Dell 2209WA
Moderátor: maXXmilian
- Olda79
- Nováček

-
Dell 2209WA
Nahodou jsem narazil na tohle LCD, ale zatim jsem nikde nevidel poradnou recenzi. Zda se mi vhodny jako domaci univerzal. Pokud ho nekdo vlastnite, nebo mate odkaz na recenzi ci blizsi info, tak napiste. Zajima me napr. input lag, technologie eIPS (co to je to e
), porovnani (ne)vyhod s wide gamut panelama.
- shadow
- Středně pokročilý

Re: Dell 2209WA
Takže ho mám
.
A první dojmy jsou velice dobré a za tu cenu (v mém případě cca 7.100 Kč s DPH) je to, troufnu si říct, nejlepší koupě cena / kvalita současnosti v dané kategorii a možná i vůbec.
Mám stříbrnou verzi. Displej je samozřejmě matný, nikde se nic neleskne, ani na stojanu nebo rámečku (narozdíl třeba od Samsungu). Jenom snad, pokud se člověk dívá z blízka a trochu zvrchu na spodní hranu rámečku a soustředí se na to, tak se odráží trochu obraz na této spodní hraně, neboť displey je zasazen poměrně hodně do rámečku. Ale toho bych si vůbec nevšiml, kdybych si to nepřečel v této recenzi (svého druhu):
http://www.cnet.com.au/desktops/monitor ... 389,00.htm
edit: oprava: při určitém úhlu se trochu leskne kovové? logo Dell při dopadu světla.
další recenze:
http://forums.erodov.com/dell-ultrashar ... 18048.html
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=30952937
Dílenské zpracování vynikající, nic nikde nezbučí ani nevydává jakékoli zvuky (třeba pro porovnání s tím S-PVA 22" od HP), pivot funkce.
Barvy se zdají v pohodě, snad ani není rozdíl mezi mým dalším Eizo L568 (PVA), pokud se nastaví vyšší kontrast. Snad se ani nemusí nic kalibrovat, zatím používám originální Dell barevný profil. Pozorovací úhly samozřejmě maximální dané IPS technologií.
Podsvícení se zdá být 100 % homogenní, nikde žádný špatný pixel nevidím.
Jinak panel má statický kontrast 1000:1 a dynamický až 3000:1 (u mně defaultně vypnut).
Pro lepší a běžné zobrazení doporučuji sharpness snížit na 40 a brightness skoro na minimum. Kontrast také na <50 hodnoty. Aspoň ve večerních hodinách, jak panel teďka zkouším.
Ten monitor má pro mně jen jednu nevýhodu, a to absenci butonku pro rychlé přepínání přednastavených režimů (např. movie, text, picture). Ale bez toho se asi obejdu.
No, já si nechám i to L568 v dualu
).
Profesionálnější zhodnocení bude muset podat někdo, kdo tomu rozumí více než já
.
P.S. Sice jsem tak nějak chtěl čekat na nové Eizo S2232W-e/h, ale přeci jen finanční krize postihla i mně
a toto se jevilo jako a must buy a myslím, že to bude super.. (a jak jsem krátce zkoušel Fallouta 3 nebo film, tak i v tomto směru panel je v pohodě). Jenom ten chybějící butonek pro přepínání režimů, ale holt to bych chtěl asi už opravdu hodně za 7K s DPH.
Myslím si ale, že s nástupem tohoto panelu kupování jakéhokoli 22" TN jaksi postrádá smysl.. (snad kromě nějakého kancelářského využití).
A první dojmy jsou velice dobré a za tu cenu (v mém případě cca 7.100 Kč s DPH) je to, troufnu si říct, nejlepší koupě cena / kvalita současnosti v dané kategorii a možná i vůbec.
Mám stříbrnou verzi. Displej je samozřejmě matný, nikde se nic neleskne, ani na stojanu nebo rámečku (narozdíl třeba od Samsungu). Jenom snad, pokud se člověk dívá z blízka a trochu zvrchu na spodní hranu rámečku a soustředí se na to, tak se odráží trochu obraz na této spodní hraně, neboť displey je zasazen poměrně hodně do rámečku. Ale toho bych si vůbec nevšiml, kdybych si to nepřečel v této recenzi (svého druhu):
http://www.cnet.com.au/desktops/monitor ... 389,00.htm
edit: oprava: při určitém úhlu se trochu leskne kovové? logo Dell při dopadu světla.
další recenze:
http://forums.erodov.com/dell-ultrashar ... 18048.html
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=30952937
Dílenské zpracování vynikající, nic nikde nezbučí ani nevydává jakékoli zvuky (třeba pro porovnání s tím S-PVA 22" od HP), pivot funkce.
Barvy se zdají v pohodě, snad ani není rozdíl mezi mým dalším Eizo L568 (PVA), pokud se nastaví vyšší kontrast. Snad se ani nemusí nic kalibrovat, zatím používám originální Dell barevný profil. Pozorovací úhly samozřejmě maximální dané IPS technologií.
Podsvícení se zdá být 100 % homogenní, nikde žádný špatný pixel nevidím.
Jinak panel má statický kontrast 1000:1 a dynamický až 3000:1 (u mně defaultně vypnut).
Pro lepší a běžné zobrazení doporučuji sharpness snížit na 40 a brightness skoro na minimum. Kontrast také na <50 hodnoty. Aspoň ve večerních hodinách, jak panel teďka zkouším.
Ten monitor má pro mně jen jednu nevýhodu, a to absenci butonku pro rychlé přepínání přednastavených režimů (např. movie, text, picture). Ale bez toho se asi obejdu.
No, já si nechám i to L568 v dualu
Profesionálnější zhodnocení bude muset podat někdo, kdo tomu rozumí více než já
P.S. Sice jsem tak nějak chtěl čekat na nové Eizo S2232W-e/h, ale přeci jen finanční krize postihla i mně
Myslím si ale, že s nástupem tohoto panelu kupování jakéhokoli 22" TN jaksi postrádá smysl.. (snad kromě nějakého kancelářského využití).
show must go on..
- kotas
- Středně pokročilý

