Vliv kmitoctu na vystupni napeti transformatoru po usmerneni
- srna
- Středně pokročilý
Vliv kmitoctu na vystupni napeti transformatoru po usmerneni
vysvetlim situaci: doma se mi vali par 200VA traf a frekvencni menic...
zajimalo by me, jak (a zda vubec) se bude menit vystupni napeti pri zapojeni primárů transformátorů do hvezdy a usmerneni+filtraci sekundárů transformátorů
bohuzel neumi menic menit vystupni napeti primo(aspon o tom nevim, jeste prostuduju manual)
menic umi 0-200Hz
zajimalo by me, jak (a zda vubec) se bude menit vystupni napeti pri zapojeni primárů transformátorů do hvezdy a usmerneni+filtraci sekundárů transformátorů
bohuzel neumi menic menit vystupni napeti primo(aspon o tom nevim, jeste prostuduju manual)
menic umi 0-200Hz
- Karlos.s
- Mírně pokročilý
Re: Vliv kmitoctu site na napeti transformatoru
Já jsem to tak nějak nepochopil, ale asi to bude tím, že do elektriky nedělám
Napětí se přeci mění v závislosti na počtu zavitů primáru a sekundáru, takže tu frekvenci v nadpisu nechápu (ideální trafo je Vs/Vp=Ns/Np ). Když do primárů pustíš 50Hz, ze sekundáru poleze taky 50Hz, když tam pustíš 200Hz, tak ven poleze 200Hz. Nebo ne?
A to zapojení do hvězdy? To máš jako 3 fáze, nebo chceš zapojit 3 trafa na jednu fázi paralelně?
Měl bys to lépe popsat. A vůbec co je cílem, z jakého napětí a jaké frekvnece, chceš získat co (napětí, frekvenci, AC nebo DC)?
Napětí se přeci mění v závislosti na počtu zavitů primáru a sekundáru, takže tu frekvenci v nadpisu nechápu (ideální trafo je Vs/Vp=Ns/Np ). Když do primárů pustíš 50Hz, ze sekundáru poleze taky 50Hz, když tam pustíš 200Hz, tak ven poleze 200Hz. Nebo ne?
A to zapojení do hvězdy? To máš jako 3 fáze, nebo chceš zapojit 3 trafa na jednu fázi paralelně?
Měl bys to lépe popsat. A vůbec co je cílem, z jakého napětí a jaké frekvnece, chceš získat co (napětí, frekvenci, AC nebo DC)?
PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
- srna
- Středně pokročilý
Re: Vliv kmitoctu site na napeti transformatoru
no, idealni trafo neexisuje, uconnost 1 ma jen topeni (ciste odporova zatez, realny trafo ma ztraty vlivem odporu vodicu, virivych proudu apod....)
zapojeni do hvezdy je jasnej termin. s tou frekvenci je to slozitejsi....resp. v pripade usmerneni vystupu(je jedno kolika pulzni) by se dle meho mela menit stredni hodnota napeti, resp. proudu a tim vystupni napeti. tot moje teorie
jde mi o to at mi to nekdo overi nez zacnu konstruovat nejakej obludnej 12-cti pulzni usmernovac ze se nepletu
/o krivkach U/f nastavenejch v parametrech menice nemluve
schema pro predstavu: faze z menice jsou pripojeny na ABC
zapojeni do hvezdy je jasnej termin. s tou frekvenci je to slozitejsi....resp. v pripade usmerneni vystupu(je jedno kolika pulzni) by se dle meho mela menit stredni hodnota napeti, resp. proudu a tim vystupni napeti. tot moje teorie
jde mi o to at mi to nekdo overi nez zacnu konstruovat nejakej obludnej 12-cti pulzni usmernovac ze se nepletu
/o krivkach U/f nastavenejch v parametrech menice nemluve
schema pro predstavu: faze z menice jsou pripojeny na ABC
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vliv kmitoctu na vystupni napeti transformatoru po usmerneni
No ještě by to chtělo pořešit ztráty v tráfku a podle toho použít frekvenci. 200 je docela málo, takže by to mělo být ok.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- ttx
- Začátečník
-
Termin "zapojenie do hvezda/trojuholnik" sa pouziva pri tocivych el.strojoch.
Pri transformatoroch sa pouziva termin viacfazove zapojenie, pricom to nemusia byt len tri fazy.
Cim viac faz pre usmernenie tym su mensie vychylky usmerneneho napatia a z toho mensie naroky na stabilizaciu napatia za usmernovacom.
Frekfencny menic nepotrebujes. Jedine ze by si potreboval napatie podla americkej alebo japonskej normy.
Bezne trafaky su vyladene pre pouzitie 50Hz. Pri vyssich frekf.maju vetsie straty a pri velkych vykonoch slusne hreju. (treba chladit v oleji).
Su aj specialne trafaky na 300Hz...
Pri transformatoroch sa pouziva termin viacfazove zapojenie, pricom to nemusia byt len tri fazy.
Cim viac faz pre usmernenie tym su mensie vychylky usmerneneho napatia a z toho mensie naroky na stabilizaciu napatia za usmernovacom.
Frekfencny menic nepotrebujes. Jedine ze by si potreboval napatie podla americkej alebo japonskej normy.
