CPU a teplota - VŠE kolem toho SEM

Cokoli kolem procesorů - výběr, technologie, informace, problémy a rady.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

jeronim77
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

CPU a teplota - VŠE kolem toho SEM

Příspěvek od jeronim77 »

Trápí mě jedna věc a rád bych se zeptal, co si o tom myslíte. Již jsem se ptal jinde, ale nedočkal jsem se rozumné odpovědi, tedy vkládám důvěru do vás :-)

Když napíšu, že mé teploty v zátěži jsou 26 stupňů s E8400, následují reakce typu ​- perfektní, skvělé, luxusní,.. Ale je tomu skutečně tak?
U polovodiče neplatí přímá úměra, že čím míň, tím líp. Čisté polovodičové prvky ​(např. křemík či germanium​) mají při teplotě absolutní nuly ​(​-273,15 °C​) valenční elektrony pevně lokalizovány ve valenční vrstvě – ustává tepelný vířivý pohyb atomů a krystal se chová jako izolant ​(má téměř nekonečný elektrický odpor, resp. nulovou elektrickou vodivost​).
To je přesný opak principu vodiče, při absolutní nule supervodiče, kdy má naopak nulvý odpor. Takže protože procesor není stavěn pouze z polovodičů, ale také z odporů, u kterých zase platí přímá úměra, že čím menší teplota, tím je to lepší, zato polovodič pravý opak, avšak pouze do teploty 120 stupňů, kdy nastává nevratný destruktivní jev.

Když se díváme na extrémní chlazení kapalným dusíkem, teploty dosahují okolo mínus 100 stupňů. A při této teplotě výsledky ukazují, že procesor je stabilní. Ale na jakou dobu? Co na to polovodič, který potřebuje vyšší teplotu, kdy dosahuje z fyzikálního hlediska kvalitnějších výsledků? Mám tedy otázku: Jaká je nejlepší teplota procesoru? Je skutečně rozdíl mezi teplotou 40 stupňů a mínus 40 stupňů?
Odpor vyžaduje co nejmenší teplotu, zato optimální teplota polovodiče je kolem 80 stupňů. Osobně si myslím, že procesor se skládá z 50​/50 odpor​/polovodič, takže mi prosím vysvětlete, jaká by byla asi optimální teplota procesoru.
rikub
Nováček
Nováček

Re: Optimální teplota CPU

Příspěvek od rikub »

Sice jsem moc z toho nepochopil...ale nezbývá mi říct nic jineho než výborné skvělé a luxusní
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

rikub píše:Sice jsem moc z toho nepochopil...ale nezbývá mi říct nic jineho než výborné skvělé a luxusní
ano, já souhlasím. smysl tohoto threadu je asi tak stejný jako diskuse nad tím, jestli je na základní desce lepší žluté nebo zelené PCB
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
jeronim77
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeronim77 »

Navzdory vyjádření odborníka se nedostavilo vyjádření k tématu. Nechcete přece tvrdit, že procesor chladíte na teplotu, kterou nemáte zdůvodněnou?

Jinde jsem dostal rozumnou odpověď, tedy předávám reakci jednoho uživatele:
Osobně bych to viděl asi takhle, jak už si psal tak u vodiče je to jednoduchá rovnice čim menší teplota tím lepší vodivost. Pokud jde o polovodiče tak tam je to přesně obráceně ​(čím větší teplota tím větší vodivost​), ale už je to trochu složitější v tom, že to má určité hranice a ty „ideální“ pracovní hranice polovodiče jsou nejčastěji v rozmezí ​-40 až +80°C ​(u procesorů jsou většinou 3 horní hodnoty, 50°C​-jakási ideální pro životnost a stabilitu, 70°C​-maximální pro trvalý provoz a 125°C​- destruktivní hodnota​).
Takže teď už máme dané určité hranice a rozmezí v kterém by jsme se měly pohybovat abychom svůj polovodič nezničili. No a pokud jde o to k jaké hranici rozmezí se přiklonit, tak vzhledem k tomu, že v procesoru bude podle mého asi víc polovodiče než vodiče a vzhledem k tomu, že vlastnosti polovodiče jsou na teplotě mnohem závislejší než vlastnosti vodiče rozhodně bych vyšel vstříc právě polovodičům a tedy vyšší teplotě.
Takže závěrem lze říct, že pokud nechcete svůj procesor extrémně zatěžovat, zničit a mít z něj ústřední topení a přitom z něj chcete dostat co nejvíc tak jakási „ideální“ teplota jeho provozu je podle mého cca 60​-65°C
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