nejlepší 22" to určitě bude, IPS a pod.,
ale já bych už 22" nekoupil, minimálně bych sáhl po 24", 1680x1050 je málo už kůli filmům..
ale já bych už 22" nekoupil, minimálně bych sáhl po 24", 1680x1050 je málo už kůli filmům..
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- shadow
- Středně pokročilý

tak pro mně je velikost 22" ideální, pořád to je celé v zorném poli očí a rozlišení pro hry je ještě snesitelné.
A na filmy plně dostačující. Aspoň pro mě.
.
Jinak abych se nevyjadřoval nepřesně, ono na tomto panelu nejenže nejde přepínat rychle mezi přednastavenými režimy, ono je totiž nelze ani v podstatě jakkoliv přednastavovat (až na výjimky v podobě hue a saturation v movie modu a nastaveni RGB custom modu) a ty alternativní přednastavené nejsou dost dobře použitelné (viz recenze). To v tomto směru takové Eizo jednoznačně vede.... ale to jsme v úplně jiné cenové kategorii..
A na filmy plně dostačující. Aspoň pro mě.
Jinak abych se nevyjadřoval nepřesně, ono na tomto panelu nejenže nejde přepínat rychle mezi přednastavenými režimy, ono je totiž nelze ani v podstatě jakkoliv přednastavovat (až na výjimky v podobě hue a saturation v movie modu a nastaveni RGB custom modu) a ty alternativní přednastavené nejsou dost dobře použitelné (viz recenze). To v tomto směru takové Eizo jednoznačně vede.... ale to jsme v úplně jiné cenové kategorii..
show must go on..
- kotas
- Středně pokročilý

Mě zase přestává 22" stačit - před půl rokem to byl nejlepší monitor s TN za 6500,- a dnes se dá za to pořídit tenhle nadupaný DELL
..Už vyhlížím 24" a více, zatím vysoké ceny, ale jak to spadne a přijdou nové modely, jdu do toho..
..Už vyhlížím 24" a více, zatím vysoké ceny, ale jak to spadne a přijdou nové modely, jdu do toho..
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- shadow
- Středně pokročilý

tak další zjištěnou nevýhodou oproti Eizu L568 je absence hardwarového nastavení gammy, nicméně řeší to softwarová úprava v ovladačích, v mém případě v NVIDIA control panelu, a to výrazným stažením brightness a přidáním trochu kontrastu. Mám rád syté a spíše teplé barvy.
Teď myslím, že jsem to nastavil k mé už plné spokojenosti, pokud jde o barvy.
Jinak ještě (údajně) zkalibrovaný barevný profil:
http://www.focus-numerique.com/test-42/ ... ll-24.html
(via http://www.digitalversus.com/article-424.html)
+ dobrý web pro vhodné nastavení a otestování LCD:
http://www.lagom.nl/lcd-test/
Teď myslím, že jsem to nastavil k mé už plné spokojenosti, pokud jde o barvy.
Jinak ještě (údajně) zkalibrovaný barevný profil:
http://www.focus-numerique.com/test-42/ ... ll-24.html
(via http://www.digitalversus.com/article-424.html)
+ dobrý web pro vhodné nastavení a otestování LCD:
http://www.lagom.nl/lcd-test/
show must go on..
- frkal659
- Nováček

