Jakou gr.kartu na 2D (Photoshop CS4, atd.)
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- Raptor310
- Nováček

-
Jakou gr.kartu na 2D (Photoshop CS4, atd.)
Mám prosbu. Stavím nové pracovní PC. I7 920, 6-12GB ram a teď stojím před otázkou grafické karty. Vím, že nová verze balíku Adobe CS4 umí akcelerovat různé věci přes grafickou kartu. Napřed jsem četl, že CS4 umí využít pouze gr. katy NVidia s CUDA, což nakonec údajně není pravda. Jakou tedy gr. kartu? A ještě bych se rád zeptal zda mám koukat po kartách s 512MB nebo 1GB ram? Uvažoval jsem o kartách NV GTS250 nebo GTX260 případně srovnatelné od ATI. Po jakých ATI případně koukat? Jak jsou dnes karty ATI vs NV na tom s kavlitou obrazu? Kdysi mi přišlo, že ATI měla kvalitnější ostřejší obraz.
A ještě jedna věc. Ruším starší domácí herní pc, kde mám ATI 2900XT 512MB. Nestačila by případně na akceleraci CS4 tato karta?
Předem moc díky za odpovědi.
A ještě jedna věc. Ruším starší domácí herní pc, kde mám ATI 2900XT 512MB. Nestačila by případně na akceleraci CS4 tato karta?
Předem moc díky za odpovědi.
- Trek
- Začátečník

Re: Jakou gr.kartu na 2D (Photoshop CS4, atd.)
Podle mne je to asi jedno, CS4 mám v práci a využívá CUDA, ale zas to není tak podstatný, ani jsem si toho pořádně nevšiml.
Ostrost obrazu podle mne záleží jen na monitoru, ne na grafice, když je to už digitální ne?
Ostrost obrazu podle mne záleží jen na monitoru, ne na grafice, když je to už digitální ne?
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Myslim, že ti ta stará 2900xt bude úplně stačit. To využití CUDA v CS4 je celkem o ničem a může to přinést víc škody, než užitku. Mně to nějak blblo (na což se upozorňuje v manuálu k CS4), takže jsem tu funkci radši vypnul.
Já bych si do ryze pracovního PC koupil nějakou pasivní málo výkonnou kartu, aby moc nežrala a moc nehřála. S ostrostí a kvalitou obrazu je na tom nVidia po uvedení řady 8800 už dost dobře, asi i lépe, než ATI.
Jen upozorňuji, že pokud bys třeba plánoval mít více monitorů, třeba tři a více, je nejlepší jít do nové řady ATI karet, která bude za chvíli k dostání, protože umí jako jediná až 6 monitorů. Jen ty modely, které to umí, asi nebudou zrovna laciné. Jinak max. tři monitory umí ještě profi karty Matrox, jenže ty jsou obecně hodně předražené, ale je to logické, ta firma pokud vím dost živoří. Ale mít zbytečné peníze na pracovní kartu, koupil bych si Matrox už jen proto, abych je podpořil.
Já bych si do ryze pracovního PC koupil nějakou pasivní málo výkonnou kartu, aby moc nežrala a moc nehřála. S ostrostí a kvalitou obrazu je na tom nVidia po uvedení řady 8800 už dost dobře, asi i lépe, než ATI.
Jen upozorňuji, že pokud bys třeba plánoval mít více monitorů, třeba tři a více, je nejlepší jít do nové řady ATI karet, která bude za chvíli k dostání, protože umí jako jediná až 6 monitorů. Jen ty modely, které to umí, asi nebudou zrovna laciné. Jinak max. tři monitory umí ještě profi karty Matrox, jenže ty jsou obecně hodně předražené, ale je to logické, ta firma pokud vím dost živoří. Ale mít zbytečné peníze na pracovní kartu, koupil bych si Matrox už jen proto, abych je podpořil.
- Trek
- Začátečník

