DD3 všechny na 1066MHz

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
apoc9
Nováček
Nováček

DD3 všechny na 1066MHz

Příspěvek od apoc9 »

Nedávno jsem provedl celkový upgrade PC. Koupil jsem si AM3 procesor troj-jádro a desku s podporou pamětí DDR3 až 1600MHz. Koupil jsem si samozřejmě také paměti DDR3 1600MHz. Proto jsem bláhově předpokládal, že paměti poběží na této frekvenci na "auto" nastavení.

K jádru věci:
Ve skutečnosti jsou všechny DDR3 paměti vyráběné na frekvenci 1066MHz. U těch pamětí, kde v obchodě uvádějí tučně velkým písmem 1300, 1600, 2000 Mhz a více musíte paměti přetaktovat.
Výrobce vám jen garantuje, že pamět neshoří za určitých podmínek a bude fungovat na dané nastavení za určitých podmínek. Nejdůležitejší podmínkou je vyšší napětí. Protože výrobci testují jen na dvoj-jádru, tak na více než dvou-jádrových procesorech nemusí pamět zvládat stejnou rychlost.

Proč o tom píšu? Pro někoho možná zbytečně, ale takový běžný franta si koupí skvělé DD3 2000MHz. V lepším případě si libuje jak mu komp šlape. V horším případě nadává, že vyhodil peníze za DD3 a komp mu beží skoro stejně rychle (a má pravdu mezi 800 a 1066 MHz není takový rozdíl).

Nakonec jsem si místo toho koupil 4GB DD3 2000MHz 9-9-9-30 1,9V a nataktoval je na 1600MHz 7-7-7-24 1,8V a vše běží naprosto stabilně. Četl jsem názory, že mezi DDR2 a DDR3 to není zas takový rozdíl. DDR2 800MHz x DDR3 1600 MHz - je to rozdíl a velký.
If an integer is parsed in the woods, and no one is around to hear it fail, does it raise an exception?
馬鹿と猫は風邪を引かない。
blog: http://apoc9.blogspot.com/
PC: Intel i7-2600k, MB Gigabyte P67A-UD4-B3, Gigabyte GTX580 (WINDFORCE 3X), CORSAIR DDR3 8GB 1600MHz CL9 Vengeance XMP, Win 7 ultimate 64
MP: Cowon J3 (32GB) + Denon AH-C710
Ebook: Sibrary G10 (9,7")
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Re: DD3 všechny na 1066MHz

Příspěvek od James.Sniper »

No tak zaprvé, rychlost pamětí určuje deska (ta nastavuje FSB a děličku pro paměti). Takže když si předpokládal, že na "auto" ti paměti poběží na 1600MHz a ony neběžely, tak to nebyl problém pamětí, ale desky (musíš to udělat ručně).

Za druhé, nevím, kdo všechno ví jak se vyrábějí paměti, ale můj odhad je ten, že se prostě vyrábí několik druhů čipů (kvalitnější -> dražší, méně kvalitní -> levné). Ty se pak otestují a podle toho jak se (ne)povedly, tak se rozdělí na 1066,1300,1600,2000 atd. Samozřejmě záleží i na trhu (poptávce), jaké paměti vyžaduje.

Nevím, ale pamětem je snad jedno jaký je v PC CPU. Může tam být jedno-jádro nebo osmi-jádro. Ty paměti poběží pořád stejně (podle SPD). Ano jsou známé problémy, že třeba A-DATA DDR2 1066 mají problémy s Phenomy. (alespoň kamarádovi se nepodařilo rozjet je na deklarované hodnoty na Phenomu)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

apoc9 píše:Nakonec jsem si místo toho koupil 4GB DD3 2000MHz 9-9-9-30 1,9V a nataktoval je na 1600MHz 7-7-7-24 1,8V a vše běží naprosto stabilně. Četl jsem názory, že mezi DDR2 a DDR3 to není zas takový rozdíl. DDR2 800MHz x DDR3 1600 MHz - je to rozdíl a velký.
Je to opravdu takový rozdíl?
Jak jsi ho změřil?