-
Dneska vyšla recenze na EHW:
http://www.extrahardware.cz/dell-2209w- ... s-vs-s-pva
http://www.extrahardware.cz/dell-2209w- ... s-vs-s-pva
- shadow
- Středně pokročilý

Zajímavé, porovnávají s Eizem, které jsem si chtěl koupit a na které už jsem nevydržel čekat, když přišel na trh tento Dell za tak suprovou cenu.
Určitě si přečtu druhou část recenze.
Jinak u mně to v praxi dopadlo tak, že stejně sedím primárně před svým letitým 17" PVA Eizo L568 a toho Della používám jenom na filmy, ani na hry už ne. Ne že by byl špatnej, za tu cenu rozhodně ne (i když barevným podáním na to mé EIZO přeci jen nemá.. prostě v praxi je ten rozdíl vidět), tak nějak jsem ale zjistil, že těch 22" už je pro mně nějak moc velké pro normální činnost na PC, na hranici zorného pole, a to i když si odsednu (mrkám z toho) a v práci jedu na 17" Notebooku. Pro mne z toho plyne již po několikáté zjištění, že co může být příjemné pro většinu, pro mě nemusí
.
Určitě si přečtu druhou část recenze.
Jinak u mně to v praxi dopadlo tak, že stejně sedím primárně před svým letitým 17" PVA Eizo L568 a toho Della používám jenom na filmy, ani na hry už ne. Ne že by byl špatnej, za tu cenu rozhodně ne (i když barevným podáním na to mé EIZO přeci jen nemá.. prostě v praxi je ten rozdíl vidět), tak nějak jsem ale zjistil, že těch 22" už je pro mně nějak moc velké pro normální činnost na PC, na hranici zorného pole, a to i když si odsednu (mrkám z toho) a v práci jedu na 17" Notebooku. Pro mne z toho plyne již po několikáté zjištění, že co může být příjemné pro většinu, pro mě nemusí
show must go on..
- shadow
- Středně pokročilý

Podrobnější recenze na prad.de:
http://www.prad.de/en/monitore/review/2 ... 209wa.html
Jinak už ho zase zkouším jako svůj primární monitor
). Asi jde i zvyk..
http://www.prad.de/en/monitore/review/2 ... 209wa.html
Jinak už ho zase zkouším jako svůj primární monitor
show must go on..
- Alfonzo II.
- Začátečník

Dobry monitor. Moj kus nevrci ani nepiska. Jeden zly pixel na okraji. Revizia A00 made in CR. Len podsvietenie je dost silne.
Pentium dual-core E6300@3.8GHz (1.4V), Biostar TP i45, 2x2GB Kingston, Radeon HD4850 512MB DDR5 @ 750/1050, WD 640GB AAKS, seasonic 400W OEM, mys G5, DELL 2209wa...
- Zedus
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Taky nad ním uvažuji ale hodně lidem při sniženem jasu začne bzučet pískat což mě od koupě docela odrazuje 
AMD A64 3200+ | Asus K8N4-E Deluxe | 2x 1024 DDR | ATI Readon 4850 GDDR3 512 MB | 640GB WD SATA | case Thermaltake Soprano | fans Noctua | Logitech MX 518 | SteelPad QcK | Logitech Wave | 22" LCD Samsung T220 | Audigy platinum | Logitech Z4-e | Sennheiser 150
- Trek
- Začátečník

Si ho klidně kup a když nebude oukej, tak ho vrátíš ne?
A v jaké je třídě ten monitor, já myslel, že má Dell bez vadnejch pixlů?
A v jaké je třídě ten monitor, já myslel, že má Dell bez vadnejch pixlů?
- Alfonzo II.
- Začátečník

