Instalace Win 98 bez CD-rom mechaniky

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
SOb
Nováček
Nováček

Instalace Win 98 bez CD-rom mechaniky

Příspěvek od SOb »

Zdravím. Vlastním notebook IBM thinkpad R30 a rád na něj dost dostal win 98 ale nejede mi CD-rom nechanika. Nevíte jak na to? Disk mužu napíchnou řes usb na stolní pc i ho vložit do case. Dík za jakékoli rady
Notebook Asus A6T,, AMD Turion64 x2 1,6GHz,, 1024MB DDR2 667,,120GB/5400 ot,,nVidia Go 7600 256MB
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Instalace Win 98 bez CD-rom mechaniky

Příspěvek od zombux »

připojit USB mechaniku, ale nejsem si jistej jak z ní W98 budou ochotné se nainstalovat
ignorelist: kremrole a dezoláti
Kozlovo
Žlutá karta
Žlutá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kozlovo »

Ahoj, USB mechaniku na 99% nesezeneme.
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

Mělo by to jít pokud na ten disk připojíš k PC a umístíš na něj boot z MSDOS, tj. aby na disku byl io.sys, msdos.sys a command.com, nebo jak to je.... :) Za druhé instalačku zkopíruj do nějaké složky na ten disk. Pak ho vrať do noutu, nastartuj do dosu a spust setup.exe z příkazové řádky.

ach ta nostalgie... dos, w98... :oops:
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

1. disk rozdelit v inom PC na dve particie
2. instalacku normalne skopirovat na disk na druhu particiu.
3. urobit si bootovaciu disketu (len neviem, ci mas aspon to v notebooku), ked nie, urobit bootovaciu tu primarnu particiu - to tiez nebude lahke, ak nemas pristup k PC so starym systemom
4. spustit setup.exe zo zlozky s instalaciou
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Kozlovo
Žlutá karta
Žlutá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kozlovo »

Dekujeme za rady, snad neco z toho pujde. Disketovku ten stroj, tusim, taky nema. Jeste me napadlo sestitovat ten NTB s jinym PC, disk v NTB naformatovat a Instalaci rozbehnout z toho druheho PC. Je to realne, nebo pisu bludy? Jsem celkem lama, takze prosim, nekamenovat :D
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

hlavne formatovat jako FAT(16) :) jinak viz No THX

instalaci pres sit bych zavrhnul...
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Kozlovo
Žlutá karta
Žlutá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kozlovo »

NoTHX píše:Mělo by to jít pokud na ten disk připojíš k PC a umístíš na něj boot z MSDOS, tj. aby na disku byl io.sys, msdos.sys a command.com, nebo jak to je.... :) Za druhé instalačku zkopíruj do nějaké složky na ten disk. Pak ho vrať do noutu, nastartuj do dosu a spust setup.exe z příkazové řádky.

ach ta nostalgie... dos, w98... :oops:

Mám skušenosti a instalací XP dost velké ale o DOSU jsem jen slyšel. Takže netuším kde sehnat boot s MSDOS.

Případně jak ho pak vrátím do noutu jak se dostanu na příkazovou řádku?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Kozlovo píše:Takže netuším kde sehnat boot s MSDOS.
http://www.bootdisk.com/
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

Kozlovo: jakmile nabootujes pod dosem, budes tam mit prikazovou radku :)
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

Shit píše:
Kozlovo píše:Takže netuším kde sehnat boot s MSDOS.
http://www.bootdisk.com/
Bral bych asi kteroukoli z W98/98SE/ME, ty by měli mít už podporu FAT32 :) Nevím jak je autor na tom se zacházením s příkazovou řádkou, ovládat příkaz "cd" by tu teoreticky měl stačit :)

Příkazovou řádku a "DOS" si můžeš prohlédnout a vyzkoušet když dáš ve Windows Start -> Spustit -> cmd Není to teda "pravý" DOS, ale zde ti to (třeba na trénink) poslouží stejně dobře.
SOb
Nováček
Nováček

Příspěvek od SOb »

Tak jsem si myslel že jsem na tom líp ale asi ne. Potřeboval tak trochu aby to dala i opička

http://www.bootdisk.com/ - Nevím co tam mám stáhnout. Stáhnul jsem
WINDOWS AND DOS BOOT DISKS

DOS/Windows9X/Me/NT/2K/XP Excellent Bootdisks
otevřela se mi nová stránka a tam jsem sosnul
Free Boot Disks IDE CDrom Drivers Included

