LPT a relé

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
fichtik
Nováček
Nováček

LPT a relé

Příspěvek od fichtik »

ahoj, měl bych dotaz ohledně LPT
potřeboval bych přez LPT spínat něco kolem 32 relátek
není problém z LPT vytáhnout 8, ale jak jich udělat víc netuším.
díky moc
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: LPT a relé

Příspěvek od arxeiss »

nějak. Zaprvé LPT má jenom 25 pinů, takže 30 tam nedáš. A těch 8 odesílá počítač tiskárně jako data, zbytek už vysílá tiskárna jestli pracuje atd... http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:25_ ... pinout.svg prostě více jak 8 jich tam nezapojíš :wink:
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
fichtik
Nováček
Nováček

Příspěvek od fichtik »

a co to udělat nějak jinak? nějaké nápady?
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

http://discolitez.com/pmwiki/pmwiki.php ... e.Deluxe32

32 vystupu rovnou na sit s triakama....po uprave mozno na rele...
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
fichtik
Nováček
Nováček

Příspěvek od fichtik »

díky moc, to bude to co hledám, vložit tam relé nebude problém.
Pokud jsem to šema pochopil, tak pro sepnutí příslušného výstupu(1) bude potřeba sepnout D0 a C0
ty 74374 budou muset mít nějakej program? nedaří se mi najít jejich vnitřní zapojení

tak už se zadařilo najít, díky moc všem za reakce, ted už si jenom vytvořit program:-)
podle toho schema by tam teoreticky stačili i ANDová hradla že?

//SRNA: edit dvojpost
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

s hradlama moc neporadim, ale na ovladani by mel jit pouzit jakejkoli soft co umi sepnout vysup LPT....je jich na webu dost

a datasheet je na: http://www.datasheetarchive.com/74374-datasheet.html
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Na 32 relatek bude potrebovat neco co to bude ridit.
Nejakej mikroprocesor.
Takze treba par atmelu.
A pres LPT tomu posilat data.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
DuCma
Nováček
Nováček

Příspěvek od DuCma »

načo mikroprocesor, stačí obyčajný expander zbernice
karlitos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karlitos »

Zdravim, resim neco podobneho, ale stacilo by mi ovladani tech 8-mi relatek + LED signalizace. Rad baych aby to bylo co nejjednodussi kvuli stavbe a nakladum.
Studoval jsem vsemozny navody na LPT LED effekt a nejsprostsi zapojeni je dat LEDku mezi piny 2-9 a zem.
Obrázek
Vystup je 5V tak jsem si rikal jestli by to stacilo na spinani 5V rele. ALe vim ze paralelni port je docela nachylny a neni zkratuvzorny. Takze jsem nasel jeste jiny schemata pouzivajici ULN2803 nebo lze pouzit i 74245
Obrázek
Jenze jak jsem to studoval tak bych musel pouzit externi napajeni a to uz mi dost kazi jednoduchost.
Takze me napadlo pouzit reseni kdy by mezi rele a LPTckem byly jen dioda a pripadne jeste predradny odpor. Ty rele maji odpor civky v radu desitek az stovek ohmu takze mozna by tam nemusel byt ani ten.

Cimz se dostavam k vlastnimu dotazu : bude funkcni a bezpecne zapojeni 8x LED a 8-mi rele na 5V primo na LPT ? 8x LED to mame nejakych 160mA, ale kazda na kazdy se ztrati napeti - takze bud bych musel hledat rele s nizsim napetim a nebo nejak to napeti zesilit ...

EDIT :
Aha ted koukam ze GME ma v nabidce i LEDky ktere si vezmou jen 2mA takze rekneme ze 30mA by to LPT snad mohlo utahnout, ale co s tim poklesem napeti na diode ?
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

rele na LPT jednoznacne NE. bere moc proudu a pri spinani a rozpinani civky vznikaji spicky

uz to tu padlo, ale ty chces LPT-tranzistory-Rele

/a napajeni si vytahni z molexu
karlitos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karlitos »

Nojo ja uz jsem taky zjistil ze je to passe, mel sem pocit ze ty rele moc nezerou. Resenim bybylo pouziti nejakeho toho obvodu, ale s napajenim je to problem. Nechci to k PC ale k routeru, ten ma USBcko. Ale jak jsem dal zjistil tak ono je to stejne slepa ulice, protoze adaptery USB-LPT se nechovaji jako paralelni rozhrani, takze s nimi nejde pracovat jako s LPT portem primo.

Takze se musim podivat po nejake USB rele karte kde je zase problem ze vetsina potrebuje nejaky naprogramovany mikrokontroler a tim se to pro me zase komplikuje.
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

USB na serial, a za to jednočip.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
karlitos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karlitos »

petr_ píše:USB na serial, a za to jednočip.
Eh... a muzu poprosit o podrobnejsi popis ? Ja jsem nasel hotovou stavebnici za 10€ jenze na paralelni port. A jak jsem zjistil tak proste 99% obycejnych levnych adapteru USB-LPT proste nevytvori virtualni LPT port ale vytvori neco jako virtualni tiskarnu - coz je pro me nepouzitelne.
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“