DELL ti dava zaruku na 0 pixelov ale asi musis brat priamo od nich. A 1 vadny pixel (asi 4ty od okraja) mi neprekaza. Hlavne, ze nepiska...
Inac pre Zedus: piskanie/ bzucanie je u LCD vseobecne nanestastie pomerne caste. Znizuju ceny, kvalita ide s nimi. Tento ma aspon kvalitny panel, dokonale polohovanie.
Inac pre Zedus: piskanie/ bzucanie je u LCD vseobecne nanestastie pomerne caste. Znizuju ceny, kvalita ide s nimi. Tento ma aspon kvalitny panel, dokonale polohovanie.
Pentium dual-core E6300@3.8GHz (1.4V), Biostar TP i45, 2x2GB Kingston, Radeon HD4850 512MB DDR5 @ 750/1050, WD 640GB AAKS, seasonic 400W OEM, mys G5, DELL 2209wa...
- zombux
- Odborník PCT

při pískání při sníženém jasu to chce nastavit jas tak aby to nepískalo, a pak snížit kontrast aby se na to dalo koukat...
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Alfonzo II.
- Začátečník

Lenze tento monitor je pouzitelny pri jase 0-20%, sam ho mam teraz na 5%. Ma silne podsvietenie.
- zombux
- Odborník PCT

- GulDucat
- Začátečník

-
Vsechny monitory piskaji, vse co pracuje s vysokymi frekvencemi piska, pokud mate dojem ze neco nepiska, nedali jste jen ucho dost blizko
Nepouzivejte Ignore-list, udrzuje vas od informaci, a pak zijete ve zkreslene realite nasledkem cehoz delate chybna rozhodnuti, take je pro slabochy ci lidi co nejsou schopni obhajit sve postoje pred ostatnimi.
Nepouzivejte Ignore-list, udrzuje vas od informaci, a pak zijete ve zkreslene realite nasledkem cehoz delate chybna rozhodnuti, take je pro slabochy ci lidi co nejsou schopni obhajit sve postoje pred ostatnimi.
- Alfonzo II.
- Začátečník

Pochopitelne, ze po prilozeni ucha to pocut. Ale nie pri beznej cinnosti- ani v noci.
- Trek
- Začátečník

Není pravda, že monitory pískají. Všechny co mám jsou naprosto v pohodě při všech nastaveních jasu a kontrastu.
Já bych si toho všiml hned a začal bych prudit na všech možnejch fórech, to mi věř.
Takovej pískací monitor bych vrátil či reklamoval.
Já bych si toho všiml hned a začal bych prudit na všech možnejch fórech, to mi věř.
Takovej pískací monitor bych vrátil či reklamoval.
- GulDucat
- Začátečník

-
Nepiskaji vsechny stejne hlasite, a pokud to nerusi, tak proste piska potichu, ale precejen piska
Piskaji i zarizeni ktera pracuji s mnohem mensimi energiemi nez monitory, treba modemy, dvd prehravace, proste kde co, me piska crt, lcd, i modem, normalne to clovek nevnima ci neslysi kdyz je od toho pul metru, ale kdyz nakloni hlavu k zadni casti, je to piskani ci bzuceni jasne tam.
Jde tedy o to jak moc monitor piska, a taky je problem v tom ze kazdej clovek je jinak citlivej, a co se jednomu zda hlucny, jinej ani nevnima, takze bych se s tim moc neparal.
Kazdopadne diskuze jsou plne toho jak jedni rikaji ze jejich nebzuci, a jini ze "ten jejich" bzuci a ze jde o vadny kus, a pak dostanou dalsi, a dalsi, a bzuci vsechny, takze zjevne nejde o vadu kusu, jde tedy opravdu asi o subjektivni citlivost na hluk.
Piskaji i zarizeni ktera pracuji s mnohem mensimi energiemi nez monitory, treba modemy, dvd prehravace, proste kde co, me piska crt, lcd, i modem, normalne to clovek nevnima ci neslysi kdyz je od toho pul metru, ale kdyz nakloni hlavu k zadni casti, je to piskani ci bzuceni jasne tam.
Jde tedy o to jak moc monitor piska, a taky je problem v tom ze kazdej clovek je jinak citlivej, a co se jednomu zda hlucny, jinej ani nevnima, takze bych se s tim moc neparal.
Kazdopadne diskuze jsou plne toho jak jedni rikaji ze jejich nebzuci, a jini ze "ten jejich" bzuci a ze jde o vadny kus, a pak dostanou dalsi, a dalsi, a bzuci vsechny, takze zjevne nejde o vadu kusu, jde tedy opravdu asi o subjektivni citlivost na hluk.