Jak editovat nabídku volby OS ?

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
wendy271
Nováček
Nováček

Jak editovat nabídku volby OS ?

Příspěvek od wendy271 »

Dostal jsem se k novému PC s předinstalovanou Vistou.
Jeden oddíl na 500GB disku se mi zdál málo a pro zálohování (image)
budoucími aplikacemi doplněného OS vlastně nevhodný.
Oddíly jsem vytvořil 4 (50-50-100-280) a jádro Visty Ghostem uložil na USB externí disk.

Pak jsem si do dalšího oddílu vytvořil chodivou verzi oblíbených WinXP, ale po restartu
se mi už nenabízela Vista. Soubor boot.ini žádný další odkaz v sobě neměl a to se mi tedy
vůbec nelíbilo. Laicky jsem si myslel, že když tam dopíšu řádek s odkazem na oddíl
s Vistou, že po příštím restartu tam volba OS bude. Ale nově instalované WinXP si asi přehled o všech na disku nainstalovaných systémech nedělají.

Tak jsem se opět dal do zprovoznění původní Visty, oddíl s WinXP přepsal expresní instalací Visty a překvapeně jsem zjistil, že po restartech se mi v nabídkách objevují různé nefunkční odkazy na WinXP.

Takže mi poraďte, kde se ve Vistě edituje nabídka v případě existence více systémů na disku, jak odstranit neexistující linky a také jak postupovat při instalaci WinXP, tak aby
se v nabídce objevily oba typy OS.

Ve fóru na tvfreak jsem dostal dvě odpovědi, na které jsem reagoval následovně:

Utilitku EasyBCD 1.7 jsem vyzkoušel, umí ukázat kde co, ale editaci názvu volby (komentář do uvozovek) jsem nenašel. Odkaz na bcdedit.exe mi v režimu "Spustit" nedal žádnou odezvu. Asi něco přehlížím, příliš userfriendly to teda není. Nestačilo by v notepadu přepsat/doplnit pár znaků ve správném souboru ??? Jaká je k němu cesta ???

Případnou znovu-instalaci WinXP si zatím rozmyslím. Nechám si asi na novém PC jen Vistu a na starém PC mi zůstanou WinXP. Při příchodu k některému z nich si budu muset v hlavě "znalostní databázi" přepnout do správného režimu.

Stále by mne zajímalo, jak editovat nabídku volby OS, např. pro případ dvou instalací OS Vista, pro samostatnou práci (jeden OS pro střih videa a výrobu DVD, druhý OS pro všeobecné použití).
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Jak editovat nabídku volby OS ?

Příspěvek od zombux »

ignorelist: kremrole a dezoláti
wendy271
Nováček
Nováček

Příspěvek od wendy271 »

zombux: Odkazovaný článek je pěkně napsaný, po prostudování dám vědět, jak jsem dopadl s aplikacemi poznatků.
Na Vistě mne štvou neustálé potvrzovací dotazy a to i u programů, které se pravidelně spouštěji po restartu.
Jaký tweakovací program byste mi doporučil ???
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ignorelist: kremrole a dezoláti
wendy271
Nováček
Nováček

Příspěvek od wendy271 »

Pomocí VistaBoot jsem si uspořádal a hlavně odlišně pojmenoval bootovací nabídku (v utilitě EasyBCD to šlo také). Jednu kosmetickou vadu na kráse bych ještě rád odstranil. Jedná se o to, že po volbě kteréhokoli OS (Vista na C: Provozní OS, a Vista na D: Testovací OS) se na monitor provádí výpis načítaných souborů (odhadem jde o desítky položek) následovaný kontrolou svazků (mám celkem 4).

Kde se tento výpis potlačuje ???
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“