych, ze na vetsinu najdes odpoved.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

presne tak, jinak koberce a akasa je kprdu. me se osvedcila uz xkrat kombinace kvalitni robustni konstrukce case + odhlucnovaci hmota od be quiet . samozrejme ze pc ve kterym mas pristavajici vrtulnik neodhlucnis ;)
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Jelikož se odhlučnění už nějakou dobu věnuju a myslím že jsem dospěl k zajímavému kompromisu pokud jde o poměr cena / účinnost, pokusím se shrnout svoje poznatky. Celé to pojímám jako takový přehled hlavně pro méně znalé, takže to vezmu polopatě.

Všem kteří se o tuto problematiku zajímají doporučím přečíst onen článek (pokud už to neudělali), aby si ujasnili základní pojmy.

Velká část odhlučňovacích materiálů připomíná konzistencí karimatku (ta je spíše tepelným izolantem) nebo molitan, často různě zvlněný. Koberec zabije dvě mouchy jednou ranou - díky větší hmotnosti a tuhosti zpevní skříň, zamezí tak vibracím. No a "chlupatý" povrch velmi špatně odráží zvukové vlny.
  • ● Nejprve je třeba vyřešit proudění vzduchu ve skříni, viz článek. Při klasickém rozložení komponent v ATX skříni na výšku vzduch vstupuje vepředu dole (případně částečně v okolí grafiky, pokud je pasivně chlazená), ze skříně vystupuje (vzadu) nahoře. V některých případech (PC s nízkou spotřebou) pak stačí k uchlazení větrák ve zdroji. Hlavně nenechávejte nikde zbytečné otvory, např. ty v bočnici u CPU úplně rozhodí proudění ve skříni a je to navíc další cesta kudy může hluk unikat ven. Pokud si poradíte s prouděním, nemusí vás zajímat snížení předávání tepla např. přes bočnice které pokryjete kobercem.
  • Eliminovat zdroje hluku, nebo se alespoň pokusit co nejvíce omezit jeho vznik. Tedy především pohrát si s ventilátory (typ, otáčky, regulace), AAM a disků a pokusit se snížit nebo vyloučit přenos vibrací s obojího na skříň. Disky se dají např. zavěsit na gumy - pak je třeba dobře chladit, nebo jako v článku využít nějakého boxu....řešení je více.
  • ● Co nejvíce snížit vibrace samotné skříně, hlavně větších ploch (bočnice) a zároveň zabránit odrazům zvukových vln. U horších kousků může být potřeba vyřešit i drnčení plechů o sebe navzájem, doporučuju vtlačením silikonu do spár - oproti pásce nemusíte skříň celou rozebírat. Pak zpevnit plechy, popřípadě větší plastové díly z vnitřní strany nalepením zátěžového koberce s gumovou vrstvou. Pokud se lepí pečlivě po celé ploše, účinnost je srovnatelná s běžně prodávánými hmotami, cena zanedbatelná a výhodou je i možnost výběru barvy. Na koberec se popřípadě dá nalepit ještě onen "vlnkovaný molitan" z gumexu nebo třeba odsud, ale rozdíl je podle mých zkušeností minimální. Jak už jsem uvedl, doporučuju zalepit i díry v bočnicích. Případně vystlat kobercem i čelní panel, u skříní s perforovaným panelem nechat otvory jen tam kde je to opravdu třeba. V podstatě je možné vylepit kobercem skoro celý vnitřek skříně, ale zase to nepřehánějte...
Prach není problém, jednou za čas stačí PC vyfoukat. Sprej se stlačeným vzduchem stojí +- 100 Kč. Je možné dát na vstup prachový filtr, ale chce to dobře vybírat a počítat s tím, že může znatelně snížit průtok vzduchu skříní a pravidelně jej čistit.
A statická elektřina? Pokud máte v pořádku rozvody i PC, je skříň uzemněná, takže bych se vůbec nebál.
Naposledy upravil(a) $luk dne pon 25. kvě 2009, 16:05, celkem upraveno 1 x.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Kober ne, nkdy se mi neosvědčil. Nikdo tu ješte nezmínil podle mě nejlepší odhlučňovací hmotu od Agenu. Vespod tuhá a težká jak blázen, pak hustá "hadrovina" pokrytá látkou
.
obywan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od obywan »

Myslíš asi tohle http://www.agen.cz/produkt/24247/AGEN-t ... a-1-m2.htm
Na to sem taky narazil a vypadá pěkně, ale už se neprodává.. :x
bzzz
Krovax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krovax »

Mám Case chiefteca a vycpanýho 2cm hmotou z gumexu. Tlumíto dobře, ale skrz nasávání je pořád slyšet proudění vzduchu z 50cm v noci :-(. Ventilátory enermax magma, řízený T-balancerem.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

obywan píše:Myslíš asi tohle http://www.agen.cz/produkt/24247/AGEN-t ... a-1-m2.htm
Na to sem taky narazil a vypadá pěkně, ale už se neprodává.. :x

A sakra, no vida, ještě že toho nějakou zásobu ještě mám :)
.
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Holda píše:Kober ne, nkdy se mi neosvědčil....
U toho koberce hodně záleží na druhu. Je nutné aby měl onu gumovou vrstvu vespod (oficiálně se tomu myslím říká že má jako podklad gel) a hlavně aby neměl smyčky ale vlasy.
Obrázek
Odřezky se dají sehnat i zadarmo. A pokud se poctivě nalepí, výsledek je fakt dost dobrý. Odhlučnil jsem takto už více než 10 PC, od novějších výkonných až po staré vykopávky, a všichni jsou zatím spokojeni. Já sám mám koberec už ve třetí skříni.
obywan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od obywan »