blbost. CPU má stejný výkon při jakékoli teplotě (pochopitelně dokud není příliš vysoká a neshoří, nebo naopak extrémně nízká, což ale za normálních okolností není). optimální teplota je pak taková, při které jde procesor rozumně uchladit. nějaká "ideální teplota" je totální kravina
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

ne že bych byl nějakým expertem, ale mám dojem, že u těch CPU je to o to složitější, že každý CPU to má posunuté trochu jinak (staré Durony by mohly vyprávět..) a třeba P4 Prescotty vydrží v pohodě stabilně i těch 65 (u mě tak jede už 5 let a bez jediného škobrtnutí..) u C2D bych se u takovýchto teplot bál, ale to je spíš bubjektivní dojem už jsou tu s námi taky nějaký ten čas, takže do těch 60 +/- pár stupňů je to optimální... i když tak dlouhodobou zkušenost jako s PIV s nimi namám..
a zase snažit se za každou cenu držet CPU do padesátky je při jejich životnosti taky zbytečný.. stejnak bude dřív nahrazen novějším.. trošku jiného je, když do něj člověk pustí víc šťávy (+/- 10 - 20% tj. jestli počítám správně od 0,1 do 0,25 V) ale i pak bych to viděl na těch 55 - 60 jako optimum, otázka je, jestli už někde prokázali, zda při vyšším napětí prodlužuje nižší teplota vůbec nějak životnost nebo ne a je dobrá jen pro stabilitu (nebo je to úplně jedno.. ale zase pro extrémní napětí se CPU chladí na dost brutálně nízké teploty, takže tu nějaká závislost bude. zkušenější jistě doplní..)
a 26 v zátěži.. to asi asi néé.. to je rálný leda s vodou, která bude mít těch 10 - 15 stupňu stabilně, na vzduchu ani omylem.. spíš někde vrtoší čidla :-) .. když už takhle je okolní teplota 24 stupňu a s teplotou v case se člověk dostatne málokdy pod 28 (třeba já mám AUX 28, CPU má v zátěži na 3.3 GHz 47 (ne že bych tomu nějak věřil, ale i kdyby mělo o deset víc, tak se nic neděje a větší odchylku to digitální čidlo mít nebude..) a spíš se starám o to, aby se chladily i ostatní komponenty na dersce (regulátory, northbridge) a to CPUčko je spíš takový bonus..
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
rikub
Nováček
Nováček

Příspěvek od rikub »

jeronim77 ja ti tu teplotu zduvodnim MAS PROSTE DOBREJ CHLADIC nebo fakt uz nevim. a chladic ochlazuje a dobrej dobre a proto máš ty nízké teploty. Jinak te samozřejme obdivuji nechceš o tom něco dat do wikipedie :D
jeronim77
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeronim77 »

rikub píše:Sice jsem moc z toho nepochopil...ale nezbývá mi říct nic jineho než výborné skvělé a luxusní
Pokud daný příspěvek nepochopím, tak se k němu nevyjadřuji.
A i když přesto se odvážím vyjadřovat k něčemu, co nepochopím, daný příspěvek není brán jako názor, ale pouze jako nicneříkající blábol či spamování diskuze.

Vložil jsem daný dotaz, protože doufám, že se zde objevují odborníci, kteří na dotaz mají názor. Byl bych tedy rád, kdyby příspěvky do diskuze vkládali pouze lidi, kteří pochopili úvodní dotaz a v příspěvcích se k němu vrátili.