Já bych vzal novej Radeon, kvůli spotřebě, novosti a eyefinity.
CUDA ve Photoshopu je málo výrazná, mně to teda neblbne, ale navýšení výkonu nestojí za řeč, protože těch akcelerovanejch fcí je jen pár a navíc by to musely bejt megaobrázky aby se to projevilo.
I tak I7 920 utáhne ty operace v klídku.
CUDA ve Photoshopu je málo výrazná, mně to teda neblbne, ale navýšení výkonu nestojí za řeč, protože těch akcelerovanejch fcí je jen pár a navíc by to musely bejt megaobrázky aby se to projevilo.
I tak I7 920 utáhne ty operace v klídku.
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jo, Eyefinity je mazec neskutečnej.
A jak je to s tou spotřebou? Spotřeba je jedna věc, já bych ale hlavně rád, aby ta karta, pokud pracuji ve 2D ve Windows, netopila. Moje pasivní 9600GT topí když jsem ve Windows na 68°C a to se mi vůbec nelíbí, protože to určitě snižuje životnost karty. Líbilo by se mi něco jako byla nVidia Hydra, ale to už neexistuje. Je něco takového u nových ATI?
Já teď vzpomínám s nostalgií na doby, kdy 3D akcelerátor byla přídavná karta (tedy Voodoo) a ve 2D se používala třeba nějaká 4MB S3 karta. Dneska by se mi takové řešení líbilo. Akcelerátor by byl neaktivní, pokud nehraju hry a bylo by vymalováno.
Jo, jinak ta CUDA v CS4 na megaobrázky je asi docela dobrá, ale jak říkáš, silné i7 s tím stejně nebude mít problém, ať už tam bude téměř jakákoliv grafika.
A jak je to s tou spotřebou? Spotřeba je jedna věc, já bych ale hlavně rád, aby ta karta, pokud pracuji ve 2D ve Windows, netopila. Moje pasivní 9600GT topí když jsem ve Windows na 68°C a to se mi vůbec nelíbí, protože to určitě snižuje životnost karty. Líbilo by se mi něco jako byla nVidia Hydra, ale to už neexistuje. Je něco takového u nových ATI?
Já teď vzpomínám s nostalgií na doby, kdy 3D akcelerátor byla přídavná karta (tedy Voodoo) a ve 2D se používala třeba nějaká 4MB S3 karta. Dneska by se mi takové řešení líbilo. Akcelerátor by byl neaktivní, pokud nehraju hry a bylo by vymalováno.
Jo, jinak ta CUDA v CS4 na megaobrázky je asi docela dobrá, ale jak říkáš, silné i7 s tím stejně nebude mít problém, ať už tam bude téměř jakákoliv grafika.
- Raptor310
- Nováček

-
Monitor mám Eizo CG, takže tohle je ok. Jen jsem už dlouho neměl NV kartu a vím, že kdysi v době ATI 9800 měla NV docela mizernou kvalitu obrazu.
Právě je mi trošku líto se zbavit té ATI 2900,ale na druhou stranu bych asi chtěl pořídit právě pasivní kartu. Z NV jsem koukal na GTS250 nebo GTX260. U ATI vůbec nevím. Nějak jsem se v tom značení ztratil. Jakou si myslel tu Atinu?
Jinak dost často právě pracuji s velkými obrázky. Kolikrát mám podklady pro VF tisk i 1GB velké soubory.
Právě je mi trošku líto se zbavit té ATI 2900,ale na druhou stranu bych asi chtěl pořídit právě pasivní kartu. Z NV jsem koukal na GTS250 nebo GTX260. U ATI vůbec nevím. Nějak jsem se v tom značení ztratil. Jakou si myslel tu Atinu?
Jinak dost často právě pracuji s velkými obrázky. Kolikrát mám podklady pro VF tisk i 1GB velké soubory.
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No ja se ztratil ve znaceni nVidie i ATI, takze vubec nevim co je GTS250 (nejspis neco preznaceneho z minula, jak je zvykem). Ja to prestal sledovat kdyz jsem si koupil pasivni 9600GT, ktera mi vyhovuje na praci i na obcasne hrani.
ATInu jsem myslel tu novou serii co ted vychazi, nejake to 5750 nebo co to je. Beztak se to jeste neda koupit, takze az se to bude dat, urcite o tom uslysis. Pokud te ta nova rada zajima a uvazoval bys u ni, beztak je nejlepsi pockat az Zdenek Obermaier nejakou koupi a otestuje v praxi. Ja tedy pockam, kartu kupovat v brzke dobe neplanuji.
Myslim, ze bys zatim mohl jet na te 2900xt a pockat, jak to bude. Nemyslim si, ze je dobre kupovat kartu v dobe, kdy na trh ma prijit nova generace.
Ta CUDA v CS4 asi bude pro tebe vhodna no a pokud nepotrebujes vic jak dva monitory, tak asi bude nejlepsi volbou nVidia. O obraz se neboj, jak rikam, od serie 8800 je jako vino, oni zcela prepracovali to co se stara o 2D, protoze vedeli, ze maji horsi obraz nez ATI. Ted uz je to ok.
ATInu jsem myslel tu novou serii co ted vychazi, nejake to 5750 nebo co to je. Beztak se to jeste neda koupit, takze az se to bude dat, urcite o tom uslysis. Pokud te ta nova rada zajima a uvazoval bys u ni, beztak je nejlepsi pockat az Zdenek Obermaier nejakou koupi a otestuje v praxi. Ja tedy pockam, kartu kupovat v brzke dobe neplanuji.
Myslim, ze bys zatim mohl jet na te 2900xt a pockat, jak to bude. Nemyslim si, ze je dobre kupovat kartu v dobe, kdy na trh ma prijit nova generace.
Ta CUDA v CS4 asi bude pro tebe vhodna no a pokud nepotrebujes vic jak dva monitory, tak asi bude nejlepsi volbou nVidia. O obraz se neboj, jak rikam, od serie 8800 je jako vino, oni zcela prepracovali to co se stara o 2D, protoze vedeli, ze maji horsi obraz nez ATI. Ted uz je to ok.
- Raptor310
- Nováček

