Zdravím,
rozhodl jsem se po 2 letech upgradovat desku, CPU a paměti. Byl jsem rozhodnutý pro phenom 940, ale pak se tu objevili 945 a 955, poté i5 a já už v tom mám bordel. Počítač je využívám na hry, ale chci aby byl dobrý i do budoucna a byl sviznější než můj už postarší Athlon X2 (sloužil dobře ). Taktuju rád, proto nepotřebuji CPU s vysokou základní frekvencí (sám si ho popoženu ). Finanční strop je 9500Kč, ale je to opravdu strop (radši bych se vešel pod něj).
Děkuji moc za odpověď.
Je ovšem phenom dobrá volba? Když mohu mít za 400Kč navíc i5, které má mnohem vyšší aplikační výkon (sice moc aplikace, které využijí 4 jádra nepoužívám, ale třeba s postupem času začnu, nebo se objeví více vícevláknových aplikací)
Edit: 4sTano11: Nevšiml jsem si tvojí odpovědi.... S touto sestavou jsem jakž takž počítal a plánoval jsem jí.
Mám ještě jeden dotaz: Někde jsem se na fóru dočetl, že je u i5 nebezpečné zvyšovat napětí u pamětí, což by mi velmi znepříjemnilo taktování. Nevíte náhodou, co je na tom pravdy? Děkuji za ujasnění.
Naposledy upravil(a) B.o.B.o. dne pon 21. zář 2009, 17:35, celkem upraveno 1 x.
V beznych aplikacich je vliv cache maly, ale ve hrach je vyrazny, uz jsem narazil i na test, kde byl v jedne hre rozdil ve vykonu 10% jen mezi modely s 4 a 6MB L3 cache.
Phenomy porazi ve hrach casto i i7 920, i5 je drazsi nez Phenom, desky se daji sehnat za stejne penize, ale pro socket 1156 maji casto nizsi vybavu, napriklad vami uvedena - http://www.alza.cz/gigabyte-p55-ud3-d135141.htm
stoji o malinko vice, a oproti te co jsem zminil ja, nema firewire - samozrejme pro spoustu lidi nehraje roli.
A take taktovani i5 znesnadnuje integrovany PCIE radic.
Funkcne je ta deska plnohodnotna, systemova sbernice zvlada 320MHz, podporuje 140W CPU, ma kondenzatory s pevnym dielektrikem, ucinny chladic, siroke moznosti nastaveni biosu, a ja mam s MSI skvele zkusenosti, ostatne jejich nove desky porazi v recenzich i ASUS a Gigabyte.
Dlouhodoby provoz na vyssi napeti pry muze poskodit CPU - respektive jeho pametovy radic.
Napriklad firma OCZ nabizi specialni verze pameti pro tyto Intely - s napetim 1,65V, ostatni typy maji az 1,95V - http://www.ocztechnology.com/products/d ... num_series
Vyjádřil jsem se špatně. Plnohodnotné ATX jsem myslel velikostně. Já nemůžu mít mATX, protože by se mi nevešla zvukovka pod grafiku kvůli vysokému GPU bloku.
Děkuji za radu ohledně těch pamětí. Na alfacomp.cz toto rozlišení nemají, tak jsem si toho nevšiml, ale na alza.cz už mají Low-Voltage modely.
Kdybych si kupoval Phenom, tak bych už stejně šel do 945. Cenový rozdíl mezi 810 a 945 není veliký.
Ještě mě napadlo Core2Quad... Myslíte, že je dnes schopné konkurovat Phenomům? (Je mi jasné, že i5 ne) Kdybych si koupil Q8400 a nataktoval ho někam okolo 3,3Ghz, tak by to nebylo špatné, že ne?
Core2Quad do noveho pocitace uz ne. Z vyse uvedenych bych volil i5, ikdyz ono to bude pri beznem uzivani +- autobus stejne jako ten Phenom II, obzvlast v tech hrach
Core i5 3570 & CM Hyper 212+, MSI N750Ti-2GD5/OCV1, GEIL EVO 2x8GB 1600MHz, GIGABYTE GA-H77M-D3H, Enermax Liberty DXX 400W, Silverstone TJ08B - MicroATX, LED LG 22" - 1920x1080, W10
Takže to vypadá, že půjdu do Phenoma II, protože jsem zjistil, že můj vodní blok by potřeboval novou sponu na 1156. Ještě jednou všem děkuji za rady...