Problém s WiFi

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
CZBigBanana
Nováček
Nováček

Problém s WiFi

Příspěvek od CZBigBanana »

Opět řeším nepříjemný problém, tentokrát s WiFi. Už víc než rok jsem doma provozoval WiFi AP Planet WAP-4000, pomocí kterého jsem se z NTB (Dell Inspiron 1525 s integrovanou Dell WLAN 1395) připojoval do své domácí sítě. Před pár týdny se mi při přehrávání filmu z domácího serveru začalo video zasekávat (předem podotýkám, že po kabelu jede vše bez problémů). Vzal jsem tedy NTB a přišel s ním k AP. Dokud jsem byl od AP do 1m, bylo všechno OK. Když jsem se vzdálil na 2-3m, začal se film občas lehce škubat. Když jsem se vzdálil cca na 5m (stále jsem ale přímo viděl na SP), video se zaseklo. Správce WiFi ve Windows stále hlásil rychlost 54Mbps, ale ukazatel síly signálu létal jak splašený (chvilku nic, chvilku 100%).
Zkoušel jsem proskenovat okolí jak v NTB, tak v AP, ale žádnou jinou WiFi mi to nenašlo, takže snad mě nic z okolí neruší. Zkoušel jsem i změnu kanálu, ale bezvýsledně.
Netuší někdo z Vás, kde se stala chyba a hlavně, proč se projevila tak najednou po roce provozu bez problémů?

Ještě konfigurace:
AP: Planet WAP-4000 (firmware 2.05)

NTB: Dell Inspiron 1525
Core2Duo T5550
2x1GB DDR2-667
Intel GMA X3100
Dell WLAN 1395
Windows Vista Premium x86 SP1

Předem díky za rady.
ttx
Začátečník
Začátečník

Re: Problém s WiFi

Příspěvek od ttx »

Bezne skenovanie neodhali ineho klienta (NB alebo ine PC), ktory tiez moze rusit.
Skus sa preladit na iny kanal...
CZBigBanana
Nováček
Nováček

Jak jsem psal, zkoušel jsem všech 13 kanálů. Bez výsledku.

Edit: Kromě toho žiju v rodinném domě. Nejbližší dům, kde připadá v úvahu další WiFi klient, je vzdálen cca 50m, takže jediná dvě zařízení s WiFi, které jsou v dosahu AP, jsou můj NTB a telefon (HTC Touch HD).
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Rusenie moze byt sposobene aj inymi zariadeniami na ISM pasme, napr. bezdrotovy kamerovy system.
To co ta nieco rusi zistis najlepsie v statistikach wifi prenosu. Pozeraj hodnoty ako CRC Error alebo Collision...
Pokial nemas moznost nahliadnut do statistik, jedine co moze priblizne urcit existenciu rusenia (a to aj odrazmi od okolitych predmetov) je "kvalta signalu", pricom kvalita je iny (a pri digitalnych signaloch dolezitejsi) parameter ako "sila signalu".
Klient s vykonnou antenou moze aj na vzdialenost 50m a steny sposobit rusenie, zvlast ked antena klienta je nasmerovana do oblasti tvojho zariadenia.
Niektore wifi karty a ich ovladace su nastavene defaultne pre aktivne skenovanie vsetkych 13 kanalov a to v opakujucom sa case asi 1 minuta, co moze byt tvoj problem.
CZBigBanana
Nováček
Nováček

Kamerový systém nebo cokoli jiného u nás opravdu nehrozí. Bydlím v malé vesničce, kde je jen nějakých 30 domů, takže mám přehled prakticky o každém PC, co se v okolí objeví (ono jich není zrovna moc). Dnes jsem byl zjistit, jaká je situace u souseda a dověděl jsem se, že žádné WiFi zařízení se u nich nenachází, jediný síťový provoz je mezi ADSL modemem a PC, a to po kabelu. Takže ani tudy cesta nevede.
Ohledně těch statistik a kvality signálu... Kde bych takové údaje mohl zjistit?
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Statistiky prenosu byvaju v rozsirenych nastaveniach driveru alebo v specialnej utilite dodavanej spolu s wifi kartou do PC.
V AP/Routri by tiez mali byt aspon zakladne statistiky, pristupne pomocou WEB rozhrania.
CZBigBanana
Nováček
Nováček

Web interface AP moc sdílný není, dozvím se tam jen kdy se kdo připojil, jinak nic. Na jednom CD od NTB jsem našel nějakou utilitu k WiFi kartě. Níž jsou screeny, jak to vypadá cca na 2m přes jednu zeď. Na prvním je "běžný" stav - když mám puštěné video, běží plynule bez chyb. Cca dvakrát za minutu však nastane situace viz druhý screen a video se na několik vteřin zasekne (když přenáším nějaká data po síti, tak v té chvíli Total Commander zahlásí "chybu disku"). Když jsem přes dvě zdi, což dřív nedělalo žádné potíže, ztratím spojení úplně. Může jít o závadu na AP? Vzhledem k tomu, že jsem ho před víc než rokem koupil na Aukru za 250Kč, by mě to moc nepřekvapilo.

Screen 1:
Obrázek

Screen 2:
Obrázek
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

To ze sa ti prenos zastavi alebo video skubne, bude sposobene nahlym narastom sumu, ktory sposobi to ze automatika wifi driveru sa chvilu snazi opravovat chyby a ked je ich vela da povel na zmenu rychlosti na PHY vrstve.
Porovnaj si hodnoty signalu a sumu pre obidva pripady. Pomer signal/sum je v prvom pripade
42 dB, v druhom len 17 dB
Nahly narast sumu moze byt sposobeny ako som spominal aktivnym skenovanim pasma inym klientom, alebo odrazmi od okolitych predmetov.
Ak by sme predpokladali druhy pripad, mozes este vyskusat znizit vykon na AP a pripadne aj na wifi karte v NB. Netusim, ci tam mas taku moznost, musis popozerat.
Ja sa osobne priklanam k prvej moznosti, nakolko ako pises, deje sa to pravidelne kazdych 30 sekund. Nieje velky predpoklad, ze by odrazy signalu od okolitych predmetov sposobily zhorsenie sumovych pomerov v pravidelnej periode napr.kazdych 30 sekund.
Skus pozriet ci tam mas aj historiu sumu. Malo by to byt zobrazene cervenou farbou, mozno ked kliknes na cervene pole sumu.
Mozes este pripadne presuvat NB na inu poziciu a sledovat historiu sumu ak by sa jednalo o zhorsenie sumovych pomerov na strane NB. To iste mozes robit aj s AP. Nastavenie za prekazkou je niekedy dost citlive. Rozdiel sa da spoznat pri posune zariadenia (alebo zmenou polohy anteny) napr. aj o +/- 10cm.
CZBigBanana
Nováček
Nováček

Zkusil jsem snížit výkon na AP (mám tu možnosti full, half, quarter, eighth, min... zkusil jsem všechny), ale výsledek se nedostavil. Skenování jiným klientem ale nejspíš taky můžu vyloučit, jak jsem říkal, nic takového tady prostě není. Na telefonu mám WiFi vypnuté a na NTB mám skenování zakázané. Jediné další WiFi zařízení je AP v režimu "klient" na půdě (jsem na internet připojený přes WiFi - malý lokální provider). Ten byl vyměněný asi před třemi měsíci kvůli závadě na tom původním. Ale od té doby to ještě přes měsíc jelo bez problémů. Zítra schválně zkusím vypnout to AP na půdě, jestli se situace nezlepší. Přikládám ještě screen se zobrazenou historií šumu.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“