Když jsme u těch koberců, co třeba PVC? :oops:
bzzz
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Nem3
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nem3 »

Errik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Errik »

$luk píše:
Holda píše:Kober ne, nkdy se mi neosvědčil....
U toho koberce hodně záleží na druhu. Je nutné aby měl onu gumovou vrstvu vespod (oficiálně se tomu myslím říká že má jako podklad gel) a hlavně aby neměl smyčky ale vlasy.
Zdravím, zajímalo by mě, čím jsou smyčky horší než vlasy? Dále mě zajímá, jestli se liší koberec s gelovým spodkem, nebo s gumovým? Zde: http://www.koberce-trend.cz/index.asp?menu=704
a zde: http://www.koberce-trend.cz/index.asp?menu=1051 mají celkem pěkně popsáno, z čeho jsou (gel, guma) a taky gramáž a tloušťku. Co z toho byste doporučili k odhlučnění PC? Brali byste spíš tenčí a lehčí s gelovou podložkou (zátěžové), nebo hrubší těžší s gumovou podložkou (čistící zóny)?
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Čistící zónu ne, ta má tu gumu vespod vlnitou a nedá se dobře přilepit, taky horní strana není ideální. (k odlučnění, na čištění obuvi je fakt super)
Obrázek
Vlasy jsou lepší jednak kvůli prachu, pod smyčkama se více drží a tím pádem hůř vyfoukává. Taky jsou delší než smyčky a podle mých zkušeností lépe tlumí. Ve srovnání s jehlany používanými pro odhlučnění jsou na tom o dost lépe než smyčky a vlastně i běžně prodávané hmoty, které jsou většinou jenom pěnová nebo "chlupová" :oops: placka.
Obrázek(mspaint rulezzz)
A zátěžové koberce jsou levné, odřezky se dají snadno sehnat i zdarma.

Jestli se liší gelový spodek od gumového nevím, já mám strejdu ve velkoskladu podlahových krytin a když řeknu že chci "zátěžový s gumou vespod" tak vždycky přinese ten správný... :)
Naposledy upravil(a) $luk dne pon 25. kvě 2009, 16:10, celkem upraveno 1 x.
Errik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Errik »

OK, díky za tipy. V tom obchodě ale zřejmě mají samé koberce s očkama, podle obrázků to tak vypadá. Každopádně se tam vypravím podívat.
Jinak ještě se chci zeptat, čím to lepíš? Mám doma nevypotřebovanou tubu silikonu, tím by to mohlo chytit, že?
MB: Gigabyte GA-EP43-DS3L, CPU: Intel Pentium Dual Core E5200, CPUchladič: Scythe Ninja 2, RAM: Kingston 2x2GB DDR2 - 800 MHz, Grafika: Gigabyte ATI Radeon HD 4550, Disk: Seagate 320 GB, Case: Cooler Master Elite 334 bez zdroje, Zdroj: Seasonic SS 400W ET-F3, DVD: Samsung DVD-RW SH-S223F
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Silikon nedoporučuju, já jsem skončil u nejlevnějšího univerzálního lepidla z OBI, něco jako Chemoprén Univerzal (plechovka za cca 50,-Kč, tuba je na case málo), když ho nespotřebuješ dá se použít na všelicos v domácnosti.
Pořádně promíchat, k nanášení používám staré zubní kartáčky 8). Hlavně aby držel na co největší ploše, rozetřít na koberec i plech a pak podle návodu na plechovce můžeš nechat chvíli zvětrat - ale ne příliš dlouho !!
Důležité je pak hodně "pomačkat" celou plochu ať se všude chytí, zatěžovat nemusíš.
A při práci nejíst, nepít, nekouřit a dobře větrat :roll:

// ty vlasy samozřejmě nejsou rovné jako na tom schématu, viz fotka výše. Naprostá většina prodejců musí být podle mě schopna sehnat správný typ zátěžového koberce.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Davas chemoprenu zbytecne moc. Na celou case mi vystaci ctvrt tuby.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

koberce sou k odhlucneni absolutne nevhodny. akorat se v tom drzi prach... :roll:
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Woyta píše:... Na celou case mi vystaci ctvrt tuby.
Pokud lepíš koberec celou plochou tak tomu bohužel nevěřím. Nemyslím tím jen udělat "mřížky" po celé ploše ale nanést lepidlo opravdu všude a to i na plech. Pak teprve může dokonale držet, zpevní plech a zabrání nežádoucím rezonancím. Protože odhlučnění není jen o tom odrazit vlny zpět do skříně a "roztříštit" je na menší, u většiny levných skříní je důležité právě zpevnit plech.
Flegy píše:koberce sou k odhlucneni absolutne nevhodny. akorat se v tom drzi prach...
Dokud jsem to nevyzkoušel, myslel jsem si to samé. Ale když porovnáš např tuto hmotu kterou svého času dodával Agen (a byla prý za ty peníze dost dobrá) s kobercem (opakuji že zátěžovým s vlasem a gumovou vrstvou)
Obrázek
, zjistíš, že pokud jde o princip, je to v podstatě to samé - ovšem za dost rozdílnou cenu. Koberec samozřejmě není samolepící a je s ním tedy o něco více práce. A pokud jde o prach, je podle mě lepší když se zachytí v koberci a jednou za čas vyfouká, než kdyby skončil v chladičích a vůbec na místech kde jeho přítomnost už docela vadí.

// u té hmoty dokonce píšou "Materiál: kobercovina s pevnou gumovou výstuží"...
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Vetsi problem nez prach je to ze nejsou antistaticke.
Zakladem odhlucneni je kvalitni skrin. Proto mi staci malo lepidla. Nepotrebuju plech vyztuzit kobercem.

Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“