PS: O způsobu chlazení počítače jsem neinformoval, tudíž není potřeba zpochybňovat teploty
K0906191521479191935541190360708.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Nic nezpochybňuju, jenom jde o to, že když jsi už začal posílat čísla, měl jsi napsat rovnou i to, jak a čím to chladíš (těch 26 by fakt odpovídalo spíš nějaké hučící chladiničce v pc s výměníkem tepla :-) ) v jakém programu (a co přesně) měříš jakou máš desku + bios (MSI/ Gigabyte i Asus to měří jinak, ty odchylky můžou být i do 5-ti stupňů), teď už ty teploty samozřejmě sedí, teploty jader jsou správně (+/- pořád jsou to jen nuly ajedničky) měřené digitálními čidly (Intel a AMD tu fci povolili právě nově u C2D a nových Phenomů a jde prý o mnohem přesnější způsob měření než dříve z desky) jsou samozřejmě Core 0 a Core 1. odečítals tedy špatné senzory, takže samozřejmě ne 26, ale 39, čemuž bych nejen s vodníkem (případně nějakým Thermalright IF-X na 2200 rpm nebo s tím mým na 2000 otáček) i věřil, stačí mít dobře větranou skříň. Mě všechny fany v pc jednou momentálně na 5V, takže o něm prakticky nevím a jak jsem psal, spíš bych hlídal chlazení ostatních komponent..
jinak chválím stejnou teplotu na obou jádrech, buď je CPU lapováno nebo jde o dobrý kousek s rovnou základnou, to je taky fajn, když ty tdvě teploty jsou +/- podobné
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Fenris
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fenris »

Zdá se mi to, nebo všichni kromě jeronim77 byli v době psaní svých příspěvků na cracku nebo haši? Tohle není thread o řešení konkrétních teplot a honění si trika nebo shazování postujících. Proberte se prosím... platí pro všechny zůčastněné.

Pro jeronim77: Myslím že v rozmezí běžných teplot (řekněme 10 až 60°C) se nebudou vlastnosti CPU příliš lišit. S nižší teplotou se jak píšeš polovodič (tedy celé jádro) chová víc jako izolant a tím pádem i stoupá hodnota průrazného napětí. Zároveň se domnívám, že tím klesá power-leak na tranzistorech a zvyšuje se efektivita. Tím pádem při nižší teplotě může CPU na dosažení stejné frekvence potřebovat nižší napětí. Ale jistě to tvrdit nemůžu, mikroelektroniku vystudovanou nemám.

O ideální teplotě se ale mluvit podle mne nedá. Pokud nezacházíš do extrémů (LN2), monobloku jádra to bude srdečně jedno. Nižší teplota uškodit nemůže, tedy s výjimkou vekých teplotních rozdílů v rámcí jádry, kdy by mohlo dojít k porušení krystalové mřížky a poškození CPU.

Je tu potom ještě otázka ekonomičnosti provozu, protože na 40°C uchladíš vzduchem za pár korun, na 15°C uchladíš jen studenou vodou mnohem dráž a třeba přes SS to už je cenově jiná dimenze. Životnost procerosu spíš závisí na tom jak se přiblížíš k průraznému napětí než na nějaké absolutní hodnotě teploty. A proto bych za ideální teplotu označil takovou, kdy jsou dostatečné rezervy do průrazu polovodiče. Čím vyšší napětí, tím nižší teplota. Ale jak to konkrétně zjistit to netuším a nemyslím že někdo tady může odpovědět :)
jeronim77
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeronim77 »

Ano, o ideální teplotě se mluvit nedá.
S několika lidmi na jiných fórech (které považuji za odborníky) jsem se shodl na tom, že idální teplota je 60 stupňů a teplota nižší značí rezervu pro taktování. Je tedy jedno, jestli je na jádrech 39 stupňů nebo 50.

Další věcí je chlazení jádra na 40 stupňů z důvodu delší životnosti procesoru. Zde bych chtěl upozornit, že i při 60 stupních procesor vydrží déle než bychom chtěli, protože se již uvažuje o upgradu na jiný..