DOS 5.0 | Mirror a b c
DOS 6.0 | Mirror
DOS 6.21 | Mirror
DOS 6.22 | Mirror
DOS 6.22 5 1/4 1.2 meg disk | Mirror
Windows 95 Original | Mirror
Windows 95 Version B | Mirror
Windows 98 OEM | Mirror
Windows 98 Custom, No Ramdrive | Mirror
Windows 98 SE OEM | Mirror <------------------------------------TOTO jsem sosnul
Windows 98 SE Custom, No Ramdrive | Mirror
Windows Me OEM | Mirror
Windows Me Custom, No Ramdrive | Mirror
Je to .exe soubor. Nevím co s ním. Když ho kopnu na ten disk tak tak po vložení do noteho to nic nenajde. Když to spustím tak to chce vložit flopy disk a když ho nenajde tak to hodí eror. A ještě moc nechápu jak po zapnutí pc nabootovat do doosu. Je to jak u xp že se bootování spustí samo?.

Vím že chci moc, ale anglicky to moc nedávám a moc netuším co stím.
Notebook Asus A6T,, AMD Turion64 x2 1,6GHz,, 1024MB DDR2 667,,120GB/5400 ot,,nVidia Go 7600 256MB
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Samozřejmě, že to nic nenajde. Ten *.exe soubor je třeba spustit. Je to samorozbalovací soubor, který vytvoří (zkopíruje) na floppy disk "bootovací" seasion. Jenže k tomu potřebuješ PC s Floppynou.

Nicméně bych to zkusil a potom tu disketu (resp. její obsah) překopíroval na primární aktivní oddíl toho nově nachystaného HDD z notebooku.

Pokud po restartu notebook načte z primární jednotky bootovací seasion z té floppyny, máš vyhráno. pak stačí na druhou část HDD z notebooku překopírovat obsah CD Windows 98 a z příkazové řádky otevřít kořenový adresář Win98 a spustit soubor setup.exe .... a wokna se už nainstalují samy.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Muzes ten disk pripojit na stolni na IDE/SATA aby ho videl BIOS? Pak staci nabootovat z CD/FDD/USB do Dosu a pres prikaz SYS prekopirovat system.

Edit:
Netusim, jestli by neslo do virtualniho PC (na stolnim) nahrat DOS, pripojit USB disk a zkopirovat DOS
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
SOb
Nováček
Nováček

Příspěvek od SOb »

aliencz píše:Samozřejmě, že to nic nenajde. Ten *.exe soubor je třeba spustit. Je to samorozbalovací soubor, který vytvoří (zkopíruje) na floppy disk "bootovací" seasion. Jenže k tomu potřebuješ PC s Floppynou.

Nicméně bych to zkusil a potom tu disketu (resp. její obsah) překopíroval na primární aktivní oddíl toho nově nachystaného HDD z notebooku.

Pokud po restartu notebook načte z primární jednotky bootovací seasion z té floppyny, máš vyhráno. pak stačí na druhou část HDD z notebooku překopírovat obsah CD Windows 98 a z příkazové řádky otevřít kořenový adresář Win98 a spustit soubor setup.exe .... a wokna se už nainstalují samy.
Na starým pc mám flopku tak to snad pujde. Zítra to zkusím. Dík za to
SOb
Nováček
Nováček

Příspěvek od SOb »

Takže jsem stáhnul z http://www.bootdisk.com/ (stahoval a zkoušel jsem 3 druhy pro 98win)jak píšu výše a spustil se exe. a nakopírovalo to nějaké soubory na floppy. Ty jsem pak nakopíroval na disk a šoupl do noteho jestli to pojede
a hodí mi to vždy hlášku "error loading operation system".

Takže pořát to samé.

když zapnu noteho tak nejprve najede intel boot agent verze 4.něco.Potom to hodí error load...

Takže zatím stále nevím co stím.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

stahni DOS 6.21 http://1gighost.com/ed/ta/boot621.exe a zkus tenhle....

ted si to uplne nevybavuju, nemelo by se neco nahodou zapsat do MBR na disku? :?
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Ten obsah vytvořené floppy diskety se musí na CD vypálit funkcí "boot-disk" resp. bootovatelné CD. Ono se to před vypálením dotáže na umístění těch souborů, co byly/jsou na disketě.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

ale on nema funkcni CDROM....resime tu dosovej boot z disku

co bootovat z flashky? zvladne to ten NTB?

nebo pres USB redukci pripojit nejakou CDROM....ale porad je otazka, zda to z toho zvladne bootovat
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ještě by šlo ten disk vykuchat, v jiném PC ho naformátovat jako systémový, a rovnou si tam zkopírovat instalačku Windows, tak bych to asi udělal já
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“