Cpu neustále throttluje

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Honzák
Nováček
Nováček

Cpu neustále throttluje

Příspěvek od Honzák »

Cpu neustále throttluje bez ohledu na zátěž či teplotu. Průběh je stále stejný, i po startu systému, kdy je Cpu jestě studené. Problém vznikl po reinstalu Windows XP, když jsem zjistil, že nejedou streamovaná videa bez sekání.. Díky za každý nápad, už jsem bezradný.

Throttling je stejný i po čisté instalaci a bez ohledu na nainstalované ovladače. Teplovodivou pastu na Cpu jsem vyměnil, větráček snížil otáčky, problém beze změny. Jedná se o notebook FS Amilo M6450G

screen: http://yfrog.com/15screenvvdj
facility
Začátečník
Začátečník

Re: Cpu neustále throttluje

Příspěvek od facility »

Resetni CMOS ...ak neni nato tlacitko na zakladke bude treba znej vybrat na cca 20sekund baterku... ak mas povodny bios na zakladke pouzi prilozene CD od zakladky ....imho najnovsie drivery na netu si casto nerozumia zo starsim biosom....potom este ci CPU neumiera :(
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

K baterce se bohuzel spodnim krytem nedostanu, a na rozebrání celého noteboku se necítím, zkusil jsem nicméně v biosu načíst defaultní nastavení, bohužel bez efektu.. Opravdu může existovat něco jako umírající CPU? Myslel jsem že má jen dva stavy- funkční a mrtvý...
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Původní ovladače bohužel nemám, stahoval jsem na webu výrobce, kde jsou ale pouze nejnovější verze... :(
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Zkus přes NHC snížit napětí procesoru ;-)
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Podívám se na to.. jen nevím zda to může mít vliv, když CPU throttluje i při sníženém násobiči, kdy má frekvenci 600Mhz a napětí lehce přes 0.9V...
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

A nezapl sis to v tom RM cpu clock programu? bud primo v profilech mas zaskrkle "USE THROTTOLING" a vybrane procenta nebo to je i v advancet cpu settings nekde v zadu v tech zalozkach(tipoval bych ,ze tady si to zapl)
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Urcitě nezapnul, RMClock jsem instaloval až po zjištění že procesor ztratil výkon..

Po nainstalování programu NHC throttlování přestalo, jen občas výkon klesne (cca na vteřinu dvakrát do minuty), to dělá stejně i se sníženým napětím. Po vypnutí programu se ale problém vrací.. (začíná to být opravdu záhadné)

PS: Nevíte jak snížit napětí trvale, aniž by NHC muselo běžet v paměti? Bios to neumožňuje..
facility
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od facility »

A co orthos ?tez throttluje?
Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Orthosem testuju, při zapnutem programu NHC throttluje jen narazove (1x za 30 vterin) když ho vypnu throttluje..

Snizil jsem stabilni napětí z 1.35V na 1.1V, teplota klesla na 59 stupnu při zátěži, ale stejne narazove throttluje, takže teplotou to rozhodně nebude..
facility
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od facility »

Pameti su vporiadku??? memtest...
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

facility píše:Pameti su vporiadku??? memtest...
s tim pameti fakt nesouvisi..

1. CPU muze throttlovat bud protoze ma vysokou teplotu (to 59 stupnu neni - vylouceno)
2. Protoze mu ty prazdne cykly nejaky program vnucuje
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

vzhledem k tomu, že pomohlo snížené napětí...tak bych se obával přehřívání...
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Snížení napětí nemělo na throttling žádný vliv, při běhu programu NHC se throttlovaní omezí na jeden propad za cca 20-30 vteřin, ale i to způsobí seknutí videa. Při teplotě 69 i 59 stupňů jsou propady přibližně stejně pravidelné. Pokud NHC neběží throttling je konstantní bez závislosti na teplotě (viz. screenshot nahoře)

Jestli CPU throttluje se dá vyvodit i ze zpomalení systému, (stream z youtube jede / nejede), z toho vyvozuju, že na čistě nainstalovaném systému (jen s ovladači grafiky desky a wifi) CPU throttluje ve stejné míře. Zkoušel jsem i nainstalovat na čistou instalaci (bez všech ovladačů) RMclock a CPU throttlovalo stejně. Padl tu i názor, že throttlování může být způsobeno nastavením programu RMclock, zkusil jsem v něm throotling zapnout a výsledek byl ten, že při nastavení throttlingu na 50 procent program z reálné (zthrottlované) frekvence ještě půlku ubral. Cpu tedy pak běželo na nějakých 240 Mhz (místo cca 480)

Mimochodem uroveň throttlingu se pohybuje cca od 400 do 500 Mhz ale za běhu systému se už nemění, jen zřídka se vychýlí o pár desítek Mhz (při přehrávání videa) ale pak se vrací do původní hodnoty, která je stejná od startu systému..
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Teď čekám, jestli se najdou původní ovladače přiložené k notebooku, pokud se nenajdou, mohl bych ještě zkusit flash biosu. (do čehož se mi teda opravdu nechce)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Zkoušel jsi nainstalovat ovladače přímo z FS? je tam úplně všechno-
poslal bych ti link, ale nedá se... Tak musíš hledat. (dokonce tam je ke stažení i CD)
Flash těžko pomůže když to předtím šlo, myslím si že system blbě detekuje (NHC snižuje voltáž proč jinak by to snížilo throttlování?)
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Drivery jsem bral z webu FS, bohužel tam mají jen posledni verze, jinak bych vyzkoušel starší.. Flash jsem myslel pro případ, že by problém byl opravdu způsoben nekompatibilitou nových (relativně) driveru a původního biosu.

NHC omezilo throttlování už při prvním spuštění, kdy ještě změna napětí nebyla nastavena, po snížení voltáže už jsem nezaznamenal žádnou změnu...
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

nemas tam nejakou firemni utilitu, kde se nastavuje vykon procesoru? Treba to muze byt v te utilite i nejaky setrici mod baterky.

jinak aby RM ubral jeste 50% z te throttlovaci frekvence se mi zda byt pekny bullshit.
Honzák
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honzák »

Taky se mi to zdá divné, jako by RMclock viděl jen tu výslednou frekvenci a tu ještě zthrottloval.. Žádnou utilitku nemám, ale setřící funkce jsou aktivní už v základu, frekvence se pohybuje od 600Mhz do 1700Mhz, s ní se ale pohybuje i throttling, je to hezky videt na tom screenu..
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

Tak jsem se dival na ten sreen -> zajdi si do RMclock a tam advancet CPU settings, nahore vyber throttling a co tam mas napsane..active.. odskrkni vsechny ty ctverecky.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“