Byl jsem stejného názoru jako Fenris, ale chtěl jsem, aby to řekli také jiní.

Neodporuje to vnutknutému myšlení, že čím méně, tím lépe?
[CZ]mike
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od [CZ]mike »

asi to bude brano jako reklama, ale na extrahardware.cz byl kdysi proveden test s HD 2900 XTX, kdy vymenili stock chladic ,za nejaky lepsi a spotreba klesla o 20W(nevim jestli presne 20W, ale proste vyrazne a tudiz se nejednalo o chybu v mereni) bylo to vysvetleno tim ,ze chladnejsi jadro spotrebuje mene energie. Neco jako tady pise Fenris.

Proto bych rekl cim nizsi teplota, tim lepe. Ale nehnal bych to do extremu, stejne cpu nesmirne rychle zastara. Proto byl se drzel doporuceni vyrobce a jeho provozniho rozpeti teplot
hrubesdusan
Nováček
Nováček

Příspěvek od hrubesdusan »

Ahoj, ja mam takovy problem, nvm tedy jestly to problem je, ale podle me jj. Mam notebook HP a nejak se mi zvysila teplota CPU, pohybuje se v rozmezi 52-70 stupnu, nekdy byla i na 80. To bude asi chtit na opravu, nemyslite, nebo se o nejakj zaveznejsi problem nejedna. Ta teplota se mi zvysila ze dne na den..Dik :)
jeronim77
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeronim77 »

Tohle je právě důvod proč nechtít notebook. Jeho přenositelnost je vykoupena naprosto nedostačujícím chlazením a nižším výkonem (pro výdrž baterie).

To, že nb chladí na 80 stupňů určitě není na reklamaci - speciikace výrobce pro teploty CPU ti řekne, že můžeš dosahovat i 100 stupňů (což již samozřejmě začíná být kritické), ale u nb se není čemu divit.

Doposud jsem měl dva notebooky (před čtyřmi lety jsem si v USA pořídil Toshibu, před třemi lety Asus), ale protože právě chlazení a výkon jsou ve srovnání se stolními počítači absolutně příšerné, tak jsem přešel na stolní počítač.

Jinak tvůj problém pravděpodobně bude u chlazení CPU. Pokud již nb nemáš v záruce, oddělej zadní kryt, mrkni na chladič, můžeš kdyžtak taky vyměnit pastu (určitě tam je tvrdá hmota). Není to nic složitého. Rozhodně si nekupuj chladící podložku - vyzkoušel jsem jich několik a jejich efekt je nulový (i když to se můžeš dočíst v jakékoli recenzi či testu).
hrubesdusan
Nováček
Nováček

Příspěvek od hrubesdusan »

Aha.. :-D No ja mam notas hlavne kvuli skole, vis?? Protoze se casto premistuji mezi domovem a intrem, sem tam skolou. A potrebuju pocitac na rysovani. Samozrejme vykon se neda srovnat s desktopem.. 8-) No, notebook bych mel mit v zaruce, ale nejsem si jisty, protoze se mi na nej vylila kola a ja ho dal do servisu, vymenily zakl. desku a mechaniku a stalo me to 5500, tak nvm, jestly zaruka odpada..
FatalDooM
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FatalDooM »