800 MHz-ové paměti CL4 mají latenci 10 ns.

2000 MHz-ové paměti CL9 mají 9 ns

1600 MHz-ové paměti CL7 mají 8,75 ns.

Není mi úplně jasné z čeho by měl ten velký rozdíl vyplynout.
NoWar
Nováček
Nováček

Příspěvek od NoWar »

Tak mam uplne stejny problem jako uzivatel vyse. Mam pameti OCZ DDR3 1600MHz a na AUTO nastaveni mi bezi pouze na 1067MHz (pri startu pocitace). Ale kdyz je v BIOSu nastavim rucne na 1600MHz, tak se to projevi i pri startu pocitace a uz to pise 1600 MHz.
Akorat jsem to jeste nezkousel overit pomoci nejakeho diagnostickeho programu primo ve Windows.
Poradne nechapu proc tomu tak je.... :?
NoWar
Nováček
Nováček

Příspěvek od NoWar »

Tohle jsou moje pameti:
http://www.ocztechnology.com/products/m ... um_edition
A je tam zajimava poznamka u *, kde se mimo jine pise, ze je vyrobce zkousi na 2-jadru a na 4-jadru nemusi bezet na stejne frekvenci, coz uz zminoval uzivatel apoc9.
thorgal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thorgal »

Předně, od výrobce desky je všechno v BIOSU nastaveno na AUTO. Je to proto, aby počítač opravdu spolehlivě fungoval na továrních nastaveních výrobců ostatních komponent. U pamětí pak použije nejvhodnější SPD profil uložený na paměťovém modulu a tím je na OC edicích většinou právě 1066MHz. To ale neznamená, že je to 1066MHz modul! Může jich tam být i víc, ale pokud profil neodpovídá JEDEC (má nestandardní frekvenci, latence nebo zvýšené napětí), BIOS nechá na uživateli, aby se ho nastavil sám. Kromě JEDECem schválených SPD profilů existují i jiné certifikace, např. XMP, EPP a podobně, které jsou testovány výrobci pamětí ve snaze vyždímat z nich co to dá a ušetřit ladičům čas. Ty se použijí automaticky pouze na deskách, které daný certifikát podporují. Na ostatních deskách je základním předpokladem jejich použití zvýšení napětí a tedy jistá míra "přetaktování". Není to podfuk výrobce, ale ochrana, aby rychlejší nastavení používal pouze člověk, který ví co dělá a na odpovídajícím hardwaru! Když se to někomu nelíbí, nemá kupovat overclockerské edice, ale retailové balení, které při nejlepším dosáhne 1600MHz CL8 na 1.5V a pak mu pojedou hned od začátku na max.

Důvod, proč některé OC edice DDR3 pamětí nefungují správně s Phenomem II (a obdobné je to i s Nehalemem) je v tom, že první generace DDR3 pamětí byla vytvořena k chipsetům X38/48, P35/45 a NF790i, kterým vyšší napětí přesahující leckdy 2,0V nedělalo problém, ale protože se DDR3 k C2D a C2Q moc dobře neprodávaly, zůstaly výrobcům plné sklady a teď, v době rozmachu DDR3, se jich snaží zbavit. Phenomu II má maximální certifikovanou frekvenci 1333MHz při 1,5V a i ta se může snížit na 1066MHz pokud obsadíte do všech čtyř slotů dual-side paměti. V takové konfiguraci může pomoci zvýšit napětí, ale fungování na 1333MHz již stejně není zaručeno. Není samozřejmě problém použít i rychlejší paměti, děláte tak ale na vlastní riziko. Co se zvyšování napětí pamětí týká integrovaný řadič Phenomu II zvládá i 1,85V, ale lépe je ho ale držet mezi 1,5-1,65V. To znamená, že pokud vám nestačí retailové balení musíte vybírat z Low voltage a nebo AMD edicí.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

reknu ti tajemstvi ...

prakticky jsou vsechny pameti stejny jenom ty co vydrzi na zakladnim napeti testy na 1800mhz dostanou nalepku 1800, ty co vydrzi 1600mhz dostanou 1600 atd

to samy s procesorama, prakticky je jadro uplne stejny (v dane rade atd samozrejme) a oni jenom davaj nalepky jak se "povedl" a podle toho ma frekvenci 8-)

NoWar: je to tak nastaveny v biosu na default proste ty pameti jedou na 1066 aby kdyz slozis kompa tak to nabehlo
Odpovědět

Zpět na „Paměti“