-
Ok, tak díky za radu. Monitory mám dva a víc určitě neplánuju. 
//A co ta CUDA akceleruje u velkých obrázků v CS4?
//A co ta CUDA akceleruje u velkých obrázků v CS4?
- Jindy
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Myslim ze akceleruje praci/manipulaci s nimi nebo neco takoveho. Doporucoval bych projet manual k CS4, nebo nejaka fora kde se CUDA a CS4 resi.
Ale jak jsem psal, tak si myslim, ze to v realu na stroji s 12GB RAM a naslapanym i7 nebude mit moc smysl resit.
Ale jak jsem psal, tak si myslim, ze to v realu na stroji s 12GB RAM a naslapanym i7 nebude mit moc smysl resit.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Ne, akceleruje jen některé pluginy (filtry).
- Raptor310
- Nováček

-
A mohu se prosím zeptat co bys Ty volil za grafiku?Krteq píše:Ne, akceleruje jen některé pluginy (filtry).
//
Tu ramku ještě zvažuji zda 6 nebo 12GB.Jindy píše:Myslim ze akceleruje praci/manipulaci s nimi nebo neco takoveho. Doporucoval bych projet manual k CS4, nebo nejaka fora kde se CUDA a CS4 resi.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
I ATi má Stream (obdoba CUDA od nV) pluginy pro Adobe Suite. Volil bych HD4770 nebo pokud chceš řešení s pasivním chladičem tak HD 4850. Možná bych opravdu počkal na novou řadu HD 5700. Co se týče RAM, i 6GB bude na práci s .RAW stačit.
P.S.: Nauč se používat funkci EDIT
//Sloučení příspěvků uživatele Raptor310
P.S.: Nauč se používat funkci EDIT
//Sloučení příspěvků uživatele Raptor310
- no-X
- Středně pokročilý

Podle mě tohle nemá vůbec smysl řešit. Akcelerace je v současné době zbytečnost a stejně jde jen o pár pluginů, které člověk nevyužije.
6GB? O jaké rozlišení RAWu má proboha jít? Nekomprimovaný 24MP 16bitový RAW má 46MB, po debayeringu 137MB. Na tohle stačí s rezervou i poměrně šunkózní stroj koncelářské konfigurace.
6GB? O jaké rozlišení RAWu má proboha jít? Nekomprimovaný 24MP 16bitový RAW má 46MB, po debayeringu 137MB. Na tohle stačí s rezervou i poměrně šunkózní stroj koncelářské konfigurace.
Nejlepší moderátor ve výslužbě