Je to jak psal fenris nizsi teplota je pro CPU vzdy vyhodou! Proto se i pro vysoke OC rekordy pouziva tekuty dusik a nevystaci si treba s kompresorem na -50C atp. Jinak mam osobne nekolikrat vyzkouseno ze nizsi teplota ma i vliv na stabilitu pri pretaktovani. Napr u 6400+ mam s nejakych nepochopitelnych duvodu uz problem pri pri vetsim OC nad 55C (proste je to zmetek)! Co se tyce ale HDD tak treba zbytecne chlazeni pod 30C jim neprospiva. Bylo to prezentovano nedavno serverovnou co pouziva google takze se tomu asi da verit!
FatalDooM PC: AMD X2 6400 [16x210] 3360 MHz, standard Vcore 1,35 + cooling Zalman 9500Cu 1200ot. --> 32/47C !!! MSI | 6GB DDR800 Corsair CL4 | Sapphire 5770 Vapor-X 1024MB[xxx/xxx | Celkem 9TB HDD | Chieftec 560W | Case:Tuning AOpen H700A + ZALMAN ZM-MFC1 - 6xFan 80x80 | 3DMark 2001SE: xxxxx Marks | Win7 Ultimate 64bit | Notebook Lenovo Thinkpad T410S | www: http://www.idoom.cz/ | Record: Abit KG-7 Noname DDR266 133@172 Opteron146@3050 MHz
jeronim77
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeronim77 »

O tom, že s vyšší teplotou klesá stabilita je jasné, ale tohle je úkaz u vyšších teplot (okolo 90 a více stupňů), tady se bavíme o tom, proč procesor chladit např. na 30 stupňů, když rozdíl mezi 60 a 30 není. Teplotu 30 jsem uvedl záměrně, protože 99% lidí chladí vzduchem.

Pro tvůj případ bych doporučil přidat na procesoru voltáž, nestabilita může být způsobena právě nizkým napětím. Přijde ale nutné větší zahřívání.
FatalDooM
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FatalDooM »

Bohuzel u me vyssi Vcore nepomaha! Samozrejmne se s vyssim Vcore dostavam na vyssi takty, ale pokazde kdyz se dostanu k 55C tak je system nestabilni! A nechci mit vetraky pustene na full speed to mi za to tech 200MHz navic nestoji. Ja mam rad tichoucko :)
FatalDooM PC: AMD X2 6400 [16x210] 3360 MHz, standard Vcore 1,35 + cooling Zalman 9500Cu 1200ot. --> 32/47C !!! MSI | 6GB DDR800 Corsair CL4 | Sapphire 5770 Vapor-X 1024MB[xxx/xxx | Celkem 9TB HDD | Chieftec 560W | Case:Tuning AOpen H700A + ZALMAN ZM-MFC1 - 6xFan 80x80 | 3DMark 2001SE: xxxxx Marks | Win7 Ultimate 64bit | Notebook Lenovo Thinkpad T410S | www: http://www.idoom.cz/ | Record: Abit KG-7 Noname DDR266 133@172 Opteron146@3050 MHz
FatalDooM
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FatalDooM »

ja si mymslim ze prave v nekterych pripadech rozdil mezi 60C a 30C je. Kazdopadne zvednes zivotnost CPU. Ale treba u Opterona 146 nemela teplota na stabilitu zadny vliv ani pri 3050MHz - klidne to bezelo Prime Stable pres 70C (v ramci testovani).
jeronim77
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeronim77 »

Myslíš, že se chlazením CPU na 30 stupňů zvedne životnost? :) A když ano, stojí to za tu námahu, zvýšenou hlučnost a investované peníze?

Tohle zde již bylo řečeno, že chlazení na nižší teplotu než 60 stupňů z důvodu vyšší životnosti nemá smysl, protože i když by jsi celou dobu jádra chladil na 60 stupňů, tak dříve než ti tento procesor odejde, tak měníš celou sestavu, protože je zastaralá :-D

Protože tvůj AMD 6400+ pravděpodobně není první počítač, tedy když jsi používal svůj první a udržoval by jsi na něm zmíněných 30 stupňů, používal by jsi ho stále? Nebo jednoduše jsi přešel protože už nevyhovoval po stránce výkonu?
V dobách dávno minulých se ani teploty neřešily, prásknul se tam box a byl pokoj. Bylo to taky méně výkonnými komponentami, ale tahle diskuze není o prehistorických komponentench, ale o procesorech, které jsou v současnosti v každé domácnosti.

Tedy říkat, že chlazení na 30 stupňů z důvodu delší životnosti je spíše jen teorie, ale smysl pro toto není.
Odpovědět

Zpět na „Procesory“