Bezne trafaky su vyladene pre pouzitie 50Hz. Pri vyssich frekf.maju vetsie straty a pri velkych vykonoch slusne hreju. (treba chladit v oleji).
Su aj specialne trafaky na 300Hz...
- srna
- Středně pokročilý
hezky post, ale neni to odpoved na moje otazky. ohledne stabilizace vystupniho napeti mi to je jasny. taky zalezi kolikapulzni bude ten usmernovac....
je uplne jedno, zda je to tocivy stroj, nebo trafo, porad tam jsou civky. a ohledne potreby frekvencniho menice, proste ho mam a napadlo me timto regulovat vystupni napeti...asi to zkusim a dam vedet. traf a diod je dost
je uplne jedno, zda je to tocivy stroj, nebo trafo, porad tam jsou civky. a ohledne potreby frekvencniho menice, proste ho mam a napadlo me timto regulovat vystupni napeti...asi to zkusim a dam vedet. traf a diod je dost
- ttx
- Začátečník
-
Zapojenie "hviezda/trojuholnik" predpoklada ovsem trojfazove napajanie a sluzi na obmedzenie narazoveho (rozbehoveho) prudu el.tocivych strojov. Nespominam si, ze by si uvadzal ci mas k dispozicii trojfazove napajanie.
Trocha sa zamysli nad tym co znamena termin "frekfencny" v slove "frekfencny menic"...
Jednoducho povedane napetie frekfencnym nenicom nezmenis. Jeho konstrukcia a zemer pouzitia to vylucuje. Dokonca ma velmi uzke tolerancne pole pre vykyvy napatia na vystupnej strane pri definovanej zatazi.
Pripadne sem hod nacrt ako si predstavujes ze by to malo podla teba fungovat alebo vysledok pokusu...
Trocha sa zamysli nad tym co znamena termin "frekfencny" v slove "frekfencny menic"...
Jednoducho povedane napetie frekfencnym nenicom nezmenis. Jeho konstrukcia a zemer pouzitia to vylucuje. Dokonca ma velmi uzke tolerancne pole pre vykyvy napatia na vystupnej strane pri definovanej zatazi.
Pripadne sem hod nacrt ako si predstavujes ze by to malo podla teba fungovat alebo vysledok pokusu...
- srna
- Středně pokročilý
k cemu slouzi prepinac hvezda trojuhelnik je mi samozrejmne jasne....
3f napajeni k dispozici je, na vystupu z menice...
funkce frekvencniho menice mi je taky jasna....ale nezapominej ze je zde jista zavislost U/f nastavitelna parametrama. tady jde o to ze s klesajici frekvenci klesa i stredbi hodnota proudu ktera se projevi po usmerneni...
vysledek pokusu hodim az najdu ty KY*** co se mi nekde vali, mozna prihodim i prubeh na osciloskopu
3f napajeni k dispozici je, na vystupu z menice...
funkce frekvencniho menice mi je taky jasna....ale nezapominej ze je zde jista zavislost U/f nastavitelna parametrama. tady jde o to ze s klesajici frekvenci klesa i stredbi hodnota proudu ktera se projevi po usmerneni...
vysledek pokusu hodim az najdu ty KY*** co se mi nekde vali, mozna prihodim i prubeh na osciloskopu
- ttx
- Začátečník
-
Mozno mas istu zavislost U/f zafixovanu dobre, len asi chces menit nieco co nejde tak jednoducho.
Pises,ze:
1. Je zde jista zavislost U/f nastavitelna parametrama.
2. S klesajici frekvenci klesa i stredni hodnota PROUDU ktera se projevi po usmerneni...
Tvoje tvrdenie je inak vporiadku, akurat v pripade frekfencneho menica sa s frekfenciou meni prenasany vykon zavisly od prudu a nie napetie.
Napatie sa meni tiez aby sme teda boli presny, ale len minimalne a to v tolerancii parametrov frekfencneho menica.
Ale ak ti staci zmena napetia odhadom asi o 1%, tak samozrejme by sa to dalo pouzit.
Vzhladom na to, ze mas f.menic, ktory umi 0-200Hz, tak s najvetsou pravdepodobnostou sa puzival na regulaciu otacok 3f.striedavych asynchronnych motorov.
Pises,ze:
1. Je zde jista zavislost U/f nastavitelna parametrama.
2. S klesajici frekvenci klesa i stredni hodnota PROUDU ktera se projevi po usmerneni...
Tvoje tvrdenie je inak vporiadku, akurat v pripade frekfencneho menica sa s frekfenciou meni prenasany vykon zavisly od prudu a nie napetie.
Napatie sa meni tiez aby sme teda boli presny, ale len minimalne a to v tolerancii parametrov frekfencneho menica.
Ale ak ti staci zmena napetia odhadom asi o 1%, tak samozrejme by sa to dalo pouzit.
Vzhladom na to, ze mas f.menic, ktory umi 0-200Hz, tak s najvetsou pravdepodobnostou sa puzival na regulaciu otacok 3f.striedavych asynchronnych motorov.
- srna
- Středně pokročilý
jo, pochazi ze strojni pasovy mycky nadobi....mam dojem ze pohanel pas
kazdopadne, neni cas na testy....nestiham vubec nic
kazdopadne, neni cas na testy....nestiham vubec nic